Tebernüş Kireççi'ye SORU SOR

The Shard

İngiltere’nin başkenti Londra’da ‘AB’nin en yükseği’ sloganıyla dikilen ancak ‘ikinci en yüksek’ olan kule-bina. Thames kenarındaki İngiltere'nin en yüksek gökdeleni; 309.6 metre uzunluğundaki The Shrad, konut ve ticari ünite fiyatlarının yüksekliği nedeniyle boş kaldı.



The Shard
Avrupa'nın en yüksek ikinci binası The Shard...



The Shard nedir? 



Londra merkezli Mace şirketi tarafından Londra’da inşa edilen, mimar Renzo Piano imzalı binadır. The Shard, “Avrupa’nın en yükseği” olma iddiasıyla yapılsa da 309.6 metrelik bina; Rusya’da yapılan Mercury City Tower’ın ardından “ikinci en yüksek” bina oldu. 


Yapımı 12 yıl süren The Shard, 1 Şubat 2013’te kapılarını ziyaretçilerine açtı. 


Konut ve ticari ünitelerin fiyatlarının yüksekliği nedeniyle satışta ilgi görmeyen bina boş kaldı. The Shard’ın içindeki 50 süper lüks dairenin her birine 62 milyon Euro değer biçiliyor. Londra’daki Thamez Nehri kenarındaki binanın künye bilgileri şöyle; 


Özellikleri:


Yükseklik: 310 metre


Maliyet: 450 milyon Euro (Yüzde 95’i Katar tarafından karşılandı)


Yapım süresi: 12 yıl


Kapasite: 12 bin kişi


Ofis alanı: 600 bin metrekare


Mimar: Renzo Piano (İtalyan)


Web Adresi: the-shard.com



The Shard


The Shard, Türk basınında hangi haberlere konu oldu?



Londra’nın yeni simgesi (Arkitera.com, Şubat 2013)


310 metreyle Avrupa’nın en yüksek ikinci gökdeleni olan 'The Shard' İngiltere’nin başkenti Londra’da açıldı. 

Bina, 29 euroluk giriş ücretine rağmen, Londra'ya tepeden bakmak isteyenlerin uğrak noktası oldu.


Londralılar 'The Shard' hakkında farklı düşüncelere sahip. Kimisi, "Harika bir bina, bir mühendislik harikası" derken, bir başkası, "Sanki fazla modern. Londra'ya pek yakışmıyor" görüşünü dile getiriyor. Charlotte, Damian ve anneleri Johanna Londra'nın yeni gurur kaynağının açılışında bulunmak üzere işten izin almışlar.

Charlotte, "Buraya ilk çıkanlardan olmak, bu deneyimi yaşamak istedik" diyor.


Gökdelenin tepesine çıkmak için saniyede 6 metre hızla yükselen asansöre biniliyor. 31 ve 33. katlar arasındaki restoran, otel ve lüks daireleri geçerek hızla 68. kata, yani 244 metre yüksekliğe ulaşılıyor.

En üst katta Londra belediye başkanı Boris Johnson ilk konukları karşılıyor ve geleneksel kırmızı kurdeleyi kesiyor. Yoğun basın ilgisi sebebiyle fazla bir şey görmek mümkün değil. Üstüne bir de yağmur yağıyor. Charlotte Gardner'ın yorumu "Yağmur olmasaydı, olmazdı zaten" şeklinde oluyor.


Cesur mimari


Hava hazır bulutluyken iki kat aşağıdaki gözlem katına iniyoruz. Bugünkü gibi kapalı havalarda şehrin normal hava şartlarında nasıl göründüğünü gösteren ekranlar bulunuyor.


Damian, "Çok güzel, farklı görüş imkânları var: canlı yayın, gün doğumu, gündüz, gece. Monitörü çevirdikçe, gördüğünüz binalar hakkında bilgiler beliriyor" diyor. Charlotte ise "İlk defa böyle bir şey görüyorum, harika bir teknoloji. Londra yine öncü konumda" diye konuşuyor.


Bu cesur mimarî, Paris'teki Pompidou Kültür Merkezi ya da Berlin'deki Potsdam Meydanı'nın bir bölümünün tasarımını yapan dünyaca ünlü İtalyan mimar Renzo Piano'nun imzasını taşıyor. Ziyaretçilerin çoğunun hoşuna gitse de farklı düşünenler de var.


