Tebernüş Kireççi'ye SORU SOR

Mehmet Kutman

Bünyesinde Pera GYO’yu da bulunduran Global Yatırım Holding’in Yönetim Kurulu Başkanı ve Genel Müdürü’dür. 1960, Paris doğumludur. İsrailli yatırımcı Ofer ile Galataport ihalesine girmesiyle bilinir.



Mehmet Kutman
Global Yatırım Holding Yönetim Kurulu Başkanı Mehmet Kutman



Mehmet Kutman kimdir?



Mehmet Kutman, 1960 yılında Paris'te dünyaya geldi.  Babasının hakim olması nedeniyle ilk öğrenimini Ankara'da Lecole de L'Ambassade  Française'de tamamladıktan sonar 1968 yılında İstanbul'da St Josef Lisesini kazanması üzerine ailece İstanbul'a taşındılar. 



Mehmet Kutman hangi üniversiteden mezun?



1973 yılında bu okulu başarı ile bitirdi. Aynı yıl Boğaziçi Üniversitesi İşletme Fakültesini kazandı. 4 yıl boyunca başarılı bir şekilde okul hayatını sürdürürken aynı zamanda iş hayatını da yakından tanımak için Zihni Denizcilik Şirketinde İhracat ve Gemi Broker'lığı konusunda çalıştı. 1977 yılında tamamladığı Üniversite tahsilinden sonra Amerika'ya gitti. 



Mehmet Kutman yurtdışı eğitimini nerede tamamladı ve iş hayatına nasıl adım attı?



Teksas Üniversitesi'nde MBA programını başarı ile tamamladıktan sonra 1982 yılında Senior Vice President olarak Philio Bush & Associates of Londan'da çalışmaya başladı. 1984 yılında Dallas'da Sexton Inc. firmasında Vice President olarak görev aldı. Bu şirkette başarılı olarak sürdürdüğü çalışma grafiğini Bankacılık sektöründeki bilgisini arttırmak için 1987 yılında North Carolina  National Bank'da çalışmaya başladı. 1989 yılında finans sektöründe çalışmalarını sürdürmek ve kariyeri geliştirmek üzere Türkiye'ye kesin dönüş yaptı ve aynı yıl Net Holding'de Proje Müdürü olarak çalışmaya başladı. 



Mehmet Kutman, Global Yatırım’ı ne zaman kurdu?



Özellikle borsa konusunda tecrübesi ile o yıllarda gelişmekte olan Türk Borsa'sına ilgi duymaya başladı ve bu konuda geliştirdiği proje ile 1990 yılında Net Holding ortaklığı olan Global Menkul Değerler Anonim Şirketi'ni kurdu ve halen sürdürmekte olduğu Yönetim Kurulu Başkanlığı görevini aldı.


Bu yılından itibaren sekiz yıl boyunca yönetimindeki Global Menkul Değerler A.Ş.'nin Türk Sermaye Piyasalarındaki başarı grafiği yükseldi. Yabancı sermayenin Türk Sermaye Piyasalarına girmelerinde büyük başarılara imza attı. Anadolu Endüstri Holding bünyesindeki Efes İçecek Grubu'nun yabancı yatırımcılara satılması konusunda büyük başarı sağladı. Mehmet Kutman bu şirkette Yönetim Kurulu Üyesi olarak görev yaptı.  Alarko Gayrimenkul Yatırım Ortaklığı A.Ş.'de Yönetim Kurulu Üyeliği de yapmıştır.


TÜSİAD üyesi olan Mehmet Kutman kendisinin katkıları ile kurulan “Finans Kulüp’te” Yönetim Kurulu Üyeliği de yapmıştır. Mehmet Kutman Fransızca ve İngilizce bilir.  



Mehmet Kutman, Pera GYO’yu ne zaman kurdu?



Pera Gayrimenkul Yatırım Ortaklığı, İstanbul Menkul Kıymetler Borsası'nda (IMKB) işlem gören yirmi beş gayrimenkul yatırım ortaklığından biri olup Global Yatırım Holding A.Ş. tarafından kurulmuştur. Global Yatırım Holding; finansal servisler, altyapı, enerji ve gayrimenkul başta olmak üzere çeşitli faaliyet alanlarında yatırım yapmaktadır.


Pera, bir yatırım ortaklığı olarak faaliyette bulunurken Ekim 2006'da Global Yatırım Holding tarafından gayrimenkul yatırım ortaklığına dönüştürülmüştür.


Şirket'in ana faaliyet konusu; gayrimenkul portföyü oluşturmak, portföyündeki gayrimenkulleri geliştirmek ve gayrimenkule dayalı sermaye piyasası araçlarına yatırım yapmaktır. Şirket portföyünü yönetmek üzere ise, turizm ve gayrimenkul yatırımları konusunda deneyimli profesyonel bir ekip atanmıştır.


