Tebernüş Kireççi'ye SORU SOR

Üçüncü köprü

İstanbul Boğazı’na yapılan Boğaziçi Köprüsü ve Fatih Sultan Mehmet Köprüsü’nden sonra 3. köprüdür. Temeli 29 Mayıs 2013 Çarşamba günü atılmıştır. Cumhurbaşkanı Gül köprünün adını koydu: Yavuz Sultan Selim Köprüsü. Son dakika: Üçüncü köprünün ayakları, 50 metrelik haliyle göründü... İstanbul Boğazı'nı yüzerek geçen domuzlar, köprü inşaatının gürültüsünden mi kaçtılar?


Üçüncü köprü
Üçüncü köprünün ayakları göründü...


Üçüncü köprünün ayakları kaç metrede? 


Köprü, doğal hayatı korumak için ilk 'ekosistem köprü' şeklinde inşa ediliyor. 3 yılda bin 400 hektar alan ağaçlandırılacak. Köprünün ayakları şu ana kadar 50 metreye kadar çıktı. Bugünden sonra her gün ortalama 3 metre yükselecek ve 2014 yılında kuleler tamamen bitmiş olacak. 2016 yılında ise proje tamamlanarak hizmete açılacak. 


Üçüncü köprü daha ne kadar yükselecek? 


59 metre genişliğindeki Yavuz Sultan Selim, 4 gidiş-4 geliş olarak 8 şeritli olacak. 2 şeritli tren yolu içerecek. 1408 metrelik ana açıklığı ile üzerinde raylı sistem olan dünyanın en uzun asma köprüsü, 320 metreyi aşan yüksekliğiyle de dünyanın en yüksek kuleye sahip asma köprüsü olacak.


Köprü ayakları ne kadar derine inecek?

Köprü ayakları 20 metre derinliğinde ve 20 metre çapında olacak. Ayrıca, ayaklar deniz seviyesinden 12 metre aşağıda kalacak. Proje, toplam 1875 metrelik asma köprü, 60 metre uzunluğundaki viyadükler ve toplam uzunluğu 21 kilometre olan tünelleri kapsıyor.

Sabah'ın haberine göre, köprü kulelerinin hızla yükselmeye başladığını belirten Proje Koordinatörü Mustafa Cılız, ekim sonuna kadar köprünün kulelerinin görünür hale geleceğini söyledi. Kazı ve temel çalışmalarının tamamlandığına dikkat çeken Cılız şu bilgileri verdi: "Kayar kalıp sistemlerinin kule ayaklarına montajı bitti. Bu sistemde sürekli beton dökümü yapılacak. Artık hızlı bir şekilde köprünün kuleleri yükselecek. Proje kendini iyice göstermeye başlayacak. Kuleleri 2014'ün temmuzunda tamamlamış olacağız. Yapım süreci bundan sonra daha hızlı yürüyecek. Kuleler günde yaklaşık 3 metre yükselecek. Şu an itibariyle kuleler 50 metreye çıkmış durumda. Ekim ortalarında kuleler tabliye seviyesine ulaşacak. Kulelerin yapısı itibariyle zaman zaman yavaşlayacağız hatta duracağız. Hedefimiz 2014 temmuz ayında kulelerin yapımının tamamlanması

 

Üçüncü köprü ayakları nasıl birleşecek?

Tabliye montajları denizden yapılacak. Tabliye, parçalar halinde gelecek ve her biri 850 ton olacak, 24 metrelik bu parçalar denizden kaldırılarak köprüye asılacak. Böylece 2 kıta 3'üncü kez birleşmiş olacak.





Üçüncü köprü



Üçüncü köprünün temel atma töreni ne zaman gerçekleştirildi?



İstanbul’da Anadolu ve Avrupa yakasını bağlayacak 3. köprü projesinin temeli 29 Mayıs 2013 Çarşamba günü Cumhurbaşkanı Abdullah Gül ve Başbakan Recep Tayyip Erdoğan tarafından atıldı. Garipçe'de yapılan temel atma törenine Hayrünnisa Gül ve Emine Erdoğan kol kola geldi. Başbakan Erdoğan, Cumhurbaşkanı Gül'ün konuşmasında bir sürpriz de açıklayacağını söyledi.

