Tebernüş Kireççi'ye SORU SOR

Tayakadın

İstanbul’da 3. Havaalanı ve 3. Köprünün yapılacağı alanı sınırları için bulunduran köydür. İstanbul’un Avrupa yakasındaki Arnavutköy ilçesine bağlıdır.



Tayakadın Köyü nerededir?


Tayakadın; İstanbul Avrupa Yakasında yer alan Arnavutköy ilçesine bağlı bir köydür. Arnavutköy, Çatalca ve Göktürk yollarının birleştiği kavşakta yer alır. Arnavutköy’e 12 kilometre, Göktürk’e 20 kilometre, Karaburun’a ise 12 kilometre mesafede bulunur.  1972 yılına kadar Çatalca’nın köyü olan Tayakadın, 2009 yılında Arnavutköy’e bağlandı. Arnavutköy ilçesinin en kalabalık köyüdür. 


Tayakadın Köyü'nün tarihçesi nedir?


1908 yılında gerçekleşen göç dalgası ile Bulgaristan’ın Şumnu, Aydos ve Petriş kasabalarından gelen Türk muhacirler, Tayakadın köyüne göç etti. Göç ile gelen 104 kişi birleşerek 20 bin TL karşılığında, Rıfat, Mustafa ve Celal beylerden 1932 yılında, 919 hektarlık araziyi satın aldı. 4785 sayılı Kanunla 1945 yılında devletleştirilen köye 1980 yıllarında Karadeniz bölgesinden göç oldu ve artan nüfus ile kaçak yapılaşmalar yapıldı.


Tayakadın

Tayakadın Köyü'nün kaderi nasıl değişti?


Tayakadın köyü son zamanlarda, 29 Nisan 2010'da Ulaştırma Bakanı Binali Yıldırım tarafından açıklanan 3.köprü projesi ile duyulmaya başlandı. Tayakadın, 3. köprü ve Kuzey Marmara Otoyolu güzergahına göre iki otoyolun kesişim noktası olacaktır.


Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’ın da 11 Ocak 2011'de yaptığı açıklamada bahsettiği “Çılgın Projeye” göre en avantajlı yer olarak Tayakadın Köyü açıklandı.


6 Haziran 2012'de açıklanan 3. havalimanı projesi'nin Tayakadın'a yapılacağı bildirilmiştir. [1] Kuzey otobanı, 3. köprü ve raylı sistemlerle entegre olacak havalimanı, 6 pistten oluşmaktadır. Yıllık 100-120 milyon yolcu kapasitesi planlanan havalimanında ticaret merkezleri ve otellerin de yapılması düşünülmektedir.


3. Havalimanı açıklamasıyla Tayakadın köyünde neler değişti?


3.Havalimanının yapılması açıklandıktan sonra Tayakadın köyünde ve çevre köylerde yaşayan vatandaşlar tedirgin olduklarını dile getirdi. 6 Şubat 2013 tarihli Hürriyet Gazetesi’nin haberine göre; arazilerini satmak isteyen köylüler satışları geri çekti. İhalenin sonuçlanmasını bekleyen köylüler, hayvancılık ve tarımla geçindikleri için iş olanaklarının yok olmasından korktuklarını açıkladılar. Köyde emlakçılık yapan Seyfettin Öztürk; Tayakadın’da yer alan arazi fiyatlarının yüzde yüz arttığını söyledi.


3. Havalimanı, Tayakadın’ı nasıl etkileyecek?


3. havaalanı projesi, Ulaştırma Bakanlığı Altyapı Yatırımları ve Proje Şube Müdürü Erdem Şentürk’ün de katılımıyla 2012 yılının Kasım ayında Arnavutköy Tayakadın Köyü’nde yapılan toplantıyla kamuoyuna tanıtıldı.

Tanıtımda havaalanının yapılacağı yaklaşık 9 bin 200 hektarlık alanın yüzde 85’inin ormanlık alan olduğu belirtildi. 2023’te tamamlanması planlanan 3. Havaalanı Tayakadın köyünün tamamı İhsaniye, Akpınar ve Yeniköy’ün de belli kısımları olmak üzere toplam 4 köy kapsıyor. Alanın yüzde 85’i orman bölgesi, yüzde 15’i ise vatandaşın arazisinden oluşuyor. Vatandaşların tepkisi üzerine Ulaştırma Bakanlığı Altyapı Yatırımları ve Proje Şube Müdürü Erdem Şentürk, bakanlığın adı geçen köy sakinlerini mağdur etmemek için bu köylerin kamulaştırılacak alan olmaktan çıkması çalışmaların sürdüğünü açıkladı.


