Tebernüş Kireççi'ye SORU SOR

Tuncay Çavdar –Mimar

Ağaoğlu’nun Andromeda Gold ve Nissa İnşaat’ın Nissa O2 Residence projelerinin mimarı. Yüksek Mimar Dr. Tuncay Çavdar, 1984’te Atölye T Mimarlığı kurdu ve yurt içi ve yurt dışında birçok tatil köyü, otel ve konut projeleri gerçekleştirdi.



Tuncay Çavdar –Mimar

Mimar Tuncay Çavdar



Tuncay Çavdar hangi eğitimleri aldı? 


1934’te İstanbul’da doğdu. 1953’de Robert College’den mezun oldu. 1956-60 yıllarında İtalya Milano’da Mimarlık eğitimini sürdürdü ve Politecnico di Malino’yu Dottore in Architettura ünvanı alarak bitirdi. 1961-62 yıllarında Milano’da büro çalışmaları yaptı.



Tuncay Çavdar, Türkiye’deki çalışmalarına ne zaman başladı?


Bir süre İtalya’da çalıştıktan sonra 1969 yılında yeniden biçimlenen Birleşmiş Mimarlar’a ortak oldu. 1984’te Atölye T Mimarlığı kurdu ve yurt içi ve yurt dışında birçok tatil köyü, otel ve konut projeleri gerçekleştirdi.



Tuncay Çavdar, Türkiye’de neler yaptı?


Türkiye’ye döndükten sonra ilk çalışmasını LCC deneysel Tiyatro Binasının projesiyle gerçekleştirdi.

1974-79 yılları arasında İzmit Yeni Yerleşmeler Projesi, Türkiye ve Yurt dışında büyük prestij kazandı. Prefabrikasyon tekniklerinin, toplu iskan, yerel yönetim, sivil örgütlenme gibi sosyal politikalar yanında kullanıcıların projeye katılım yöntemlerinin de irdelendiği ve uygulandığı proje, pek çok benzer ölçekli girişimde dikkate alınan deneysel değerler üretti.



Tuncay Çavdar imzalı projeler hangileridir?


Tuncay Çavdar; 1980 yılından itibaren yurt içi ve yurt dışında büyük önem kazanan Tatil Köyü; Otel ve Konut Projelerine imza atmıştır.Bunlar arasında;Robinson Club Çamyuva Tatil Köyü, Cornelia Delux Hotel, Cornelia Diamond Golf Resort Hotel, Likya World Fethiye, Likya World Golf Hotel Antalya, Sungate Port Royal, Susesi de Luxe Resort Spa Golf Hotel, Dalaman Hilton Resort Hotel gibi projeler bulunuyor.


Bu projeler ardından Ağaoğlu ile bir araya gelen Tuncay Çavdar, büyüleyici ölçeği ve programı ile Bodrum Golf Resort projesinde önemli bir rol üstlenmiştir.



Tuncay Çavdar –Mimar
Ağaoğlu Andromeda Gold


Tuncay Çavdar’ın kurduğu Atölye T Mimarlık Ofisi’nin referansları nelerdir?


Tuncay Çavdar yönetimindeki Atölye T Mimarlık Ofisi, turizm talebinin seneler içindeki gelişimine paralel olarak tatil köylerinden büyük lüks otellere uzanan projeler hazırladı. Kemer Çamyuva Tatil Köyleri’nden, Ağaoğlu’nun pek çok projesiyle birlikte Maslak 1453 Projesi, Sungate, Su Sesi, Lykia World (Fethiye) Cornelia Diamond gibi dev kasaba ölçeğindeki tatil otellerine kadar uzanan çalışmada yurt içinde ve dünyanın çeşitli beldelerinde yüze yakın tesis projelendirildi.


Tuncay Çavdar’ın başarılarındaki en önemli etkenler aynı çekirdek kadroyla çalışması ve özgün projelendirme yöntem ve felsefesi üretmesi olmuştur.


Semra Giritlioğlu, Saliha Arslan, Gülen Sayraç, Ülkü Demirözcan, Müjgan Teoman’dan oluşan as kadroya Ayşe Mustafaoğlu, Hatice Mursel gibi genç mimarlar da eklenerek kapsamlı yapı komplekslerine ilişkin çalışmalar devam etmektedir.


Tuncay Çavdar, Nissa O2 Residence projesini anlatıyor! Tıklayın ve izleyin!


