Tebernüş Kireççi'ye SORU SOR

Mesut Toprak kimdir?

İstanbul silüetini bozduğu iddiasıyla eleştirilen OnaltıDokuz İstanbul projesini hayata geçiren Astay Gayrimenkul’ün patronudur. Ricasına rağmen projedeki binaların boyunu tıraşlamadığı sebebiyle Başbakan Erdoğan’ın tepkisini çekmiştir.




Mesut Toprak


Mesut Toprak kimdir? 


Astay Gayrimenkul Yönetim Kurulu Başkanı Mesut Toprak, 1959 yılında İstanbul'da doğdu. Toprak, İstanbul'da yetişti ve okudu. Ticari hayatına 1972’de Sultanhamam’da başlayan Mesut Toprak, 1976’da kurduğu Tayteks firması ile kumaş ticareti yapmaya başladı. Toprak'ın geçen 35 yılda yeni şirketler ve üretim tesisleriyle büyüttüğü Tay Grubu bugün 50.000 metrekareden fazla üretim ve hizmet alanına sahip. Ailesi Malatyalı olan Tay Group Şirketleri Yönetim Kurulu Başkanı Mesut Toprak, 1989’da Tayeks Dış Ticaret’i kurdu. 1995’de Çorlu’daki fabrikasını inşa etti, 2001 yılında Bolu’da kurulu Yeni Dünya Tekstil Şirketi’ni satın aldı. 2003 yılında Beylikdüzü’nde Taypa’yı üretime geçirdi.


Toprak, Türkiye Giyim Sanayicileri Derneği (TGSD) Yönetim Kurulu Üyesi.




Mesut Toprak



İstanbul siluetinin bozulması ile ilgili Başbakan Recep Tayyip Erdoğan ne dedi?



17 Nisan 2013 tarihinde milletvekilleri ile bir kahvaltıda bir araya gelen Recep Tayyip Erdoğan, İstanbul siluetini bozan Onaltı Dokuz Evleri ile ilgili şu açıklamalarda bulundu: “Sahibiyle konuştum. Tıraşlayın dedim. Ama hiçbir şey yapmadılar. O yüzden çok kırıldım, 5 yıldır konuşmuyorum.”


İstanbul’un siluetinin bozulması ile ilgili 14 Eylül 2011 tarihinde ilk olarak Radikal Gazetesi muhabiri Ömer Erbil gündeme getirmiş ve belediyelerle, Kültür Bakanlığı konuyu kapsamlı bir şekilde araştırmıştı.


Onaltı Dokuz Evleri, ASTAY Gayrimenkul tarafından Zeytinburnu’nda 2010 yılında inşa edilmeye başlamıştı.


Mesut Toprak


Mesut Toprak, Başbakan Erdoğan’ın sözlerine nasıl cevap verdi?



18 Nisan 2013 tarihli Hürriyet Gazetesi’nde Demet Cengiz imzalı habere göre; Başbakan Erdoğan'ın Zeytinburnu'nda yükselen ve şehrin silüetini bozan ‘OnaltıDokuz’ isimli kuleleri yapan Mesut Toprak'a kırıldığını ve konuşmadığını açıklaması gündem yarattı. Başbakan'ın sözleriyle ilgili konuşan Toprak, "bilmiyorum. Hiçbir şey bilmiyorum" diye yanıt verdi.


Çok tartışılan projede bir yıldır yaşayan malikler olduğuna dikkat çeken Mesut Toprak, projede bu aşamadan sonra değişiklik yapmanın mümkün olmadığını söyledi.


Toprak, projede herhangi bir yasal sıkıntı olup olmadığı sorusu üzerine ise net bir şekilde şu cevabı verdi: 

"Bizim ne ruhsatımızda ne de imarımızda hiçbir sıkıntı yok. Yaptığımız proje tamamen aldığımız imar planına uygundur. Yasal olmayan hiçbir şeyimiz yok. 42 yıllık iş hayatımda yasal olmayan hiçbir işe imza atmadım."

