Tebernüş Kireççi'ye SORU SOR

Salih Tatlıcı

Salih Tatlıcı 1931 yılında Diyarbakır’da doğdu. Tatlıcılıktan gayrimenkul devi olan Tatlıcı’nın mirası çocukları arasında büyük kavgalara dönüştü.



Salih Tatlıcı

Salih Tatlıcı



Salih Tatlıcı kimdir?


1931 yılında Diyarbakır’da doğdu. Salih Tatlıcı, gayrimenkul kralı olarak tanınmaktadır. İlk iş hayatına Diyarbakır’da tatlıcılık yaparak başladı. Şetat İnşaat, Şetat Menkul Kıymetler, Şetat Turizm gibi şirketlerin sahibi oldu. 2008 yılında, 980 milyon TL serveti ile Forbes listesinde 27. Sırada yer aldı. Kanser hastası olan Salih Tatlıcı, 2009 yılında vefat etti.


Salih Tatlıcı, 1960 yılında İstanbul’a gelerek, Karaköy’de tatlı satmaya başladı. Daha sonra Tatlıcılar Pastanesi adı ile bir dükkan açtı. Tatlıcı, genç yaşında teyzesinin kızı Bedriye Hanım evlendirildi. İstanbul’a geldikten sonra 1970’lerin başında, dükkanında tezgahtar olarak çalışan Mayika adında bir Rum kıza aşık oldu.  


1980’lere Türkiye’nin sayılı zenginlerinden biri oldu.  Türkiye, ABD ve Dubai’de gayrimenkule yatırım yapmaya başladı.  Sahip olduğu gayrimenkullerle yaklaşık 3 milyar Dolarlık servetin sahibi oldu. Çikolata sektörüne girdi, ve Pilma fabrikasını satın aldı. 


Salih Tatlıcı miras kavgaları ne zaman başladı?


Salih Tatlıcı’nın Rum sevgilisi Mayika’dan bir oğlu oldu. Behiye Hanımdan da üç oğlu olan Tatlıcı’nın olayları 1988 yılında başladı.  Tatlıcı, sevgilisi Mayika’ya Yeniköy’de büyük bir yalı hediye etti, bazı gayrimenkullere Onu da ortak yaptı. 1988’de düzenlediği ilk vasiyetnamede Behiye Hanımdan olan oğullarını mirasından menetti.  


1989’da da vasiyetini değiştirerek birlikte yaşadığı Mariya Bahçıvanoğlu’nu “atanmış mirasçı” tayin etti. Daha sonra 1991’de Behiye Hanımdan boşandı ve 1992 yılında Mariya Hanım ile evlendi. Mariya Hanım, adını evlendikten sonra Nurten olarak değiştirdi. 


Salih Tatlıcı, 1994’te, vasiyetnamesini düzenleyerek, şu an değeri yaklaşık 3 milyar dolar olan mal varlığını Nurten Hanıma devretti. Tatlıcı, eşi Nurten Hanım ile birlikte Yeniköy’de bulunan Beykoz Konakları’nda yaşamaya başladı. 


2008’in sonlarında sağlık problemleri yaşamaya başlayan Salih Tatlıcı, kansere yakalandı ve 2009 yılında vefat etti. 

Salih Tatlıcı’nın ölümünden sonra miras kavgaları alevlenmeye başladı.  Tatlıcı’nın ilk eşinden olan oğlu Mehmet, Sarıyer 1. Sulh Hukuk Mahkemesi’ne başvurarak, üvey annesi Nurten Tatlıcı ile üvey kardeşi Uğur hakkında dava açtı ve babasından kalan mal varlığının tespit edilmesini istedi. 


Mahkeme heyeti, ilk olarak Salih Tatlıcı’nın Yeniköy’deki yalısına gitti. Burada bulunan ve 5.5 milyon TL değer biçilen 150’ye yakın tablo kayda alındı. İkinci olarak da Kağıthane’de ki eski ’Pilma’pil fabrikasının binasına giden mahkeme heyeti, burada da 650 tablo buldu. Daha çok ’modern’döneme ait olan bu tablolara da yaklaşık 1 milyon TL değer biçildi. Aynı dava kapsamında Tatlıcı’nın malvarlıklarına tedbir konuldu. Tatlıcı ailesi arasındaki bu dava süreci devam ediyor.


Salih Tatlıcı

Tat Towers


Salih Tatlıcı’nın mirasında neler yer alıyor?


Tatlıcılıktan gayrimenkul patronluğuna kadar gelen Salih Tatlıcı’nın olay yaratan mirası şöyle:


Yeniköy’de Salih Tatlıcı Yalısı, Tat Towers, Tat Şişli İş Kuleleri, Tat Etiler İş Merkezi, Tat Belek Beach Golf, Beykoz Konaklarında 11 villa, bir adet malikane ve 6 adet sosyal donatının yüzde 50 hissesi, Kuruçeşme’de Koru ve Köşk, Beylerbeyi’nde Köşk, Beyoğlu’nda İş Merkezi, ABD Miami’de malikane, İstanbul, Dubai ve ABD’de paha biçilmez gayrimenkuller.

 



Önerilen Bağlantılar : Anneler günü konut kampanyaları