Bir ziyaretçi, "Şahsen göze hitap eden şeylerden hoşlanırım. Buysa göze hitap etmiyor, sadece sıradan kocaman, sivri bir şey" diyor.


Bir başka ziyaretçi, "Londra semalarına yakışıyor. Önceleri emin değildim, ama şimdi çok etkileyici buluyorum" diyor. Bir diğeri, "Çok güzel, ama sanki en tepede birşeyler eksik gibi" değerlendirmesinde bulunuyor. Bir başka ziyaretçinin yorumu, "Biz, çoğu Londra sakini gibi, oraya çıkmayacağız. Ama turistleri çekeceğinden eminim" şeklinde oluyor.


'London Eye'ı eskitti


Londra'yı yüksekten görmek isteyenlerin uğrak yeri olan 'London Eye' yerini 'The Shard'a bırakacağa benziyor. 29 euroyla giriş ücreti koca bir tekerlek gibi görünen 'London Eye'dan daha pahalı olsa da, 'Kırık'ın yüksekliği tekerleğin iki katı kadar. Biletler önümüzdeki bir kaç gün için şimdiden tükenmiş durumda.


Yetkililerden Anders Nyberg, "Tarihi bir resim gibi. 21. yüzyıl kulesindeyiz ve tam karşımızda 11.yüzyılın kulesi olan Londra Kulesi duruyor. Dünyanın başka hiçbir yerinde tarih bu şekilde gözler önüne serilmez. Thames Nehri ve gümüş gibi parlayan demir yolu rayları... Harika bir görüntü" diyor.


Johanna, Damian ve Charlotte da aynı görüşte. İşyeri buraya yakın olduğu için özellikle Charlotte için bugün özel bir anlam taşıyor.


Charlotte Gardner, "Buradan hergün geçtiğim için inşaat nedeniyle yaşanan tüm sıkıntılarla boğuşmak zorunda kaldım. Ama şimdi bitmiş halini görünce, değmiş diyorum. Muhteşem, çok güzel" diyor.


Londra'nın yeni gökdeleni 'The Shard'ın gözlem katı meraklı turistlerin ilk durağı olmaya aday. Gökdelene 

şimdilerde şüpheyle bakan Londralılar da muhtemelen zamanla şehrin diğer gözdeleri gibi bu binaya da alışacaklar.



Shard kulesi 70 lira karşılığında halka açılıyor! (Emlakkulisi.com, Ocak 2013)


Londra'ya 360 derecelik görüş imkanı sunan Shard, 1 Şubat'ta kapılarını halka 70 liradan açacak

Biletlerin aylar öncesinden tükendiği 'yatay şehir' için yetkililer hazırlıklarını tamamladı. 72. katta 244 metreden Londra'ya 360 derecelik görüş imkanı sunan Shard kulesi için biletler 25 sterlinden yani 70 liradan satışa sunuldu. Mimar Renzo Piano'nın tasarımı olan kule; ofis, otel, restoran ve rezidanslardan oluşuyor.



Arap parasıyla Avrupa zirvesi (Hürriyet Gazetesi, Temmuz 2012)


Avrupa kıtasındaki en yüksek gökdelene artık Rusya değil, İngiltere ev sahipliği edecek.


Londra’da dün açılan “Shard” adlı bina 310 metre uzunluğuyla 302 metrelik “Moskova Kulesi”ni geçti. Binayı büyük ölçüde Katar hükümeti finanse ederken, açılışı Katar Başbakanı Hamit bin Cesim el-Tani ile Kraliçe II. Elizabeth’in oğlu Prens Andrew yaptı. İtalyan mimar Renzo Piano’nun tasarladığı kule, Avrupa’nın en uzunu olsa da, Dubai’deki 828 metrelik “Burç Halife”ye kıyasla küçük kalıyor.


62 milyonluk daireler


Tam 95 katlı Shard’ın içinde beş yıldızlı otel, ofis alanları, lüks restoran ve mağazalar var. Turistler ve Londra sakinleri için binada 360 derece panoramik Londra manzarasını izlemek mümkün olabilecek. Yapının içinde her birine yaklaşık 62 milyon Euro değer biçilen 50 süper lüks daire de bulunuyor.


