Tebernüş Kireççi'ye SORU SOR

Prof.Dr. Zerrin Bayrakdar kimdir?

İstanbul Boğazı’na yapılacak üçüncü köprüye en çok karşı çıkan isim. Prof. Dr. Zerrin Bayrakdar, Yıldız Teknik Üniversitesi İnşaat Fakültesi, İnşaat Mühendisliği Bölümü, Ulaştırma Ana Bilim Dalı’ndaki görevinden 2005 yılında emekli oldu. İşte Bayrakdar’ın akademik kariyer öyküsü…


 

Prof.Dr. Zerrin Bayrakdar kimdir?
Prof. Dr. Zerrin Bayrakdar



Prof. Dr. Zerrin Bayrakdar hangi okullarda okudu?



Prof. Dr. Zerrin Bayrakdar, 1 Ocak 1943’te Erzurum’da dünyaya geldi. 1954 yılında Kiray İlkokulu’ndan, 1957’de Reyhanlı Ortaokulu’ndan, 1960’da Çamlıca Kız Lisesi’nden mezun oldu. 


İstanbul Üniversitesi Fen Edebiyat Fakültesi Matematik Bölümü’nden 1965 yılında mezun olan Prof. Dr. Zerrin Bayrakdar, yüksek lisansını İstanbul Teknik Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü, İnşaat Mühendisliği Ana Bilim Dalı, Ulaştırma Programı’nda 1972 yılında tamamladı. 


Bayrakdar, doktorasını İstanbul Teknik Üniversitesi, Fen Bilimleri Enstitüsü, İnşaat Mühendisliği Ana Bilim Dalı Ulaştırma Programı’nda 28 Kasım 1979 tarihinde bitirdi. 



Zerrin Bayrakdar, akademik ünvanlarını hangi tarihlerde elde etti?



Zerrin Bayrakdar, 08 Mayıs 1972’de İstanbul Teknik Üniversitesi, İnşaat Fakültesi, İnşaat Mühendisliği, Ulaştırma Anabilim Dalı’nda ve 31 Mayıs 1972’de İstanbul Teknik Üniversitesi, İnşaat Fakültesi, Harita Mühendisliği Bölümü’nde asistan, 


25 Kasım 1982’de Yıldız Teknik Üniversitesi Mühendislik Fakültesi, İnşaat Mühendisliği Bölümü, Ulaştırma Ana Bilim Dalı’nda Yrd. Doç. Dr., 


07 Kasım 1989’da Yıldız Teknik Üniversitesi Mühendislik Fakültesi, İnşaat Mühendisliği Bölümü, Ulaştırma Ana Bilim Dalı’nda Doç. Dr.,


13 Şubat 1997’de Yıldız Teknik Üniversitesi İnşaat Fakültesi, İnşaat Mühendisliği Bölümü, Ulaştırma Ana Bilim Dalı’nda Prof. Dr.,  ünvanlarını aldı. 



Prof. Dr. Zerrin Bayrakdar, hangi idari görevlerde bulundu?



1992-1995 yıllarında Yıldız Teknik Üniversitesi İnşaat Fakültesi Dekan Yardımcılığı görevlerinde bulunan Bayrakdar, 1998 – 2000 tarihleri arasında Yıldız Teknik Üniversitesi İnşaat Bölümü Bölüm Başkanlığı yaptı.



Prof. Dr. Zerrin Bayrakdar, ne zaman ve nereden emekli oldu?



Prof. Dr. Zerrin Bayrakdar, Yıldız Teknik Üniversitesi İnşaat Fakültesi, İnşaat Mühendisliği Bölümü, Ulaştırma Ana Bilim Dalı’ndaki görevinden 17 Ocak 2005’te emekli oldu.



Prof. Dr. Zerrin Bayrakdar, hangi haberlere konu oldu? 



Köprünün sadece ismine değil kendisine karşı olunmalı (Sol Haber, 9 Temmuz 2013)


soL Gazetesinden Sunay Gedik, Ulaştırma Uzmanı Prof. Dr. Zerrin Bayrakdar ve Boğaziçi Arnavutköy Derneği Sözcüsü İsmail Üstün’le, 3. köprü üzerine yürüyen tartışmaları, ulaşım sorunlarını ve Arnavutköy’de köprüye karşı mücadele deneyimini konuştu.


