Tebernüş Kireççi'ye SORU SOR

Pisuvar

Genel binalarda erkek helalarına tek olarak ya da grup halinde yerleştirilen sidikliktir. Pisuvarın geçmişi Antik Roma Dönemi’ne kadar gider.



Pisuvar



Pisuvarın tarihçesi nedir?



Antik Roma Dönemi'nde de rastlanan pisuvarın değişik kullanımları vardır. Modern pisuvarın ilk patentinin ABD'li Andrew Rankin tarafından 27 Mart 1866'da alındığı bilinmektedir. Değişen yaşam tarzı ile oluşan ihtiyaçlara paralel olarak bayanlar için de geliştirilmiş pisuvarlar ortaya çıkmıştır.Ancak erkekler için daha yararlıdır.



Pisuvar nedir?



Pisuvarlar sifon durumlarına göre kendinden sifonlu ve sifonsuz iki tipe; temiz su giriş yerlerine göre de üstten ve arkadan su girişli olarak ikiye ayrılır. Pisuvarlar her ne kadar erkeklere hitap etse de günümüzde nadiren de olsa bayanların kullanabileceği pisuvarlar da vardır.



Susuz pisuvar nedir? 



Susuz pisuvar; aynı klasik su ile çalışan pisuvarlar gibi genellikle seramikten yapılmış ama yüzey sırlaması biraz daha farklı olan içinde su veya sifon sistemi yerine bir kartuş bulunan, elektrik, su bakım, onarım gibi masrafları olmayan ve kartuş değişim zamanları geçirilmemek kaydı ile kesinlikle hiç koku yapmayan çevreci bir üründür.


Susuz pisuvarların su ile çalışan pisuvarlara göre beş kat daha hijyenik olduğu kanıtlanmıştır. Bakteri ve virüsler ancak nemli yüzeylerde yaşayabilir ve üreyebilirler. Rezervuarlı bir pisuvarın ıslak yüzeyi bakteri ve virüslerin oluşmasına neden olur. İdrar kokusu idrarın su ve hava ile reaksiyona girerek amonyak gazı üretmesi sonucu oluşur. Dolayısı ile susuz pisuvarlar su kullanılan pisuvarlardaki gibi koku üretmez. Ayrıca su ile çalışan pisuvarlarda sifonun çekilmesi bakteri ve virüsleri öldürmez aksine havaya yayılan zerrecikler yoluyla tüm dış ortama yayılmalarına sebep olur.


Susuz pisuvarlar kuru kartuş (yani jelsiz kartuş) kullanılması durumunda kesinlikle kötü kokulara sebebiyet vermedikleri gibi; su, elektrik, bakım, onarım gibi diğer masrafların da tamami ile giderildiği çok ekonomik sistemlerdir.


Bazı susuz pisuvar modelleri çok estetiktir.


Umumi helâların erkeklere ait olan kısmında ayakta idrar yapmak için kullanılan su akıtma yerine pisuvar (sidiklik) denir. Pisuvarların seramikten yapılmaları önerilir. Pek az da olsa nem emebilen malzemeden (mermer, mozaik vb) yapılanları da vardır. Bunların kullanılması durumunda ürik asidin bu malzemeye nüfuz etmesi ve etrafa kötü kokular yayması önlenemez.



Pisuvar montajı nasıl yapılır?



Tek pisuvarlar duvara asılı olarak konur. Pisuvarın gagasının yerden yüksekliği pisuvarı kullanacak kişilerin yaşlarına bağlı olarak belirlenir. 


Yükseklik (H) = H¹ ± 25 mm olmalıdır.

H¹ =İnsan elinin parmak ucunun yerden yüksekliğidir.


Kişiden kişiye farklılıklar göstermekle birlikte ortalama olarak, pisuvarın montaj yüksekliği (H);

7 – 10 yaşındaki çocuklar için ……….500 mm

11 – 14 yaşındaki çocuklar için………570 mm

15 – 18 yaşındaki gençler için………..650 mm

Yetişkinler için……………………….650 mm alınabilir.


Büyük alışveriş merkezleri, okullar, askeri tesisler, inşaat şantiyeleri gibi insanların, özellikle de erkeklerin yoğun olarak bulunduğu yaşam mahallerinin tuvaletlerinde, pisuvarların yan yana sıralı bir şekilde monte etme ihtiyacı duyulur. Bu gibi durumlarda dikkat edilmesi gereken ölçüler vardır. Bu ölçüleri aşağıda göreceksiniz. Pisuvar montajı aşağıdaki işlem sırasına göre montajı yapılır. 