Tayakadın


Tayakadın’da arsa metrekare fiyatı ne durumda?


TSKB Gayrimenkul Değerleme A.Ş. Özel Projeler Departmanı Değerleme Uzmanı Asena Güngör’ün Emlakkulisi.com’a özel yaptığı analizde şu tespitleri yaptı: “3. Havaalanı proje alanı olarak gösterilen Tayakadın mevkii mevcut durum itibari ile orman ve su havzaları ile niteliksiz konut yerleşimlerinin görüldüğü bir bölge olarak karşımıza çıkmaktadır. İstanbul'un köyleri arasında yerini alan Tayakadın mevkii, 3. Havalimanına ev sahipliği yapacağının açıklanması ile yatırımcıların gözdesi haline gelmiş olup,  arsa fiyatları geçmişte 300-400 TL/m2 arasında iken, son aylarda bu fiyat 700-900 TL/m2'lere kadar ulaşmış durumdadır.”


Tayakadın ve Arnavutköy’deki diğer köylerin nüfusu ne kadardır?


Arnavutköy sınırları içinde 8 adet orman köyü bulunmaktadır. Bunların adları ve 2008 yılı itibarı ile nüfusları şöyle;


Sıra No                        Köyün Adı                           Toplam Nüfusu


1                                    Baklalı                                        761

2                                    Balaban                                      352

3                                    Boyalık                                       585

4                                    Hacımaşlı                                    513

5                                    Karaburun                                  1.155

6                                    Tayakadın                                   2.028

7                                    Yassıören                                    540

8                                    Yeniköy                                      1.243

TOPLAM                                                                        7.177


Tayakadın Köyü Muhtarı kimdir? 


Tayakadın Köyü Muhtarlığı görevini Salim Şeker sürdürmektedir. Tayakadın Köy Muhtarlığı, İstanbul ili Arnavutköy ilçesinin Tayakadın Mahallesi’nde Cengiz Topel Caddesi üzerinde yer alıyor.

Tel: (0212) 682 6100


Tayakadın Köyü, mahalle mi oluyor?


2012 yılının Aralık ayında Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, Büyükşehir Yasası’nı onayladı. Arnavutköy’de mahalle statüsüne dönüşen köyler; Hacımaşlı, Baklalı, Boyalık, Tayakadın, Yeniköy, Karaburun, Balaban ve Yassıören olarak açıklandı.


Tayakadın-Karaburun-Yeniköy üçgeninde son durum nedir?


Bölgenin değerini artıran başlıca unsurun  ulaşım ağı olduğuna vurgu yapan TSKB Gayrimenkul Değerleme A.Ş Özel Projeler  Departmanı Yönetmeni Selçuk Suiçmez, “Özellikle 3. köprü ile bağlantı yollarının ve Kuzey Marmara Otoyolu projesinin güzergahının belirlenmesinden sonra etkisini göstermeye başladı. Kısa süre içinde gerek proje aşamasındaki gerekse de inşası süren karayollarının kesişim noktasında konumlanan Arnavutköy ilçesi içinde özellikle Tayakadın-Karaburun-Yeniköy üçgeninin konumu dikkat çekiyor. Bölge henüz bozulmamış bakir yapısıyla İstanbul’un deniz kenarındaki nadir bölgelerinden biri olmakla beraber aynı zamanda ana arterlere de oldukça yakın konuma geldi.” dedi.


17 Nisan 2013 tarihli Hürriyet Gazetesi'nin haberine göre; bahsi geçen gelişmelerle eşzamanlı olarak bölgedeki maden ocaklarının kalkacağı ve çeşitli marina, otel gibi yatırımların gündeme gelmesiyle bölgenin iyiden iyiye değerini katlamaya başladığını ifade eden Suiçmez, Karadeniz kıyılarındaki marina kapasitesi eksikliğinin değerlendirmek amacıyla geliştirilen projenin orta vadede uygulamaya geçmesinin de planlar arasında olduğunu sözlerine ekledi. Söz konusu marinanın yalnızca yurtiçinden değil yurtdışından da talep göreceğini ve bölgeyi bir çekim merkezi haline getireceğini öngören Suiçmez, planlanan projelerin gerçekleşmesi durumunda çeşitli yatırımcıların bölgeye talep göstermesinin kaçınılmaz olduğunu belirtti.


