Tebernüş Kireççi'ye SORU SOR

Koruncuk Bolluca Çocuk Köyü – Arnavutköy – İstanbul

Korunmaya muhtaç çocuklar için yapılan en güzel köy. İstanbul'un Avrupa yakasındaki ilçesi Arnavutköy’ün Bolluca Köyü’nde kurulan çocuk köyüdür.



Koruncuk Bolluca Çocuk Köyü – Arnavutköy – İstanbul

Koruncuk Bolluca Çocuk Köyü



Koruncuk Çocuk Köyü ne zaman açıldı?


Türkiye Korunmaya Muhtaç Çocuklar Vakfı,dünya çapında yaptığı araştırmalar sonucunda, UNESCO Danışma Kurulu Üyesi, SOS Kinderdorf International’ın (Uluslararası SOS Çocuk Köyleri Birliği) ‘’Çocukköyü’’ modelini örnek alarak 1992 yılında, İstanbul Bolluca’da 52 dönüm arazi üzerinde, Bolluca Çocukköyü’nü hizmete açmıştır.


Birleşmiş Milletler Ekonomik ve Sosyal Konseyi tarafından, Türkiye’den ilk defa Türkiye Korunmaya Muhtaç Çocuklar Vakfı’na, 2005 yılında ülkemizde korunmaya muhtaç çocuklar konusunda yaptığı özverili çalışmalarından dolayı “ ECOSOC Özel Danışmanlık Statüsü” verilmiştir. Türkiye’de bu statüyü kazanan ilk ve tek vakıftır.


Koruncuk Bolluca Çocuk Köyü – Arnavutköy – İstanbul



Bolluca Çocukköyü, SHÇEK(Sosyal Hizmetler ve Çocuk Esirgeme Kurumu Genel Müdürlüğü) ile Türkiye Korunmaya Muhtaç Çocuklar Vakfı arasında 21.06.1996 tarihinde imzalanan Protokol ile işbirliği içerisinde işletilmektedir. 


22.07.2008 ve 14.10.2009 tarihlerinde imzalanan ek protokoller ile işbirliği ve destek kapsamı genişletiliştir. , SHÇEK Genel Müdürlüğü’nün Çocuk yuvaları Yönetmeliği ve Yetiştirme Yurtları Yönetmeliği’nin ilgili hükümleri doğrultusunda 13.10.2009 tarihli Sosyal Hizmetler ve Çocuk Esirgeme Kurumu Genel Müdürlük Makamı onayı ile kurum ismi Bolluca Sevgi Evi Çocuk yuvası ve Yetiştirme Yurdu olarak da kullanılmaya başlanmıştır. 



Koruncuk Bolluca Çocukköyü’ndeki evlerin özellikleri nelerdir?


Aile Evleri: Dubleks villalardan oluşan evlerde geleneksel Türk Mimarisinin esintileri göze çarpmaktadır.


Örneğin; Aile salonu ve mutfak olarak kullanılan birim eski Türk Evlerinde olduğu gibi yüksek tavanlı geniş bir mekândır. Burada cam önü cumba şeklinde yapılmış, yemek masasının yer aldığı bölüm ise sedir şeklinde düzenlenmiştir. Klasik bir Aile evi tarzında döşenmiş bölümde bir aile salon ve mutfağında ihtiyaç duyulan her şey mevcuttur. (koltuk takımı, sehpa, konsol, yemek masası, sandalye, bilgisayar ve masası, ayrıca mutfak bölümü içinde bulaşık makinesi, fırın, ocak, buzdolabı vb. mutfak eşyaları) Yatak odalarının yer aldığı bölümse 2 katlıdır. Odalarda masa, sandalye, kitaplık ve yatakların dışında kişisel eşyalarını koyabilecekleri dolapları mevcuttur. Ayrıca her evde çamaşır makinesi, ütü- ütü masası vb. gibi ihtiyaç duyulan diğer ev eşyaları da yer almaktadır. 


