Tebernüş Kireççi'ye SORU SOR

Yapı marketleri

Yapı marketleri; yapı malzemelerinin satışını yapan büyük ölçekli 'hırdavatçılara' denir. son 10 yıldır hızla gelişen bu sektör yapı malzemelerinde önemli hizmetler vermeye başlamıştır.


Yapı marketleri


Yapı market özellikleri nedir?


Yapı marketleri; yapı malzemelerini satan marketlerdir. Yapı sektöründe yer alan her markanın, her ürününü bu marketlerde bulmak mümkündür. Uygun maliyet ile evini yenilemek isteyenler yapı marketlerde alışveriş yapmayı tercih etmektedir. Aynı zamanda yapı marketleri tercih edenler arasında hobi olarak yapı işiyle ilgilenen kişilerde bulunmaktadır. 


Son zamanlarda yapı marketleri “kendin yap” kavramı ile tüketicilerin beğenisini kazanmaya başlamıştır. Bu marketlerde bulunan ürünler şu şekilde sınıflandırılmıştır: ev gereçleri, elektrik, halı, mobilya, hırdavat, boya, el aletleri, oto aksesuarları, sıhhi tesisat, bahçe, ahşap, inşaat malzemeleri gibi.


Yapı marketlerinin tarihsel sürecine bakacak olur isek şunları söyleyebiliriz: 


Ev işlerine yönelik malzemeleri nalburlardan temin eden tüketiciler son 10 yılda gelişen yapı marketleri ile nalburdan ürün almayı bırakmış, yapı marketlerine yönelmiştir. 1980’lerin ortalarında yavaş yavaş gündeme gelen yapı marketleri son 10 yılda hızla gelişmiş ve yapı sektörünün vazgeçilmez bir parçası olmuştur.


Türkiye’de ise yapı marketi açan şirketler yabancı kökenliler oldu. İlk olarak 1994 yılında Ace Hardware ile Okumuş grubunun ortaklığıyla açılan AS 2000 mağazası Türkiye’de ilk yapı marketi oldu. Diğer yapı marketleri ise şöyle: Götzen, Planet, Bauhaus, Koçtaş, Mr Bricolage ve Praktiker. 


Yapı market sektörünün Türkiye’de iki yılda 4 kat artış göstermesi ve 24-25 milyar dolar büyüklüğe ulaşması oldukça dikkat çekti. Hızla gelişen yapı market sektöründe Tekzen, 1994 yılında ilk marketini İstanbul Merter’de açtı.  Koçtaş ise bu pazarda 1996 yılından itibaren faaliyet göstermeye başladı. 1998 yılında Türkiye’de yatırım amaçlı açılan Praktiker ise 8 mağazaya sahip.


Dünyada yapı market zincirleri olarak 50 ülke ve eyalette 2147 yapı market şubesiyle faaliyet gösteren firmalar arasında en büyüğü ABD’li Homedepot firmasıdır.


Yapı marketlerin gelişimini neler etkiler?


1. Demografik faktörler

2. Ekonomik faktörler

3. Teknolojik faktörler

4. Sosyal, kültürel ve psikolojik faktörler

5. Bilimsel faktörler

6. Hukuki ve politik faktörler


Türkiye’de yer alan yapı marketleri hangileri?


Yapı marketleri



1. Koçtaş: 1996 yılında ilk mağazasını İzmir Bornova’da açtı. Daha sonra Antalya, İzmir Balçova ve Bodrum’da mağazalara sahip oldu. 2000 yılında B&Q ile ortaklık imzaladı. Koçtaş daha sonra hızla şu bölgelerde mağazalar açtı: İstanbul’da Kartal, Şişli, Yenibosna, Eyüp, Optimum AVM, Beylikdüzü ve Bahçeşehir Akbatı AVM'de, Ankara Ankamall, Çankaya 365 AVM ve Eryaman’da, İzmir Bornova, Balçova, Mavişehir ve Gaziemir’de, Antalya Topçular, Özdilekpark AVM ve Alanya’da, Bursa Korupark AVM, Osmangazi ve Nilüfer Carrefour AVM’de, Edremit, Kuşadası, Bodrum, İzmit, Gebze, Mersin Forum AVM, Trabzon Forum AVM, Adana Optimum AVM, Eskişehir, Konya, Kayseri Forum ve Optimall AVM'de, Malatya, Denizli, Afyon ve Adapazarı. Son olarak 37 mağazası bulunan Koçtaş’ın toplam satış alanı ise 200 bin metrekare. 


2. Tekzen: 18 yıldır yapı market sektöründe hizmet veren Tekzen, kendin yap kavramı ile yola çıkmıştır. Türkiye genelinde 45 ilde, 90 mağazası bulunmaktadır. 75 DIY, 14 Express, 1 Zen Harmony adı altında yurtdışında ise 1 Romanya ve 1 Irak olmak üzere toplamda 92 mağazayla hizmet vermektedir. Tekzen’de satışa sunulan ürünler şöyledir: Mobilya, beyaz eşya, mutfak ürünleri, ısıtma-soğutma ürünleri, spor ürünleri, hırdavat ve el aletleri, bahçe, elektronik ürünler, kişisel bakım ürünleri, hobi, kırtasiye, sıhhi tesisat, ev tekstili, inşaat malzemeleri ve boya, oto aksesuarlar, evcil hayvan malzemeleri, organik ürünler.


Yapı marketleri



3. Praktiker: 1998 yılında Türkiye’de hizmet vermeye başlayan Praktiker, 10 ülkede mağazaları bulunmaktadır. Praktiker Almanya, Polonya, Macaristan, Yunanistan, Lüksemburg, Türkiye, Romanya, Bulgaristan, Ukrayna ve Arnavutluk'ta 340'ın üzerinde marketi ve 21.000 çalışanı ile faaliyetlerine devam etmektedir. Türkiye’de yer alan Praktiker mağazaları hangileridir: İstanbul Ümraniye, İstanbul Kartal, İstanbul Bayrampaşa, İstanbul Mahmutbey, Ankara Etlik, İzmir Mavişehir, Adana, Konya, Gaziantep, Erzurum, Trabzon, Sivas ve Mardin.


4. Bauhaus: İlk mağazasını 1996 yılında Kozyatağı’nda açan Bauhaus, 13 ülkede hizmet vermektedir. Bu yapı markette yer alan reyonlar şöyledir:  Otomobil aksesuarları, Yapı elemanları, İnşaat malzemeleri/inşaat kimyasalları, Banyo, Dekorasyon, Hırdavat, Elektrik tesisat, Boya ve yapıştırıcılar, Seramik ve parke, Ahşap, Aydınlatma, Sıhhi tesisat, Bahçe Dünyası, Duvar kağıdı ve halılar, El Aletleri ve makineler. Bauhaus şubeleri ise şunlardır: İstanbul Beylikdüzü, İstanbul Bayrampaşa, İstanbul Kozyatağı, Ankara Keçiören, Ankara Söğütgözü, İstanbul Kağıthane, Antalya Kepez.


Online yapı marketleri nedir?


Sosyal medya ve teknolojinin gelişmesi ile internet alışveriş dönemi de başlamış oldu. Öncelikle kıyafetlerin satışa sunulduğu e-ticaret sektörüne yapı marketleri de girdi Online alışveriş yapılacak mağazalar şunlar:


www.goldhouse.com.tr

www.evidea.com

www.tekzen.com.tr

www.praktiker.com.tr

www.koctas.com.tr



Önerilen Bağlantılar : TOKİ Kayseri kura