Tebernüş Kireççi'ye SORU SOR

Yangın alarmı

Duman, alev, ısı dedektörleri aracılığıyla herhangi bir yangını daha başlama aşamasında haber veren ve yangına hızlıca müdahale edilmesini sağlayan sistemdir. Yangın alarmı, çok konutlu sitelerde, yeni binalarda ve işyerlerinde kanuni bir zorunluluktur.



Yangın alarmı
Yangın alarmı



Yangın algılama sistemi nedir?


Yangın algılama ihbar sistemlerini günümüzde 2 farklı yapıda görmemiz ve ayırmamız gerekmektedir.Bunlardan birincisi eskiden çok kullanılan günümüzde ise kullanım alanı gittikçe daralan sistem olan konvansiyonel yangın ihbar sistemleridir.ikincisi ise son yıllarda kullanıma başlanan ve teknoloji olarak konvansiyonel sistemlerden çok daha üstün olan bu nedenle büyük çaplı projelerde kullanılan ve kullanım alanı giderek artan sistem olan adresli yangın alarm sistemleridir.



Yangın alarm sistemi kullanmak zorunlu mudur?


Yangın alarm sistemleri (Yangın İhbar Sistemleri) günümüzde gerek ihtiyaç gerekse kanuni zorunluluklar dolayısı ile evler dahil olmak üzere çeşitli tesisiler plazalar, endüstriyel tesisler,kamu kurumları vb.pekçok yerde kullanılmaktadır.



Yangın alarmı



Konvansiyonel yangın alarm sistemleri nelerdir? Nasıl çalışır?


Yangın algılama bölgeleri olarak zonlardan oluşan sistemlerdir. Yangın algılamada yangın alarmının hangi dedektörden geldiği bilinemez. Sadece hangi dedektör grubundan yani zondan geldiği tespit edilebilir. Küçük çaplı sistemlerde 30-40 dedektörde ve açık alanı çok olan mekanlarda bu sistem herhangi bir problem yaratmazken, Yangın dedektörü(Duman,Isı,Alev) sayısı 100 leri hatta binleri bulduğundan yangının algılanıp takip edilmesi imkansız hale gelir. Amacı yangını erken haber vermek olan yangın alarm sistemleri ile yangının hangi noktada olduğu çok geç haber alınır ve geç müdahalelere sebebiyet verilebilir. 



Yangın alarmı



Adresli Yangın Alarm Sistemleri nelerdir? Nasıl çalışır?


Analog adresli yangın alarm kullanılmaya başlanmıştır. Analog adresli yangın alarm sistemleri ile yangın alarmının hangi bölgeden ve hatta hangi dedektörden geldiği kolaylıkla tespit edilebilir. Bu da yangına hızlı müdahale edilmesine imkan tanır. Konvansiyonel sistemlerdeki zon yapısını Adresli yangın alarm sistemlerinde loop yapısı alır ve yangın alarm panelleri loop sayısına göre dedektör bağlanmasına imkan tanır. 1 loop hattına 127 dedektör bağlanabilir. Tamamen elektronik panellerdir ve dedektörlere hassasiyet ayarları tanımlanabilir. Adresli sistemler kendi arasında Analog adresli sistem, Elektronik Adresli sistem, İnteraktif adresli sistem olarak ayrılır.



Yangın algılama sistemlerinde kullanılan dedektörler hangileridir?


Duman Dedektörleri: Yangını çıkan dumanından algılayan dedektörlerdir.2 farklı türü bulunmaktadır.Optik duman dedektörleri , iyonizasyon duman dedektörleri dir.


Isı Dedektörleri: Yangın anında çıkan ısıya dayanarak alarm veren dedektörlerdir. Sabit sıcaklık dedektörleri ve Isı artış hızı dedektörleri olarak ikiye ayrılırlar.


Alev dedektörleri: Yangın anında çıkan alevi algılayan dedektörlerdir.


Flaşör ve Sirenler: Yangın anında sesli ve ışıklı olarak insanları uyaran mekanizmalardır.


Yangın Butonları: Yangın anında yangını gören kişilerin yangını diğer insanlara ve merkeze iletmelerini sağlayan butonlardır.


Bunlardan başka yine kontak izleme modüllleri, input output modülleri diğer ekipmanlardır.


Yangın alarmı