Tebernüş Kireççi'ye SORU SOR

Mutfak

Evin yemek pişirilen bölümüdür. Köylerde yaşam alanlarından ayrı bir bölüm olan mutfak, göçle nüfusu artan şehir yaşamında ise evlerin içine girmiştir. 1+0 olarak tabir edilen stüdyo evlerde ise salonla birleşmiştir.




Mutfaklarda neler bulunur?


Mutfak; evde yer alan ve yemek hazırlamak için ayrılan odasıdır. Mutfaklarda bir tezgah, bulaşıkları yıkamak için lavabo, yemekleri pişirmek için ocak yer alır. Ayrıca mutfaklarda bulaşık makinesi, buzdolabı, bulaşık kurutma makinesi, mutfak dolabı ve yemek masası bulunur. Günümüzde mutfak sadece yemek yenilen değil, toplanılan ve vakit geçirilen alanlar olarak da kullanılmaktadır.



Mutfak


Mutfaklar nasıl oluşturuldu?



İnsanoğlunun ateşi bulması ile ocağın gelişimi başladı. 18.yy’a kadar ocaklarda birçok yöntem kullanıldı. Mutfaklar Antik Yunan döneminde evlerin avlu bölümünde yer alırdı. Üst sınıf insanların evlerinde ise banyonun yanında yer alan küçük bir oda mutfak olarak kullanılırdı. Roma İmparatorluğunda ise mutfak kültürü yoktu. Ortak halk mutfaklarının olduğu yerlerde kişiler yemeklerini pişirirdi. Üst sınıf Romalılarda ise mutfak ayrı bir bölme olarak yapılır ana yapıya eklenirdi.  Avrupa’da ise mutfak, üst tabaka ailelerinin çiftliklerinin en alt katından oluşurdu.

İlk ocakların Japonya’da ortaya çıktığı bilinmekle beraber, mutfak mimari açıdan ortaçağ dönemine kadar bir gelişme göstermedi. Sanayileşme ile beraber mutfaklarda ciddi bir gelişme gerçekleşti. 1800’lü yıllarda Benjamin Thompson,  Rumford ocağını tasarladı.


19.yy’da insanların büyük kentlere göç etmesi, gelişmeye başlayan konut sektörü, kentleşme gibi faktörler mutfakları da etkiledi. Şehir planlamalarının yapılması ile birlikte evlere gaz ve su hattı çekilmeye başladı. Teknolojinin gelişmesi, kentleşme ile konutlarda bazı değişiklikler yapılmaya başladı. Bu dönem de yapılan tüm konutlarda yer alan mutfaklar ayrı oda şeklinde tasarlanmaya başladı.


Mutfak


Standart mutfak çeşitleri nelerdir?


1. “I” tipi mutfak

2. “L” tipi mutfak

3. “U” tipi mutfak

4. “H” tipi mutfak

5. “G” tipi mutfak


“I” tipi mutfak nasıldır?


Koridor tipi mutfaklardır. Profesyonel mutfak şefleri kullanır. Genellikle otel ve büyük restoranların mutfakları bu tarzdadır. Küçük ve dar mutfaklardır. Tek duvar üzerine tüm ekipmanlar yerleştirilir. Hareketi kısıtlamayacak şekilde dekore edilir.


“L” tipi mutfak nasıldır?


İki kişinin çalışmasına uygun mutfak tipleridir. Geniş mutfaklarda kullanılır. Yemek masası ve ekstra tezgah eklenebilir. Genellikle L tipi mutfaklarda lavabo cam önünde bulunur. Geri kalan tezgah da ise ocak ve davlumbaz yer alır. Bir kısmı ise yemek masası olarak kullanılabilir.


“U” tipi mutfak nasıldır?


Geniş mutfaklardır. Depolama alanı fazladır. Maliyeti artırabilecek şekilde dizayn edilmesi zorunludur. Çok fazla dolap bulunan mutfak tipidir. Birden fazla kişinin çalışabildiği mutfaklardır.



Mutfak


Açık mutfak nedir?



Salon ile ortak alanda yer alan mutfaklara açık mutfak denir. Bu mutfaklara daha çok Amerikan mutfak denir. Konut sektöründe 1+0 ve 1+1 daire tiplerinde açık mutfağa yer verilir. Daha çok az nüfuslu aileler ve bekar yaşayan kişiler bu mutfak tipini tercih etmektedir.



Mutfakta yer alan mobilyaların fonksiyonları nedir?



1. Yiyecekleri soğutma ve koruma,

2. Kuru yiyecekleri depolama,

3. Mutfak gereçlerini düzene sokmak,

4. Elektrikli mutfak eşyalarını saklamak,

5. Pişirme yeri olarak kullanmak,

6. Çöpleri toplamak,

7. Servis ve yemek yeri olarak kullanmak,



Mutfak dolaplarının TSE’ye göre ölçüleri nedir?



- Tezgah yüksekliği 85-90 cm

- Tezgah derinliği 60-65 cm

- Alt ve üst dolap arası açıklığı 60-65 cm

- Alt dolap derinliği 55-58 cm

- Tezgah tablası derinliği 50±5 cm

- Dolap kapak genişliği 25-60 cm

- Yüksek dolap derinliği 55-58 cm

- Yüksek dolap genişliği 35-60 cm

- Yüksek dolap yüksekliği 200-225 cm



Mutfak dolabı seçerken nelere dikkat edilmelidir?


1. Kullanışlı olması gereklidir.

2. Renk ve desen uyumu mutfağın boyutuna, şekline göre seçilmelidir.

3. Küf ve rutubet tutmayacak malzemeden üretilmiş olmalıdır.

4. Çok fonksiyonlu olması gereklidir.