Tebernüş Kireççi'ye SORU SOR

Terkos Gölü - Durusu - İstanbul

İstanbul’un ilk içme ve kullanım suyu rezervi olan göldür. Terkos Gölü, Durusu Gölü olarak da bilinir. Terkos Gölü, Üçüncü Havalimanı projesiyle tekrar gündeme gelmiştir.



Terkos Gölü - Durusu - İstanbul


Terkos Gölü nerededir?


Durusu (Terkos), İstanbul ilinin Avrupa yakasında bulunan bir göl ve köy. İstanbul’un kuzey-batısında, kente yaklaşık 40–50 km. uzaklıkta olup, 40’ 19’’ kuzey ve 28’ 32’’ doğu koordinatları arasında bulunan, lagün kökenli, az tuzlu bir göldür. Gölün denizden yüksekliği +4,5 ile -1 metre arasındadır. Fındık Dere, Deli Yunus deresi ve çok sayıda kaynak suyu ile beslenen Durusu’nun, 39 km² su alanı vardır ve en derin yeri 11 metredir.


162 milyon m³/yıl su potansiyeli ile İstanbul çevresindeki tatlı su rezervlerinin %22’sine sahiptir. Şehir kullanım suyunun önemli bir bölümünü karşılamaktadır.



Terkos Gölü’nün tarihçesi nedir?


Köyün tarihi yaklaşık 1000 yıl öncesine kadar dayanır. Bugünkü köyün kuzey batı istikametinde göl kenarında kale içi olarak bilinen yarım ada üzerinde Cenevizliler tarafından bir korsan yatağı olarak kurulmuştur. O zamanlar deniz ve gölün irtibat halinde olduğu, daha sonraları doğal etkenler ile bir birinden ayrıldığı anlaşılmaktadır. Kaleiçi olarak bilinen yarım ada üzerinde bulunan kale kalıntılarında kale içinde Trikos adında bir manastırın bulunduğu ve köy ile gölün adının buradan geldiği anlaşılmaktadır.


19 yy. da İstanbul’a gelen bir Fransız elçisi şehrin susuzluğunu gözlemler ve Osmanlı Sarayından bir heyeti Fransa’ya davet eder. Fransızlar istenirse şehrin su probleminin çözümlenebileceğini belirtirler. Çizilen krokilerde Terkos gölünü su kaynağı olarak gösterirler. 1855 yılında şimdiki fabrika binasının temeli atılır ve 2 sene süresinde fabrika inşaatı bitirilerek İstanbul’a su sağlanır.



Terkos Gölü’ndeki ilk tesis hangisidir?


Yapılan ilk têsis 1883'de Terkos Gölü kenarındaki Terfî Merkezi'dir. 1888'de göl çevresini yükseltecek Bağlama yapılmıştır. 1926 yılında ise Kâğıthâne sırtlarında ilk su Tasfiye Têsisi inşâ edilmiş ve su arıtılarak, klorlandıktan sonra şehre iletilmiştir


Sultan Abdülaziz tarafından 1868 yılında Fransız şirketine imtiyaz verilerek "Dersaâdet Anonim Su Şirketi" (Terkos Şirketi) kurulmuştur. Böylece, bu şirketin memba, dere ve yeraltı sularını toplayıp, isâle etmesi ve Terkos Gölü’nden alınacak suyun arıtılarak şehre isâlesi ve tevzîi kabul edilmiştir.



Terkos Gölü’nün jeolojik özellikleri nelerdir? 


Durusu yerkabuğunun şekillendiği dönemlerde Karadeniz’de bir koy iken günümüzde alçak bir kumsalla denizden ayrılmış, içinde yüzlerce canlının barındığı bir göle dönüşmüştür.



Terkos Gölü hangi haberlere konu oldu?


3 dev proje Çatalca'da arsa ve arazi alım satımlarını artırdı! (Dünya Gazetesi, 19 Temmuz 2013)


Kanal İstanbul, Kuzey Marmara Otoyolu projesi ve 3. Köprü ile yatırımcıların akınına uğrayan ilçenin kuzey kısımları olan Boyalık, İzzettin, Terkos ve merkeze yakın bölgeler daha çok ilgi görüyor...


Çatalca'nın kaderi bölgeden geçen üç projeyle birlikte değişiyor. Kanal İstanbul, Kuzey Marmara Otoyolu proI jesi ve 3. Köprü ile yatırımcıların akınına uğrayan ilçenin kuzey kısımları olan Boyalık, İzzettin, Terkos ve merkeze yakın bölgeler daha çok ilgi görüyor. Çatalca merkezde arsa metrekare fiyatları 1.000-1.500 TL arasında. Merkezi dışındaki bölgelerde araziler konumuna göre m2 fiyatları 100 - 500 TL civarında. 


Fazla prim yapan alanları arasında ilçenin kuzey kısımları olan Boyalık, İzzettin, Terkos ve ilçe merkezine yakın bölgeler öne çıkıyor. 


Remax Erguvan Ofisi Sahibi Engin Eren, "Özellikle Arnavutköy'de yükselen fiyatlardan sıyrılmaya çalışıp daha ekonomik yer almak isteyenler Çatalca'da yer arayışına geçti. Kişiler Arnavutköy bölgesindeki fiyatları yüksek bulduğu için oradaki esnafın Çatalca'ya yönlendirmesiyle bölgede fiyatlar son 3 ayda yükselmeye başladı" dedi. 

