Tebernüş Kireççi'ye SORU SOR

Şale

Kütükten yapılan dağ evleridir. Daha çok Almanya, Fransa Alpleri ve İsviçre'de görülür. Ama mimari üslup olarak tüm dünyada taklitleri yapılmıştır.



Şale ne demektir?


İsviçre Bavyera ve Fransa Alpleri’ne özgü olan dağ evi anlamına gelir. Bu evler kare ya da dikdörtgendir. Kalaslardan oluşur. Bu kalaslar 7-15 cm kalınlığındadır. Ön cepheyi oymalı parmaklıkları olan balkonlar kaplar. Çift kanatlı küçük pencerelere sahiptir. Çatıları alçak ve geniş saçaklıdır. Şiddetli rüzgarlarda çatı uçmasın diye kalaslar yerleştirilmiştir.

Şale kelimesi Fransızca “chalet” kelimesinden gelir. Bu kelimenin anlamı “dağ evi”dir.


Türkiye’de Şale Ev var mıdır?


Türkiye’de şale ev bulmak mümkün. Bolu civarında konumlandırılan bu evler, Abant Gölü etrafındaki köylerde yer alır. Gövem Köyü’nde lüks şale evlerine ulaşılabilir. Mimar Esen Talu projesi olan Mandra Village Türkiye’deki şale evlerine örnek teşkil ediyor. 



Şale


Mandra Village özellikleri nedir?


Bolu Gövem Köyü’nde bulunuyor. 125 ile 500 m2’lik 25 şale yapılıyor. 2013 yılında tamamlanacak. Şale evlerin özellikleri aynı olduğu için mimarisi farklı olmayacak. Giriş kapıları normal kapılara oranla daha geniş olacak. 


Şale


Yıldız Sarayı Şale Köşkü özellikleri nedir?


Beşiktaş, Ortaköy ve Balmumcu arasında yer alan Yıldız SArayı Şale Köşkü, 500 bin m2’lik bir alanı kapsamaktadır. İstanbul’un fethinden sonra adı Kazancıoğlu Bahçesi oldu. 2.Abdulhamit döneminde Eski Saray, Topkapı Sarayı ve Dolmabahçe Sarayı’ndan sonra dördüncü yönetim merkezi olan köşkün 1.bölümü 1880 yılında yapıldı. 1889 yılında eklemelerden sonra genişledi ve 1898 yılında ise köşk tamamlandı.


Yıldız Sarayı Şale Köşkü 19.yy’ın ikinci yarısında inşa edildi. Üç kısımdan meydana gelen Yıldız Sarayı Şale Köşkü'nün İlk bölümünde orta aks taşarak vurgulandı. Giriş holünde serbest barok bir merpen yer aldı. Bu yapıya şale havasını katan ise çatısı oldu. Günümüzde müze olarak kullanılan Yıldız Sarayı ŞAle Köşkü, 2. Abdülhamit tarafından  Sarkis Balyan, Nikolaki Kalfa ve R. D'aranco’ya yaptırıldı.


Yıldız Sarayı Şale Köşkü, yedi kapılı ve ahşap panjurlu pencerelerle düzenlendi. Katlar arasındaki bağlantıyı ise biri mermer, ikisi ahşap merdivenler sağladı. Yapının en dikkat çekici mekânı ise zemini duvardan duvara yaklaşık 406 metrekarelik tek parça Hereke halısıyla kaplı, tavanı altın yaldızlı panolarla süslenmiş, görkemli Tören Salonu. Bu salonda, Sultan 2. Abdülhamid döneminde muayede törenlerinin de yapıldığı bilinmektedir. Çırağan Sarayı’ndan getirilmiş sedef kakmalı kapılarından ötürü “Sedefli Salon” olarak da bilinen yemek salonunun mobilyaları, Sultan 2. Abdülhamid tarafından Yıldız Sarayı bünyesindeki Tamirhâne-i Hümâyûn’da yapıldı. 


Şale’nin dekorasyonunda dikkat çeken unsurlardan biri de, büyük boyutlu İsveç yapımı Rörstrand çini sobalarıdır. Yıldız Sarayı’nı oluşturan yapılar grubu içinde Istabl-ı Âmire-i Ferhân olarak anılan has ahırların bir bölümünde ve manej binaları restorasyonları tamamlanarak yeniden işlevlendirilmiştir. Yapılardan birinde Klasik Türk Sanatları Merkezi yer almaktadır. Manej binası ise yapılan başvurular ve verilen izinler çerçevesinde kongre ve seminerlere tahsis edilebilen bir konferans salonu haline getirilmiştir.