Tebernüş Kireççi'ye SORU SOR

Outinord

1955 yılında tünel kalıp sistemini icat eden bir Fransız şirkettir. Tünel kalıp sistemi ise taşıyıcı duvar ve döşemelere tek seferde beton dökülmesini sağlayan sistemdir. Türkiye’de üretim lisansına MESA firması sahiptir.


Outinord


Outinord ve Tünel Kalıp Sitemi nedir?


Outinord; 50 yıldan fazla tünel kalıp işleri ile ilgilenen bir firmadır. Dünyada tünel kalıp sistemini 1955 yılında icat etmiştir. 90 ülkede referansı olan Outinord, ileri teknoloji performansı ile birçok konut, okul, otel gibi projelere imza atmıştır.


Fransız şirket olan Outinord’un icat ettiği tünel kalıp sistemini MESA’nın kurucusu Aykut Mutlu, bu şirketi Türkiye'ye gelmeye nasıl ikna ettiklerini TK Yayınevi tarafından basılan “Markalı Konutun Başöğretmeni Aykut Mutlu” kitabında şöyle anlatıyor:


“Mekke’de bakanlıkta müşteşar olan biriyle görüşmeye gittik. Burada konut yapmamızı istedi. Şantiyeleri gezdik. Mekke’de bu işi yapmamız doğru olmazdı. İleri bir teknoloji kullanılıyordu. Biz, 426 konutluk Batı Sitesi’ni yapıyoruz; 175 konutluk Çankaya’da bir kooperatif inşaatımız var, Türkiye’de ciddi oranda da bir enflasyon var; inşaatı süratlendirdiğinde kaliten düşüyor, yavaşladığında enflasyon seni eziyor. Ve bir arayışa geçmişiz; çabuk inşaat bitirme arayışı. Orada anladım ki bizim inşaat teknolojimizi mutlaka iyileştirmemiz lazım.


Eski çalışanlarımızdan Veysel Özoğuz’un ağabeyi  3 yıl önce bize tünel kalıp sistemini getirdi. Beklesin dedik. Bu sistemi yapabilecek gücümüz yoktu. Fizibilite için, Hannover’de Yapı Endüstri Merkezi’nden randevu aldık. Tünel kalıp sistemini önerdiler. Firma sorduğumuzda ise bize alman firması önerdiler. Fakat biz bu sistemi icat eden Fransız Outinord ile çalışmak istedik. Her iki firmayla da görüştük. 


Firmalarla görüşmeleri yaparken 1978 yılında Türkiye’de ekonomik kriz patladı. Bu sistemi icat eden kişilerden biri hala MESA kurucularındandır. Tünel kalıp sosyal konut inşaatı için evet iyi ama, bu teknolojiyi lüks konutlarda kullanamazsınız. Ama tünel kalıpla birlikte endüstriyel kalıp teknolojisi girmiş oldu ülkemize; bu teknoloji girince de tünel kalıp kulanıp kullanmamanız fark etmiyor… Önemli olan endüstriyel kalıp teknolojisini kullanabilmek. 

1981 yılında fabrikamızı yapmaya başladık ve fabrika 1984 yılında bitti. Başlarda iyi olmayan kalitemiz hızla iyileşmeye başladı ve Fransızları da geçmiş olduk. Kutlutaş firması sadece kendisi için üretim yaparken biz bu sistemin eğitimlerini vermeye başlamıştık. Sonuç olarak: bizim MESA Yapı şirketimiz 1989 yılında Kutlutaş’ı 5 kat geçmişti. 1984 yılında Kutlutaş MESA’nın 10 katıydı.”


Outinord


Tünel kalıp sistemi nedir?


Betonarme yapılarda, taşıyıcı duvar ve döşemenin betonlarının bir defada dökülmesine yarayan sisteme tünel kalıp sistemi denir. Bu sistemde cephe elemanları, merpenler, sahanlıklar, bölme duvarlar, bacalar vb. ön yapımlı olarak; yerinde dökülen ana yapıyla birleştirilip kullanılmaktadır. 


Tünel kalıp sistemi hem ekonomik hem de zamandan kazandırmaktadır. Depreme ve doğal afetlere karşı da daha güvenli yapı üretimi sağlamaktadır. 


Tünel kalıp sisteminin standart boyutları şöyledir:


1. Uzunluk : 2.50m-1.25m-0,625m vincin kapasitesine göre bu elemanlar 12.50m uzunluğa kadar birleştirilerek kullanılabilirler.

2. Yükseklik : 2.30m den 3.00m ye kadar

3. Genişlik : 1.05, 1.35, 1.65, 1.95, 2.25, 2.55, 2.85


Tünel kalıp sisteminin konut üretiminde sağladığı faydalar nelerdir?


1. Üretim hızı arttırır. 

2. Ekonomik bir sistemdir.

3. Normal betonarme yapılara göre daha güvenlidir.

4. Uygulaması yapılırken kolaylık sağlar.


Hangi konut projeleri tünel kalıp sistemini kullanmıştır?


1. Ağaoğlu My Office 212

2. Olimpiyat Kent

3. Beykent Turkuaz Evleri

4. Rings İstanbul

5. Unikonut

6. Upcity Residence

7. Spradon Evleri

8. Crown Towers

9. Misstanbul

10. Kiptaş Konutları

11. Solarkent

12. Bosphorus City

13. Avrupa Konutları

14. Bizim Evler

15. Zorlu Center