Pera GYO, İstanbul merkezli olup yatırım portföyünü oluştururken özellikle kentsel yenileme ve eski tarihi binaların renovasyonuna ilişkin projelere ağırlık vermektedir. Şirket; Turizm Bakanlığı, Büyükşehir Belediyesi ve Özelleştirme İdaresi tarafından duyurulan gayrimenkul ihalelerini yakından takip ederek gerektiğinde yerli ve/veya yabancı ortaklıklar da kurarak rekabet ortamında yer almaktadır.



Mehmet Kutman hangi haberlere konu oldu?



Galataport ihalesi bugün yapılıyor (Hürriyet Gazetesi, 16.05.2013)


Galataport olarak bilinen ve Karaköy’den Tophane’ye kadar uzanan 1.200 metrelik sahil şeridini kapsayan İstanbul Salıpazarı Liman Sahasının 30 yıllık işletmesi için dev ihale bugün yapılacak. 2005 yılında İsrailli işadamı Sami Ofer’in 3.5 milyar euroya kazanmasına rağmen ihalesi bir sene sonra iptal edilen Galataport için bugün 5 firma yarışacak.


Pazarlık usulü ile yapılacak özelleştirme ihalesi saat 16.45'te ÖİB İhale Salonunda gerçekleştirilecek. İhale Komisyonu’nun gerekli görmesi halinde pazarlık görüşmesine devam edilen teklif sahiplerinin katlımı ile açık artırma suretiyle sonuçlandırılacak.


İhaleye teklif veren 5 firma şöyle:


"Doğuş Holding,


Alsim Alarko Sanayi Tesisleri ve Ticaret,


Polimeks-Folkart-Sembol Ortak Girişim Grubu,


Torunlar Gayrimenkul Yatırım Ortaklığı,


Global Yatırım Holding AŞ-Özak Gayrimenkul Yatırım  Ortaklığı AŞ-Delta Proje İnşaat Turizm ve Sanayi AŞ 

Ortak Girişim Grubu"


GLOBAL VAZGEÇMİYOR


Galataport ihalesi ilk kez yapıldığı 2005 yılında büyük tartışmalara neden olmuştu. O dönem 49 yıllık işletme hakkını kapsayan ihalede en yüksek teklifi 3 milyar 538 milyon Euro ile Mehmet Kutman’ın sahibi olduğu Global Yatırım Holding, İsrailli Sami Ofer ortaklığı vermişti. Ancak bu ihale, 2006 yılında Danıştay tarafından iptal edilmişti.

İlk ihaleyi kazanan Global Yatırım Holding, bu kez de Özak GYO ve Delta Proje İnşaat ile birlikte haleye giriyor.

Galataport projesi Karaköy rıhtımından başlayıp, Mimar Sinan Üniversitesi’ne kadar olan bölgede inşa edilecek. Toplam 100 bin 280 metrekare Türkiye Denizcilik İşletmeleri AŞ mülkiyetindeki planlama alanı, denize yapılacak 11 bin 867 metrekarelik dolgu alanıyla birlikte toplam 112 bin 147 metrekareye çıkacak. Proje kapsamında 127 bin 811 metrekare yapılaşma ve 99 bin 256 metrekare inşaat planlanıyor.


Bu alanda alışveriş merkezleri, oteller ve limanlar yer alacak.


20 firma şartname aldı Galataport için teklif günü


GALATAPORT olarak bilinen, Salıpazarı Liman Sahası’nın ihalesine katılacak firmaların tekliflerini sunması için bugün son gün. Özelleştirme İdaresi Başkanlığı (ÖİB) tarafından ihale edilen Türkiye Denizcilik İşletmeleri AŞ’ye ait Salıpazarı Liman Sahası 30 yıl süreyle “işletme hakkı verilmesi” yöntemiyle özelleştirilecek. Türkiye’nin önde gelen gruplarının ilgi gösterdiği ihale için bugüne kadar 20 firma şartname aldı. Şartname alan ve teklif sunması beklenenler arasında Eczacıbaşı’ndan Zorlu’ya, Makyol’dan Torunlar’a, Nurol’dan Global Liman İşletmeleri’ne kadar birçok kuruluş yer alıyor. Galataport’a yabancıların da ilgisi olduğu belirtiliyor. Yabancı şirketlerin, konsorsiyum oluşturarak teklif sunacağı ifade ediliyor.


