Tebernüş Kireççi'ye SORU SOR

Zeynep Kamil Hastanesi

İstanbul'da yılda 211 bin 363 doğumun 10 bininin gerçekleştiği hastanedir. Üsküdar’daki Zeynep Kamil Hastanesi, 4 yılın ardından yenilenmiş olacak. Hastaneye ismini veren Sadrazam Yusuf Kamil Paşa ve eşi Zeynep Hanım’ın mezarları da hastane bahçesindedir. Bina, neoklasik taş işçiliği ürünüdür.



Zeynep Kamil Hastanesi

Zeynep Kamil Hastanesi



Zeynep Kamil’de yenileme ve güçlendirme çalışmaları ne zaman başlıyor?


Zeynep Kamil Kadın ve Çocuk Hastalıkları Eğitim ve Araştırma Hastanesi, 4 yıl sürecek çalışmalar kapsamında kısım kısım yenilenecek. Milliyet Gazetesi’nin 20 Ekim 2013 tarihli haberine göre, İstanbul'da 1862'de kurulan, birçok ailenin anılarında önemli bir yeri olan, yeni yaşamların başladığı Zeynep Kamil Kadın ve Çocuk Hastalıkları Eğitim ve Araştırma Hastanesi, bu yıl sonunda başlayacak çalışmalarla yeni bir çehreye kavuşacak. 



Zeynep Kamil Hastanesi


Zeynep Kamil Hastanesi’ne yeni binalar ne zaman eklendi?


Hastane Yöneticisi Uzman Dr. Mustafa Eroğlu, 1862 yılında yapılan hastaneye son olarak 1962'de bir binanın eklendiğini hatırlattı. O günden bu yana hastanede herhangi bir değişiklik yapılmadığını belirten Eroğlu, "20 yıldır büyük hayal olan hastaneyi yenileme ve güçlendirme işi yani renovasyon çalışmaları yıl sonu başlayacak. Renovasyon çalışmalarında hastanemiz tamamen yenilenecek" dedi. Eroğlu, "Zeynep Kamil Kadın ve Çocuk Hastalıkları Eğitim ve Araştırma Hastanesi Güçlendirme ve Renovasyon" Projesi'nin ihale aşamasında olduğunu anlatarak, bu süreçte Sağlık Bakanı Mehmet Müezzinoğlu, İstanbul Anadolu Kuzey Hamu Hastaneleri Birliği Genel Sekreteri Şuayip Birinci ve Üsküdar Belediye Başkanı Mustafa Kara'nın büyük destek ve katkıları olduğunu dile getirdi. Göreve geldiği andan itibaren yeni düzenlemeler yaptıklarını ifade eden Eroğlu, bu faaliyetlerinden sonra günlük 900 olan poliklinik hasta sayısının 2 bin 500'lere çıktığını ve hasta-çalışan memnuniyetinin yükseldiğini söyledi. 



Zeynep Kamil Hastanesi yenileme ve güçlendirme için taşınıyor mu? 


Mustafa Eroğlu, ihale aşamasından sonra hiç vakit kaybetmeden yıl sonuna kadar projeyi hayata geçirmek için çalışmalara başlayacaklarını kaydetti. Renovasyonu kısım kısım yapacaklarını ve bu sayede çalışan-hasta mağduriyetinin önüne geçeceklerini aktaran Eroğlu, şöyle devam etti: "Çalışmalar yaklaşık 4 yıl sürecek ve hastane hiçbir şekilde başka yere taşınmayacak. Hastanemiz, bütünleşmiş olduğu semtinde hizmet vermeye devam edecek. 



Yeni Zeynep Kamil’de neler olacak?


Renovasyondan sonra hastanemizde tek kişi veya 2 kişilik süit odalar olacak. Odalarda buzdolabı, televizyon, banyo ve tuvalet gibi hastanın rahat bir şekilde ihtiyaçlarını giderebileceği araç ve gereçler de bulunacak. Proje sonunda günümüzün standartlarını en iyi şekilde yakalayacağız. Hastanemizin tarihi kısmı da yenilenecek. Onu idari bina olarak kullanacağız. Güzel şeyler yapınca verim alıyorsunuz. Hastanenin yenilenme projesi hayata geçtikten sonra hasta sayımız büyük oranda artacaktır. Ama bizim öncelikli amacımız hasta sayısını artırmak değil, vatandaşlarımızın layık olduğu sağlık hizmetini onlara sunmaktır. 



Zeynep Kamil’in yenilenmesi için hangi kaynaktan yararlanılacak, maliyet ne olacak?


Dünya Bankası'nın hastane için ayırdığı yaklaşık 20 milyon avroluk bütçe var. Çalışmaların yaklaşık 40 milyon avroya kadar maliyeti olacak. Biz renovasyonu en iyi şekilde yapacağımıza inanıyoruz."



Zeynep Kamil Hastanesi’nin uzun adı nedir?


