Tebernüş Kireççi'ye SORU SOR

Mezarlık sayısı - İstanbul

İstanbul'un bütününde tam 272 adet mezarlık var. Belediye 333 adet olduğunu söylüyor ama aradaki fark, artık gömü izni verilmeyen mezarlıkların da sayıda yer almasından kaynaklanıyor.



Şehrimizde yılda ortalama 45 bin kişi toprağa veriliyor. 


Bu iş için de 110 imam, 75 gassal (yani yıkayıcı) 110 şöför ve 155 kazı personeli istihdam ediliyor. 


Şehirdeki cenaze aracı sayısı 80. (2012 rakamları)

Mezarlık sayısı - İstanbul



En çok talep gören ve yer olmayan mezarlıklar: Zincirlikuyu, Ulus, Karacaahmet, Aşiyan ve Çengelköy.


Bir mezar ihtiyacı varsa, İstanbul'da aranması gereken telefon: Alo 188.


250: 1 günde defnedilen ortalama kişi sayısı 


2 milyon: İstanbul'da şu anda halen mevcut mezar sayısı. (Defin yapılmış mezar sayısı.)



İstanbul Belediyesi Mezarlıklar Müdürü: Adem Avcı.


Müdürün uyarısı: Mezar yerleri alınıp satılabilen yerler değildir, hele ki ticari gayrimenkul hiç değildir. Bu ilanlara kanıp, mezar yeri alanın parası elinde patlar. Çünkü şahıstan alınamaz, bizim imzamız olmayan belge ile gömü yapılamaz. Kanun buna izin vermiyor.


Adem Avcı, ancak şehiriçinde gömülecek alanların neredeyse tamamen dolduğunu söylüyor. Bu nedenle Avrupa ve Anadolu yakasında birçok araziyi kamulaştırarak mezarlık alanlarına dönüştürdüklerini ifade eden Avcı, şu anda İstanbul Büyükşehir Belediyesi’nin 10 yıllık stoku olduğuna dikkat çekiyor. En yüksek talebin Zincirlikuyu, Ulus, Karacaahmet, Aşiyan ve Çengelköy’e geldiğini ancak bu mezarlıkların çoğunun aileler tarafından yıllardır tutulduğunu vurgulayan Avcı, internette gezinen ilanlarda da özellikle bu bölgelerin üzerine gidildiğini belirterek, “Mezarlık devri yasal değildir. Buna asla müsaade etmiyoruz. Yıllar önce ölmüş babasının mezarını bile satılığa çıkaran var. Bunlara sakın kanmasınlar” diyor. 


Bu beş bölgenin nadide yerler olması dolayısıyla fiyatlarının da yüksek olduğunun altını çizen Avcı, buralarda boş mezarlık fiyatlarının ortalama 18 bin TL, şehirdışına doğru kayan diğer bölgelerde ise 3 bin TL olduğunu söylüyor. Günde 250 kişinin defin işlemini yaptıklarını belirten Avcı, bunun yıllık 300 dönüm alana denk geldiğini ifade ediyor. 


İstanbul’daki yoğunluğa yeni yerlerin dışında bir diğer alternatif ise Anadolu’dan göç edenlerin cenazelerinin memleketlerine gönderilmesi. Bu konuda cenaze yakınlarını teşvik ettiklerini belirten Avcı, “Hem doğdukları yere gömülsünler hem de İstanbul’daki yoğunluk hafiflesin diye bunu teşvik ediyoruz. 50 cenaze aracını Anadolu’ya ayırdık. Bu şekilde tüm masrafları karşılayarak günde 25 cenaze gönderiyoruz” diyor. 


Mezarlıklar Müdürlüğü’nün açacağı veya genişleteceği bölgeler ise şöyle: Ayazağa, Bahçeköy, Hasdal, Büyükçekmece, Kayabaşı, Hadımköy, Silivri , Ümraniye, Taşdelen, Çekmeköy, Samandra, Tuzla, Kurtköy, Kadıköy, Üsküdar ve Maltepe. 


Müdür Adem Avcı'yı tanıyalım:

Mezarlık sayısı - İstanbul



Adem Avcı, 1966 yılında Artvin-Yusufeli'nde doğdu. Orta öğrenimini Yusufeli’nde tamamladı. Erzurum Atatürk Üniversitesi Fen-Edebiyat Fakültesi, Arap Dili ve Edebiyatı bölümünden 1988 yılında mezun oldu. Yusufeli’nde bir süre din görevlisi olarak çalıştıktan sonra, 1992 ve 1995 yılları arasında serbest çalıştı.

Adem Avcı, 1995 yılında İstanbul Bağcılar Belediye Başkanlığı Özel Kalem Müdürlüğü'ne atandı. 2004 yılı Haziran ayına kadar bu görevde kaldı. 11.06.2004 tarihinden itibaren Mezarlıklar Müdürlüğü görevini yürütüyor.


Arapça ve İngilizce bilen Adem Avcı, evli ve üç çocuk babasıdır.


adem.avci@ibb.gov.tr


Telefon:

0212 312 65 85