İstanbul’a yeni bir köprü için proje başladı. Hükümet birçok projede olduğu gibi, İstanbul’u ve halkı yakından ilgilendiren bir projede ısrarcı olarak düğmeye bastı. Peki 3. köprü fikri yeni mi? Bu fikir iktidarlar tarafından dünden bugüne nasıl şekillendi?


Zerrin Bayrakdar: Transit geçişler için 2. köprü yapalım dediklerinde de karşı çıkmıştık. O sırada ben asistandım. Ulaştırma projesi yapan öğrencilerimi Çerkezköy’e gönderdim, zira orası o dönem sanayi bölgesi olmuştu ve sanayi bölgesinde üretilen yükler mevcut raylı sistemle taşınmaya çalışılıyordu. Ancak mevcut sistem ve işletme koşulları taşımada sorun yaratıyordu, yaptığımız çalışmalar sonucunda raylı sistemin geliştirilmesi gerektiğini saptamıştık. Ancak sonuçta raylı sistem geliştirileceğine adına transit taşıma dedikleri ve hemen tamamı yük olan taşımalar için otoyol (TEM) ve 2. köprü yapılarak, taşımacılıkta yine karayolu tercih edildi.


‘PLANSIZ GELİŞEN İLÇELER ORTAYA ÇIKTI’


Köprü yapılınca ne oldu? Biz haklı çıktık, çünkü nüfus patlaması yaşandı, otoyolun ve köprünün geçtiği güzergah yerleşime açıldı. Sarıgazi, Kavacık gibi plansız gelişen ilçeler ortaya çıktı ve transit taşımacılığa hizmet edeceği söylenen köprü, kent içi ulaşım koridoru oldu. Köprüler yolcudan çok araç trafiğine hizmet ettiklerinden, kapasitelerindeki doygunluk nedeni ile 1989’da 3. köprü gündeme geldi. O zaman planlanan köprünün 1. ve 2. köprü arasında olması planlanıyordu. Hatta bir ara Dalan’ın BESA (Beşiktaş-Samatya) adında; 1. köprünün yanından geçip, Yıldız’dan aşağıya Ihlamur Kasrı’nın üzerinden Samatya sahiline ulaşacak bir projesi vardı. Dalan gidince proje durdu tabii. Projenin geçeceği yerler de kısa süre içinde yapılaştığından proje gündemden kalktı.

Daha sonra 1996’da Arnavutköy’de köprü sözleri edilmeye başlandı. Biz akademisyenler her zaman ayaktaydık, Arnavutköy’de de bir oluşum olunca hemen onlara katıldık, yapabileceğimiz bir şeyler varsa yapalım diye. Güngör Evren, Ergun Gedizlioğlu daha birçok arkadaş hep beraber Arnavutköylülere katıldık ve orada insanlarla beraber bir direnç yaratabildik.


Mesela ben hiç unutmuyorum, Arnavutköy’de İngilizce dersine giderdim. Karşılıklı evlerden “İşte köprünün ayağı şuraya gelecek, işte şuraya şu olacak” şeklinde konuşmalara şahit olmuştum ve onlara; “Böyle bir şeye mecbur değilsiniz, siz çok güçlüsünüz, köprünün yapılıp yapılmaması size bağlı...” dediğimde, “başarabilir miyiz?” dediklerini hatırlıyorum. O zaman belki şansımız biraz daha yüksekti, zira başta koalisyon hükümeti bulunuyordu ve bu nedenle Meclis’ten de biraz destek alabildik.


O dönemde Bayındırlık Bakanlığı’na bağlıydı karayolları. Diğer ulaştırma sistemleri de Ulaştırma Bakanlığı’na. Dolayısıyla bir kimse Ulaştırma Bakanı olduğu zaman köprüye kesinlikle karşı çıkıyor, aynı kişi (ki isim verebilirim Yaşar Topçu) Bayındırlık Bakanlığı’na geldiği zaman da “3. köprü yapılmalıdır” diyebiliyordu. Bu çelişkileri de gösterdik, Meclis’ten randevu aldık. Bir grup insan Meclis’e gittik ve bu projeyi durdurduk.


Z.B.: Ben “3. köprüyü yapmak vatan hainliğidir” demiştim, milletvekilleri çok rahatsız olmuşlardı. Vatan hainliğine devam ediyorlar. İstanbul’un bu köprüye ihtiyacı yok ki...