T.C. SAĞLIK BAKANLIĞI TÜRKİYE KAMU HASTANELERİ KURUMU


İstanbul İli (Anadolu Kuzey) Kamu Hastaneleri Birliği Genel Sekreterliği Zeynep Kamil Kadın ve Çocuk Hastalıkları Eğitim ve Araştırma Hastanesi



Zeynep Kamil Hastanesi’nin tarihçesi nedir? 



Sadrazam Yusuf Kamil Paşa ve eşi Zeynep Hanım’ın hiç çocukları olmadı. Ama tam 150 yıl önce yaptırdıkları, adlarını yaşatan hastanede 2012 itibariyle 800 bini aşkın bebek dünyaya geldi. Aşkları dillere destan olan çiftin ebedi istirahatgâhı da hastane bahçesinde…



Hastanenin kuruluş öyküsü tam 150 yıl öncesine dayanıyor. Ticaret nazırlığı, Meclis-i Vala ve Şurayı Devlet Reisliği de yapan Sadrazam Yusuf Kamil (1808-1876) ile eşi, Mısır Valisi Kavalalı Mehmet Ali’nin kızı Zeynep Hanım (1825-1884) kendi adlarını taşıyacak ve yaşatacak bir hastane yaptırmak istedi. Karacaahmet Nuh Kuyusu’ndaki hastanenin inşaatını mimarlar Bercascomi ve Duca’ya emanet ettiler. Hastane iki yıllık inşaattan sonra 1862’de hizmete girdi. Hanedan veya saray mensupları dışında birileri tarafından yaptırılan ilk hastane olma özelliğini de taşıyan hastane uzun yıllar başka isimlerle anıldı. Hayırsever çiftin adını alması için zaman geçmesi gerekecekti.



Yusuf Kamil Paşa ile eşi Zeynep Hanım tarafından özel mülklerinde hastalara ücretsiz hizmet vermek amacıyla yaptırılmış olan Zeynep Kamil Hastanesi, Üsküdar'ın sağlık hizmetini günümüze kadar sürdürebilmiş en eski sağlık kuruluşudur. Bir diğer özelliği de İstanbul'un ilk özel hayır kurumu olmasıdır. Zeynep Hanım Mısır Valisi Kavalalı Mehmet Ali Paşa'nın kızıdır. 1862 tarihinde Nuh Kuyusu semtinde bostan tarlası olan arsa hastane yapılmak üzere alınmıştır. Ambleminde Zeynep-Kamil hastanesinin kuruluş tarihi 1862 yazmaktadır. Yusuf Kamil Paşa 1863 yılında Sultan Abdülaziz tarafından sadrazamlığa getirilmiştir. Hastane cephesinde orijinal plana göre girişin üzerinde bulunan kitabede fihi şifaun li'n nas yani "Onda insanlar için sağlık vardır" (an-Nahl suresi 69. ayet) sözleri okunmaktadır. Zeynep Hanım ve Kamil Paşa ölümlerinden sonra hastane bahçesinde yaptırdıkları türbeye defnedilmişlerdir.



Zeynep Kamil Hastanesi, 1896 yılında Zeynep Hanım’ın kardeşi Abdülhalim Paşa'nın oğlu Sait Halim Paşa tarafından Tıbbiye-i Şahane ve Hamidiye Etfal Hastane-i Ali' sinde görevli saray hekimi olan Doktor Cemil Topuzlu Paşa' ya özel cerrahi kliniği olarak kullanıma verilmiştir. 



Neoklasik taş işçiliği olarak yapılan hastane binasında 40 yatak vardı ve ilk doktorları gayrımüslimdi. Hastane 1896’da Zeynep Hanım’ın kardeşi Halim Paşa’nın oğlu Sait Halim Paşa tarafından saray doktoru olan Dr. Cemil Topuzlu Paşa’nın kullanımına verildi. Ülkedeki ilk antisepsi kurallarını uygulayan kişi olan Cemil Topuzlu burayı onardı, tıbbi donanımlarını yeniletti. Kalorifer sistemi kurdu, Avusturyalı dokuz hemşire getirdi. Ameliyattan önce hastaların yıkanması için ikinci katında hamam yaptırdı. Burada çağdaş cerrahinin bütün ameliyatlarının yanında sezaryenler gerçekleştirdi. Burayı özel hastaneye çevirdi diyebiliriz, zira hastalardan ücret almaya başladı. Topuzlu 1915’de yurtdışına gönderilene kadar hastanede kaldı. 1’inci Dünya Savaşı’nda askeri hastane olarak kullanıldı. Haydarpaşa Askeri Hastanesi’ne yatırılamayan Çanakkale Cephesi yaralıları buraya gönderildi. 1’inci Dünya Savaşı’nın son yıllarında hemşiresi yoktu, Kafkas cephesinden dönen askeri tıbbiye öğrencileri hasta bakımını üstlendi. Daha sonra hastalarla Alman Kızılhaçı’nın gönderdiği hemşireler ilgilendi.