Başbakanın söylediği gibi projenin traşlanmasının mümkün olup olmadığı konusunda Toprak, "Mümkün değil. Proje bittikten sonra traşlama yapılamaz. Böyle bir şey teknik olarak mümkün değil" dedi.



Mesut Toprak gayrimenkul sektörüne ne zaman girdi?



İstanbul'daki Four Seasons Otelleri'nin satın alınmasıyla 2004 yılında gayrimenkul sektörüne giren Mesut Toprak, Academia Apartments ve OnaltıDokuz İstanbul projeleriyle Astay Gayrimenkul'ün sektördeki yerini sağlamlaştırdı. Mesut Toprak, halen TOBB Turizm Meclisi Başkanlığı'nı yürütmektedir. 



Astay Gayrimenkul ne zaman kuruldu, hangi projeleri hayata geçirdi?



Mesut Toprak’ın 2004 yılında kurduğu Astay Gayrimenkul, Zeytinburnu sahilinde Kazlıçeşme'de OnaltıDokuz İstanbul ve Avcılar'da Academia Apartments projesini hayata geçirdi.



Astay Gayrimenkul, Mesut Toprak’ı nasıl anlatır? 



Mesut Toprak, Astay Gayrimenkul’un internet sitesinde şu cümlelerle anlatılıyor: 


“Mesut Toprak, işine duyduğu tutku ile başarıyı bir araya getirmiş bir iş adamı. 30 seneyi aşkın bir süreyi tekstil sektöründe geçirdi. Bu süreçte dünya çapında tanınmış giyim markaları için üretim yapan şirketlerle beraber tekstil sektörünün önde gelen isimlerden biri oldu. Bu başarısının ardından, kurduğu sistemlerin ve yetkin insanların katkısıyla beraber, firmalarını kendi kendilerini yürüten kurumlar haline getirdi. Böylece her bir şirket kendi sistemi içinde sorunsuz çalışmaya başladı. Bu sayede Mesut Toprak, zamanını başka sektörlere odaklanarak değerlendirmeye başladı. Uzun zaman yakından takip ettiği başka bir sektör olan turizm alanında altın değerinde fırsatları tespit etme imkanı buldu. Dünya çapında tanınmış ve kendini kanıtlamış bir marka olan Four Seasons tarafından yönetilen 2 mekanda hayalini kurduğu yatırımı yapma fırsatını yakaladı. Bu ilk yatırım ile tekstil sektöründe uygulamış olduğu planlamayı bu sektörde de yeniden uygulamayı öngörerek kısa sürede çalışmasının karşılığını gördü. Turizm sektörü Mesut Toprak için yeni olsa da tekstil sektöründe kendisini başarıya ulaştıran işletme stratejisini benzer şekilde uyguladı: Sektörünün en iyileriyle çalışmak ve ortak başarı için güçlü bir yönetici rol üstlenmek.”



Mesut Toprak, tepki çeken OnaltıDokuz projesi için neler diyordu?



Toprak, 18.05.2011 tarihinde OnaltıDokuz İstanbul projesinin inşaat alanında gazetecileri ağırladı. Kurulan vinç üzerindeki platformda gazetecilerle buluşan Astay Gayrimenkul Yönetim Kurulu Başkanı Toprak, İstanbul silüetini bozduğu iddiasıyla eleştirilen projesini şu cümlelerle anlatıyordu; 


“Şehrin tadını çıkarmak, iş yerlerine ve şehre yakın merkezde yaşamak isteyenler, şehre dönüş diye tabir edeceğimiz bir göç başlattılar. OnaltıDokuz İstanbul’da bu trendin uygulayıcılarından… İstanbullulara Marmara Denizi’nin kucağında, şehir dinamizminin ortasında ama aynı zamanda en dingin noktasında bir yaşam merkezi sunuyoruz. Projemizin yoğun ilgi görme sebeplerinden biri de bu… Dairelerimizin şu ana kadar yüzde 85’i satılmış durumda”



Mesut Toprak


OnaltıDokuz İstanbul projesine havadan bakmak için tıklayın!