Renzo Piano’nun tasarladığı "Baby Shard" olarak adlandırılan kule, elektrik üretiyor. Yöntemin pahalı olmasına karşın, verimliliği sayesinde yaygınlaştığını söylemek mümkün. 



Avrupa’nın en uzunu Eyfel’den 2 metre kısa (Hürriyet Gazetesi, Mart 2012)


Fransız yetkililer, 327 metreyle Avrupa’nın en yüksek gökdelenleri olacağı bildirilen iki binaya plan izni verdi. Hermitage Plaza adı verilen proje Eyfel Kulesi’nden 2 metre kısa olacak.


Paris’te yapılması planlanan Hermitage Plaza adlı Fransız projesinin tasarımını, ünlü İngiliz mimarlık şirketi Foster&Partners yaptı. 4 yılda tamamlanacak 93’er katlı ikiz gökdelenler, Paris’in silüetini değiştirecek. Başkentin kalbindeki La Defense bölgesinde, Seine Nehri kıyısında yapılacak kulelerde ofisler, lüks rezidanslar, bir alışveriş merkezi ve otel yer alacak.


Hakimiyet bir süre Londra’da


Daily Mail’in haberine göre Hermitage Plaza tamamlanana kadar, Avrupa’nın en yüksek binası unvanını mayıstan itibaren, yine mimar Norman Foster’ın şirketi tarafından tasarlanan Londra’daki Shard gökdeleni alacak. 450 milyon sterlin (1.2 milyar TL) maliyetiyle Avrupa’nın gelmiş geçmiş en pahalı binası da olan 309 metrelik Shard’ın yapımına 2009’da başlanmıştı.


Levent’teki İstanbul Sapphire, şu anda 261 metre anten yüksekliği ile Avrupa’nın en yüksek binası olarak biliniyor. Bu yılın başında inşaatına başlanan Varyap-Gap İnşaat Ortak Girişimi’nin Ataşehir’de inşa edeceği 250 metrelik Metropol İstanbul’un ise anten yüksekliği de eklenince İstanbul Sapphire’i geçmesi bekleniyor.


Seine Nehri kıyısına inşa edilecek gökdelenlerin manzarası Eyfel Kulesi olacak. La Defense bölgesindeki ikiz kuleler 4 yılda tamamlanacak.



1 kilometrelik gökdelen (Hürriyet Gazetesi, Şubat 2013)


Avrupa Birliği’nin en uzun binası olan Londra’daki Shard’ın (308 metre) inşaatını yapan firma, Suudi Arabistan’ın Kızıldeniz kıyısındaki Cidde kentinde 1 kilometreyi aşkın yüksekliğinde, dünyanın en uzun gökdelenini yapacak.

Londra merkezli Mace şirketi, Shard’ın dört katı büyüklüğünde olacak, Kingdom Tower (Krallık Kulesi) isimli gökdelenin inşaası için 780 milyon sterlinlik ihaleyi kazandı. Mace ile İngiliz firma EC Harris’in birlikte çalışacağı proje, 2018’de tamamlanacak. Kraliyet ailesi üyesi Suudi milyarder Prens Velid bin Tallal tarafından yaptırılan gökdelen, Cidde şehrinin yeniden gelişimi için 13 milyar sterlinlik projenin bir parçası.



Dünyanın en yüksek binası (Hürriyet Gazetesi, Şubat 2013)


Londra’da bulunan ve Avrupa Birliği ülkeleri içinde en yüksek bina olan Shard’ı inşa eden İngiliz firma, dünyanın en yüksek binası olacak “Krallık Kulesi”ni Suudi Arabistan’ın ikinci büyük şehri Cidde’de yapacak.


Bitiş tarihi 2018 olarak belirlenen proje için Londra merkezli firma 780 milyon sterlinlik anlaşmaya imza attı. 500 bin metre karelik bir alana inşa edilecek olan “Krallık Kulesi” en az bir kilometrelik yüksekliğiyle Shard’dan dört kat daha uzun olacak. Projenin mimarları binanın tam yüksekliğiyle ilgili henüz bir bilgi vermedi.


Kızıl Deniz manzaralı olması planlanan gökdelen, dünyanın en yüksek binası ünvanına sahip 828 metrelik Burç Halife’yi de geçecek.



The Shard


Önerilen Bağlantılar : Anneler günü konut kampanyaları