Sabiha Gökçen, Tayakadın'a emsal sağladı


Bölgenin gelişiminde önemli rol oynayan bir diğer kou ise 3. havalimanı projesinin bu bölgede geliştirilecek olması. Yeni havalimanı projesinin Tayakadın mevkiinde planlanması bahsi geçen bölgenin tamamının gelişiminde önemli bir ivme sağlayacak.


Sabiha Gökçen Havalimanı’nın Tuzla–Kurtköy bölgesine kattığı değer ve bölgenin hızlı gelişimi, Karaburun-Tayakadın bölgesi için de önemli bir emsal sağladığının altını çizen Suiçmez, bölgeyle ilgili açıklamalarına şöyle devam etti:


“Yaklaşık 3.500 hektarlı bir alanda yapılması planlanan 3. havalimanının 100.000 kişiye istihdam sağlayacak olması bölgenin yeniden yapılanacağına ve önemli ölçüde konut stoğu gerektireceğini gösteriyor. Son olarak bölgenin Bakanlar Kurulu Kararı gereği rezerv alanı ilan edilen bölge içinde kalması, bir yandan bölgenin Kanal İstanbul projesi kapsamında kaldığı, öte yandan geliştirilecek yeni projeler için seçilen bölgelerden biri olduğu yönünde yorumlanmasına sebep oluyor. Tüm bu gelişmeler ışığında bölgenin hızlı gelişiminin önündeki en önemli engellerden biri olarak hisseli mülkiyet sorunu ve güncel imar planlarının belirsizliği ön plana çıkıyor."


Karaburun'da deniz gören konut arsası 550 TL


3. havaalanı proje alanı dışında, alana bitişik konumda yer alan Karaburun’da, sahil şeridinde yer alan ve Günübirlik Tesis Alanı imarına sahip arsalarda 0,20 taban oturumu ile tek katlı yapılar yapılabiliyor. Bölgede arsa fiyatlarının havaalanı projesinden önce de rutin olarak bir artış gösterdiğini ancak son bir senede artışların yüzde 40 seviyelerinde gerçekleştiğini belirten Suiçmez, bölgedeki güncel arsa satış fiyatlarının deniz gören konut arsalarında 550-650 TL/m2; deniz görmeyen konut arsalarında  ise 400-550 TL/m2 mertebelerinde olduğunu ifade ederek; 600 TL olan arsa fiyatlarının geçtiğimiz yıl ise 450-500 TL/m2 seviyesinde olduğunu ekledi.


Karaburun mevkii proje alanları içerisine girmemesi nedeni ile yatırım yapmak için risk bulundurmayan bölgelerden biri olarak gösteriliyor. Proje alanı içerisine dahil olan kısımların planları Çevre ve Şehircilik Bakanlığı tarafından yapılacağı için sözkonusu bölgelerde yapılan arsa yatırımlarının önümüzdeki dönemde kamulaştırma riski ile karşı karşıya kalabileceği belirtiliyor.


Tayakadın'da fiyatlar iki katı oldu


Proje alanı içerisinde yer aldığı için bölgenin planları Çevre ve Şehircilik Bakanlığı tarafından hazırlanacak. Bölgede Havaalanı projesinin kesinleşmesinden sonra arsa fiyatlarında ciddi artışlar meydana gelse bile yatırım yapma konusunda riskli olduğu belirtiliyor. 

Bölgedeki imarsız tarla vasıflı taşınmazlar için istenen satış fiyatlarının 150-250 TL/m2 mertebelerine yükseldiğini açıklayan Suiçmez, fiyatların geçen seneye oranla iki kat artış gösterdiğini vurguladı.


Yeniköy'ün yüzde 70'i havaalanı proje alanında kalıyor


Yeniköy mevkiinin yaklaşık yüzde 70’lik bölümü havaalanı proje alanı içerisinde yer alıyor. Bölgede mevcut durum itibari ile imar planı bulunmuyor. Bu duruma rağmen tarla vasıflı taşınmazlar için istenen satış fiyatı 200- 300 TL/m2 mertebelerinde. Bölgede imarı olmayan ancak parselasyonu yapılmış, “ifrazlı parsel” olarak nitelendirilen tarlalar yer alıyor. Yapılaşma hakkı bulunmamasına rağmen ifrazlı oluşu nedeni ile bu tarla vasıflı taşınmazlar için ise 400-550 TL/m2 mertebelerinde satış bedeli talep ediliyor.


Önerilen Bağlantılar : 3. Havalimanı