Tebernüş Kireççi'ye SORU SOR

Saros Körfezi

Trakya’nın güneybatı bölgesinde Çanakkale’nin Gelibolu ve Edirne’nin Keşan ilçeleri arasında kalan körfezdir. Temiz denizi ile tatilcilerin gözdesidir.




Saros Körfezi

Saros Körfezi


Saros Körfezi nerededir?


Ege Denizinin kuzey batı kesimindedir. Antik Çağ adı Melas Kolpos olan Saros Körfezi, güneyde Gelibolu Yarımadası, kuzeyde Trakya kıyıları arasına yaklaşık 60 km. kadar sokulan üçgen biçimli bir girintidir. 


Kumsallarla kaplı kıyı şeridi olan Saros Körfezi, güney ve doğusunda Çanakkale ilinin Gelibolu ve Eceabat ilçeleri, kuzeyinde ise Edirne ilinin Keşan ve Enez ilçeleri ile komşudur.



Saros Körfezi’nde yerleşim nerelerdedir?



Saros Körfezi’ndeki yerleşim daha çok doğu ve kuzey bölgelerinde olmuştur.  Daha çok kıyıya yakın köylerde yerleşim mevcut olup, bu yerleşim yerleri de yazlık olarak kullanılan yapılardan meydana gelmiştir.



Saros Körfezi
Saros Körfezi'nde Erikli Bölgesi



Saros Körfezi’nde bulunan yerleşim yerleri nerelerdir?



Gökçetepe, Mecidiye, Erikli, Danişment ve Yayla, Karaincirli, Vakıf, Büyükevren, Sultaniçe, Gülçavuş ve Enez’in sahil şeridi.



Saros Körfezi’nde bulunan yazlık yerleşim yerleri nerelerdir?



Enez sahili, Erikli sahili ve Yayla sahili bilinen en büyük yazlık yerleşim yerleridir. Bu bölgelerde çok sayıda otel yer alır. Turizm amaçlı birçok apart, pansiyonun da yer aldığı Saros Körfezi’nde, haftasonu kiralamak için evler de mevcuttur.



Saros Körfezi



Saros Körfezi’nin tarihçesi nedir?



Bölgenin tarihinde Cenevizliler, Venedikliler, Bizanslılar ve Osmanlı İmparatorluğu hüküm sürdüğü görülür. Birçok tarihi kalıntının bulunduğu Saros Körfezi’nde çok sayıda da batık mevcuttur. Bunlardan bazıları; Mesudiye batığı, Majestik, Arıtma Gemisi, Lundy ( Mayın Gemisi ) Batığı, İngiliz ve Anzak Filikaları, Çıkartma Botları.



Saroslu Körfezi’nde gezilecek yerler neresi?



1. Erikli: Geniş ve temiz kumsallara sahiptir. Pansiyon, otel ve apartlar yer alır. İstanbul’a yakın olmasından dolayı ve aktivite alanlarının genişliği sebebi ile tatilcilerin tercih ettiği bölgelerden biridir.


2. Yayla: Sakin ve dinlenme yeri olan Yayla, çok çeşitli bitki örtüsüne sahiptir. Geniş ve temiz sahiliyle de tatilcilerin en sık tercih ettiği bölge oldu.


3. Gökçetepe: Sahil şeridi dışında kalan yerler genelde ormandır. Gökçetepe’de yer alan Mariz bölgesi tatilcilerin görmesi için önerilen bir alandır.


4. Canlı Akvaryum: Su sporu yapan ve ilgi duyan tatilcilerin gözdesidir. Su altı canlıların çok fazla olduğu ve temiz suyu ile fotoğrafçıların, sporcuların sık sık geldiği yerdir.



Saros Körfezi’nde hangi oteller vardır?



1. Saros Tatil Köyü


2. Erikli Hotel


3. İşçimen Aqua Resort Hotel


4. Dost Hotel Erikli


5. Saros Otel


6. Motel Mimoza



Saros Körfezi’ne ulaşım nasıl sağlanmaktadır?



Saros Körfezi’ne; İstanbul-Tekirdağ, Edirne ve İpsala yönlerinden gelecek olanlar, Keşan çevre yolu üzerinden; Çanakkale-Gelibolu yönünden gelecek olanlar ise, Keşan çevre yolunu geçmeden önce ulaşabilirler.


İstanbul, Edirne ve İpsala`dan gelmek isteyenler, Keşan Dörtyol Kavşağına varıp Çanakkale yönüne döndükten sonra, ikinci kavşaktan (Enez Sapağı) Yayla sahiline, üçüncü kavşaktan (Destek Kıtaları Kavsağı) Mecidiye, İbrice, Erikli’ye; Çamlıca sapağından ise Gökçetepe ve Danışment’e gidebilirler. Çanakkale yönünden gelenler için, ilk sapak Gökçetepe’ye; ikincisi Mecidiye, İbrice ve Erikliye, üçüncüsü Yayla ve Enez’e sizi ulaştıracaktır.


Saros Körfezi