Gençlik Evleri: Bolluca Çocukköyü yerleşkesi içerisinde 2 Gençlik Evi bulunmaktadır. Her birinde 20 gencin barındığı Kız ve Erkek Gençlik Evleri’nde oturma odası, yemek odası, etüt odası gibi alanlarda yer almaktadır. 



Koruncuk Köyü’nde hangi birimler var?


Okul Öncesi Eğitim Birimi: Çocukköyü’nün içinde aile evlerinde kalan okul öncesi (3-6 yaş) çocuklarına hizmet veren bir Okul Öncesi eğitim Birimi vardır. 


İdari Bina: Tek kat olarak inşa edilmiş olan yapıda 1 Kuruluş Müdürü, 1 Vakıf Koordinatörü, 1 Gençlik Evleri Sorumlusu, 1 Psikolog odası, olmak üzere toplam 4 oda ve 1 adet toplantı salonu bulunmaktadır. İdari binanın girişinde misafirlerin karşılandığı lobi ve sekretaryaya ilaveten mutfak ve tuvalet de yapıda yer almaktadır. 


Depo ve Soğuk Hava Deposu: Gıda ve giysi malzemelerinin yer aldığı deponun dışında et vb. gıdaların saklandığı bir buzhane bulunmaktadır. 



Koruncuk Köyü’nde çocuklar için neler var?


Milupa Kültür Merkezi: Çocukköyü yerleşkesinde koruncuklar için hizmete giren Milupa Kültür Merkezi, Kapalı oyun ve spor parkı, kütüphane, Bilişim sınıfı, Müzik odası, Çok Amaçlı Salon ve Anaokulu gibi eğitim alanlarından oluşuyor. 


200 kişilik konferans salonunda koruncuklar, müsamerelerini sergileme, sohbet söyleşiler, şiir ve müzik dinletileri ve çeşitli konularda eğitim ve seminer gibi organizasyonları gerçekleştirebilme olanağına kavuştular. 

180 metrekare kapalı spor ve oyun parkı, tüm Çocukköyü sakinlerinin, rekreasyon alanı olarak kullanılabiliyor. Jimnastik, masa tenisi, minder sporları ve Step Aerobik gibi branşlarda bireysel ve grup çalışmalarına olanak sağlıyor. 


20 kişilik bilişim lisan laboratuarı, zengin enstrüman çeşitlerine sahip müzik odası, satranç, fotoğrafçılık, resim, gibi farklı amaçlar için kullanılabilecek alanlar ve bir de kütüphane koruncuklara Milupa Kültür Merkezi bünyesinde hizmet veriyor. 


Spor ve Oyun Parkı: Çocukköyü içinde çocukların futbol, voleybol ve basketbol çalışmalarına olanak tanıyan bir açık saha ve eğitmen gözetiminde spor yapabilecekleri bir spor odası mevcuttur. Çocukköyü’nün bahçesinde yer alan oyun parkında ise salıncak, kaydırak, tahterevalli ve spor aletleri bulunmaktadır. 



Koruncuk Bolluca Çocukköyü sistemi nasıl işliyor?


1996 yılında SHÇEK ile imzalanan protokol ile Bolluca Çocukköyü mevcut dönemde Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı ilgili genel müdürlüğü ile işbirliği içinde işletilmektedir.


Çocukköyü sistemi dört temel öğeden oluşmaktadır. 


1 - Köy: Ortalama 12 evden oluşan yerleşim birimidir. Çocuklar yöredeki okullara giderler, toplumun sosyal ve kültürel hayatına katılırlar. Köye, 0-6 yaş arası, zihnen ve bedenen özürlü olmayan, kimsesiz, yetim veya öksüz korunmaya muhtaç çocuklar, Vakfın onayı ile Sosyal Hizmetler Çocuk Esirgeme Kurumu’ndan kabul edilir ve Çocukköyü’ndeki Aile Evlerine yerleştirilirler. 


2 - Anne: ÇocukKöyü’nde çocuk, kendisine şefkat gösterecek, sağlıklı büyümesiyle ilgilenecek, ona güven aşılayabilecek bir anneye kavuşur. Çocukköyü annesi çocuklar ile birlikte yaşar ve onların gelişimine rehberlik eder. Çocuklar anne ile bir yaşam boyu sürecek duygusal bir bağlar kurarlar. 


