Tebernüş Kireççi'ye SORU SOR

Mutlu Akü

Türkiye’nin 1945’ten akü üreten firması. Mutlu Akü, Ekim 2013’te Güney Afrikalı Metair’e sattıktan sonra yönünü inşaat sektörüne çevirdi. Mutlu Akü’yü satan Türker Ailesi, Temmuz 2013’te Mutlu Yatırım Proje ve Gayrimenkul Geliştirme A.Ş.’yi kurdu.



Mutlu Akü



Mutlu Akü’nün cirosu ne kadar? 


Mutlu Akü'nün temelleri 1945'te atıldı. 1996 yılında Kartal'dan Tepeören Tuzla'ya taşınan Mutlu Akü halka açık şirket konumunda.


İstanbul Sanayi Odası'nın açıkladığı en büyük 500 sanayi kuruluşu listesinde Mutlu Akü 420 milyon liralık cirosu ile 188'ini sırada yer almıştı.



Mutlu Akü’nün tarihçesi nedir?


Mutlu Anonim Şirketi, kurulduğu 1945 yılından itibaren Türkiye'nin Ekonomik Kalkınma süreci olarak adlandırılan dönemde faaliyet göstermiş ve önceleri ithalat ve ihracat konusunda hizmet vermiştir. 1955 yılında akümülatör üretimine başlayan Mutlu Akü, Serbest Ekonomi ve Dış Satıma önem veren politikalarının uygulandığı 1983 sonrası dönemde, ulaştığı yüksek kalite seviyesiyle iç ve dış pazarda rakiplerine karşı üstünlük kazanmıştır. İç pazarda, tüketicinin kaliteye önem vermeye başlaması ile birlikte, pazar payı her yıl artış göstermiş ve % 40 seviyelerine yükselmiştir. 2 milyon USD olarak başlayan ihracat hacmi  ise kesintisiz olarak artmaya devam etmiş ve 60 milyon USD seviyelerine çıkmıştır.


Mutlu Akü tesisleri 1996 yılında Kartal'dan Tepeören Tuzla'ya taşınmış ve Türk sanayisine kazandırılan bu modern tesisin büyük bölümü öz kaynaklardan , kalan dörtte birlik kısım ise halka açılma yolu ile karşılanmıştır. Halka Açılma oranı 1994 ve 1995 yıllarında toplam %25'e çıkartılarak Mutlu Akü, Halka Açık şirket statüsüne girmiştir.


Mutlu Holding'e bağlı olarak faaliyet gösteren Mutlu Akü, grubun ilk şirketi ve gruba dinamizm kazandıran itici gücüdür. Mutlu Holding'e bağlı diğer şirketler ise; Mutlu Plastik A.Ş., Türker İzabe ve Rafine San. A.Ş. olarak sıralanır.


Akümülatör üretimi Mutlu Akü'nün Tepeören'deki tesislerinde gerçekleşmektedir. Bu tesislerde kristal, cam, boya ve seramik sanayinin önemli hammaddeleri arasında yer alan, kurşun türevi Sülyen ve Mürdesenk maddelerinin üretimi de yapılmaktadır. Mutlu Holding'in atık akü geri kazanım tesisleri ise Kütahya - Gediz'de faaliyet göstermektedir.

Mtlu Akü, ulaşmış olduğu kalite, kapasite ve güvenilir hizmet anlayışıyla Türkiye'nin, Ortadoğu'nun ve Doğu Avrupa'nın en büyük akü üreticisi haline gelmiştir. Kuruluşunun 51'inci yılında devreye geçirilen 230 dönüm alan üzerine kurulu modern tesisleri ile Mutlu Akü sektörünün dev kuruluşu olarak ülkesinin gurur kaynağı olmayı başarmıştır.



Mutlu Akü


Mutlu Akü’nün kilometre taşları nelerdir?


1945 - Mutlu Anonim Şirketi'nin kuruluşu

1955 - Akümülatör üretimine geçiş

1958 - Mutlu akü ve Malzemeleri San. A.Ş. ünvan değişikliği

1964 - Sabit Tesis ve Çekici Akümülatörleri ve Motosiklet Aküsü üretimine başlangıç

1968 - Akülü Madenci Lambası üretimine başlangıç

1980 - Az Bakımlı Plastik Akü ve PVC Seperatör üretimi

1981 - Ünlü bir Alman firma ile Know-How anlaşması (1981-1996)

1986 - Şeffaf Sabit Tesis Akümülatörleri

1987 - Bakım Gerektirmeyen Plastik Akü Üretimi

1988 - Plastik Sabit Tesis Blok Aküleri

1990 - Selenyumlu Akü üretimi ve minitrak akü üretimine başlangıç

1991 - Zarflı akümülatör üretimi

1992 - Duble tam bakımsız akümülatör üretimi

1994 - DQS'ten ISO 9001 Kalite Sistem Sertifikası

1995 - TSE'den ISO 9001 Kalite Sistem Sertifikası

1996 - Tepeören - Tuzla tesislerine taşınma ve akümülatörlerde şarj göstergesi

1997 - Yoğun olarak renkli plastikten akümülatör üretimi TSE ve DQS'ten II. üç yıllık ISO 9001 Sertifikası