OnaltıDokuz kaça mal oldu?


Astay Gayrimenkul’ün 175 milyon dolar yatırımla hayata geçirdiği, OnaltıDokuz İstanbul projesinin Mart 2012’de tamamlanması hedefleniyor. İstanbul’un gelişen merkezi Zeytinburnu’nda yükselen OnaltıDokuz İstanbul daireleri, en alttan en üst kata kadar, Marmara'dan Haliç'e ve Boğaz'a hakim bir manzara sunuyor.


36, 32 ve 27 katlı üç bloktan, 1+1, 2+1, 3+1, 4+1, 3+2 ve 6,5+2 olmak üzere 6 tip rezidans ya da apart daire seçenekleriyle toplam 496 daireden oluşan OnaltıDokuz İstanbul projesinde, 3 blok bulunuyor. Projedeki bloklar 27-32 ve 36 kattan meydana geliyor. 


2013’ün Şubat ayı itibariyle; OnaltıDokuz'un A bloğunda kalan konutlar sadece 125 metrekarelik 2+1'ler. Bu konutların fiyatları 1 milyon 285 bin TL olarak belirlendi. OnaltıDokuz B Blok konutlarında ise 3+1'lerin satışları devam ediyor. OnaltıDokuz B Blok 'ta 161 metrekarelik 3+1'ler 1 milyon 586 bin TL ile 1 milyon 608 bin TL arasında, 177 metrekarelik 3+1'ler ise 2 milyon 36 bin TL ile 2 milyon 586 bin TL arasında değişen fiyatlarla satılıyor. 


İnşaat alanı 154 bin metrekare olan 16 Dokuz İstanbul'daki C blokta 92 metrekarelik 1+1'ler 999 bin TL ile 1 milyon 13 bin TL arasında, 121 metrekarelik 2+1'ler 1 milyon 285 bin TL'den, 184 metrekarelik 2+1'ler 2 milyon 113 bin TL'den, 246 metrekarelik 3+2'ler 2 milyon 425 bin TL ile 2 milyon 636 bin TL arasında, 246 metrekarelik 3+2'ler 2 milyon 750 bin TL ile 2 milyon 993 bin TL arasında, 246 metrekarelik 4+1'ler 2 milyon 511 bin TL ile 2 milyon 582 bin TL arasında değişen fiyatlarla satılıyor. 


Sahil yolu üzerinde, Marmaray ve tüp tünel girişine komşu olan proje, Boğaziçi Köprüsüne 16 km, Atatürk Havalimanı’na 8 km, E–5 karayolu ve İDO Yenikapı iskelesine de 4 km uzaklıkta bulunuyor, Sirkeci ve Taksim gibi İstanbul’un kalbi olan merkezlerin tam ortasında yer alıyor. 


30 bin metrekarelik arsa alanına sahip Onaltı Dokuz Zeytinburnu'nda teslimler hemen yapılıyor. 25 bin metrekarelik alışveriş alanına sahip projede havuz,restoran, oyun alanları ve spor alanları bulunuyor. 


0212 444 41 69

www.onaltidokuzistanbul.com

 

Mesut Toprak, hangi konularda haber oldu?



Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, nikah şahitliği yaptı (4 Mart 2013, AA)


Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, iş adamı Fuat Tosyalı'nın kızı Şeyda Tosyalı ile iş adamı Mesut Toprak'ın oğlu Osman Hulusi Toprak'ın nikahında şahitlik yaptı.


Four Seasons Otel'de basına kapalı yapılan düğün töreninde, çiftin nikahını Üsküdar Belediye Başkanı Mustafa Kara kıydı. Çiftin nikah şahitliklerini Cumhurbaşkanı Abdullah Gül ile Adalet Bakanı Sadullah Ergin, Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu, Ekonomi Bakanı Zafer Çağlayan, Sağlık Bakanı Mehmet Müezzinoğlu, Avrupa Birliği Bakanı ve Başmüzakereci Egemen Bağış ve İçişleri Bakanı Muammer Güler yaptı. 


