Tebernüş Kireççi'ye SORU SOR

Yeniceköy - Lapseki – Çanakkale

Çanakkale’nin Lapseki İlçesi’ne bağlı köydür. Yenice Köyü, köylerinden yüksek gerilim hattı geçirmek istemeyen sakinleriyle gündeme gelmiştir.



Yeniceköy - Lapseki – Çanakkale

Yenice Köyü, Lapseki, Çanakkale...



Yenice Köyü nerededir?


Yenice, Çanakkale ilinin Lapseki ilçesine bağlı bir köydür. Çanakkale iline 37 km, Lapseki ilçesine 4 km uzaklıktadır. Köyde ilköğretim okulu vardır. Köyün hem içme suyu şebekesi hem kanalizasyon şebekesi vardır. PTT şubesi ve PTT acentesi yoktur. Sağlık ocağı ve sağlık evi yoktur. Köye ulaşımı sağlayan yol asfalt olup köyde elektrik sabit telefon ve İnternet vardır.


Yeniceköy kalfadız denilen mevkiide bulunan 4 köyün iklim koşulları nedeniyle köylerin taşınıp, Yeniceköy'ün şimdi 

bulunduğu yerde birleşmişlerdir. Ve ismi de yeni köy den gelen Yeniceköy olmuştur.



Yenice Köyü’nün adetleri nelerdir? 


Köy eski geleneklerine bağlı ve göreneklerini korumaktadır. az da olsa unutulmaya yüz tutmuş bazı gelenekler vardır. Düğünlerde nişan töreni, kına gecesi, bardak gezme, tavuk gezme, kapı açma, çeyiz götürme, mevlid okutma, keşkek dövme, ve damat tıraşı gibi gelenekler devam etmektedir. Bayramlarda eş dost ve akraba ziyaretlerine önem verilmekte; fırında oğlak doldurması, göce aşı, peynir helvası, ıspanaklı börek, gözleme, yağlı pide, kuskus, mantı, bulgur pilavı, tarhana çorbası, keşkek gibi önemli yemek çeşitleri vardır.



Yenice Köyü’nün coğrafi özellikleri nelerdir?


Köyün iklimi, Marmara iklimi etki alanı içerisindedir. Köyün ekonomisi tarıma dayanmakta ve çok büyük oranda meyvecilik yapılmaktadır.Özellikle Şeftali yetiştiriciliği çok yaygın olup,kiraz yetiştiriciliği de önemli bir yere sahiptir.Hatta köy ekonomisinin tamamen şeftali ve kiraza bağlı olduğu söylenebilir.Bunun yanında az miktarda sebze de yetiştirilmektedir. Hayvancılık ise yok denecek kadar azdır.



Yenice Köyü eski ve yeni muhtarları kimlerdir?


Yerleşim yerinin köy tüzel kişiliği alması ile birlikte köyün tüzel kişiliğini temsil etmesi için köy muhtarlık seçimleri de yapılmaktadır.


Seçildikleri yıllara göre köy muhtarları:


2009 - ALİ BALTA

2004 - Hasan TOSUN

1999 - İsmail POYRAZ

1994 - Ali KORU

1989 - İsmail POYRAZ (Kaynak: Vikipedi)



Yenice Köyü sakinleri yüksek gerilim hattına karşı nasıl direniyor?


Milliyet Gazetesi’nin 13 Aralık 2013 tarihli haberine göre; elektrik iletim hattı için direk dikmeye gelen görevliler, köylülerin tepkisiyle karşılaştı. Köylüler, görevlileri dereye attı.



Yeniceköy - Lapseki – Çanakkale



Çanakkale’nin Lapseki ilçesine bağlı Yenice Köyü'ndeki bahçelerin arasından geçmesi planlanan elektrik iletim hattı için tarlalara dikilmesi planlanan direklere yer tespitine gelen görevliler, durumdan haberdar olup nöbet tutan köylülerin tepkisiyle karşılaştı. Çıkan olaylar sırasında görevlilerin bölgeden geçen bir dereye atıldıkları ileri sürülürken, öfkeli köylüleri destek kuvvet isteyen jandarma ekipleri güçlükle durdurdu.


Türkiye Elektrik İletim Anonim Şirketi (TEİAŞ) tarafından projelendirilen ve Balıkesir'den başlayıp Çanakkale'nin Biga ve Lapseki ilçelerine ulaşan enerji iletim hattı, Yenice Köyü sakinlerini ayaklandırdı. Lapseki'ye bağlı Yeniceköy'de enerji nakil hattının meyve bahçelerinden geçmesi, tepki çekti. Daha önce de eylem yapan köylüler, direk ölçümü için görevlilerin bölgeye geleceği haberini alınca nöbet tutmaya başladı. Jandarma eşliğinde gelen görevliler, ölçüm yapmak için boş tarlalarda çalışmaya başladı. Ekiplerin çalışmaya başladığı haberi köy merkezine ulaşınca yüzlerce kişi bölgeye geldi. İl Jandarma Komutanlığı'na bağlı timlerin durduramadığı köylüler, ölçüme gelen memurların peşinden koşturdu. Kaçan görevlilerin köylüler tarafından dereye atıldığı iddia edilirken kalabalık, takviye kuvvet isteyen jandarma ekiplerince durdurulabildi. Jandarma ekipleri köylüler ile ekipler arasından etten duvar ördü. Köylülerin sert bir direnişi ile karşılaşan yetkililer, Lapseki Adliyesi'nde görev yapan hakimin talimatıyla olayların can ve mal kaybına dönüşmemesi için geri adım atmak zorunda kaldı. 


TEİAŞ çalışanlarını engellemeye devam edeceklerini söyleyen köylüler, 'Köy halkı olarak meyve bahçelerimizin içinden geçecek olan yüksek gelirim hattı için halkımız ayaklandı. Bu proje başlarken köyümüzün üst tarafından geçiyordu. Daha sonra meyve bahçelerinin içine alındı. Biz buna kesinlikle izin vermeyeceğiz. Bugün güzergah tespiti için geleceklerini duyduk ve o yüzden engellemeye çalıştık. Bizler yapılacak hizmete karşı değiliz, yeni güzergahtan geçecek hatta karşıyız. Daha önceki projede köyümüzün güneyinden geçen ve kıraç topraklardan geçeceği için bize zarar vermeyecek olan hat şimdi köyün güneyinden geçirilerek meyve bahçelerimizin içine sokulmak isteniyor. Tarlalarımız zarar görecek, meyve bahçelerimizin içine direkler dikilecek. Bu direkler her dikildiği yerde 500 metrekare yer işgal ediyor. Küçük parçalara sahip meyve bahçelerinde ekecek yerimiz kalmayacak. Bizleri resmen tarlalarımızdan kovuyorlar. En riskli tarafı yüksek gerilimin yayacağı radyasyondur. Elektriksiz, enerjisiz bir ülke düşünemeyiz, getirilecek hizmete de karşı değiliz. Fakat bu hattı ilk projede yer alan güzergahtan geçirsinler. Birileri 3-5 kuruş kar elde edecek diye köy halkını hiçe saymalarına izin veremeyiz' dediler.