Tebernüş Kireççi'ye SORU SOR

Salacak Mahallesi - Üsküdar

Üsküdar’ın en merkezi mahallelerindendir. Salacak Sahili ve tarihte kalmış plajı, Kız Kulesi ve Harem’e kadar uzanan yolda kafeleriyde Anadolu yakasında oturanların dinlenme mekanıdır Salacak…



Salacak Mahallesi - Üsküdar
Salacak Mahallesi haritası



Salacak Mahallesi neresidir? 



Salacak İstanbul Anadolu Yakası Üsküdar ilçesi sınırlarında yer alan Şemsipaşa ile Harem arasında, Kızkulesi’nin karşısında bulunan kıyı ve arkasındaki tepenin bulunduğu semtin adıdır. Ayrıca Marmaray projesi çalışmalarının bir kısmı burada sürmektedir.



Salacak Mahallesi’nin tarihçesi nedir?



Bölgedeki ilk Osmanlı eseri, Fatih Sultan Mehmed tarafından yaptırılan Salacak Camii’dir. Cami tahminen 1455-60 tarihlerinde yaptırılmıştır. İkinci cami 1471’de Fatih Sultan Mehmed’in veziri olan Rum Mehmet Paşa tarafından yaptırılan cami olmuştur. Kanuni’nin saltanat yıllarının sonuna doğru ise bölge nüfusu artmış ve yeni mahalleler kurulmuştur.


16. ve 17. yüzyıllar bu bölgenin en parlak dönemi olmuştur, çünkü burası tam anlamı ile kentin transit ticaretinin kalbinin attığı bir bölge olmuştur. Bu durum bölgeye yönelik yerleşim talebini arttırdığı gibi Osmanlı seçkinlerinin de bölgeye yoğun ilgi göstermesine yol açmıştır. 17.yüzyılda bölgedeki miri, yani devlet tarafından yaptırılan binaların sayımı yapılmış ve sayım sonucunda bölgedeki yapılar şöyle tasnif edilmişti: 12 Saray, 12 cami ve mescit, 5 medrese, 4 darülkurra, 3 İmaret, 11 aşhane, 6 tekke, 5 hamam, 4 kervansaray ve çok miktarda han ve dükkan. Bölgedeki asıl yoğunlaşma ise 18. yüzyılda yaşanmıştır. Bu dönemde Osmanlı yerleşmesinin Haliç ve Boğaziçi’nin yanısıra en çok artış gösterdiği bölge burasıydı.


19. yüzyıla gelindiğinde, bölge gelişmesini sürdürmekle birlikte İstanbul’u kasıp kavuran yangınlar burayı da etkilemiş ve pek çok mahalle bu yangınlarda nerede ise yok olmuştu. Bölgenin yıldızının sönmesi ise Anadolu-Bağdat demiryolunun yapılması ile başlamıştır. Böylece bölgede yoğunlaşan ticari faaliyet Haydarpaşa’ya kaymış ve burası her anlamda cazibesini kaybetme yoluna girmiştir.


Cumhuriyet sonrası ise bölge cazibesini tamamen kaybetmiş ve Cumhuriyet seçkinlerinin Harbiye, Şişli vb bölgelere kayması ile yavaş yavaş yoksullaşmaya başlamıştır. Öldürücü darbe ise 1950 sonrası yoğunlaşan göçlerle başlamış, başgösteren konut sıkıntısı nedeniyle Osmanlı sivil mimarisinin en seçkin örneklerini oluşturan ahşap evler bir bir betonarme apartmanlara dönüşmüş ve burası daha çok köşesine çekilen orta halli geleneksel-muhafazakar nüfusun tercih ettiği bir yerleşim bölgesi halini almıştır.


Bugünkü Ayazma Camii’nin yapıldığı arazi sarayın gezinti yeriydi. Hemen yanıbaşında bulunan Salacak Bahçesi, Mihrimah Sultan’ın kızı Ayşe Sultan’ın dinlenme yeriydi.



Salacak Mahallesi - Üsküdar



Salacak Mahallesi hangi haberlere konu oldu?



İstanbul'un ses silüeti oluşturuldu (Hürriyet Gazetesi, Mart 2013)


Yıldız Teknik Üniversitesi (YTÜ) Şehir ve Ses Kulübü öğrencileri İstanbul’un "ses silüetini" oluşturdu. Buna göre en gürültülü yer Maslak, en sessiz yer ise Sarıyer. Ses ölçümlerinin sonuçları incelenerek hazırlanan maket, Yıldız Teknik Üniversitesi Mimarlık Fakültesi’nde sergileniyor.


Yıldız Teknik Üniversitesi Şehir ve İnsan Kulübü’nün şehrin ses silüetini oluşturmak amacıyla başlattığı "Şehir ve Ses" atölye çalışması kapsamında öğrenciler 7 gruba ayrılarak 7 farklı bölgeye ayırdıkları İstanbul’da ses kayıtları aldı. Kadıköy, Üsküdar, İstiklal caddesi, Maslak Büyükdere Caddesi, Eminönü-Karaköy, Laleli-Beyazıt ve Sarıyer’de aldıkları 30 dakikalık ses kayıtlarını inceleyen gruplar, bölgenin kimliği, ses çeşitliliği ve seslerin şiddetlerini barındıran maketler hazırladı.


Bölgedeki mimari ve şehirsel öğeler de maketlerdeki yerini aldı. Maketlerin İstanbul haritasıyla birleştirilmesi sırasında ses kayıtları bilgisayar ortamında desibel (ses ölçü birimi) olarak incelendi. En yüksek sesi 5 birim olarak kabul eden öğrenciler, ses şiddetine göre harita üzerinde yükseltiler oluşturarak İstanbul’un ses silüetini meydana getirdi. İncelenen seslerde en yüksek ses seviyesi Maslak’ta çıkarken, en düşük seviyeye ise Sarıyer sahip oldu. 

