Tebernüş Kireççi'ye SORU SOR

Mantolama

Isı yalıtımı dikkate alınmadan yapılmış binaların, sonradan yalıtılması işlemine mantolama denir.


23 Eylül 2013 Pazartesi - Son dakika haberi:


Çevre ve Şehircilik Bakanlığı, enerji verimliliğini artırmak için mantolama gibi ısı yalıtımı işlemlerini teşvik edecek.


Belediyeler, yeni binaya mantolama yaptıran müteahhitten "ruhsat bedeli", ısı yalıtımı olmayan yapılara uygulanan mantolama işlemi için de vatandaşlardan "tadilat ruhsatı" adı altında ücret talep edebiliyordu.


Bakanlık, mantolama işlemi için vatandaşlardan ruhsat ücreti talep edilmesinin önüne geçebilmek amacıyla belediyelere genelge gönderecek.


Vatandaş, mantolama yaptırmak istediğinde, yalıtım firmasınca hazırlanan proje belediye tarafından incelenecek ve bu işlem için herhangi bir ücret istenmeyecek.


Uygulama sayesinde, bina yöneticisi, belediyeye giderek ücret ödemeden denetim firmasına projesini inceletip, ısıtma ve soğutma giderini yıllık yaklaşık yüzde 40 oranında azaltan yalıtım işlemini başlatabilecek.



Mantolama nedir?


Mantolama; binanın dış cephesini ısı yalıtımı ile kaplanmasıdır. Bina kat kat giydirilir. Yazın serin kışın ise sıcak tutmaya yarar. Isı yalıtımı dışında ses yalıtımına faydaları da vardır. 


Mantolama


Mantolama nasıl yapılır? 


Mantolama işlemi için aşağıdaki malzemeler kullanılır: 


Sıva filesi, PVC donatılı köşe profili, dekoratif kaplama, dekoratif kaplama astarı, silikonlu dış cephe boyası, karbonlu EPS, yapıştırıcı, sıva, dübel ve ısı yalıtım levhası.


Mantolama, Kanun'da nasıl yer edindi?


AB standartlarına uymak için Kat Mülkiyet Kanunu’nun 42. maddesi 18.04.2007 tarihinde, 5627 Sayılı Enerji Verimliliği Kanunu'nun 16. maddesi gereğince değiştirildi. Yeni kanunda ısı yalıtımı şu şekilde yer almaktadır:


Kat maliklerinden birinin isteği üzerine ısı yalıtımı, ısıtma sisteminin yakıt dönüşümü ve ısıtma sisteminin merkezi sistemden ferdi sisteme veya ferdi sistemden merkezi sisteme dönüştürülmesi, kat maliklerinin sayı ve arsa payı çoğunluğu ile verecekleri karar üzerine yapılır. Ancak toplam inşaat alanı ikibin metrekare ve üzeri olan binalarda merkezi ısıtma sisteminin ferdi ısıtma sistemine dönüştürülmesi, kat maliklerinin sayı ve arsa payı olarak oybirliği ile verecekleri karar üzerine yapılır. Bu konuda yapılacak ortak işlerin giderleri arsa payı oranına göre ödenir. Merkezi ısıtma sistemlerinde ısınma giderlerinin paylaştırılmasına ilişkin usûl ve esaslar Bayındırlık ve İskan Bakanlığı tarafından yürürlüğe konulacak yönetmelikle düzenlenir.

Mantolama işlemi uygulanırken sırasıyla şu işlemler yapılır: Başlangıç profili, yapıştırma harcı, dübelleme, kenar ve köşeler, donatı sıvası ve filesi, hafif sıva ve boya.


1. Başlangıç profili; zemine alüminyum profili çıkarılır. Başlangıç profilin ölçüsü, yalıtım levhası ve kalınlığına göre değişkenlik gösterebilir. 


Mantolama



2. Yapıştırma harcı; profillerin çakılma esnasında levhaların arka yüzüne özel bir mala yardımı ile yapıştırıcı harcı sürülür. Bu harç sürüldükten sonra dış cephe yalıtım profili duvara şaşırtma metodu ile uygulanır.



Mantolama



3. Dübelleme; öncelikle yapıştırma işlemi bittikten sonra harcın tamamen kuruması beklenir. Dübeller yalıtım levhasına yani strafora matkap ile delik açılarak sabitleştirilir.


4. Kenar ve köşeler; mantolama yapılma esnasında köşelere özel alüminyum köşe aparatları kullanılır. 



Mantolama


5. Donatı sıvası ve filesi; köşe profillerden başlanır ve mantolama yapılan her yere donatı sıvası sürülür. Sıvının kurumasını beklemeden donatı filesi yerleştirilir. Kenarları 10’ar cm birbirinin üzerine binecek şekilde düzenlenir. Filenin üzerine tekrar mantolama sıvası sürülür.

Mantolama



6. Hafif sıva; donatı sıvası tamamen kuruduktan sonra hafif sıva uygulanır. Bu istenilen kalınlığa göre değişkenlik gösterir. Altta kalan straforu hem korumuş olur hem de dekoratif durur. 

Mantolama

7. Boya; tüm işlem bittikten sonra boya yapılır. Tamamen kuruyan zemin silikonlu istenilen türden boya ile boyanır.



Mantolama



Mantolama fiyatları 2013 yılında ne kadar?

Mantolama işleminde 1000 m2 için verilen fiyat 32 TL/M2+KDV ile 64 TL/M2+KDV olarak verilmiştir. Ortalama bu fiyatlarda yapılırken mantolamaya harcanan para kendisini 3-5 yılda amorti eder. Yakıt masraflarından tasarruf edildiği için fiyat bakımından uygundur. Ayrıca mantolama işlemi zorunlu olunca devlet cüzi faiz oranlarında bu işlem için kredi verebiliyor.

Mantolama


Mantolamanın faydaları nedir?


1. Yakıt tasarrufunu yüzde 50 oranında düşürür.

2. Daha az yakıt ile daha çok ısınma sağlar.

3. Daha az elektrik kullanmayı gerektirir.

4. Rutubeti engeller. Rutubetten dolayı oluşan bakteriler oluşmaz.

5. Hava kirliliği azalır.

6. Binanın ömrünü uzatır. Binayı dış etkenlerden korur.


Mantolamanın binalarda yapıldığı bölümleri nerelerdir?


Mantolama işlemi binalarda daha çok çatı ve duvarlara, toprak temaslı mahallere, katları ayrılan döşemelere, tesisat boruları ve havalandırma kanallarına yapılır. Ayrıca garaj, depo gibi ısıtılmayan bölgelere bakan kısımlara da mantolama işlemi yapılırken soğuk hava depolarında da kullanılır.