‘BU İKTİDAR İÇİN HUKUK, KURAL YOK’


Bakın biz hep yaşayarak gördük, 1. köprü çevre yoluydu şehir içi yol oldu, 2. köprü transit taşımaya hizmet edecekti, şehir içi yol oldu. Adam hakikaten çıldırmış, 3. köprü projesi için gitti en kuzeyi seçti. 1/100.000’lik planlarda o kadar net deniyor ki; İstanbul’un kırmızı çizgisi TEM’dir, kesinlikle kuzeyine çıkılmamalıdır. Aksi halde orman, doğa, su, ekolojik sistem tümüyle bozulur ve bunun sonucu olarak İstanbul’un yaşam damarları kurur, belki bugünden yarına değil ama çokta uzun olmayacak bir süreçte İstanbul ölüme mahkum olur diyor. Ve buna rağmen gidip en kuzeye proje yapılıyor. Olacak iş değil.


Zaten bu iktidar için hukuk, kural hiçbir şey yok. Bu proje ÇED Raporu’ndan muaf tutuldu ancak Çevre Mühendisleri Odası, mahkeme kararı ile bunu ortadan kaldırdı. Ancak yeni bir yönetmelikle muafiyet yeniden sağlandı. Zira ne kadar yandaş olsa da bu projeye Çevresel ve Sosyal Etki Değerlendirme bakımından olumlu raporu verecek kişi bulamazlardı diye düşünüyorum.


1995’te Başbakan’ın kendisi “3. köprü cinayettir” demişti. Şimdi ise 3. köprü yetmiyormuş gibi havaalanı projesi, o da yetmiyor, İstanbul’a iki yeni şehir. Ondan sonra da Kanal İstanbul. Bunların hepsi aklını yitirmiş bir insanın ve böyle bir kişiye biat etmiş kişilerin ortaya koyacağı projeler. Bizim bunları mutlaka engellememiz lazım.

3. köprü projesi bugün daha çok ismiyle tartışılıyor. Projenin kendisinin daha az sorgulandığını görüyoruz. Projeye karşı çıkmak için yapılan güncel çalışmalar neler?


Z.B.: Evet bir forumda da ifade edilmeye çalışıldı; çıkıp, “lütfen ismine karşı değil cismine karşı olalım” diye itiraz ettim. Cismi olmayınca zaten ismi de sorun olmaz.


2008 yılında 3. köprü yine gündeme gelince 3. Köprü Yerine Yaşam Platformu kurduk. Biz köprü istemiyoruz yaşamımızı istiyoruz dedik. Gittik Sarıyer’de ulaşım nedir, nasıl olması gerekir, kentin kurtulması için neler yapılabilir, bunları anlattık. Her taraf deniz ama deniz yolu çalışmıyor. Raylı sistem yok. Bunlar işletilse, 3. köprüye ihtiyaç olmayacak. Diğer yandan bu köprü projesi hukuki açıdan da sakat. Bir sürü açılmış dava var ve bu davalar sonuçlanmadı. Bütün raporlar olumsuz geliyor.


‘BANKALARA MEKTUP YAZDIK’


Sonra duyduk ki dışarıdan kredi alamıyorlarmış, çünkü projenin ÇED raporu yok. Türkiye’den kredi vermesi istenen Akbank, Halkbank, İşbankası, Garanti Bankası, Yapı Kredi Bankası, Vakıfbank ve Ziraat Bankası’na oturduk mektup yazdık ve kredi vermemelerini söyledik. İş Bankası ağaçlandırma projesi yapıyor, Garanti Bankası “yeşili koruyorum” diyor ama bu konuyla ilgili bize hiçbiri geri dönmedi. Çalışanlarla görüştüğümüz zaman da “bankalar para satmak için varlar, paraları varsa verirler, yapacağınız bir şey yok” dediler.


Eski iktidarlar döneminde meramınızı anlatmak için yazardınız ve bir cevap alırdınız, açıklamalar yapılırdı. Bunlar o kadar ketumlar ki hiçbir şey açıklamıyorlar. Tamamen saçma sapan şeyleri, kapalı kapılar ardında yapıyorlar.

(…) Z.B.: Ama su, hava, her şey yok ediliyor. Ben 40 yıldır Yıldız’da oturuyorum. Önceden benim rüzgarım vardı. Şimdi yaptılar o gökdelenleri, rüzgar esmiyor bile. Aslında bütün mesele Türkiye’nin plansız büyümesi. Ülke planlanmadan İstanbul kurtulamaz. İktidar bütün hesaplarını İstanbul üzerine yapıyor ve insanların yaşam alanlarını daraltıyor. İstanbul’un nüfusu 16 milyonu geçtiği an çok büyük sıkıntılar doğar deniyordu. Şimdi bunlar 25’i hedefliyorlar, 30, 40 milyon bunun sonu yok.