Başbakan'ın konuşmasına müteahhit firmayla yaptığı pazarlık damga vurdu. Başbakan, sahneye ''Köprücü de gelsin'' diyerek çağırdığı yetkiliden projenin 3 değil 2 yılda bitirilmesini istedi. Başbakan'ın yetkililer kürsüye gelirken ''Quickly quickly'' (Hızlı hızlı) diye seslenmesi törene katılanları gülümsetti.



Üçüncü köprü



Üçüncü köprü kaç TL’ye mal olacak?



Avrupa yakasındaki ayağı Garipçe’de temeli atılacak 3. köprünün inşaatında yoğun çalışmalar sürüyor. 2,5 milyara mal olacak köprünün ayağı ortaya çıkmış durumda. Garipçe’de yolun, Uskumruköy’den geçmesi planlanıyor. Zaten bazı yerlerde kesilen ağaçlar, yolun güzergahını ortaya çıkarıyor. 



Üçüncü köprünün güzergahı nasıl olacak?



Güzergah hakkında bilgi veren Ulaştırma Bakanı Binali Yıldırım şunları söyledi: 


“Avrupa yakasındaki ilk çıkış Uskumruköy’den olacak. Ondan sonraki çıkış ise Odayeri kavşağında buluncak. Buradan Başakşehir’e mevcut havaalanına giden yol görünüyor. Yine bu kavşaktan Kemerburgaz, Hasdal kavşağına kadar devam eden bir çıkışımız var. Daha sonra Tunalı’ya kadar çıkışımız bulunmuyor.” Anadolu yakasında ise Sultanbeyliyi geçtikten sonra bir çıkış olacağını kaydeden Yıldırım, daha sonraki çıkışın Paşaköy’de yer alacağını, ondan önce de Alemdağ’da bir çıkış yer alacağını belirtti.



Üçüncü köprü



Üçüncü köprünün temel atma töreninde neler yaşandı?



- Başbakan Erdoğan alana helikopterle geldi


- Tören alanında Mehter Marşı çaldı


- Temel atma törenine Hayrünnisa Gül ve Emine Erdoğan kol kola geldi.


- Tören saygı duruşu ve İstiklal Marşı'yla başladı



İstanbul’un üçüncü köprüsünün özellikleri neler?



İstanbul Boğazı'na inşa edilecek 3. köprü, 8 şerit araç yolu, 2 hat demiryolu yer alması dolayısıyla 59 metre tabliye genişliğiyle teknik özellikleri bakımından dünyanın en uzun değil ama en geniş köprüsü olacak. 


Şerit sayısı 8, iki de demir yolu 10 şerit. Viyadükler ve 4 tünel yapılacak 


Toplam dolgu 70 milyon metreküp. Köprü ile birlikte 45 altgeçit ve 63 üstgeçit yapılacak. 


Köprü bittiğinde transit trafik buradan yapılacak. 


TIR’lar ve kamyonlar 3. köprüden geçecek. 


Köprü 3 yılda tamamlanacak


Köprü geçiş ücreti de 3 dolar karşılığı Türk lirası olacak



Üçüncü köprünün mimarı kim? 



Yeni köprünün mimarı Fransa'daki Normandiya Köprüsü'nün tasarımını gerçekleştiren Michel Virlogeux olacak. 1995 yılında yapımı tamamlanan Normandiya Köprüsü 465 milyon dolara mal olmuştu. Toplam uzunluğu 2.143 metre olan Köprü'nün genişliği ise 23.60 metre.



Başbakan Recep Tayyip Erdoğan üçüncü köprünün temel atma töreninde neler söyledi?


Üçüncü köprü



Başbakan Erdoğan, Garipçe'de 3. Köprü'nün temel atma töreninde konuştu.