1998 - Kalsiyumlu akümülatör üretimine geçiş

1999 - Expanded Metal Technology ile akümülatör üretimi

2000 - DQS'tern (almanya) QS 9000 belgesi

2001 - Ca-Ca Expanded akümülatör üretimi

2002 - DQS'ten (almanya) ISO 14001 Çevre Belgesi

2003 - ISO / TS 16949 - kalite Sertifikası TSE'den ISO 9001:2000 Kalite Belgesi

2004 - DQS'tern ISO / TS 16949:2002 Kalite Belgesi, DQS'ten ISO 9001:2000 Katlite Belgesi, Ford'tan Q1 Belgesi

2005 - DQS'ten ISO 140001:2004 Çevre Belgesi

2006 - VRLA (Tam kapalı) Stasyoner Akümülatör üretimi, Çevre ve Orman Bakanlığı Geri Kazanım Lisansı

2007 - Türk Loydu Sertifikası

2008 - Mikro Hibrit araçlar için geliştirilmiş akümülatör üretimi

2009 - Starter Akümülatörlerde Silver - Calcium Akü üretimine geçiş



Mutlu Akü’nün emlak sektörüne girişi nasıl karşılandı?


Hürriyet Gazetesi’nde Gülistan Alagöz imzasıyla 26 Ekim 2013 tarihinde yayınlanan habere göre; En son Mutlu Akü’nün sahipleri de şirketi satıp gayrimenkule girdi.


Başta tekstil olmak üzere otomotiv, kuyumculuk, ilaç gibi iş kollarından şirketler rotayı inşaata kırımaya devam ediyor. Gayrimenkul hala cazip görülüp fırsatlar sunsa da uzun süredir iş yapan mevcut oyuncular kar marjının daralmasından yakınıyor. 


Gayrimenkule yatırım yapan şirketlerin sayısı her geçen gün artıyor. Farklı iş kollarında aradıklarını bulamayan yatırımcılar inşaata yöneliyor. Pastandan pay alanlar arttıkça dilimler küçülüyor. Son olarak Mutlu Akü’nün Hollandalı firma Metair Investments’a satılması ve şirketin yeni iş kolu olarak gayrimenkule yatırım yapacağının açıklanması yeni bir tartışma başlattı: Sanayicilerin inşaata girmesi ne kadar doğru? 


KÂR ORANI YÜZDE 15


İnşaat sektöründe son yıllarda kar marjlarının mimum seviyeye düştüğünü belirten Gayrimenkul ve Gayrimenkul Yatırım Ortaklığı Derneği Başkanı Aziz Torun, “Eskiden 3’te 1 arsa, 3’te 1 imalat, 3’te 1 kar oranı olarak hesaplanırdı. Şimdi ise ortalama kar oranı yüzde 15” dedi. 


SEKTÖR DIŞI TAHRİK EDİLİYOR 


Şirket temsilcilerinin projelerini hızlı sattıkları yönündeki açıklamaların sektör dışındakileri tahrik ettiğini söyleyen Torun, “Halka açık şirketler 3 aylık bilançoları görüldüğü için bu tarz yorum yapmıyor ama kimi şirketler ‘ilk ayda yüzde 70-80 sattım’ diyor. Bu da sektörü cazip gösteriyor” dedi.


KOLAY BİR ALAN DEĞİL


İnşaatın kolay bir alan gibi görülmesini eleştiren Konut Geliştiricileri ve Yatırımcıları Derneği (KONUTDER) Başkanı Ömer Faruk Çelik, yeni oyunculara en kötü senaryoyu düşünerek sektöre girmeleri tavsiyesinde bulundu. İstanbul İnşaatçılar Derneği Başkanı Nazmi Durbakayım, inşaat sektörüne girenlerin yüzde 80’inin pazarda tutunamayıp geri adım attığını söyledi.


Fark yaratan kazanır


KUYUMCULUKTAN sonra gayrimenkule soyunan Mar Yapı Yönetim Kurulu Başkanı Münir Özkök, sanayinin farklı kollarındaki bir çok şirketin gayrimenkule yatırım yapmayı planladığını belirtti . Özkök, fark yaratan firmaların kazançlı çıkacağına vurgu yaptı.  Kuyumculukta ve inşaatta faaliyet gösteren Kılıçoğlu İnşaat Yönetim Kurulu Başkanı Talat Kılıç ise işe hakim olmayan isimlerin kaliteyi düşürdüğüiddiasında bulundu. 