Dr. Cemil Topuzlu Paşa döneminde, tadilatlar yaptırılarak modernleştirilen hastanede tıbbi donanım yenilenmiş, kalorifer sistemi kurulmuş, hastaların bakımı için Avusturya’lı hemşireler görevlendirilmiştir. Cemil Paşa 1915'te yurt dışına gidinceye kadar tüm cerrahi ameliyatlar yanı sıra sezaryen ameliyatları da yapılmaktaydı. Bu tarihten sonra günümüze kadar hastane değişik isimlerle adlandırılıp farklı kurumlara bağlı olarak farklı branşlarda hizmetler vermiştir.



Hastane bir dönem ruh, beyin ve sinir hastalıkları hastanesi olarak da hizmet verdi. Mazhar Osman bir süre burada başhekimlik yaptı. Neyzen Tevfik o dönem hastanenin en ünlü hastalarındandı. Türkiye’de beyin cerrahisi de 1922’de Zeynep Kamil Hastanesi’nde başladı. Hastane 1933’de İstanbul Belediyesi’ne devredildi. Doğumevine dönüştürüldüğünde takvim 1935’i gösteriyordu. Doğumevinde 17 yıl başhekimlik yapan Dr. Eyüp Sabri Aksoy, burayı yeniden düzenledi. Hastane 50 yatağıyla İstanbul’un yükünü taşımaya başladı. 



1933' te İstanbul Belediyesi' ne devredilen hastane 1935' te doğumevine dönüştürülerek Dr.Eyüp Sabri Aksoy başhekim olarak atanmıştır (1891 - 1962). 17 yıllık başhekimliği döneminde Dr. Eyüp Sabri Aksoy hastanenin doğumevi olarak yeniden düzenlenmesini sağlamıştır.



Zeynep Kamil Hastanesinin gelişme dönemi Dr. Fahri Atabey ile başlamıştır. Dr. Fahri Atabey 1952' de başhekimliğe atandıktan hemen sonra, ameliyathane binası ile 150 yataklı kadın hastalıkları kliniği ve 200 yataklı çocuk kliniğinin yapımına başlanmıştır. Çocuk Kliniğinin kurucusu Dr. Ziyaeddin Akbay aynı dönemde göreve başlamıştır. Her iki bina 1958' de tamamlanarak kullanıma açılmıştır. 1961' de Zeynep Kamil Hemşirelik Koleji binası kullanıma açılmıştır.



Fahri Atabey’in 1968' de İstanbul Belediye Başkanı seçilerek hastaneden ayrılmasından sonra Dr. Burhanettin Üstünel başhekim olarak atanmış ve 1986 yılına kadar başhekimlik yapmıştır. Bu dönemde doğumhanenin bulunduğu bina ile çocuk felci hastanesi olarak tasarlanan Çocuk Enfeksiyonu ve Ortopedi binası yapımı tamamlanmıştır.



Zeynep Kamil Hastanesinin yönetimi ve işletimi 1982' de yapılan bir anlaşma ile İstanbul Belediyesi tarafından 

Sağlık Bakanlığı'na devredilmiştir.



Hastane günümüzde T.C. Sağlık Bakanlığı Zeynep Kamil Kadın ve Çocuk Hastalıkları Eğitim ve Araştırma Hastanesi adıyla özel dal eğitim hastanesi statüsünde hizmete devam etmektedir. Branşlarında verilen tıbbi hizmetin yanı sıra kadın doğum, çocuk ve çocuk cerrahisi, neonatoloji, perinatoloji ve jinekolojik onkoloji dallarında uzmanlık eğitimi yapılmakta olup ve bunun yanında pek çok sertifikalı meslek sonrası eğitimleri de başarı ile yürütülmektedir.



Zeynep Kamil Hastanesi’nin yöneticileri kimler? 

Zeynep Kamil Hastanesi



Zeynep Kamil Hastanesi’nde hangi birimler var? 


Aile Hekimliği, Anesteziyoloji ve Reanimasyon, Cildiye, Çocuk Cerrahisi, Çocum Sağlığı ve Hastalıkları, Dahiliye (İç Hastalıkları), Diş Polikliniği, Embriyoloji ve Histoloji, Enfeksiyon Hastalıkları ve Klinik Mikrobiyoloji, Göz Hastalıkları, Kadın Hastalıkları ve Doğum, Kadın Ruh Sağlığı ve Hastalıkları, Kulak – Burun – Boğaz, Neanatoloji, Pratisyen Hekimler, Perinatoloji, Radyoloji, Tıbbi Biyokimya, Tıbbi Genetik, Tıbbi Patoloji ve Üroloji. 



Zeynep Kamil Hastanesi’nden internet üzerinden nasıl randevu alınır?


Randevu almak için tıklayın!



Zeynep Kamil Hastanesi iletişim ve ulaşım bilgileri nelerdir?


Zeynep Kamil Kadın ve Çocuk Hastalıkları Eğitim ve Araştırma Hastanesi


Adres : Üsküdar  Opr. Dr. Burhanettin Üstünel Cad. No:10, İstanbul - Asya

Tel : 0216 391 0680 Fax: 0216 391 06 90

e-mail : info@zeynepkamil.gov.tr


Web: zeynepkamil.gov.tr