Tebernüş Kireççi'ye SORU SOR

Mobilya

Ahşap ve ağaçtan yapılan, dekoratif ya da konut kullanım amaçlı eşyaların genel adıdır. MÖ. 2700-1075 yıllarında ilk mobilyalara Eski Mısır’da rastlanır.



Mobilya kullanımı nasıl gelişti?


Mobilya; ahşap malzemeden yapılan, ev ve işyeri içerisinde kullanım ve dekorasyon amaçlı yer verilen eşyalara denir. İtalyanca “Mobilia”, Fransızca “Mobilier” kelimelerinden gelir. Genellikle mobilyalar; masa, sandalye, dolap, karyola, komidin, kitaplık gibi ürünlerde kullanılır. Bu ürünlerin genel adı olarak bilinir. Günümüzde bu yapılarda çelik, cam, alüminyum ve plastik malzemelerde kullanılmaya başlamıştır. Antika mobilya tanımı; en az yüz sene önce imal edilen ve ana hatlarında hiçbir değişikliğe uğramamış eşyalar için kullanılır. Modüler mobilya ise parçaları kolaylıkla ayrılabilen ve monte edilebilen mobilyalara denir.


Mobilyanın tarihçesi nedir?


Mobilyanın tarihine bakıldığında ilk mobilyaların taştan ve ağaçtan yapıldığı görülür. MÖ. 2700-1075 yıllarında ilk mobilyalara Eski Mısır’da rastlanır. Eski Krallık döneminde  kare ayaklı, kemer destekli, genellikle deri ile kaplı katlanır tabureler yapılmış olup, Orta Krallık döneminde yatak ve panlardan esinlenerek yapılan  boğa ve aslan ayaklı sandalyeler yapılmıştır. Yeni Krallık döneminde ise mobilyalarda geniş kapsamlı süslemelere yer verilmiştir.

Mezopotamya bölgesinde; Sümerler, Akadlar, Elamlar, Asurlar gibi büyük medeniyetler mobilyayı kullanmış ama Mısırlılar kadar geliştirememişlerdir. Anadolu mobilya sanatında, Frigya krallığına ait Gordion Kral mezarında mobilyaya rastlanmıştır. Bu dönem mobilyalarında dayanıklılığa ve estetiğe önem verilmiştir. Yunanlılar mobilyalara fazla önem vermemekle birlikte Romalılar, mobilyaları geliştirmişlerdir. Bu dönemde eşyaların çoğu duvarlara asıldığından büfe, vitrin, dolap türünden mobilyaya rastlanır.


Bizanslılar, Romalılardan esinlenmiş ve doğudan etkilenmiştir. Basit, kullanışlı mobilyalar olmasının dışında doğudan etkilenmesinden dolayı çok süslü yapılmıştır. Türklerde ise mobilya, oyma ve kakmalı mihrap, minber, rahle, kapı ve pencereler görülür. İnsan, hayvan, çiçek ve böcek işlemelerin olduğu mobilyalardan özellikle sandık, rahle, kavukluk, yüklük kapakları ve tavan yapılmıştır.


Roman döneminde mobilyalar aşırı derecede süslenip bir anıt şeklini almıştır. Kuzey Avrupa’da meşe, Orta Avrupa’da ibreli odunlar, İtalya, Fransa ve İspanya gibi Akdeniz ülkelerinde ise ceviz ile kayın kullanılır.


Barok mobilya sanatı nedir?


Barok mobilya sanatı, 16.yy ilk yarısında Katolik ülkelerde dinsel motiflerin oluşumu ile ortaya çıktı. Barok mobilya sanatının amacı göz kamaştırmak ve şaşırtmaktır. Genellikle üst görünüşte dairesel dönüşlü köşeler vardır. Ön ve yan görünüşlerde ise çok süslü ve kıvrımlı oymalar kullanılır. Barok sanatı, Fransa’ya 12.Louis stili olarak gelir. Kapılarda oymalı süslemeler, tavanlarda ise ceviz ağacı kullanılır. Dolaplar motif süslemelerle şekillenir. İlk elbise asılan dolap bu dönemde ortaya çıkmıştır.


Mobilya


Rokoko mobilya sanatı nedir?


