Tebernüş Kireççi'ye SORU SOR

Üsküdar

İstanbul'un en eski yerleşim yerlerinden biri. Bugün 'muhafazakar İstanbul'luların en önemli mekanı. İşte Üsküdar'ın bir yerleşim yeri olarak dünü, bugünü ve geleceği.


Üsküdar

Üsküdar İlçe Haritası


Üsküdar nerede yer alıyor?


Marmara Denizi ile Boğaz sularının birleştiği yerde Kocaeli Yarımadası’nın Kadıköy, Beykoz ve Ümraniye ile komşudur. İki yakası tepedir. Bu tepelere; Büyük ve Küçük Çamlıca tepesi denir. Yüzölçümü 36 kilometrekaredir. 


Üsküdar’da yer alan mahalleler nedir?


Üsküdar 33 mahalleden oluşur. Bunlar; Acıbadem, Ahmediye, Altunizade, Aziz Mahmud Hüdayi, Bahçelievler, Barbaros, Beylerbeyi, Bulgurlu, Burhaniye, Çengelköy, Cumhuriyet, Ferah, Güzeltepe, İcadiye, Kandilli, Kirazlıtepe, Kısıklı, Küçük Çamlıca, Küçüksu, Kuleli, Küplüce, Kuzguncuk, Mehmet Akif Ersoy, Mimar Sinan, Murat Reis, Salacak, Selami Ali, Selimiye, Sultantepe, Ünalan, Validei Atik, Yavuztürk ve Zeynep Kamil mahallesi.


Üsküdar nasıl bir ilçedir?


Üsküdar’ın en son nüfus sayımlarında nüfusu 582.666 ‘dır. 35,7 kilometrekare yüzölçümü olan Üsküdar’da 33 mahalle vardır. 


Üsküdar’ın genel durumu nasıldır?


Üsküdar 1926 yılına kadar farklı bir ilken daha sonra İstanbul’a dahil edilmiştir.  1960’lı yıllardan itibaren yoğun bir göçe maruz kalmıştır. Yoğun göçün olduğu Üsküdar’da yapılaşan yerlerde yaşamın başlaması dışında kırsal alanlarda da insanlar yaşamaya başlamıştır. Cumhuriyet döneminde Üsküdar’da 150 cami yapılmıştır. İlçede imar yasasına aykırı yapılaşmaların oluşması sonucunda Kirazlıtepe, Güzeltepe, Bahçelievler, Yavuztürk, Mehmet Akif Ersoy ve Hasippaşa mahalleleri kurulmuştur. 


Üsküdar’da eğitim ne durumda?


Üsküdar’da 68 devlet okulu, 22 özel ilköğretim okulu ve 10 özel orta öğretim okulu vardır. Bunların dışında 18 yurt ve pansiyon yer alıyor. 14 özel kursun bulunduğu Üsküdar’da 12 özel dershane vardır. Üsküdar sınırları içerisinde 1 devler 1 de özel bir fakülte mevcuttur. 


Üsküdar

Kız Kulesi


Üsküdar’daki Kız Kulesi’nin tarihteki yeri nedir?

Kız Kulesi sahilden 200 metre uzaklıkta yer alıp, Üsküdar’ın simgesidir. 2.Sultan Mahmut döneminde ve 1248 tarihinde günümüzdeki şeklini alan Kız Kulesi hakkında birçok rivayet mevcuttur. Kız Kulesi son defa 1943 yılında onarılmıştır. 2000 yılında ise restore edilmiştir. 


Üsküdar’da gelişen son olaylar nedir?


2010 yılında temeli atılan Hükümet Konağı 2011 Nisan ayında hizmete girdi.


Kentsel dönüşüm projesi kapsamında birçok okulun tadilatları yapıldı, ağır hasar görenler ise yıkılıp yeniden inşa edildi.


2009 yılında yapılan Nikah Sarayı’nın yanına Sosyal Tesis yapıldı.


8000 metrekarelik Gençlik Merkezi yapıldı.


500 metrekarelik bir spor merkezi açıldı.


Üsküdar’da 10 yeni sağlık ocağı açıldı.