YTÜ Şehir ve İnsan Kulübü’nün çalışmasında, Beykent, İstanbul Teknik, Mimar Sinan Güzel Sanatlar Üniversitesi öğrencilerinin de arasında bulunduğu 42 kişilik bir ekip yer aldı. Hazırlanan maket 24 Mart 2013 tarihine kadar, Yıldız Teknik Üniversitesi Mimarlık Fakültesi 2. Kat koridorunda sergilenecek.


İşte İstanbul’un ses haritası:


(En düşük ses 0, en yüksek ses 5 olarak kabul edildi)


İTÜ – Levent – Zincirlikuyu Hattı: 5


Kadıköy – Moda Hattı: 3.58


İstiklal Caddesi: 3.46


Karaköy – Galata Köprüsü – Eminönü Hattı: 3.18


Kuzguncuk – Üsküdar – Salacak Hattı: 3.16


Kumkapı – Beyazıt – Laleli Hattı: 2.16


Sarıyer Hattı: 1.98



Kül olan evlendirme dairesine otel izni (Hürriyet Gazetesi, Mart 2013)


İstanbul Büyükşehir Belediye Meclisi, 18 Ekim 2012’de çıkan yangında kül olan Salacak Sahili’ndeki eski Üsküdar Evlendirme Dairesi’nin otel ve konaklama alanına dönüştürülmesini, CHP’li üyelerin muhalefetine rağmen oy çokluğuyla kabul etti.


Salacak Sahili’nde, Kız Kulesi, Boğaziçi Köprüsü ve Tarihi Yarımada manzarası olan Üsküdar Evlendirme Dairesi bir dönemin ihtişamlı yapılarından biriydi. Ancak son dönemde terk edilmiş, evsizlere mekan olmuştu.


CHP’DEN RET OYU


Yangından sonra hiç bir müdahalede bulunulmayan eski Üsküdar Evlendirme Dairesi, dün yapılan İstanbul Büyükşehir Belediye Meclisi’nin gündemindeydi. Binanın bulunduğu alan, CHP’li üyelerin ret oyuna karşılık, Ak Partili meclis üyelerinin oylarıyla Turistik Tesis Alanı (Konaklama-Günübirlik Tesis) ilan edildi. Böylelikle mülkiyeti Üsküdar Belediyesi’nde bulunan eski evlendirme dairesinin satışının da önü açılmış oldu.


3 KAT OLACAK


Karara göre, eski Üsküdar Evlendirme Dairesi yıkılıp, yerine otel, motel veya günübirlik konaklama tesisleri yapılacak. Ancak bağımsız bölüm olarak konut ve ticaret birimleri yer alamayacak. Konaklama tesisi dışında iskan edilemeyecek. Boğaziçi manzarasına karşın, Boğaziçi Yasası kapsamında bulunmayan binanın yerine yapılacak uygulama, Koruma Kurulu tarafından onaylanacak projeye göre yapılacak. Bina kat yüksekliği, kot alınacak noktalar, çıta şekli ve yüksekliği, çıkma boyutları avam projede belirlenecek. İnşaat yüksekliği, zeminle birlikte yine 3 kat olacak. Bağımsız bölüm olmamak kaydıyla, eğimden dolayı açığa çıkan bodrum katlarda ve çatı arasında konaklama ünitelerine yönelik otel fonksiyonunu destekleyen konferans, toplantı salonu, spor salonu, yüzme havuzu, eğlence hizmet üniteleri yer alabilecek.


Boğaz’daki kamu binaları turizme tahsis edildi


2011’de, Bayındırlık ve İskan Bakanlığı ile Boğaziçi İmar Yüksek Koordinasyon Kurulu’nun talebi doğrultusunda, İstanbul Büyükşehir Belediye Meclisi, Boğaziçi Sahil Şeridi ve Öngörünüm Bölgesi Uygulama İmar Planı’nı, bir plan notu tadilatıyla güncelledi. Meclis kararıyla, “Sahil şeridindeki taşınmaz kültür varlıkları kamuya açık kullanışlara tahsis edilebileceği gibi konut olarak da kullanılabilir” ibaresi kaldırılıp, “Boğaziçi Sahil Şeridi’nde yeni yapılacak yapılar, kontur gabarileriyle (Mevcut bir binanın parsel üzerindeki zemin oturumunun, parsel ölçütlerinin ve bina yüksekliğinin tespit edildiği belge) aynen korunacak olanlar ile taşınmaz kültür varlıkları, lokanta, gazino, kafeterya ve otel gibi kamuya açık kullanışlara tahsis edilecektir” şeklinde yeniden düzenlendi.


20 milyon dolar gelir bekleniyor


Belediye, eski Üsküdar Evlendirme Dairesi’nin satışından 20 milyon dolar gelir bekliyor. Elde edilen para, belediyenin yeni hizmet binasının yapımında kullanılacak. 960 metrekarelik alanda 500 metrekare taban oturumu bulunan bina, 2886 sayılı ihale kanunu gereği satışa çıkarılacak.



Salacak Mahallesi’nin posta kodu nedir? 



Salacak Mahallesi’nin posta kodu şöyledir; 34668 



Salacak Mahallesi Muhtarlığı iletişim bilgileri nelerdir?



Adres: Salacak Mah.Paşakapısı Sk. No: 2 Öğretmenler Park İçi


Telefon: 0216 553 47 33