DENİZE DOLGU YAPILACAK


Hazırlanan yeni imar planına göre Galataport, Karaköy rıhtımından başlayıp, Mimar Sinan Üniversitesi’ne kadar olan bölgede inşa edilecek. Toplam 100 bin 280 metrekare Türkiye Denizcilik İşletmeleri AŞ mülkiyetindeki planlama alanı, denize yapılacak 11 bin 867 metrekarelik dolgu alanıyla birlikte toplam 112 bin 147 metrekareye çıkacak. Proje kapsamında 127 bin 811 metrekare yapılaşma ve 99 bin 256 metrekare inşaat planlanıyor.


YÜZDE 76’SI LİMAN


Bu kapsamda şunların inşa edilmesi öngörülüyor: “85 bin 208 metrekare kruvaziyer liman alanı, 892 metrekare yol alanı, 13 bin 941 metrekare rekreasyon alanı, 12 bin 107 metrekare kültürel tesis alanı.” Projenin yaklaşık yüzde 76’sı liman, yüzde 11’i kültürel tesis, yüzde 12’si rekreasyon alanı, yüzde 1’i de yol olacak. Rekreasyon alanının altına iki katlı otopark da yapılabilecek.


İhale nasıl yapılacak


•  Salıpazarı Liman Sahası, 30 yıl süreyle, işletme hakkının devri yöntemiyle özelleştirilecek.


•  Geçici teminatı 20 milyon dolar, doküman bedeli ise 20 bin lira olarak belirlenen ihaleye, yalnızca tüzel kişiler ile ortak girişim grupları katılabilecek.


•  İhale, pazarlık usulü ile gerçekleştirilecek. 


•  İhale Komisyonunca gerekli görüldüğü takdirde, pazarlık görüşmesine devam edilen teklif sahiplerinin katılımı ile ihale, açık artırma suretiyle sonuçlan-dırılabilecek.



İlk ihale Danıştay’dan döndü 30.04.2013


SALIPAZARI Liman Sahası için ilk ihale, Galataport adıyla 2005 yılında yapıldı. Yap-işlet-devret modeliyle, 49 yıllık işletme hakkını kapsayan ihalede en yüksek teklifi 3 milyar 538 milyon Euro ile Mehmet Kutman’ın sahibi olduğu Global Yatırım Holding, İsrailli Sami Ofer ortaklığı vermişti. Ancak bu ihale, 2006 yılında Danıştay tarafından iptal edilmişti.


Ofer, Galataport’tan vazgeçmedi, yeni ihaleye de girecek (Hürriyet Gazetesi, 13.01.2010)


2005’te yapılan ve 2006’da iptal edilen Galataport ihalesinde 3.5 milyar Euro ile en yüksek teklifi veren Royal Caribbean konsorsiyumun lideri İsrailli işadamı Eyal Ofer, bu yıl ihale edilmesi planlanan Galataport’a ilgisinin sürdüğünü açıkladı.


CNBC-e’ye konuşan İsrailli işadamı Ofer, “İş yapmanın zorluğuna rağmen Türkiye konusunda hâlâ vatanseverim” dedi. Ofer, “Galataport hem İstanbul, hem de Türkiye’nin turizmi açısından çok önemli bir liman. Galataport’a geçmişteki ilgim samimiydi, yeni ihalenin şartnamesini göre ilgim yeniden alevlenebilir. Elbette ihaleye bir katılımcı olarak kabul edilirsem. Türkiye benim için her zaman cazip bir yatırım merkezi. Burada yatırım yapmak zor, zorluklar yaşamasaydım burada yüzlerce milyon dolarlık yatırımım olurdu. Ama dünyanın sonu değil, vatanseverim Türkiye konusunda” diye konuştu. Daha önce Galataport ihalesine Mehmet Kutman’ın sahibi olduğu Global Yatırım Holding ile birlikte giren Ofer, yeni ihaleye katılması durumunda yeni bir ortak tercih edeceğini belirtti.


İzmir Limanı’na bir yılda 150 milyon dolar yatıracak (Hürriyet Gazetesi, 15.10.2008)


GLOBAL Yatırım Holding Yönetim Kurulu Başkanı Mehmet Kutman, "İzmir Limanı’nda ortaklarımız güçlü. Özelleştirme İdaresi Başkanlığı (ÖİB) bizi çağırdığında bunu kapatmaya hazırız" dedi. İzmir Limanı’nın yükleme boşaltma kapasitesinin bu yıl 900.000 foot-konteyner civarında olduğunu söyleyen Kutman, "İlk aşamada herhalde 6 ay içinde bu kapasite 1.100.000-1.200.000’e çıkarılacak ve ilk yatırım da 6 ay maksimum bir sene içinde 150 milyon dolar civarında olur. Dolayısıyla İzmir Limanı’nda oluşan bu tıkanıklık, devir gerçekleşirse, önümüzdeki aylarda gelecek yıl haziran ayında tamamıyla açılmış olur. 7 yılda kapsamlı yatırım toplamı 500-600 milyon dolar civarı olur. Kanal açılımı ve derinleştirme dahil" dedi.