Karışık çizgiler, kabartmalı yüzeyler, derin oymaların kullanıldığı mobilya sanatına Rokoko mobilya sanatı denir. Mobilyalar canlı boyalar ile boyanır. Koltuk ve masaların ayaklarında daha çok çiçek ve yaprak oymaları işlenir. Gül ağacı ve palisander kullanılır.

 

 

Mobilya Sanayi İş Adamları Derneği ne zaman kuruldu?


Mobilya sektöründe yer alan sorunları çözmek, sektör içinde yer alan tüm üretici ve patronları birleştiren bir platform oluşturabilmek için 2006 yılında kuruldu. İhracat, pazarlama, AR-GE çalışmaları yaparak güç birliği oluşturmayı planlayan MOBSAD, Türkiye mobilya sektörünü geliştirmek için çalışır. Yönetim Kurulu Başkanlığını Odak Mobilya’dan Engin Küçük yapmaktadır.


Mobilya


Konutlarda mobilyalar hangi sıklıkla değiştirilmektedir?


Türkiye Mobilya Sanayiciler Derneği tarafından yapılan araştırmaya göre Türk tüketicisi ortalama 8 yılda mobilyalarını değiştiriyor. Araştırma sonucuna göre İç Anadolu’da bu oran artış göstermekte olup, Akdeniz’de azalıyor. Geçmiş zamanlarda mobilyaların 20-30 yıl kullanıldığını belirten MOSDER, günümüzde mobilyaları tüketiciler modası geçti diye 8 yılda değiştiriyor. 


Mobilya tüketicilerinin çoğunlukla markalı mobilya aldığını söyleyen MOSDER, kullanıcıların ürün kalitesi ve dayanıklılığına dikkat ettiğini açıkladı.

Mobilya


29.Mobilya ve Dekorasyon Fuarı nerede yapılacak?


29.Mobilya ve Dekorasyon Fuarı 1ve 7 Nisan 2013 tarihleri arasında Bursa-İnegöl'de düzenlenecek. Fuara 150'yi aşkın mobilya firması, üreticisi ve dekorasyoncusu katılacak. Şuana kadar İnegöl'de yer alan 2 bine yakın mobilya üreticisi varken, ufak dükkanların da üretim yaptığı dönemlerde bu sayının 3 bin 500- 4 bin civarında olduğu açıklandı. İnegöl'ün 2023 mobilya ihracat hedefi 2023 yılı için 1 milyar dolar olarak açıklandı.

Buna göre İnegöl’ün son yıllardaki ihracat rakamları ise şu şekildedir:

2008 yılı: 104 milyon dolar, 

2009 yılı: 114,50 milyon dolar, 

2010 yılı: 143,50 milyon dolar,

2011 yılı: 176,50 milyon dolar,

2012 ylı: 200 milyon dolar.


100'e yakın ülkeye mobilya ihracatı yapan İnegöl'ün ihracat yaptığı ülkeler arasında Libya, Irak, Mısır, Azerbaycan, Türki Cumhuriyetler, Rusya ve Avrupa ülkeleri yer alıyor. Mobilya sektöründe hızla gelişen İnegöl'de İnegöl Mobilya Ağaç İşleri İhtisas OSB kuruldu. Burada 85 adet mobilya üretim tesisi için yer ayrıldı.  İnegöl Mobilya Ağaç İşleri İhtisas OSB, İnegöllü mobilya üreticisinin kurumsallaşması noktasında 6.750 dönüm arazi üzerine planlanmış olan en ciddi yatırım olarak kayıtlara geçti. Bunun dışında da Dünyaca ünlü mobilya test laboratuarı olan TÜV Rheinland‘ın dünyadaki 9. şubesini İnegöl’de faaliyet göstermeye başladı. 


Fuar  Hakkında

Fuar: 29. Modef - Uluslararası Mobilya ve Dekorasyon Fuarı

Tarih: 01 - 07 Nisan 2013

Yer: Hikmet Şahin Kültür Parkı, Uluslararası Fuar Merkezi

Lokasyon: İnegöl - Bursa, Türkiye

Saat: 10:00 - 19:30

Web sitesi: www.modef.com.tr


Modef 2013 Fuar Sonuç Raporuna aşağıdaki bağlantıdan ulaşabilirsiniz:

http://www.modef.com.tr/modef/tr/alt-sayfalar/raporlar/2012_modef.pdf