Nikah defterini geline teslim eden Cumhurbaşkanı Gül, çifte mutluluklar diledi. Törene, Cumhurbaşkanı Gül'ün eşi Hayrünnisa Gül'ün yanı sıra, Yunanistan Dışişleri Bakanı Dimitris Avramopulos da katıldı.



Başarılı işadamı Mesut Toprak’a MÜSİAD’dan ödül (15 Ekim 2012) 


Four Seasons Bosphorus ve Four Seasons Sultanahmet otellerinin yatırımcısı Astay Gayrimenkul’un Yönetim Kurulu Başkanı Mesut Toprak, MÜSİAD tarafından ödüle layık görüldü.


Başarılı yatırımlarıyla iş dünyasının önde gelen isimlerinden olan Mesut Toprak, lüks konut projesi OnaltıDokuz İstanbul’un ana sponsorluğunda düzenlenen 14. MÜSİAD Uluslararası Fuarı ve 16. Uluslararası İş Forumu (IBF) Kongresi’ne yaptığı katkılardan dolayı verilen ödülü 12 Ekim Cuma günü WOW Hotel İstanbul Balo Salonu’nda gerçekleştirilen bir törenle aldı.


14. MÜSİAD Uluslararası Fuarı ve 16. IBF Kongresi etkinlikleri kapsamında gerçekleştirilen ödül törenine MÜSİAD Genel Başkanı Nail Olpak ve Başkan Yardımcısı Murat Kalsın’ın yanı sıra iş dünyasından yerli ve yabancı çok sayıda davetli katıldı. Mesut Toprak, OnaltıDokuz İstanbul markasıyla 86 ülkeden 5000 yabancı iş adamı ve 175.000 yerli ziyaretçinin katılım gösterdiği organizasyona verdiği destek sayesinde ticari ve ekonomik katkılarıyla birlikte Türk kültürünün yabancı misafirlere tanıtılmasına da fayda sağlamış oldu.



Four Seasons benim oldu şimdi kafa patlatacağım (Hürriyet Gazetesi, 06.06.2005, Nurten Erk Tosuner)


60 milyon dolara Yapı Kredi’ye bağlı Enternasyonal Turizm’den aldığı Four Seasons Hotel ve Atik Paşa Yalısı’nı 65 milyon dolar daha harcayarak hizmete açacak olan Malatyalı tekstilci Mesut Toprak, turizmde iddialı. Toprak’ın hedefi, İstanbul’a kaliteli turizm tesisleri kazandırmak.


Four Seasons Hotel ve Atik Paşa Yalısı’nı 60 milyon dolara alarak dikkatleri üzerine çeken Malatyalı tekstilci Mesut Toprak, 33 yıl önce Sultanhamam’da kumaş ticaretiyle başladığı iş hayatında 70 milyon doları yakaladı. Yapı Kredi’ye bağlı Enternasyonal Turizm’den aldığı Four Seasons Hotel ve Atik Paşa Yalısı’na 65 milyon dolar daha harcayarak hizmete açacak olan Toprak’ın hedefi, İstanbul’a kaliteli turizm tesisleri kazandırmak. 


Tay Group Şirketleri Yönetim Kurulu Başkanı Mesut Toprak, lise yıllarında Sultanhamam’da ticaret yapmaya başlamış. Okul ve ticaret hayatı birlikte yürümeyince, okulu yarım bırakmış ve enerjisini işine vermiş. 18 yaşını doldurunca kendi şirketini kurmuş. 1998’e kadar gömlek, mont, pantolon, ne olursa üretmiş. Daha sonra pantolona odaklanmış ve dünya markalarına üretim yaparak bugünlere gelmiş. 