Hürriyet Gazetesi’nin haberine göre; Başbakan Erdoğan şunları söyledi:


“Saygıdeğer Cumhurbaşkanım, TBMM'nin saygıdeğer Başkanı, çok değerli mesai arkadaşlarım sevgili İstanbullular, hanımefendiler beyefendiler sizleri bu anlamlı buluşmada en kalbi duygularımla selamlıyorum.


Bir arada bulunuşumuzun taçlandırdığımız bir eseri var. Bu tarihi anın, coşkuluğu birlikteliğin hepimize hayırlı olmasını Allah'tan temenni ediyorum. Tabi ki bugün 29 Mayıs. Şu anda İstanbulumuzun değişik yerlerinde sabah saatlerinden itibaren çeşitli kutlamalar yapılıyor. Gece geç saatlere kadar İBB'nin aynı şekilde kutlamaları olacak. Bir kez daha İstanbul'un fethini gerçekleştiren o şanlı padişahı, komutanlarını, neferlerini rahmetle yadediyorum.


Fatih Sultan Mehmet bundan tam 560 yıl önce bugün İstanbul'u fethederek tarihin akışını değiştirmiş, karanlık bir çağı kapatıp aydınlık bir çağın kapılarını aralamıştı. Bize muhteşem şehirler bırakmakla kalmamış, fetih ruhunu da miras olarak devretmiştir. Sultan Fatih'in şu iki dizesini belediyeci olarak, şehirler ülkeler inşaa etmenin gayreti içerisindekilere ithaf olur. Diyor ki Fatih, "Hüner, bir şehir bünyâd etmektir; Reâyâ kalbin abad etmektir" Fatih sultan Mehmet asıl hünerin kalbini kazanmak olduğunu söylemişti.


Bir kez daha dev bir projenin temelini atıyoruz. Yeditepe'ye yedi önemli eser adıyla, bugünün İstanbul'una tabi yedi eser yetmez. Ama bunların hepsi dünyada adından bahsettirecek eserler. Bir tanesi şu anda temelini atmaya hazırlandığımız üçüncü gerdanlık olarak boğazda inşallah kendisini kısa zamanda göreceğimiz köprü.


CUMHURBAŞKANI BİR SÜRPRİZ AÇIKLAYACAK


Biraz sonra Cumhurbaşkanımız bununla ilgil, sürprizini size açıklayacak. Bir medeniyet şehri olan İstanbul'a medeniyet projesi kazandırıyoruz.


KÖPRÜ ÇEVREYİ KORUMAYA YÖNELİK


Bu köprü çevreyi korumaya yönelik. Boğaziçi ve Fatih Sultan Mehmet Köprüleri'nin ardından bugün üçüncü köprü. Bu köprüyü inşaa ediyor üçüncü bir gerdanlığı takıyoruz. Kuzey Marmara Otoyolu ve üçüncü köprünün şimdiden Türkiye'ye İstanbulumuza tüm dünyaya hayırlı olmasını diliyorum. Kısa süre önce ihalesini yapmış olduğumuz üçüncü havalimanı, yine dünyanın kendinden çok bahsedeceği bir havalimanı olacak.


AĞZI OLAN KONUŞUYOR


Bazıları bilmiyor çünkü ağzı olan konuşuyor. Bu havalimanı nerede yapılıyor haberi yok. Televizyonlarda dinliyorum zaman zaman "şu kadar ağaç kesiliyor, bu kadar ağaç kesiliyor" nerede yapılıyor haberi yok. Oraları gezse görecek savaştan çıkmış bir coğrafya. Daha önce oralar taş ocakları gibi yerlerdi. Şimdiyse insan odaklı bir havalimanı yapılmak suretiyle, İstanbul'un mevcut havalimanı ihtiyaca cevap vermiyor. Gecikmeli kalkışlar sebebiyle şikayetler dinliyoruz.


Ama şu anda yapılacak havalimanında beş tane pistiyle, modern terminal binaları ve körükleriyle artık bu tür beklentilerin olmayacağı bir havalimanına kavuşuyoruz.


