Tebernüş Kireççi'ye SORU SOR

Said Rüstem - Sait Rüstem kimdir? (Prof. Dr. Said Rüstem)

Son yıllarda (1995 sonrasında) meydan heykelleri siparişi vermek için en çok tercih edilen heykeltraşlardan biridir. Azeridir. Ancak 1956 yılı Gürcistan doğumludur.



İlk ve ortaokulu, Gürcistan'da, Azeri Türklerinin yoğun yaşadıkları lokasyonda okumuş; üniversite öğrenimi için Azerbaycan'a gitmiştir.


Said Rüstem - Sait Rüstem kimdir? (Prof. Dr. Said Rüstem)


Türkiye'ye gelişi, 1992 yılında, dönemin Kültür Bakanlığı'nın daveti üzerinedir.



Yaptığı bir çok Atatürk heykelinin yanı sıra, 

- Ankara'da İbn-i Sina, 

- Jandarma, 

- A. Taner Kışlalı Anıtı, 

- Çanakkale'de Talat Göktepe Anıtı, 

- Edirne de Şükrü Paşa Anıtı, 

- Hacıbektaş'ta Yunus Emre Anıtı, 

- Kayseri'de Türklük Anıtı, 

- Bolu'da Deprem Anıtı, 

- İzmir'de Balıkçı Anıtı, 

- İstanbul'da Mehmetçik Anıtı, 

- Edirne'de Koca Yusuf Anıtı var.


2006 yılında gazetecilere şöyle diyordu:


- "Türkiye'de büyük boy heykeller yok. Amacım 40-50 metrelik bir heykel yapmak. Böyle bir heykelin yapılması en az 4-5 yılımı alır." 


Avrupa'da heykeltıraşlığın çok geliştiğini anlatan Rüstem, şöyle devam etmiş konuşmasına: 


Said Rüstem - Sait Rüstem kimdir? (Prof. Dr. Said Rüstem)


- "Bu heykeller, kültürel, tarihsel mesajlar vermenin yanı sıra göze de hitap ediyor. Rusya'da sanatçıların yaptığı bir çok çalışma açık hava parklarında sergileniyor. Bu bir nevi sanatın insanlara anlatılması, aşılanması, öğretilmesi ve teşvik edilmesi amacıyla yapılıyor. Mesela çocuklar bunları gördüğü zaman büyüklerine 'bu nedir?' diye soruyorlar. Bizim toplumda bu soruya cevap verecek çok az kişi var. Bizler sadece 'heykel' diyerek geçeriz. Ama heykel bilgisi olan birisi 15-20 dakika anlatır heykelin özelliklerini."



2008 YILINDA, TÜRKİYE'NİN EN BÜYÜK ANITI AÇILDI
ANITIN HEYKELTRAŞI, SAİT RÜSTEM İDİ:


Anıtın adı:  'Dur Yolcu Mehmetçik Anıtı' 



Yeri: Ankara Polatlı - Kartaltepe.



Neden oraya yapıldı?: Çünkü SAKARYA Meydan Muharebesi'nde düşman, o noktada durdurulmuştu.


Said Rüstem - Sait Rüstem kimdir? (Prof. Dr. Said Rüstem)



Anıtın boyutları: 22 metre yüksekliğinde, 10 metre de kaidesi var; toplam 32 metre. Aşağı yukarı 10 katlı bina yüksekliğinde.


Sponsorluk: Mehmetçik Anıtı'nın yapılmasında en büyük katkıyı Koç Holding sağladı.


Kartaltepe'nin hemen altından, 472 metre uzunluğunda hızlı tren tüneli geçiyor.


Özellikleri: Polatlı İlçesi'nin Eskişehir yönüne 6’ncı kilometre batısında yer alan ‘Dur Yolcu Mehmetçik Anıtı’ Prof. Dr. Said Rüstem tarafından 8 ayda tamamlandı. Beton üzerine bakır kaplama.


- Mehmetçik Anıtı, Sakarya Savaşı Zaferi nedeniyle Polatlı’ya yapılan Dua Tepe ve Gazi Tepe anıtlarından sonra üçüncü anıt oldu. E-90 karayolu ile Eskişehir’den Ankara’ya gelenlerin Polatlı sınırında girdiklerinde rahatça görebilecekleri anıtın yanında bir de dev Türk Bayrağı var.



PROFESÖR SAİD RÜSTEM'İN BİR BAŞKA HEYKELİ: YUVAYA DÖNÜŞ

Said Rüstem - Sait Rüstem kimdir? (Prof. Dr. Said Rüstem)


Yer: Gölcük Donanma Komutanlığı.


Açılış tarihi: 6 Temmuz 1997


- Seferden dönen denizcilerin aileleriyle buluşma anını ifade eden heykel, Deniz Kuvvetleri tarafından Heykeltraş Sait Rüstem'e yaptırıldı. Üç metre yüksekliğindeki heykel, kaidesiyle birlikte yedi metre yüksekliğe sahip. Heykelin açılışını yaparken, zamanın donanma komutanı Oramiral Güven Erkaya, "Denizciyi seferde ayakta tutan, onu karada bekleyen ailesidir. Bir denizci görevden döndükten sonra ailesiyle buluştuğu anda yaşadığı mutluluğu hiçbir yerde yakalayamaz" demişti.


Sait Rüstem, heykelin yapılış sürecini şöyle anlatmış:


- Zamanın Donanma Komutanı Oramiral Sayın Güven ERKAYA’dan heykel yapmak üzere bir davetiye aldım. Akabinde gidip kendisiyle görüşdüm. Benden, denizci askerin seferden dönüşünde ailesiyle kavuşmasını anlatan bir heykel yapmamı rica etdi. Heykelin adı hemen orada kendiliğinden ortaya çıkdı; Yuvaya Dönüş!


- Heykel üzerinde çalışmaya hemen başladım. Önce bir kaç eskiz çizdim. Kendisine gönderdiğim eksizlerden, şu an heykelini yaptığım örneği seçdi Sayın ERKAYA. Bu örnek üzerine, bire bir ölçüde çamurdan bir maket hazırladım. Bu maketi görmeye kendisi atölyeme bizzat geldi. Çamurdan numuneyi eni konu inceledikten sonra “Tamam hocam. Elinize sağlık, çok güzel olmuş" dedi.


- Çamurdan örneği görmek için bizim mahalleye geldiği gün, bitişik binada düğün vardı. Sayın ERKAYA geldiğinde, bu düğün alayı ile karşılaşdı. Polisler, Komutana yol vermek üzere düğün alayının önünü kesmişdi. Fakat komutan buna razı olmadı. Kendisi arabasında bekledi ve gelin arabasına hemen yol verdi.


- Çamur örnek konusunda anlaşdıkdan sonra alçıdan kalıp almak için polyester model hazırladım. Daha sonra da tunc madenini eritip heykeli kalıba dökdüm. İki tondan fazla tunc sarf etdim. Sonra anıtı, Ankara’dan götürüp Gölcük’de şu anda durduğu yerden biraz daha sol ve yukarı tarafda bir yere yerleştirdik. Sayın ERKAYA, anıtın daha göz önünde olması ve Gölcük Ana Deniz Üssü’ne gelenlerin ilk önce bu anıtı görmesi için şimdi durduğu yere nakletdirdi.




SAİD RÜSTEM'İN BU ANITI, DEPREM ANISINA, BOLU'YA YAPILDI - YIL 2000


Said Rüstem - Sait Rüstem kimdir? (Prof. Dr. Said Rüstem)




Önerilen Bağlantılar : TOKİ Kayseri kura