3 - Kardeşlik: Çocukköyü’nde aile bağları doğal olarak gelişir. Aynı Aile Evi içerisinde farklı yaşlardaki erkek ve kız çocuklar, kardeşlik anlayışı içinde birlikte büyürler. Öz kardeşler birbirlerinden ayrılmazlar. 


4 - Aile Evi: Her müstakil evde 7-8 çocuk anne şefkati ile büyür. Aile Evi, çocuk için büyüdükten sonra da bağlarını koparmayacağı bir yuvadır. Aileler gerektiğinde birbirlerine yardım elini uzatarak komşuluk ilişkileri içerisinde birlikte yaşarlar. Aileler, Aile Evlerine ilişkin günlük yaşamın getirdiği sorumlulukları, sevinç ve üzüntüleri de birlikte paylaşırlar. 


Koruncuk, Çocukköyü’nde dört aşamadan oluşan yaşam programından geçer. Bu program geleneksel Türk Aile yaşantısına uygun bir modeldir. 


1. Aşama Aile Evleri: 0-13 yaş arası, 7-8 çocuğun anne şefkatiyle yaşadığı evler Her müstakil Aile evinin bir annesi vardır ve o evde en fazla 7-8 çocuk birlikte yaşarlar. Çocuğun ileriki yaşamında da annenin rolü önemlidir. Aile Evi çocuk büyüdükten sonra da dönebileceği bir yuvadır. 

Aile Evlerine 0-6 yaş arası yerleştirilen kız ve erkek çocuklardan aynı evde büyüyen çocuklar öz kardeş olmasalar dahi birbirlerini kardeş olarak benimseyerek büyürler, aralarında abla, ağabey, kardeş ilişkisi gelişmektedir. Çocukköyü’ne kabul edilen öz kardeşlerin ise birbirlerinden ayrılmayarak aynı evde kalmalarına özen gösterilir. 


Aile Evlerinde sistemin yürümesinden Anne sorumludur. Annenin dışında her evin, iki evden sorumlu anneye yardımcı olan birer teyzesi vardır. Bu kişilerin “ teyze ” olarak isimlendirilmelerinin nedeni annenin kız kardeşiymiş gibi benimsenerek bir duygu bağının kurulmasıdır. 


2. Aşama Gençlik Evleri: 13-21 yaş arası gençlerin yaşadığı evler Aile Evlerinde anne şefkati ve koruması altında büyümüş, ergenlik çağına gelmiş kız ve erkek çocukların 13 yaşından başlamak üzere Gençlik Evlerine geçişi sağlanır. Kızlar Kız, erkekler ise Erkek Gençlik Evine geçerler. Burada amaç; Gençlik Liderlerinin gözetimi altında daha küçük gruplar içerisinde sorumluluk üstlenerek, hayata atılacağı toplum içerisinde kendi ayakları üzerinde durmayı öğrenmesini sağlamaktır. 



Başlarında Gençlik Lideri olarak isimlendirilen üniversite mezunu yatılı kalan personel bulunur. Gençlik lideri, pedagojik formasyonu olan, gençlere yol gösterebilecek, sorunlarına eğilebilecek, kendilerine ev idaresinde, derslerinde, boş vakitlerini değerlendirmede yardımcı olacak ve onlara olumlu bir genç insan modeli oluşturacak niteliklere sahip kişiler arasından seçilir. 


Ergenlik çağına gelmiş çocuklar, gençlik evinde ortalama altışar kişilik gruplar halinde bulunurlar. Her altı kişilik gruptan bir Gençlik Lideri sorumlu olur. Bu çocuklar, öğrenim hayatlarının sonuna kadar gençlik evinde kalabilirler. Çocukköyü’nün ve gençlik liderinin rehberliğinde hayatın pratiklerini kazanan, aldığı eğitimle de bir meslek sahibi olan gençler artık kendi ayakları üzerinde durabileceklerinde gençlik evinden ayrılırlar ve Yarı Bağımsız Yaşam’a geçerler. 