Güçlü bir Türkiye'yi bu şekilde imar ediyoruz. Bu ihale yapıldı. Yeni bir ihale yapılıyor. O da Kanalİstanbul ihalesi. Şimdi bununla ilgili de çok konuşacaklar, çok bağırıp çağıracaklar. Ama kervan yolda gerek, bizim işimiz var. Şu güzel boğazda sorun, kaç tane kıvrımlı yer var, sıkıntı var bilmezler. Ama biz çok çalıştık. Yedi ay yanan o geminin İstanbul'a nasıl bir korku yarattığını unutamayız.


MARMARAY 29 EKİM'DE AÇILIYOR


Kanalİstanbul ile de bu iş bitmeyecek. Bakın şimdi Marmaray 29 Ekim'de açılıyor. Hamd olsun bunu inşaa etmek de bize nasip oldu. Hemen biraz güneyinde, iki tane tüp. Oradan da yine otomobiller gelip geçecek. Bunların aklı bu tür yatırımları alır mı yahu? Almaz. Alsa bugüne kadar zaten bunlar yapardı. Ama 10 yıla bizler bunları sığdırdık.


YASLIADA DEMOKRASİ ADASI OLACAK


Bir başka adım. O da biliyorsunuz bizde hacmi belki küçük görünüyor ama bir Yaslıada var. Yassı demiyorum. Yaslıada. Niye? Orada Menderes idam edildi. İki tane bakanı aynı şekilde. Şimdi biz  o adayı ve yanındaki Sivriada'yı ikisini bir bütün olarak ele almak suretiyle, demokrasi ve özgürlükler adası yapıyoruz. Orada inşallah oteller olacak, müze olacak. Ama öyle sit hattını tehdit edenler değil. Sit alanına dikkat etmek suretiyle. Mesela Sivriada'da taş ocağı olarak kullanılmış, orayı biz kongre merkezine dönüştüreceğiz. Yani misafirlerimiz gelecekler bu adalara kapanacaklar, toplantılarını yapıp ayrılıp gidecekler.


Bitmedi. Haliç. Haliç'te bugünlerde yeni bir ihaleye hazırlanıyoruz. Bu ihaleyle Haliç'in kabulleneceğimiz bir yanı var ki. Taşkızak tersanesi işte bütün oraları yeni projeyle muhteşem bir projeyle Haliç'in o nasıl ki içindeki 2,5 milyon metreküp çamurunu alıp taşıdıysak, Vialand'ın olduğu yere bir çevrecilik uyguladık.


GEZİ PARKI İÇİN KARAR VERDİK. YAPACAĞIZ


Biz laf üretmiyoruz. Biz iş üretiyoruz. İşte birileri geliyor. Taksim meydanında gezi parkında şöyle olmuş böyle olmuş. Ne yaparsanız yapın. Biz kararı verdik. Eğer tarihe saygınız varsa, önce o gezi parkı denilen yerin tarihi nedir onu araştır bak. Orada tarihi yeniden ihya edeceğiz. Orayı tamamiyle yayalaştırarak insanoğlunun emeğine sunacağız. Şu anda Ak Parti iktidarı döneminde, belli yaş gruplarında diktiğimiz ağaç miktarı, fidan 10 yaş grubu üzeri, 5 yaş grubu üzeri ağaçlar olmak üzere yaklaşık 2,5 milyardır.”


Üçüncü köprünün adı ne oldu?

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'dan sonra konuşma yapan Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, üçüncü köprünün adını açıkladı: Yavuz Sultan Selim Köprüsü...
Üçüncü köprü



Üçüncü köprünün güzergahı değişti mi? Değiştiyse neden, nasıl?..



3. Köprü’yü de içine alan Kuzey Marmara Otoyolu Projesi’nin güzergahının ihaleden sonra değiştirilmesi Türkiye’nin gündemine yerleşti. Projenin neden değiştirildiği yönünde çeşitli söylentiler ortaya atılırken, kimileri de onaylanmamış bir projenin iptal edilmesi gerektiğini ortaya attı.