- Pisuvar duvara vida veya kanca ile monte edilir. Yaş gruplarına göre pisuvarın ön çıkıntısının yerden yüksekliği 65cm olarak tespit edildikten sonra pisuvar önceden hazırlanmış alt yapı yerine duvara çakıştırılıp vida delik yeri varsa işaretlenir.


- Kanca ile monte edilecekse alt yapı resmindeki kanca ölçüleri duvara işaretlenip uygun matkap ucu ile delinerek dübeller yerine çakılır, kancalar sıkıca duvara monte edilir.


- Pisuvarın duvara çakışan yüzeyine silikon sürülerek pisuvar kancalara sıkıca asılır.


- Sifon ve temiz su armatürü yerlerine takılır. 


- Armatürden temiz su verilerek su sızdırmazlığı kontrol edilir.



Fotoselli pisuvar nedir?



Pisuvar, tek tek pisuvar musluğu ya da bas kullanılarak temiz su tesisatına bağlanabilir. Yan yana monte edilen birkaç pisuvarı yıkamak için otomatik yıkama deposu da yapılabilir. Ancak gereksiz su sarfiyatı yaptığından otomatik yıkama depolarının yerine günümüzde ışığa duyarlı (fotosel kontrollü) yıkama sistemleri kullanılmaktadır. 

Fotoselli sistemde pisuvar üzerine monte edilen ışık kumanda paneli, pisuvarı kullanan kişi pisuvar önünden ayrıldığında, elektrikle çalışan özel vanayı açarak pisuvara belli bir miktar yıkama suyu bırakarak pisuvarın yıkanmasını sağlar.



Pisuvar bölme montajı nasıl yapılır?



Yan yana sıralı pisuvar montajı yapıldığında insanların birbirinden rahatsız olmaması için, pisuvar aralarına bölme konması gerekmektedir. Bu bölmeler mermer, demir sac ve seramik gibi çeşitli malzemelerden yapılabilir. Bu malzemeler arasında kullanıma en uygun olanı, görüntüsü, şıklığı, sağlamlığı, uzun ömrü ve en önemlisi mikrop tutmama özelliğiyle seramikten yapılan bölmelerdir. Aşağıda çeşitli modellerde seramik pisuvar ara bölmesi ve bunların montajını kısaca göreceksiniz.


Pisuvar ara bölme montajı aşağıdaki işlem sırasına göre montaj edilir


- Vida veya kanca ile monte edilir.


- Pisuvar ara bölmesi önceden hazırlanmış pisuvarlar arasında eşit mesafeler bırakılarak duvara çakıştırılıp vida delik yeri işaretlenir.


- Pisuvar ara bölme yerinden alınıp duvar uygun matkap ucu ile delinir ve montaja hazırlanır.

- Duvara gelen yüzeyine silikon sürülerek gerekli montaj seti ile montajı yapılır



Klasik pisuvar montajı nasıl yapılır?



1- Pisuvar sifonlu olarak yerine yerleştirilir, delikler işaretlenir.

2-Delikler matkapla delinerek dübeli takılır ve pisuvar sabitlenir. 

3-Pisuvar musluk bağlantısı kurulur .

4-Musluk su akış ayarı yapılır.



Yandan montaj seti ile pisuvar montajı nasıl yapılır?

Pisuvar

Pisuvar



Pisuvar sifonları nasıl takılır? 



Pisuvar sifonu aşağıdaki işlem sırasına göre yapılır.


- Pisuvar sifonları, özel adaptör contalarıyla sifon çıkışına takılır.


- Pisuvar, duvara monte edildikten sonra su ve sifon bağlantıları yapılır.


- Sifon bağlantısı, aşağıdaki şekilde görüldüğü gibi yapılır.


- Detayda gösterilen conta, giriş borusuna takılarak giriş borusu pisuvara takılır.


- Gövde, giriş borusuna contası konularak sıkılır.


- Temizleme kapağına conta konularak gövdeye sıkılır.


- Duvardaki PVC boru ağzına kada conta yerleştirilir.


- Sifon çıkış borusu kadaya takılarak sifona contasıyla sıkılır.


- Pisuvara su verilerek kaçak testi yapılır. (Kaynak: T.C. Milli Eğitim Bakanlığı Mesleki Eğitim ve Öğretim Sisteminin Güçlendirilmesi Projesi (MEGEP) Tesisat Teknolojisi ve İklimlendirme Vitrifiye Montajı-2)