Tebernüş Kireççi'ye SORU SOR

Nuri Paşa Yalısı

Abdülhamit’in subaylarından Nuri Paşa’nın ressam oğlu, komşu yalıdaki Marki Necib’in kızını kaçırmasıyla bilinir. Şimdi ise Rahmi Koç, Kont Ostrorog Yalısı’na taşınınca yalı, oğlu Ali Koç’a kalmıştır.



Nuri Paşa Yalısı
Nuri Paşa Yalısı



Nuri Paşa Yalısı nerededir?



Nuri Paşa Yalısı, Kanlıca, Beykoz sahilinde bulunan Boğaziçi yalısıdır. Uzun süre Rahmi Koç'un yaşadığı bu yalının, 1895 yılında Abdülhamid'in subaylarından olan Nuri Paşa tarafından yaptırıldığı sanılmaktadır. Mimari bakımdan art nouveau üslûpta yapılmıştır. Klasik Boğaziçi yalılarından farklı olarak balkon ögesi taşımaktadır.  


Rahmi Koç'un, Kandilli'deki Kont Ostrorog Yalısına taşınmasının ardından bu yalı oğlu Ali Koç'a kaldı


Binanın dekorasyonu sade bir şıklık sergiliyor. Dedikodulara göre yandaki yalının sahibi olan Marki Necib’in kızı Nuri Bey’in ressam olan oğlu Hami ile kaçmış.



Nuri Paşa Yalısı’nın tarihçesi nedir?



İstanbul Boğazı’nın Anadolu yakasında Beykoz Kanlıca körfez caddesinde Kanlıca ve Anadoluhisarı arasında 1895 tarihinde Sultan II.Abdülhamit devri devlet adamlarından Nuri Paşa tarafından inşa ettirilmiştir. Nuri Paşa’nın oğlu Ressam Hami Bey, Marki Necib’in kızıyla evlenmiş ve bu evde uzun süre yaşamıştır. Bir süre sonra CHP Tarım Bakanı Muhlis Erkmen bu yalıyı satın alır. Çeşitli el değiştirmelerden sonra Koç Ailesi tarafından satın alınmıştır. 



Nuri Paşa Yalısı’nın plan özellikleri nelerdir? 



Orta sofalı plan şemasına sahip yalı iki katlı ahşap inşa edilmiştir. Deniz tarafı ve bahçeden iki girişi bulunmaktadır. Zemin katta giriş taşlığa açılır. Dört köşede odalar yer alır. 



Nuri Paşa Yalısı’nın cephe özellikleri nelerdir? 



Kagir bir su basman üzerine iki katlı ahşap inşa edilen yapı art-nouveau üslubunda inşa edilmiştir. Deniz cephesi batıdadır. Eksende sofa cephesi üst katta bir balkon ile vurgulanmıştır. Üstte dalgalı bir alınlıkla sonlanan balkonun köşelerinde başlıklı pilastrlar ile ortada başlıklı ve kaideli iki sütun yer alır. Cephede altlı üstlü iki sıra halinde pencere dizisi bulunmaktadır. Düz atkılı pencereler ahşap panjurludur. Üstte dişli bir saçak kornişi dolanır. En üstte ahşap kırma çatı yükselir. Cephenin kuzey ucunda tek katlı birimde yuvarlak kemerli üçlü pencere uygulanmıştır. Güneyde yalıya bitişik iki katlı bölümde altta camekanlı bölüm ile üstte balkon yer alır. Üstte balkondan direklerle desteklenen çatı yükselir. (Kaynak: istanbulkulturenvanteri.gov.tr)