Dünya Gazetesi'nin haberine göre Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’ın İstanbul’un fethinin yıldönümü olan 29 Mayıs 2015’e kadar yetiştirilmesini istediği 3. Köprü‘nün de içinde olduğu söz konusu projenin değiştirilmemiş ilk hali ortaya çıktı.

Buna göre Mahmutbey’deki İSTOÇ‘un oradan başlayan ve kuzeye doğru ilerleyip Odayeri’nden doğuya yönelen ve Garipçe-Poyrazköy arasına kurulan köprü ile Anadolu yakasına ulaşan, orandan da güneyde Reşadiye’ye inen ve güneyde Paşaköy’e, batıda ise Çamlık’a uzanan projenin 4 noktasında değişiklik yapıldı.
Üçüncü köprü


3 gerekçe gösterildi


Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanlığı yetkilileri, 4.5 milyar liralık bir yatırımla tamamlanmış olacak Kuzey Marmara Otoyolu Projesi’nin söz konusu 4 noktasında değişiklik yapma nedenlerini anlattı.

Bakanlık yetkilileri, projenin güzergah seçiminde 3 önemli noktaya dikkat ettiklerini ileri sürdü. Buna göre Belgrad Ormanları ve Fatih Ormanları‘nın zarar görmemesi gerekçe gösterilerek, yol daha kuzeydeki bir noktaya çekildi ve ormanlık alanın dışına alındı. Yetkililerin verdiği bilgiye göre Polonezköy Milli Parkı‘nın zarar görmemesi gerekçesiyle de güzergahta düzeltme yapıldı.

Bakanlık yetkilileri, yaptığı açıklamada, doğal yapının, bentlerin ve göletler ile havzalarının zarar görmemesi için de viyadük sayısını artırdıklarını ileri sürdüler. Yapılan değişiklikle, bir yönde, 15 kilometre uzunluğunda 37 tane viyadük, öbür yönde 30 kilometre ve toplam 74 tane viyadük planlandığı vurgulayan yetkililer, toplam 30 kilometrelik yolun yarısının viyadükle geçildiğini kaydettiler. Yetkililer, “Viyadükle yolu götürmek pahalı bir sistem. Niye bunu tercih ediyoruz? Doğa tahrip olmasın, havzalarımız, su kaynaklarımız zarar görmesin, bunun için titizlik gösteriyoruz” savunması yaptı.

5 katı ağaç dikilecek

Yetkililer, bölge üzerinde 480 hektarlık bir alanın yola gittiğini, bu yolun üzerinde bulunan ağaçların tutarının yüzde 1.4 nitelikli ağaç, diğerlerinin makilik olduğunu söyledi. 200 bin civarında ağacın yerinin değiştirilmesi gerektiğini kaydeden yetkililer, “Orman ve Su İşleri Bakanlığı‘nın bir şartı var. Bu projeye olur verirken, yüklenici firmayla bir sözleşme imzaladı. 480 hektara karşılık bin 400 hektarlık gösterilen 6 tane noktada dikim yapılacak, yani en az 5 katı yeni ağaç dikilecek” dedi.

Projenin ÇED’e tabi olmadığını,ÇED olmaması bu projenin çevreye duyarsızlığı içerisinde yapılacağı anlamına gelmediğini kaydeden yetkililer, burada ekolojik köprü yapılacağını bildirdi.

Dünyanın en geniş köprüsü

Öte yandan 3. Köprü üzerinde10 şerit olacak, araçlar için 8 şerit, tren için de 2 şerit ayrılacak. Transit geçişler bu köprüden yapılacak. Özellikle yük taşıyan TIR’lar ve kamyonlar bu köprüden geçecek. Köprü, 59 metreyle dünyanın en geniş köprüsü olacak. (Diğer iki köprü ise 40’ar metre genişliğinde). Bir ucu Poyrazköy’de diğer ucu ise Sarıyer Garipçe’de yer alacak köprünün uzunluğu ise bin 875 metre. Geçiş ücreti olarak, otomobiller için 3 dolar yani yaklaşık 5.5 lira ödenecek. İlk çıkışlar Avrupa Yakası‘nda Uskumruköy’de, Anadolu Yakası‘nda ise Riva’da olacak. 3. Köprü‘nün de içinde olduğu kuzey Marmara Otoyolu Projesi’nin yaklaşık maliyeti 4.5 milyar lira olacak.

