Tebernüş Kireççi'ye SORU SOR

Suadiye Vakko Köşkü

Bağdat Caddesi üzerinde bugüne kadar yok edilen 58 köşkten kalan son iki nadide parçadan biri... (Diğeri harap haldeki Cavit bey köşküdür.)



Suadiye Vakko Köşkü ise, Bağdat Caddesi’nin muhteşem köşkleri arasında bulunan ve bugüne kadar en iyi korunan köşktür.


Asıl adı Mehmet Küçükdeveci Bey Köşkü'dür.


Vakko tarafından 1996 yılından beri mağaza olarak kullanılmaktadır.


Köşkün yanında bir zamanlar üzüm bağı varmış ve 1936 yılında Dr. İhsan Sami Garan Bey, o bağı alıp bu köşkün yanına kendisine ev yaptırmış. Tabii o ev, bugüne kalamamış.


Bağdat Caddesi yakınında yaşayan herkes için yeni yılın gelişi Vakko Köşkü'yle belli olur. Her yıl süsü, ışıltısı, suni karı eksik olmaz.


"Vakko Müessesesi"nin gerisinde 1934 yılında başlayan bir "Şen Şapka" deneyimi var. Vitali Hakko, ilginç hayat hikayesini "Hayatım: Vakko" isimli kitapta anlatmış. Sade ve akıcı bir dil ile yazılan kitap Vakko'nun Suadiye Mağazası'nın açıldığı gün satışa çıkarılmıştı.


Vakko'nun vitrinsiz bu mağazasına köşkün ön kapısından giriliyor. Köşkün arka kapısından cam bir tüp geçitten "Mega Store"a ulaşılıyor. Köşkün restorasyonunu ve Mega Store'u Vidal isimli bir Fransız ve Moretti isimli bir İtalyan mimar projelendirmiş. Ünlü mimarımız Hasan Mingü uygulamış. Mağaza bir sanat galerisi havasında.


Suadiye Vakko Köşkü



Suadiye Vakko Köşkü




Suadiye Vakko Köşkü