Tebernüş Kireççi'ye SORU SOR

Muammer Güler kimdir?

17 Şubat 2003 – 31 Mart 2010 tarihleri arasında tam 7 yıl İstanbul Valiliği de yapmış olan eski İçişleri bakanıdır.


Muammer Güler kimdir?



21 Mart 1949 tarihinde Mardin'de doğmuştur.


İlk, orta ve lise öğrenimini Ankara’da tamamlayarak 1972 yılında Ankara Üniversitesi Hukuk Fakültesi’nden mezun oldu.


İlk kamu görevine 4 Mart 1973 tarihinde Balıkesir'de maiyet memuru (kaymakam adayı) olarak başladı. Sırasıyla Denizli, Çal İlçesi kaymakam vekilliği, Pehlivanköy, Horasan kaymakamlıklarında bulunduktan sonra İçişleri Bakanlığı Personel Şube Müdürlüğü’ne atandı. İçişleri Bakanlığı’nda şube müdürü, daire başkanı, personel genel müdür yardımcılığı ve personel genel müdürlüğü’nde bulundu.


Personel Genel Müdürü iken 29 Ocak 1992 tarihinde Niğde Valiliği’ne atandı. Daha sonra 27 Eylül 1993 tarihinde Kayseri Valiliği'ne ve 6 Temmuz 1994 tarihinde Gaziantep Valiliği'ne atandı. Bu görevini sürdürürken 28 Temmuz 2000 tarihinde Samsun Valiliği'ne atandı. 30 Ocak 2003 tarihinde İstanbul Valiliği'ne atanarak 17 Şubat 2003 tarihinde görevine başladı. 12 Mayıs 2010 Valiler Kararnamesiyle Kamu Düzeni ve Güvenliği Müsteşarlığı'na atandı. 7 Mart 2011 tarihi itibariyle Adalet ve Kalkınma Partisi'nden milletvekili olmak amacıyla görevinden istifa etti.


24. Dönem Mardin Milletvekili olarak TBMM'ye girdi. Okan Üniversitesi Mütevelli Heyeti üyesi olarak görev yaptı ve İstanbul Ticaret Üniversitesi Mütevelli Heyeti Onur Üyesidir.


Matematik öğretmeni Neval Hanım'la 1977 yılında evlendi. Güler çiftinin Barış ve Burcu adlarında iki çocuğu bulunmaktadır. 24 Ocak 2013'te yapılan kabine revizyonu ile İdris Naim Şahin'in yerine İçişleri Bakanlığı'na getirilmiştir.

17 Aralık 2013 tarihinde oğlu, rüşvet operasyonu kapsamında tutuklanan İçişleri Bakanı Muammer Güler 25 Aralık tarihinde görevinden istifa etmiştir.



İSTANBUL VALİLİĞİ İCRAATLARI


Muammer Güler, İstanbul valisi olduğu dönemde 2007 YILI 1 Mayıs’ında İstanbul’da yaşamı felce uğratmasıyla hafızalara kazınmıştı. Beşiktaş-Şişli-Taksim güzergahı başta olmak üzere “polis terörü” tüm şehirde etkisini gösterdi. 1 Mayıs hazırlıklarını Taksim Meydanı ve yakın çevresi ile sınırlı tutmayan, İstanbul’un il sınırlarında da önlem alan Güler, 1 Mayıs’ı Taksim Meydanı’nda kutlamak üzere diğer şehirlerden yola çıkan otobüslerde yer alan insanları, İstanbul sınırlarından içeriye sokmadı.


2008 yılı 1 Mayıs yasağında Güler yine işbaşındaydı ve polis DİSK binasına saldırı düzenleyip, binayı gaz bulutuna boğmuştu. 2009 yılı 1 Mayıs’ı ise, Vali Güler’in “makul sayı” icadına konu oldu. Güler, ancak bin ile bin 500 kişiye Taksim’e çıkma izni verebileceklerini söylemişti.


Gazeteci Hrant Dink de, Güler’in yönettiği İstanbul’da şehrin merkezinde, tüm istihbarat birimlerinin bilgisi dahilinde arkasından vurularak öldürüldü. Öldürülmeden kısa bir süre önce Dink’in istihbarat görevlileri tarafından çağnlıp, tehdit edildiği yer İstanbul Valiliği idi. Vali de bu durumu doğrulamıştı.



Önerilen Bağlantılar : TOKİ Kayseri kura