Toprak, bugün 2 bin 500 çalışanı olan, 70 milyon dolar ciro ve 55 milyon dolarlık ihracat yapan 7 şirketli bir grubun başında. Şirketleri artık Levi’s, Next, Marks&Spencer, Esprit, Dockers, Timberland. Nautica, H&M, Polo Jeans, Ralph Lauren gibi dünya markaları adına tasarım ve üretim yapıyor. Mesut Toprak ile Tay Group’un doğuşunu, bundan sonraki planlarını, tekstil ve turizm sektörünü konuştuk.


Ticaret hayatınız ne zaman başladı?

- 1972’de Sultanhamam’da çalışmaya başladım. 5 yıl çeşitli firmalarda çalıştım. 1977’de, 17 yaşımda kendi şirketimi kurmak istedim. Vergi dairesine müracaat ettim, babamın kefil olmasını istediler. Babam çalışmama karşıydı. Ben de 18 yaşımı doldurunca şirketimi kurdum. 1987’ye kadar ihracatçılara ve Anadolu’daki firmalara mal sattım. 1989’a kadar sadece kumaş ticareti yaptım. 1989’da Tayteks’i kurarak, hazır giyim sektörüne girdim. Şirketlerimin kurucusu benim, ama o işi beraber götürebileceğim bir ortağım mutlaka var. Tayteks’teki ortağım Vedat Pembecioğlu, konfeksiyonda Osman Akdağ, turizmdeki ortağım da Tavit Köletavitoğlu. 


Tekstilciyken neden turizme de girmek istediniz?

- Şirketlerimi belli bir yere getirdim. 2003 sonuna kadar da şirketlerin başındaydım. Sonra arayışa girdim. Kendime yeni bir iş arıyordum. İşte bu süreçte üretim kadar, organizasyon ve hizmette de güçlü olmak gerektiğini gördüm. Artık önemli olan bir değer yaratmak. Ben her zaman ‘Dirsek çürütmekten, kafa patlatma dönemine geçmemiz lazım’ derim. Turizm sektöründe de kafa patlatılması gereken çok şey olduğuna inanıyorum. 


Turizm sektöründe neler yapmayı planlıyorsunuz?

- İşimiz otelcilik, işletmecilik, inşaatçılık değil. Biz çok güçlü bir organizasyon şirketi olacağız. Bir fırsatı alıp geliştirip ileride elden çıkarabiliriz. En büyük işimiz iyi yeri, iyi inşaatçıyı ve iyi işletmeciyi bulmak. Tabii iyi bir finansörle beraber bu işleri koordine etmek. Yapı Kredi Bankası iştiraklerinden Enternasyonal Turizm Yatırım’ın bünyesindeki Atik Paşa Yalısı ile Four Seasons’ı satıyordu. Vedat Aşçı ile birlikte teklif verdik. 60 milyon dolara aldık. Sonra Vedat ile yollarımız ayrıldı. Ama Astay olarak İstanbul’da yeni fırsatlar çıkarsa değerlendireceğiz. Yarım kalan yatırımları tamamlayıp turizme kazandıracağız. 


Vedat Aşçı ile ortaklığınız neden sona erdi?

- Astay’da Vedat Aşçı ile sinerji oluşturmak için biraraya gelmiştik. Ama sonra o Antalya’da iş yapma, Ankara’da otel alma arzusu içine girdi. Ben ise İstanbul’a yatırım yapmak istiyorum. Aynı vizyonu paylaşmadığımızı görünce oturduk, konuştuk, yollarımızı ayırdık. Ben Four Seasons’ı ve Atik Paşa’yı, O da Esentepe’deki iş merkezi projesini aldı. Dostluğumuz sürüyor.


Atik Paşa ve Four Seasons ne zaman tamamlanacak?

- İki yıl içinde Atik Paşa’yı bitireceğiz. Sultanahmet Four Seasons’a da 65 yeni oda ilave ederek 300 odaya çıkaracağız. İkisine toplam 65 milyon dolar yatırım yapacağız. Otellerin ikisi de tarihin göbeğinde ve muhteşem yerler. İki yıl içinde bu yatırımları ayağa kaldıracağız. Belirli bir noktaya getirince de yola nasıl devam etmek gerektiğine karar vereceğiz. 