Fabrika arsaları konuta dönüştü


ŞAHİNLER Holding Yönetim Kurulu Başkanı Kemal Şahin, tekstil sektörünün kan kaybetmesi nedeniyle inşaata geçiş yaptıklarını söyledi. Gayrimenkulde karlılık oranını cazip bulduklarını söyleyen Şahin, “Biz ve birçok şirket fabrika kurarız diye şehrin güzel yerlerinde arsa aldık. Ancak bu alanlar değerlenince ve kendi alanımızdan kar elde edemeyince bu arazileri konuta dönüştürmeye başladık” dedi.  Arsaların üzerindeki fabrikalardan daha pahalı hale geldiğine dikkat çeken Şahin, Merter, Büyükçekmece, Beylikdüzü, Trakya gibi noktalarda yatırımları olduğunu belirtti.


Açıklanan rakamlar yanıltıyor


2012 yılında Türkiye genelinde 701 bin konut satıldı. 2013’ün 3 çeyreğinde ise Türkiye genelinde 861 bin satış gerçekleşti. İstanbul’da ise 174 bin konut satışı yapıldı. Bu rakamlara göre 3 çeyrek (9 ay) boyunca satışlar çığ gibi arttı. KONUTDER Başkanı Ömer Faruk Çelik’e göre ise sektörde böyle bir satış yok. Türkiye İstatistik Kurumu tarafından açıklanan rakamların yanıltıcı olduğuna dikkat çeken Çelik, bu yıl rakamlara ipotekli satışların eklendiğini ve bu nedenle yüksek rakamlar ortaya çıktığınu dile getirdi. Çelik’e göre İstanbul’da satılan 174 bin konutun yarısı 2’inci el konut ve bunların yüzde 80’i de kentsel dönüşüm alanlarındaki sözleşmelerin tapuya yansıması.


Mutlu Akü’den önce inşaat sektörüne giren bazı sanayi şirketleri hangileri?

Eroğlu: Tekstil, Mar Yapı: Kuyumculuk, Şahinler: Tekstil, Gedizler: Otomotiv, Boyner: Tekstil, Selçuklu Holding: İlaç,  Gülaylar: Kuyumculuk,  Gürallar: Makina Sanayi, Sanko Holding: Tekstil, gıda, sigorta, çimento; Ali Başyazıcıoğlu Holding: Tarım, Kiler Holding: Perakende ve gıda, Özdilek: Ev tekstili, Zorlu Grup: Enerji, tekstil; Aydınlı Grup: Tekstil, Petek Grup: Tekstil,  Esas Holding: Sağlık, gıda…



Mutlu Akü ne zaman satıldı? 


Hürriyet Gazetesi’nin 11 Ekim 2013 tarihli haberine göre; Mutlu Holding'e bağlı Mutlu Akü, Mutlu Plastik, Türker İzabe ve Rafine Sanayi ile Metropol Motorlu Taşıtlar Kiralama Hollandalı firma Metair Investments'a satıldı.


Şirketten KAP'a yapılan açıklamaya göre, Türkiye'nin en büyük akü üreticilerinden olan Mutlu Akü Hollanda menşeili Metair Investment'a satıldı. Hollandalı şirket Mutlu Akü'nün yüzde 75'i için 168 milyon 660 bin dolar ödeyecek.


Mutlu Akü'deki yüzde 75 hisseyi satma kararı alan ortaklar, aynı zamanda Türker İzabe ve Rafine Sanayi A.Ş., Mutlu Plastik ve Ambalaj Sanayi A.Ş. ve Metropol Motorlu Taşıtlar Kiralama'daki hisselerini de satacaklar. Ortakların söz konusu bu üç şirketteki paylarına ilişkin bilgi verilmezken, toplam 4 şirket için  Metair Investment'in ödeyeceği para 217 milyon dolar olarak açıklandı.


Ancak anlaşmada, şirkete ait iki tanesi Gebze'de iki tanesi de Tuzla'da olan 4 ayrı arsa için de bir hüküm yer aldı. Buna göre eğer bu arsaların da satışı gerçekleşirse Metair dört şirket için gruba 224 milyon dolar ödeyecek. Arsalarla birlikte sadece Mutlu Akü için ödenecek miktar ise 175 milyon 660 bin dolar olarak belirlendi.  Arsa satışı gerçekleşmezse Mutlu Akü için 168 milyon 660 bin dolar ödenecek.



Mutlu Akü iletişim ve ulaşım bilgileri nelerdir? 


Mutlu Akü ve Malz. San. A.Ş.


Adres: Tepeören Mahallesi, Eski Ankara Yolu Cad. No:210 34959 Tuzla - İstanbul

Tel:+90 (216) 304 15 90 (pbx)

Faks: +90 (216) 304 18 70

Mutlu Tüketici Hattı Yetkili Teknik Destek Birimleri: 0(850) 811 00 01

Web: www.mutlu.com.tr


Mutlu Akü