Halkalı Gümrüğü'nün Çatalca Muratbey bölgesine taşınmasından sonra bölgede bir yoğunluk oluşmaya başladığını anlatan Eren, bunun yanında Çatalca'ya Kemerburgaz'dan gelen duble yolun Çatalca'dan geçecek olan 3. köprü yoluna bağlanması nedeniyle de bölgede hareketlilik başladığını aktardı. Hareketliliğin ilçede henüz başlangıç noktasında olduğunu dile getiren Engin Eren, şu anda Çatalca'nm kuzeyinde tarlaların metrekare fiyatının 25 ile 35 TL arasında olduğunu belirterek, "Çatalca'nm merkezine doğru gelindikçe fiyatlar 50 ile 70 TL aralığına çıkıyor" diye konuştu. 


Bölgenin havza alanı olması nedeniyle imarlı arsanın az olduğuna bu nedenle fiyatların yükseldiğine dikkat çeken Eren, "Havza alanı olmasından dolayı sanayi alanı imarı verilmiyor. Ancak depolama ve ticar alanı imarı veriliyor. Bu tarz imara sahip arsalarda ise metrekare fiyatı 150 dolar ile 450 dolar arasında" dedi. Gümrüğün de bölgede fiyatları yükseltmeye başlattığına dikkat çeken Eren, Gümrüğün yapıldığı alanda bir yıl içinde metrekare fiyatının 25 TL'den 100 TL'ler seviyesine aştığını söyledi. 



Üçüncü havaalanı Terkos Gölü'ne yakın alanda kurulacak! (AA., 30 Ekim 2012)


İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Topbaş, üçüncü havaalanının kuzeyde Terkos Gölü'ne yakın alan içerisinde düşünüldüğünü açıkladı


İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Topbaş, Kağıthane Belediyesi'nde düzenlediği basın toplantısında İstanbul'da yapılması planlanan üçüncü havaalanıyla ilgili değerlendirmelerde bulundu.


Topbaş, ''Sayın Başbakanımızın talimatıyla kuzeyde, gelecekte yılda 150 milyon yolcu kapasiteli 5 pist veya 6 pist gerekirse geliştirebilme imkanı olan, ilk etapta 100 milyon yolcu taşıyacak havaalanının startı veriliyor. Zannediyorum bu yıl içerisinde ihalesi de yapılabilir'' dedi.


Yeni havaalanının yeri


Topbaş, bir gazetecinin ''Havaalanının yeri tam olarak belli mi'' sorusuna ise ''Yeri kuzeyde Terkos Gölü'ne yakın alanlar içerisinde. Orada düşünülmekte'' yanıtını verdi.


Başka bir gazetecinin uzmanların yer konusundaki eleştirilerine ilişkin sorusu üzerine Topbaş, şöyle konuştu: 


''Haritalara bakılırsa o görünen nokta, maden ocakları diye bildiğimiz, tamamen bir savaş alanına dönmüş, yeşil alanı olmayan, geçmişte makilik olarak bildiğimiz yer. Ay yüzeyine benzeyen bozuk bir alan bahsedilen yer. Orası orman alanı değil. Oradan hızlı bir erişim, bir metro ile kent merkezine eriştirilecek bir çalışma var. O bölge denize inme imkanı veriyor. Genelde havaalanları deniz inişi dikkate alınarak yapılmakta.''



3. havalimanı inşa edilirken Terkos Gölü havzası korunacak! (AA., 2 Kasım 2012)


Orman ve Su İşleri Bakanı Veysel Eroğlu, İstanbul'un 3. havalimanının, Terkos Gölü civarına inşa edilecek olmasına ilişkin, ''Terkos Gölü, İstanbul'un en önemli su kaynağıdır. Bu konuda havzanın korunmasına azami dikkat edilecektir'' dedi


''Terkos'u feda edemeyiz'' 


Bakan Eroğlu, basın mensuplarının İstanbul'a yapılması planlanan 3. havalimanının Terkos Gölü ve bölgedeki su havzalarına zarar verip vermeyeceğine yönelik sorusu üzerine, Terkos Gölü'nün İstanbul'un en önemli su kaynağı olduğunu belirterek, ''Dolayısıyla bu konuda havzanın korunmasına azami dikkat edilecektir'' yanıtını verdi. 

Bu konunun sorumluluğu Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanlığı'na ait olduğunu dile getiren Eroğlu, şöyle konuştu: 


''Bakanlık bizimle görüşecek. İçme suyu havzalarını kesinlikle koruyacağız. Bundan hiç kimsenin tereddütü olmasın. Terkos'u feda edemeyiz. Biz inceleriz, bu ayak üstü olmaz. Koordinatlar belli olur, öyle fotoğrafla olmaz. Benim bildiğim orada eski maden ocakları da var. Denize yakın bir alan. Bildiğim kadarıyla içme suyu havzasının dışında. İçme suyu havzasının dışında ise bir mahsuru yok ama içindeyse oturacağız, konuşacağız. Zaten Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanlığı bu konularda bizimle temas ediyor, buna göre uygun çözümü buluyoruz.'' 


Önerilen Bağlantılar : Anneler günü konut kampanyaları