Türkiye’de sadece karayoluna yatırım yapılıyor


Ulaşım ve taşımacılıkta alternatifler nedir? Hükümetin alternatifler konusunda girişimleri oldu mu?


Z.B.: AKP 2002 yılında iktidara geldiği zaman 2003’ün Mart ayında bütün ulaştırmacıları topladı. 14 kişiydik, demiryollarının ihmal edildiğini söylediler ve bu konuda ne yapılabileceğini bize sordular, yardım istediler. Biz Türkiye’de 5 ayrı üniversiteden hocalar oturduk didik didik ettik her şeyi ve bir stratejik plan hazırladık. Ve dedik ki ulaştırmayı, yani denizyolu, havayolu, karayolu ve demiryolunu birbirini destekleyecek şekilde kullanın ve tümünü tek bir bakanlıkta toplayın. Çünkü Türkiye’de sadece karayoluna yatırım yapılıyor. Çok ayaklı değil, tek ayaklı gidiyor çalışmalar.


Siz demiryollarını geliştirmek istiyorsanız, işe yük taşımacılığından başlayın dedik, sonuçta bir mevcut ağımız var bizim. Ve bir çekirdek ağ tanımladık, tanımladığımız bu ağın elden geçirilerek gerekli standarda getirilmesini ve optimum ağı oluşturacak şekilde bir iki yeni hatla takviye edilmesini istemiştik. Yük taşımacılığını buraya alırsanız demiryolları gelişir, daha sonra yolcu taşımacılığını ve hızlı demiryolu taşımacılığını geliştirirsiniz demiştik. Ancak yapılan demiryollarında yük taşımacılığını geliştirmek değil, hızlı demiryolu yapımcılığına başlamak oldu.


İSTANBUL’UN ANADOLU’YA TREN BAĞLANTISI YOK


Şimdi yapılmakta olan İstanbul-Eskişehir arasındaki hat konusunda da uyardık. Zira yapılan hat İstanbul-Ankara arası için hızlı tren bağlantısı değildir. İstanbul-Ankara arasını bağlayan hızlı trenin güzergahının 400 km civarında olması, yani Eskişehir’den geçmemesi gerekir. 29 Ekim’de açılacağı söylenen hatta Köseköy’den bu yana yapılmış hiçbir şey yok, üç hatta çıkarılacağı söylenen banliyö hatlarını da 19 Haziran’da teslim ettiler. Ve hakikaten yaptıkları çok büyük saçmalık. İstanbul’un bir yılı aşkın bir süredir Anadolu ile tren bağlantısı yok, böyle bir şey olabilir mi? Önerilerimizi dikkate almadılar, halbuki demiryolları yük taşımacılığı üzerinde geliştirilseydi, karayolu da rahatlayacaktı.


Bir de dünyanın hiçbir yerinde bir hat yapılırken demiryolu kapatılmaz, insanların ulaşım hakkı vardır. Bu gasp edilemez. Şu anda bakın İstanbul’da hiç banliyö ulaşımı yok. Banliyöler Gebze’ye kadar giderken Haydarpaşa’da her pazar günü eylem yapıyorduk ve halka gelin destek olun diyorduk. Gerekli tepkiyi göstermezseniz, yaşadığınız yerlere trenle gidemeyeceksiniz diyorduk. “Yok canım yapmazlar” diyorlardı. Gebze’ye ulaşım kesildi, gelip; “Şimdi nasıl Gebze’ye gideceğiz” dedi insanlar, “E söyledik size?” Son nokta Pendik oldu, dedik ki gelin hiç değilse Pendik’e sahip çıkın, “yok bir şey olmaz” dediler. Şimdi Pendik’e de trenle ulaşım, dediklerine göre, iki yıl yok. Bu iki senede bitecek mi? Ben hiç inanmıyorum.


‘BU İKTİDARA LAF ANLATMAK ÇOK ZOR’


Karayollarının Türkiye’ye maliyeti o kadar yüksek ki, akaryakıt ve taşıtlar açısından dışa bağımlılığı bir tarafa, çevreyi kirletiyor, çok fazla kaza oluyor, zaman kaybına neden oluyor... Denizyollarının durumu da çok kötü, güya Ulaştırma Bakanı denizci... Denizyollarında uzun yolda yolcu sıfırlandı, o gelmeden önce hiç değilse İzmir’e çalışan bir hat vardı. İnsanlar araçlarını onunla taşıyordu, bir fayda sağlıyordu.