3. Aşama Yarı Bağımsız Yaşam: Meslek sahibi olmuş ve para kazanmaya başlamış olan gençler, kiraladıkları evlerde 2-3 kişi bir araya gelerek yaşamaya başlarlar. Konsept dahilinde bağımsız Yaşama alışmaları için desteklenirler. 


4. Aşama Tam Bağımsız Yaşam: Çocukköyü ile iletişimleri artık sadece manevi olarak devam eder. Bu gençler her anlamda hayatlarına ilişkin kararları tek başlarına alır ve uygularlar. Çocukköyü onlar için geçmişinden gelen köklerinin yer aldığı her zaman manevi destek görmek üzere dönebilecekleri bir yuvadır. Bu gençler ile bağların kopmamasına ve iletişimin sürdürülmesine ise özen gösterilir. Askerlik ve Evlilik süreçlerinde, Çocukköyü gence desteğini sürdürmeye devam eder. Kız isteme törenleri, kına geceleri ve düğünler geleneksel değerlerimize göre yerine getirilir. 



Koruncuk Köyü’nün idari organizasyonunda kimler var? 


Aile ve Sosyal Politikalar İl Müdürlüğü, Bolluca Sevgi Evi Çocuk Yuvası ve Yetiştirme Yurdu Müdürlüğü, Türkiye Korunmaya Muhtaç Çocuklar Vakfı ve Bolluca Çocukköyü Koordinatörlüğü…


Okul Öncesi Eğitim Birimi: Milupa Kültür Merkezi’nin açılması ile Okul Öncesi Eğitim Birimi yeni tesislerinde eğitimlerine devam etmektedir. Uyku odası, yemek odası, derslikler ve kapalı alan oyun parkı ile standartlarına uygun tesislerinde, koruncuklar okul öncesi eğitimlerine devam ediyor. Çocuk Köyü’nün içinde aile evlerinde kalan okul öncesi (3-5 yaş) okul öncesi eğitim birimimiz Çocuk Köyü’nün çevresinden de her yıl belirli oranda kaynaştırma programı çerçevesinde çocuk kabul etmektedir.



Eğitim Destekleme Programı: Koruncuklar Çocukköyü içinde Türkçe, Matematik, Fen bilimleri, İngilizce, İlköğretim Birinci Kademe, Lise Matematik ve Fizik derslerinde desteklenirler. Uygulanan destekleme programı ile koruncuklar, Çocukköyü akademik genel ortalamasını 4 düzeyinde sürdürmeyi başarmışlardır. Üniversite sınavlarına hazırlanan gençlerimiz ise sağlanan dershane bursları ile sınavlarına yönelik sistemli bir çalışma sürdürmektedirler. Bolluca Çocukköyü son üç yıl içerinde, Üniversite sınavlarında yüzde yüz başarı sağlamıştır.



Bilişim Eğitimleri: Koruncuklar Milupa Kültür Merkezi Bilişim sınıfında ve işbirliği yaptığımız alan ile ilgili eğitim kurumlarında, mesleki gelecekleri ve akademik gelişimleri için desteklenirler. Bu alanda içeride ve dışarıda düzenlenen sertifika programlarına katılırlar.



Koruncuk Köyü’ne bağış nasıl yapılır? 


Koruncuk Bolluca Çocuk Köyü’ne bağış için tıkayın!



Bolluca Çocuk Köyü iletişim ve ulaşım bilgileri nelerdir? 


MERKEZ İLETİŞİM BİLGİLERİ


Adres: Altan Erbulak Sok. Hoşkalın Apt. 6/5 K:2 Mecidiyeköy / İstanbul Türkiye

Posta Kodu 34394

Telefon +90 (212) 274-9545

Faks      +90 (212) 267 05 04

Email :   info@koruncuk.org

 


BOLLUCA KÖYÜ İLETİŞİM BİLGİLERİ

Adres: Koca Yusuf Cad. No: 100 Bolluca Gaziosmanpaşa / İstanbul Türkiye

Telefon: +90 (212) 685-0383

Web: www.koruncuk.org



Önerilen Bağlantılar : Anneler günü konut kampanyaları