Tebernüş Kireççi'ye SORU SOR

Mark Horne Butler (Mimar)

Mark Horne Butler, ABD’de mimarlık eğitimi gören Tayyibe Nedret Ercan ile evlenerek eşiyle birlikte İstanbul’da 19’uncu yüzyıldan kalan rakı fabrikasını otele dönüştüren mimar. Mark Horne Butler ve eşi, Sumahan on the Water’in hem mimarı hem sahibi…



Mark Horne Butler (Mimar)
Mark Horne Butler



Mark Horne Butler kimdir?



ABD’de Princeton, New Jersey’de doğmuştur. Minnesota Üniversitesi’nde mimarlık eğitiminin ardından 1976 yılında MIT’den M.Arch. A.S. ile mezun olmuştur. Bir süre İstanbul’da çalıştıktan sonra 1981-86 senelerinde Iowa State Üniversitesi’nde, 1987-89 senelerinde MSGSÜ’de eğitimci olarak bulunmuştur. 1988’de eşi Tayyibe Nedret  Butler ile birlikte M&N Butler Mimarlar Ltd. Şti’ni kurmuştur.



Tayyibe Nedret  Butler kimdir?


Mark Horne Butler (Mimar)
Tayyibe Nedret Butler


University of Minnesota’dan 1972’de B.Arts ve B.Arch, MIT’de “Urban Settlement Design Developing Countries” programından 1976’da M.Arch. A.S. derecelerini almıştır. Bir süre İstanbul’da çalıştıktan sonra 1981-86 senelerinde Iowa State Üniversitesi’nde, 1987-90 senelerinde de MSGSU’da eğitimci olarak bulunmuştur. 1988’de eşiyle birlikte M&N Butler Mimarlar Ltd. Sti’ni kurmuştur.



M&N Butler Mimarlar hangi projelere imza attı?



Mimarlık çalışmaları ağırlıklı olarak eğitim, konut ve turizm yapıları üzerine olmuştur. Son dönem projeleri arasında Üsküdar Amerikan ve Robert Liseleri’nde tarihi yapıların restorasyonu ve yeni binaların yapımı, Kemer Country’de Kemeriçi Evleri, Orman Evleri master planı ve kulüp ve spor binaları; İş-Koray Kasaba projesi ve Sumahan On The Water sayılabilir.



Mark Horne Butler ve Tayyibe Nedret Butler’in projesi Sumahan on the Water’in mimari özellikleri nelerdir?



Yenileme sürecinde yapının tarihi kimliğinin yaşatılmasına özen gösterildi. Eski tuğla ve taş duvarlar, çelik makaslar ve kemerli pencereler yapıda öne çıkan öğelerdi. Sade ama sıcak, minimal ama davetkâr, modern ama tarihe saygılı bir mekân üretilmesine çalışıldı. 



Mark Horne Butler (Mimar)
Sumahan on the Water


Türk kültüründen öğeler modern bir tutumla yorumlanarak kullanıldı. Otele hâkim olan toprak ve su renkleri, mobilyalarda öne çıkan sadelik, bolca kullanılan ahşap ve keten gibi doğal malzemeler ve detaylara gösterilen özen, tasarım yaklaşımını yansıtmaktadır.



Mark Horne Butler ve Tayyibe Nedret Butler hangi haberlere konu oldu?



19. yüzyılın rakı fabrikası otel oldu (Cahit Akyol, 19.11.2005)


Çengelköy’de deniz kıyısında geçtiğimiz aylarda butik bir otel açıldı. Adı Sumahan. 18 odası olan otel, tapu kayıtlarına göre 1875’ten kalma tarihi bir bina. Zamanında kuru ve yaş üzüm ispirtosunun, anason tohumu ile ikinci defa damıtılmasından elde edilen ve bir tür rakı sayılan Suma üretilen bir fabrikaymış. 19’uncu yüzyıl Osmanlı Sanayi mimarisinin son örneklerinden biri olan binanın sanayi ruhu korunarak restore edildi ve modern bir otele dönüştürüldü. Bir başka deyişle tarihi fabrika, otel oldu. Adı da bu nedenle Sumahan kondu.