Ben çocukluğumda İskenderun’a, Antalya’ya, Mersin’e gemiyle giderdim. Karadenizli arkadaşlarım var, onlar da aynı şekilde, biz hiç karayolu bilmezdik diyorlar. Tamam karayolu da gelişsin ama bunu diğerlerini keserek yapamazsınız. Tuttular Karadeniz kenarına otoyol yaptılar, yapmayın dedik, doğa size müsaade etmeyecek. Nitekim her sene Karadeniz yolu kışın alıyor, yazın yeniden yapılıyor. Bu iktidara laf anlatmak çok zor. 



Bu zihniyete 100 köprü lazım! (Radikal Gazetesi, 18 Temmuz 2009)


Söylentilerle birlikte spekülasyonlar başlamıştı, tam adresi edinemesek de ihale yolda; İstanbul Boğazı'na bir köprü daha geliyor. 3. Köprü Yerine Yaşam Platformu, gidişata dur demek için bugün Sarıyer'de buluşuyor. Sonra sırada hukuki mücadele var. 


Son yılların şehir efsanelerindendi; erken davranıp bağlantı güzergâhında bir yer kapatmak isteyenlerin avuçları ne zamandır kaşınıyordu. Sessizce süren hazırlık aşamasının ardından tam koordinat ortalığa dökülmediyse de, ihale faslına kadar gelindiğini birden fark etti İstanbullular.


İşte o İstanbullulardan bir kısmı 3. Köprü Yerine Yaşam Platformu olarak ‘Hayır!’ deme niyetiyle bir araya geldi. Tane tane nedenlerini açıklayarak yeni bir köprüyü ‘cinayet’ olarak değerlendiriyor, İstanbulluları bu cinayete ortak olmamaya davet ediyorlar.


Bugün saat 17.00’de Sarıyer’de çok sayıda sivil toplum örgütü, meslek odası ve mahalle derneği bir araya gelerek geniş çaplı bir eylem düzenliyor. Platform adına Yıldız Teknik Üniversitesi İnşaat Fakültesi’nden emekli ulaştırma uzmanı Prof. Dr. Zerrin Bayrakdar ve TMMOB Orman Mühendisleri Odası İstanbul Şube Başkanı Besim Sertok sorularımızı cevapladı.


1995 yılında, İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Tayyip Erdoğan, “Üçüncü köprü cinayettir. Böyle bir teşebbüs İstanbul’un çağdaş kentleşmesi ve şehir içi ulaşım sistemi için büyük sorunlar doğurur” diyordu. Arada geçen 14 yılda İstanbul’un ihtiyaçları mı değişti, AKP zihniyeti mi?


Zerrin Bayrakdar: İstanbul’un ihtiyaçları yeni bir köprü yapılması gereğini doğurmadı. İstanbul’un iki yaka arasında yeni bir karayolu geçişine değil, toplu geçiş için raylı sisteme olan gereksinimin anlaşılması nedeniyle Marmaray’ın inşaatına başlandı. Ancak AKP, ülkeyi kendi zihniyetiyle yönetebilmek amacıyla maddiyata gereksinim duyuyor. Her şeyi paraya çevirme zihniyetleriyle de Marmaray tüp geçişine paralel olarak, sadece otomobil trafiğine hizmet edecek karayolu tüneli inşaatı için de ihale yapıldı. Bu da yetmedi, yine araç trafiğine hizmet edecek 3. Boğaz Köprüsü gündeme getirildi. Tayyip Erdoğan’ın o zamanki zihniyeti de ülke ya da kamu yararı değil, amaçladığı yolda yürümekti; iktidara gelebilmek için takiye yapmıştır diye düşünüyorum. Zira o gün söylediklerine inansaydı, tüm uzmanların İstanbul için hiçbir faydası olmayacağında, aksine şehrin yaşanamaz hale geleceğinde söz birliği ettikleri ve de İstanbul’a ait hiçbir plan aşamasında yer almayan yeni bir köprüyü gündeme getirebilir miydi?

Her gün trafiğe çıkan yeni araç sayısı, toplu taşıma araçları kullanma alışkanlıkları ve şehrin büyüme modeli düşünüldüğünde, trafik sorununu teknik olarak köprü yaparak çözmek mümkün müdür? Mutlak çözüm için 9 mu, 16 mı, kaç köprüyle iki yakayı birleştirmek gerekir?