Dünya devlerine pantolon üretiyor

Hangi markalara üretim yapıyorsunuz? 

- Devamlı çalıştığımız markalar, Levi’s, Dockers, Next, Marks&Spencer, Timberland ve Esprit’tir. Zaman zaman GAP, Banana Republic, H&M, gibi dünya markaları için de çalışıyoruz. 1990’lı yıllarda mont, gömlek ne olursa yapıyorduk. 1998’de maliyeti çok yüksek olduğu için mont işinden çıkma ve ihtisaslaşma kararı aldık. Maliyet içinde işçilik oranı en düşük olan ürüne kaymamız lazımdı. Pantalonu tercih ettik. Fabrikalarımızı ona göre elden geçirdik. Böylece verimliliğimizi en üst noktalara çıkaran bir sisteme geçtik. 

Kotaların kalkacağını 1998 yılında anladık 


Tekstilde kota ve sınırlamaların kalkmasına hazır mıydınız?

- Türkiye’nin de üyesi bulunduğu Dünya Ticaret Örgütü’nün, tekstil endüstrisinde tüm kotaların ve sınırlamaların karşılıklı olarak kaldırılmasını öngören anlaşma 1995’de kabul edilmişti. 2005 yılında bu kararların uygulamaya geçirileceği belliydi. Biz Tay olarak bu duruma 1998 yılında uyandık. Yeni bir strateji geliştirmemiz ve çevre analizi yapmamız gerektiğinin farkına vardık. Müşterilerimizin stratejik ortağı olmamızın yanında, daha yaratıcı, yenilikçi ve creative olmamız gerektiğini anladık. Tabii bunları yaparken de maliyet liderliğini elde tutmak gerekiyordu.


Tekstil, beceriksizliği devlete fatura etti

Siz maliyet konusunda neler yaptınız?

- Artık fiyatı alıcı dikte ediyor, o fiyattan hem maliyetinizi karşılıyor, hem de kár edebiliyorsanız işi siz alıyorsunuz. Türk tekstil sektörü kalitesizliği, müşteriye, verimsizliği işçiye, beceriksizliği de devlete fatura ettiği bir dönem yaşadı. Ama artık kimse bu bedeli ödemek istemiyor. Biz de bu değişime ayak uydurmak için danışmanlara ve eğitime neredeyse yeni bir fabrika daha kuracak kadar para harcadık. Onların acı reçetelerini gözümüzü kırpmadan uyguladık. Esnek ve yalın bir organizasyona gittik. Sonuçta sağladığımız verimlilik bugün gemimizi yüzdüren etken oldu.


Tasarımcının hayali bir günde ürüne dönüşebilmeli

Uzakdoğu tekstilde Türkiye’nin rakibi olabilir mi?

- Bir tasarımcının hayal ettiği bir malı bir günde ürün haline dönüştürebilecek dünyada üç yer var. İtalya, İstanbul ve Hong Kong. Bunun dışında hiçbir yerde, bir günde insan hayal ettiği bir şeyi ortaya çıkartamaz. Bunu avantaj haline dönüştürebilirsek, Türkiye’nin bu bölgede rakibi yok. Çin’in bizden üstün olduğu taraflar var. Maliyette bizden daha avantajlılar, ama organizasyon çok güçlü değil, ayrıca uzak. 


Tekstile teşvik vermeyin isteyen zordakileri alsın

Tekstilde yatırım teşviklerini nasıl değerlendiriyorsunuz?

- Tekstil sektöründe yeni yatırımlara asla ve asla teşvik verilmemesi gerek. Bu sektöre girmek isteyen varsa, onlar da şu anda zor durumda olan yüzlerce firmaya bakıp onlardan birini, birkaçını satın alsın.


Önerilen Bağlantılar : 3. Havalimanı