Müşterileri, ağırlıklı olarak Kanadalı, Amerikalı, Avrupalı, Japonya ve Güney Amerika’dan.


Sumahan’ın doğuşu ilginç. Bina şimdiki sahibi Nedret Ercan Butler’e ailesinden miras kalmış. ABD Minnesota’da mimari okuyan Nedret Hanım, üniversite bitirme tezi olarak kaderine terk edilmiş bu binayı bir otel şeklinde tasarlamış. 


Okulu bitirip bir süre daha ABD’de yaşayan Nedret Ercan burada sınıf arkadaşı mimar Mark Butler ile evlenmiş. Yıllar sonra İstanbul’a döndüklerinde ise bir mimarlık şirketi kurarak, Nedret Hanım’ın okuldaki tezini birlikte hayata geçirmişler. Suma’nın yabancı dillerde de kolay söylenebilir olması ve binanın tarihini de yansıtması açısından otelin adını Sumahan koymuşlar.


Otelin sahipleri ve mimarları Nedret ve Mark Butler çifti, binanın işlevsel ve mimari karakteristik özelliklerini korumuşlar. Bunun için binanın içindeki duvarların bir bölümünü ve orijinal taş duvarları aynen bırakmışlar. 

Otelin lobisinde büyük bir kütüphane var. Burada Butler çiftinin yıllardır biriktirdiği, özellikle de Türkiye’yi yemeğinden tarihine çok belirgin özellikleri ile tanıtan İngilizce ve Türkçe kitaplar bunlar.


RESTORAN YERİNE 24 SAAT ODA SERVİSİ


Sumahan Otel, oda-kahvaltı sistemi ile çalışıyor. Kahvaltıda; ev yapımı reçel, peynir, zeytin, bal, ekmek çeşitleri var. Öğle ve akşam yemeği isteyen müşteriler, otelin hemen yanındaki Kordon Restoran’a yönlendiriliyor. Nedret ve Mark Butler aynı zamanda Kordon Balık Restoran’ın da sahipleri olduğu için, otelin devamı gibi hizet veriliyor. 

Otelde yemek yok ama, hem odalara hem de teras katına 24 saat servis veren bir ‘Doyumluk Mönüsü’ var. Odalarından çıkmak istemeyen müşteriler, bu mönüden odaya yemek sipariş edebiliyorlar. 


ÜCRETSİZ TEKNE SERVİSLERİ VAR


Sumahan Otel’in tasarımını Mark Butler’in yaptığı özel bir teknesi de var. İsmi Sumahan 1. Otelden Kuruçeşme ve Kabataş iskelelerine bu tekne ile geçiliyor. Tekne servisi kişiye özel ve müşteriler 24 saat boyunca ücretsiz olarak faydalanabiliyorlar. Havalimanı transferleri de benzer şekilde yapılıyor. Müşteriler özel bir araçla iskeleye geliyor ve otele deniz yoluyla varıyor. Aynı tekne ile Boğaz sefası yapmak da mümkün. Ancak bu ücrete tabi.


ODA NUMARASI YOK SEMT İSMİ VAR


Sumahan’ın hepsi boğaz manzaralı 18 odası var. Oda kapılarında numaralar yok. Odalar, Kanlıca, Vaniköy, Çubuklu, Kandilli gibi, İstanbul’un Boğaz semtlerinden almış isimlerini. 

Her odanın dekorasyonu birbirinden farklı. Bazıları iki katlı olan süitlerin boğaza nazır bahçesi var. Tüm odalarda şömine, bazı odalarda ise banyoda kurnalı küçük hamamlar var.



Mark Horne Butler ve Sumahan on the Water’in iletişim bilgileri nelerdir?



Adres: Kuleli Caddesi No 43, Çengelköy, İstanbul 


Telefon: +90 216 422 8000 


Faks: +90 216 422 8008 


E- Posta: info@sumahan.com


Web Adresi: www.sumahan.com/tr



Önerilen Bağlantılar : 3. Havalimanı