Zerrin B.: Sadece araçlara hizmet etmenin trafiği rahatlatacağı gibi akılcı olmayan bir zihniyete sahipseniz, 100 köprü de yapsanız, insanlara hizmet edemezsiniz. Zira kent ulaşımında amaç araçların değil insanların ulaşımını sağlamaktır. Bu da karayolu yatırımlarıyla olmaz. Bu işin olmazsa olmazı, otobüs ve deniz ulaşımı ile beslenmiş raylı sistemlerdir. Yani her toplu taşıma sistemi, kapasitesine uygun hizmet vereceği şekilde çalıştırılmalıdır.


Köprü güzergâhında, siteden alışveriş merkezine, bir hareketlilik şimdiden başladı mı? Somut olarak bildiğimiz neler var?


Zerrin B.: Somut olarak bildiğim bir şey yok henüz. Ama köprü güzergâhından rant elde etme umudunda olan insanlara acıyorum. Zira bu kişiler 10 sene sonrasını bile görmekten uzaklar. Küçük çıkarları için topluma verdikleri zararın cezasını kendileri de çekecek. Suyu ve havası kirlenmiş, hatta yok olmuş bir çevrede kim yaşamak ister!


(…) Zerrin B.: Bu etkinliklerle insanların gerçekleri öğrenmesine katkı sağlanacak. Bu da önemli bir katkı. Zira yaşamına olan saldırıları gören kentlilerin göstereceği tepkiler, halka rağmen her şeyi yapmanın mümkün olmadığını birilerine gösterecektir. Bir sonraki adım, eylemlere tüm İstanbulluların katılımını sağlamak olacaktır.



Zerrin Bayrakdar, sosyal medyada nasıl anılıyor? 



İşte Zerrin Bayrakdar hakkında Ekşi Sözlük’te yazılanlar; 


“yıldız teknik üniversitesi inşaat mühendisliği ulaştırma anabilim dalı başkanı. eski bölüm başkanı.” 01.11.2002 22:17 ~ 02.11.2002 10:52 ozdek


“yıldız teknik üniversitesi inşaat mühendisliği bölümünün öğrencilerine en çok çektiren, ve en kıl olmayı başarabilen hocası.” 05.11.2002 23:45 theblueofdark


“dersten önceki her akşam öğrenciymiş gibi derse çalışan, demiryolu, karayolu ve istatistik üzerine yıllarını vermiş, 30 yılın sonunda tam emekli olacakken tren kazası ile yine koşuşturan, hiç birşeyden çekinmeyen dobra şahsiyet. annem diye sölemiyorum ama bunları ;-)” 03.08.2004 17:12 parsifal


“soyadı alınırken bir yazım hatasina kurban gitmis insan.

(bkz: unsuz benzesmesi)

(bkz: bayraktar) 04.08.2004 01:15 ~ 01:16 larax 


“bitirme projesi konusunda sonsuz yardimlarini gordugum, haluk yuksel isimli seker mi seker bir asistana sahip hoca.” 11.10.2004 12:58 darkozzy


“yıldız teknik semalarındaki yüce hocalık, sınır tanımayan anabilim dalı başkanlığı sıfatlarının yanı sıra, son derece cefakar ve anlayışlı bir annedir. zira oğlunun bir grup zındık arkadaşı tarafından gecenin kör vakitlerinde evine doluşulmuş, o evin muhtelif köşelerine sıçılmış lakin kadıcağız yine de gıkını çıkartmamıştır. bir nevi sabır taşıdır, evet.” 11.10.2004 13:03 ~ 13:04 muglak



Prof. Dr. Zerrin Bayrakdar ve Yıldız Teknik Üniversitesi iletişim bilgileri nelerdir?



Yıldız Kampüsü

Barbaros Bulvarı 34349 Yıldız-İstanbul

Tel: 0212 383 70 70 (40 Hat)



Davutpaşa Kampüsü

Davutpaşa Mah. Davutpaşa Caddesi 34220 Esenler- İstanbul

Tel : 0212 383 70 70 (40 Hat)

Faks: 0212 383 40 11



Ayazağa Kampüsü

Büyükdere Caddesi 80670 Maslak-İstanbul 

Tel: 0212 285 05 30 (4 Hat)

Faks: 0212 276 68 88


Web Adresi: www.yildiz.edu.tr




Önerilen Bağlantılar : Anneler günü konut kampanyaları