Tebernüş Kireççi'ye SORU SOR

Manisa Girişimci İnşaat Müteahhitleri Derneği (MAGİD)

Manisalı inşaat müteahhitleri tarafından kurulmuş dernek. Manisa Girişimci İnşaat Müteahhitleri Derneği (MAGİD) Başkanı Osman Yıldırım, Manisa’nın imar sorununu vurgulaması ve kentsel dönüşüme desteğiyle gündeme gelen bir isim.



Manisa Girişimci İnşaat Müteahhitleri Derneği (MAGİD)

Manisa Girişimci İnşaat Müteahhitleri Derneği (MAGİD)



Manisa Girişimci İnşaat Müteahhitleri Derneği (MAGİD) hangi haberlere konu oldu?


Manisa'da imar sorunu nedeniyle 1.308 daire yapılmayı bekliyor! (Milliyet Ege, 22 Eylül 2013)


Manisa'da imar sorunu nedeniyle inşaat sektörü çıkmaza girdi. Manisa Girişimci İnşaat Müteahhitleri Derneği (MAGİD) Başkanı Osman Yıldırım, imar sorunu ve ruhsat verilmemesinden dolayı 1308 dairenin projesinin beklediğini açıkladı...


Manisa Girişimci İnşaat Müteahhitleri Derneği (MAGİD) Başkanı Osman Yıldırım, imar sorunu ve ruhsat verilmemesinden dolayı 1.308 dairenin projesinin beklediğini açıkladı. Manisa'da inşaat sektörü imar sorunu nedeniyle çıkmaza girdi. Manisa Girişimci İnşaat Müteahhitleri Derneği (MAGİD) Başkanı Osman Yıldırım, kenttin patlama noktasına geldiğini ifade ederek bina yapacak arsa bulamadıklarını açıkladı. 115 müteahit üyelerinin olduğunu kaydeden Yıldırım, Çevre ve Şehircilik Bakanlığı'nın ve belediyenin uygulamalarından dolayı mağdur olduklarım öne sürdü. 


Belediyeler de sorunu çözemedi 


Yıldırım, Manisa'da imar sorununa Bakanlığın çıkardığı yüzde 50 uygulamasının tuz biber olduğunu savunarak, "Çevre ve Şehircilik Bakanlığı Haziran ayında imar durumunu yüzde 50'ye düşürdü. 


Yüzde 50 yönetmeliğinde arsanızın tamamını kullanamıyorsunuz, alan daralıyor. Çevre ve Şehircilik Bakanlığı'na itiraz dilekçeleri verdik, Temmuz ayında yüzde 50'yi kaldırdık, 'yetki belediyelerde' dediler. 'Belediyeler, mevcut ada üzerinde yapılaşma varsa eskiye göre izin verebilir' denildi. Ancak yapılaşma olmayan adalarda yüzde 50 uygulaması devam edeceği söylendi" dedi. Yıldırım, yüzde 50 uygulamasının Bakanlık tarafından kaldırılmasına rağmen Belediye ile imar sorunun çözemediklerini belirterek, "Belediyelerde bu sorunu çözemedi" dedi.

 

106 PROJE İMAR PLANINA TAKILDI 


Osman Yıldırım i İnşaat sektörünün lokomotif bir sektör olduğuna vurgu yapan Başkan Osman Yıldırım, sadece dernek üyesi olan 115 müteahhidin 106 projesinin beklediğini söyledi. 


Yıldırım, "Manisa'ya acilen revizyon imar planı istiyoruz. Son iki yıldır inşaat sektörüne balta vuruldu" dedi. 



Müteahhitlerden kentsel dönüşüme destek (13 Eylül 2013)


Manisa Girişimci İnşaat Müteahhitleri Derneği (MAGİD) Başkanı Osman Yıldırım, Manisa’daki eski binaların yüzde 80’inin yıkılması gerektiğine dikkat çekerek, riskli yapı tespiti uygulamasına vurgu yaptı.


Manisa Girişimci İnşaat Müteahhitleri Derneği ile Riskli Yapı Tespiti yapan lisanslı firmalar arasında protokol imzalandı. Protokol kapsamında dernek üyelerine yüzde 10 ila 30 civarında indirim uygulanacak. Protokol töreninde konuşan MAGİD Başkanı Osman Yıldırım iyi niyet protokolü imzaladıklarını anlatarak, “Bu protokol Manisa ilinde Riskli Yapı Tespiti yapmak üzere bakanlıkça görevlendirilmiş kuruluşların, Manisa Girişimci İnşaat Müteahhitleri Derneği ile riskli yapı analiz bedellerinin tespiti üzerine yapılan iyi niyet protokolüdür. Ülkemizde kentsel dönüşümü ve bürokrasiyi hızlandırmak, insanlarımızın can ve mal tehlikesine maruz kalmadan, yeni, estetik en önemlisi de depreme dayanıklı binalarda yaşamasını sağlamak amacıyla böyle bir protokol imzalamayı uygun gördük. Derneğimiz ile lisanslı firmalarımız Çarıkçı Mühendislik, Çarıkçı Grup, Uray Yapı Denetim, MTL Yapı Denetim, MFK Mimarlık arasında imzalanan protokol kapsamında, üyelerimize yüzde 10 ila 30 civarında indirim uygulanacak” dedi.


‘Yarım asra yaklaşan binalar yıkılmalı’


Manisa’da bulunan çok sayıda eski binanın risk taşıdığını belirten Yıldırım, “Manisa’da 30-40 yaşlarında olan çok sayıda eski bina var. Çok acı bir şekilde söylüyorum ama özellikle 2000 yılından önce yapılan binaların yüzde 80’inin yıkılması gerekiyor. Gerçek anlamda sahaya indiğimizde, gerekli olan incelemeler yapıldığında riskli olan çok sayıda bina olduğunu göreceğiz. Lisanslı firmalarımız gerekli incelemeleri yaptıktan sonra, binanın riskli olup olmadığını Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğüne bildirecek. Daha sonra binanın risk durumuna göre yıkılıp yıkılmamasına karar verilecek. Daha sonra bu firmalarımız, riskli yapının Kentsel Dönüşüm Projesi’nden faydalanıp faydalanmamasına ilişkin şerh düşecek.Devletimiz kentsel dönüşüm kapsamında vatandaşlarımıza büyük destek sağlıyor” dedi.



‘Devlet bu konuda destek veriyor’


Kentsel Dönüşüm kapsamında binası yıkılanlara devlet tarafından destek sağlanacağını kaydeden İnşaat Yüksek Mühendisi Abdullah Tekin ise şunları söyledi: “Riskli binalar eskiden güçlendiriliyordu, şimdi kentsel dönüşüm kapsamında yıkılıyor. Ancak devlet evi yıkılan kişilere büyük destek veriyor. Kentsel Dönüşüm Türkiye’deki eski, depreme dayanıksız, ekonomik ömrünü tamamlamış tüm binaları kapsıyor. Vatandaşlarımız Belediye, TOKİ, Bakanlığı beklemeden Kentsel Dönüşümden yararlanabilir. Kentsel Dönüşümden iskanlı, kat irtifaklı binalar, gecekondular da faydalanabilir. Bu kapsamda mülk sahipleri 18 ay boyunca aylık 300-600 TL geri ödemesiz kira yardımı alabilir. Eski dairenin değeri Kentsel Dönüşüm ile en az iki kat artacak. Kentsel Dönüşüm kapsamına giren binanın yeniden inşası sırasında tüm belediye harçları noter harçları, vergi muafiyetlerinden yararlanmak da mümkün”



Önerilen Bağlantılar : TOKİ indirim 2016