Global Holding’in merkezini Mardin’e taşımayı düşünüyorum (Vahap Munyar, Hürriyet Gazetesi, 09.05.2008)


Global Yatırım Holding’in yönetim kurulu toplantısı... 7 kişilik yönetim kurulu, gündemdeki konuları görüşürken, Yönetim Kurulu Başkanı Mehmet Kutman, epeydir düşündüğü bir konuyu ortaya attı: "Beyler, Global Yatırım Holding’in merkezini Mardin’e taşısak nasıl olur?.."

Yönetim kurulu üyeleri duraksadı, Mehmet Kutman sürdürdü: "İzlediğimiz kadarıyla hükümet Doğu ve Güneydoğu Anadolu’ya yatırımları yönlendirmek için yeni teşvik hazırlıkları yapıyor. Belki oradaki faaliyetlerden vergi de almayabilirler."

Yönetim kurulu üyeleri Kutman’ı pek ciddiye almadı, "Şaka yapıyor herhalde" diye düşündü. Kutman, ciddi ciddi Mardin’e taşınmayı tartışmak istiyordu: "Arkadaşlar, birisi Siirt’te Botan Çayı’nın üzerinde olmak üzere, Van, Bitlis, Hakkari gibi illerimizde santral yatırımlarımız olacak. Zaten önümüzdeki dönemde bir ayağımız bölgede olacak. Merkezimizi pekala Mardin’e taşıyabiliriz."

Global Yatırım Holding yönetim kurulu üyeleri, Başkan Kutman’ın taşınma işini ciddi düşündüğünü anlayınca tartışma alevlendi. Yönetim kurulu üyeleri pek Mardin’e taşınma yanlısı değildi. Kutman, onları ikna çabasına girdi: "Özel uçak ayarlarız, hafta sonları İstanbul’a gelirsiniz."

Kutman, Mardin’e taşınma işini daha sonra da yönetim kurulu gündemine taşıdı. 7 kişilik yönetim kurulundan bir kişiyi daha "Mardin’e gidelim" cephesine çekti.

Mehmet Kutman ve Global Yatırım Holding Enerji Grup Başkanı Saygın Narin’le birlikte geçen gün buluştuk, Mardin konusu yine açıldı. Narin, bu plana karşı çıkanlar arasındaydı. Kutman, bir kez de benim önümde irdeledi: "Şu anda 15 günde bir bölge kentlerine gitmiyor musun? Ben de sıklıkla Doğu ve Güneydoğu Anadolu’daki kentlerimize iş için gidiyorum. Oralarda işlerimiz yoğunlaşıyor."

Kutman’ın kafasındaki plana göre, Global Yatırım Holding’in merkezinden Mardin’e 150 üst, orta yönetici ve personel gidecek, orada da ciddi istihdam kapısı açılabilecekti. Kutman’a göre en önemli sorun, taşınma konusunda eşleri ikna etmek ve çocukların eğitim sorunuydu.

Eğitim sorunu konusunda İnönü Üniversitesi Rektörü Prof. Fatih Hilmioğlu’nun yöntemini anlattım. Prof. Hilmioğlu, öğretim üyesi kadrosunu Malatya’da tutabilmek için kampüsün içinde bir TED Koleji açılmasını sağlamıştı. Bu yöntem, Kutman’ın aklına yattı: "Belki kendimiz bir özel okul kurarız."

Global Yatırım Holding’in Saygın Narin’e emanet ettiği Enerji Grubu’nun önümüzdeki dönemde 1 milyar dolarlık ciroya ulaşma gibi öngörüleri var. Narin’e göre, önümüzdeki birkaç yılda Global Enerji Grubu, sektörde Türkiye’nin ilk üç-dört grubu arasına girecek...

Global Yatırım Holding merkezini Mardin’e taşıyarak bir kapı açsa...

İstanbul’dan Doğu ve Güneydoğu Anadolu’ya şirket merkezi göçü başlasa...

Fazla mı umutlandım?



Mehmet Kutman ve Global Yatırım iletişim bilgileri neler? 



Global Yatırım Holding A.Ş.


Adres: Rıhtım Cad. No: 51 Karaköy 34425 İstanbul Türkiye


Telefon: +90 212 244 60 00


Faks: +90 212 244 60 00


E-Posta: investor@global.com.tr


Ticaret Sicili ve Numarası: İstanbul, 265814


Vergi Numarası: 3960051025


Vergi Dairesi: Boğaziçi Vergi Dairesi


Web Adresi: www.globalyatirim.com/