Bin 875 metrelik asma köprü

Projede toplam uzunluğu yaklaşık bin 875 m olan bir asma köprü yer alıyor. Proje kapsamında yapılacak çevreyoluna paralel olarak hızlı tren hattı da inşa edilecek.

Hızlı tren hattı

Köseköy’de mevcut yapımı süren hızlı tren hattına bağlanacak. Böylece Ankara- Halkalı hızlı tren hattı 3. Köprü‘den geçecek. 2015 yılında tamamlanması planlanan İstanbul Boğazı‘na kurulacak üçüncü köprü, Kuzey Marmara Otoyolu ile entegre hale getirilerek Garipçe- Poyrazköy hattındaki geçişi sağlayacak.

Köprü ile birlikte köprünün Avrupa ve Asya yakasındaki toplam 60 kilometrelik yol ile bağlantı yollarını ise “yap-işletdevret” yöntemiyle İçtaş-Astaldi ortaklığı yapacak. Geri kalan yolları ise devlet kendi bütçe ve imkanlarıyla eşzamanlı olarak bitirecek. Daha önce Yap-İşlet-Devret modeli ile yapılacağı açıklanan ihale tam iki kez ertelenmişti.

Köprüden geçiş 3 $

Yap-işlet-devret yöntemiyle gerçekleştirilecek köprü ve otoyol geçiş ücretleri şöyle:

• Köprüyü kullanacak otomobiller için 3 dolar+KDV alınacak. Büyük araçlarda geçiş ücreti değişecek. Büyük araçların geçiş ücretleri belirlenirken, dingil sayıları dikkate alınacak. Dingil sayısı belli bir katsayı ile çarpılacak ve geçiş ücretleri belirlenecek.

• Otoyolu kullanacak otomobillerden de geçiş ücreti olarak kilometre başına 8 sent (dolar) tahsil edilecek.

• Geçiş ücretleri, her yıl enflasyon oranında eskale edilecek.

Üçüncü Köprü'nün inşaat gürültüsünden rahatsız olup mu kaçtılar?


Üçüncü köprüDomuz sürüsü 10 Ekim 2013 tarihinde İstanbul Boğazı'nı yüzerek geçti...

İstanbul Boğazı'ndaki Rumeli Kavağı Mahallesi sakinleri, İstanbul Boğazı'nı yüzerek Avrupa yakasından Anadolu yakasına geçen domuz sürüsüyle şaşkına döndü.

İstanbul Boğazı'ndaki Rumeli Kavağı Mahallesi sakinleri, önceki akşam çok ilginç bir göç olayına tanıklık etti. Orman bölgesinde olmaları nedeniyle mahalle merkezine kadar domuzların inmesine alışkın olan mahalleliler, İstanbul Boğazı'ndan yüzerek Avrupa yakasından Anadolu yakasına geçen domuz sürüsüyle şaşkına döndü.

MUHTAR: "SOKAK KÖPEĞİ GİBİYDİLER"


Habertürk 'ün haberine göre Rumelikavağı Mahallesi Muhtarı Cevdet Bayraktar, yaşadıkları şoku "Sokak köpekleri gibiler. İstedikleri yere sürü olarak odaklanabiliyorlar" cümleleriyle anlattı. Mahalleye domuz inmesine alışkın olduklarını ancak denizde domuz ilk kez görüldüğünü belirten Bayraktar, "Konuyu avcılık klüpleri ile de görüştük ancak anlam veremediler. Ama ben avlanarak düzeltilebileceğini düşünüyorum" dedi.