Tuncay Çavdar –Mimar
Nissa O2 Residence


Tuncay Çavdar mimarisi hangi mesleki makaleye konu oldu?


Tuncay Çavdar’ın mimari tavrı üzerine (Mustafa Kandil, K.T.Ü. Mimarlık Bölümü, Mimarlar Odası, Mimarlık Dergisi, Sayı 13, Yıl: 1996) 


“İtiraf etmeliyim ki Tuncay Çavdar üzerine yazmak heyecan verici. Bunun iki nedeni var: Birincisi mimari çalışmaları; ikincisi ise kimliği.


Çavdar'ın çalışmalarını yayınlardan izlemeye başladık. Kimlik-Meşruiyet-Etik Sempozyumu'nda (Ekim 1993) Esra Akcan'ın dialarında izledik. Özge Cordan'ın tez çalışması için Kapadokya ve Akdeniz bölgesindeki uygulamaları, ayrıntılı olarak görüntülediği, çok sayıda fotoğrafı inceledim. İki çalışmayı da yerinde inceledim. 


Bunlarda yüksek düzeyde bir mimari ustalık sergileniyordu. Ancak, çok istememe rağmen, kendisiyle herhangi bir toplantıda karşılaşma şansım olmadı. Tuncay Çavdar üzerine ilgi ve merak günden güne artarken Arredamento Dekorasyon dergisinde (1995, 7-8) O'na rastladık; kimliği de şaşırtıcı geldi: Bilim ve Toplum dergisini çıkarıyor; sahne dekorları yapıyor; oyun yönetiyor; Brecht'ten çeviriler yapıyor... Çok yönlü bir kimlik; gerçek bir entelektüel. Rönesans'ın o çok yönlü aydın tipini hatırlatır gibi. Sanki Vitruvius'da, Rönesans'ta, Modernizm'de tanımlanan üstün insan-yaratıcı mimar tekrar sahneye çıkıyor gibi... Dergide kendisiyle yapılan bir söyleşi ile mimarlığı üzerine görüş ve eleştiri getiren değerli makaleler, yaşamı ve çalışmalarına ilişkin kısa bilgiler yer alıyor. Böylece Tuncay


Çavdar'ın mimari tavrı üzerine aydınlanırken, öte yandan daha önce Tasarım dergisinde (Temmuz/Ağustos 1990) açıklanmış bulunan "Doğuya Özgü Görme Tarzı" kavramı üzerine de daha ayrıntılı bilgiler edinmiş olduk. Çavdar, bu kavramı "Doğu toplumunun yapı çözümlemesi arayışı içinde, mimariden tamamen uzak düşünsel bir çerçeve içinde geliştirmeye çalıştığı"nı söylemektedir. Yani yaşamın mimarlık dışı bir alanından, bir kavramdan mimari biçimler üretmektedir ki, bu tavır çok önemli ve değerlidir. Bence bu tavrıyla Çavdar, uluslararası ustalar düzeyine çıkmaktadır.


Benzer bir kavramı G.VV.F. Helgel, felsefe sisteminde ele almaktadır. Bu makalenin temel amacı, "Doğuya Özgü Görme Tarzı" üzerine Hegel'in yaklaşımını sergileyerek bu kavramın zenginleşmesine bir ölçüde katkı sağlamaktır. Bununla birlikte, önce, Çavdar'ın diğer mimari özelliklerine ve bu konudaki eleştirilere biraz değinmek gerekiyor.

Çavdar mimarisinde 'humour' (mizah, nükte) ve anarşi espirisinin bulunduğunu; turizm yapılarından başka "asık suratlı resmi binalara ve şehir görüntüsü içine" de bu espiriyi taşımak işediğini söylüyor. Ancak, eleştirilerde, Çavdar'ın mimari biçim ve mekanla oyun oynamasının arkasında tiyatroculuk ve 'sahneleme' alışkanlığının bulunduğu kuşkusu yer almakta ve sanki 'ciddi' mimarlıkta oyuna yer açılması yadırganmaktadır.”

 


Tuncay Çavdar ve Atölye T Mimarlık iletişim bilgileri nelerdir?


Adres: Abdi İpekçi Caddesi Kızılkaya Apt. 59/7 80200 Maçka İstanbul

Tel: +90 212 241 61 93

+90 212 233 65 75

Fax: +90 212 241 58 19 

E-Mail: info@atolyet.com.tr

Web: www.atolyet.com.tr