Muhtarlık binaları kentsel dönüşüm projesi kapsamında yenilendi.


2011 yılında temeli atılan Kandilli Geleneksel El Sanatları Merkezi inşaatı 2012 yılı Mayıs ayında tamamlandı ve hizmete başladı.


15 bin 600 metrekarelik su merkezi çalışmaları devam ediyor.


1.100 metrekarelik Bulgurlu Semt Konağı ve Bilgi Evi kuruldu.


Adile Sultan Kasrı ve birçok tarihi yapı restore edildi.


Üsküdar

 Kandilli Geleneksel El Sanatları Merkezi


Üsküdar’da restorasyon işlemleri nasıl yapılıyor?


Üsküdar’da hem belediye hem de Ahşap Eğitim Atölyesi tarafından “Tarihi Evler Onarım Programı” kapsamında ücretsiz olarak 8 tarihi bina onarıldı. Bunların dışında Üsküdar’da yer alan birçok tarihi yapı dokusu bozulmadan restore edildi.


Üsküdar’da kentsel dönüşüm ne durumda?


Üsküdar’ın tarihi dokusunu bozmadan yerinde bir dönüşüm gerçekleşmeye başlandı. Üsküdar’da 3 emsale izin verilirken projelerde daha çok sosyal donatlara dikkat edildi. Plazalar yerine Üsküdar’a yakışan yapılar yapılmaya başlandı.


Üsküdar

Marmaray Projesi


Marmaray projesinin Üsküdar’a etkileri ne olacak?


Marmaray projesi 29 Ekim 2013 tarihinde açılacak. Marmaray projesi ile Üsküdar’a 70 bin insan sirkülasyonu olacağı söyleniyor. Proje yapımı için 7 yıldır kapalı olan Üsküdar Meydanı belediyeye tekrar teslim edilecek. Bu meydanda yer alan belediye binası ve katlı otopark Çavuşdere’ye taşınacak ve meydana insanların rahat edebileceği geniş sosyal alanlar yapılacak.


Üsküdar’da yer alan konut projeleri nedir?


Üsküdar’da tarihi yapılar dışında son zamanlarda kentsel dönüşüm projesinin başlamasının da etkisi ile birçok markalı konut projeleri yapılmaya başlandı. Bunlardan bazıları şöyle; Üsküdar Sultan Makamı, Şehrizar Evleri, Boğaziçi Konakları, Beylerbeyi Villa ve Çamlıca +210.


Üsküdar

Şehrizar Konakları


Şehrizar Konakları Üsküdar’da nasıl bir konumda yer alıyor?

Şehrizar Konakları 2802 konuttan meydana geliyor. 3+1’den 9+1’e kadar daire seçenekleri sunan proje 33 blok halinde tasarlandı. Üsküdar’ın Burhaniye mahallesine bağlı olup GAP İnşaat tarafından hayata geçirilmiştir.


Boğaziçi Konakları’nın özellikleri nedir?


Üsküdar Çengelköy’de yer alan Boğaziçi Konakları 81 konuttan oluşuyor. 2+1’den 4+1 dairelerden oluşan projenin teslimleri 2013 yılı Ağustos ayında gerçekleşecek. 



Çamlıca +210 Evleri ne durumda?


Erkan Grup tarafından Üsküdar Çamlıca’da yapılan Çamlıca +210 Evleri 2+1 çatı dubleksi ve 3+1 bahçe dubleksinden oluşuyor. Toplamda 40 konutun yer aldığı projede fitness salonu, sauna, yüzme havuzu, hamam, yürüyüş parkuları, açık ve kapalı otopark yer alıyor.

 

Üsküdar’da yer alan tarihi konutlar neler?


1.Ayşe Sultan Çeşmesi

2.Adile Sultan Kasrı

3.Altunizade Cami

4.Millet Parkı

5.Beylerbeyi Cami

6.Ayazma Cami

7.Fethi Paşa Korusu

8.Mihrimah Sultan Cami

9.Büyük Çamlıca Tepesi

10.Kız Kulesi


Üsküdar

Adile Sultan Kasrı