Tebernüş Kireççi'ye SORU SOR

Konutta KDV

Konut KDV’leri 1 Ocak 2013 tarihinden itibaren konutun metrekaresine göre değil vergi değerine göre hesaplanacak.



KDV ve Konut KDV’si ne demek?


KDV, katma değer vergisinin kısaltmasıdır. Mal ve hizmet teslimlerinde bu mal ve hizmetten faydalananların ödemiş olduğu ücrettir. 1984 yılında kabul edilen 3065 sayılı kanuna göre uygulanır. 


Konutta KDV, sahip olmuş olduğumuz tüm gayrimenkuller için ödemek zorunda olduğumuz vergidir.  1319 sayılı Emlak Vergisi Kanunun 29. maddesine istinaden uygulanır.

 

Konut KDV oranı nedir?


10/7/2004 tarihli ve 5216 sayılı Büyükşehir Belediyesi Kanunu kapsamındaki büyükşehirlerde (16/5/2012 tarihli ve 6306 sayılı Afet Riski Altındaki Alanların Dönüştürülmesi Hakkında Kanun kapsamında rezerv yapı alanı ve riskli alan olarak belirlenen yerler ile riskli yapıların bulunduğu yerler hariç), lüks veya birinci sınıf inşaat olarak yapılan ve ruhsatın sonradan revize edilip inşaat kalitesinin yükseltilmesi hali de dahil olmak üzere, yapı ruhsatının alındığı tarihte, üzerine yapıldığı arsanın 1319 sayılı Emlak Vergisi Kanununun 29 uncu maddesine istinaden tespit edilen arsa birim m2 vergi değeri;


a) Beş yüz Türk Lirası ile bin Türk Lirası (bin Türk Lirası hariç) arasında olan konutların tesliminde bu maddenin birinci fıkrasının (c) bendinde belirtilen vergi oranı,


b) Bin Türk Lirası ve üzerinde olan konutların tesliminde bu maddenin birinci fıkrasının (a) bendinde belirtilen vergi oranı uygulanır.

 

KDV oranlarını kim belirliyor?


KDV oranlarını, 3065 sayılı Katma Değer Vergisinin 28. maddesinin verdiği yetkiye istinaden Bakanlar Kurulu belirliyor. 


Konut KDV oranlarını ne belirleyecek?


Konut KDV oranları eskiden metrekare bazında yapılırken artık vergi değerine göre yapılacak. Oran belirleme yetkisi Bakanlar Kurulu’nda olup, yüzde 1, yüzde 8 ve yüzde 18 oranında bir KDV uygulanacak. 


Mesela; metrekare maliyeti 500 ile 1000 lira olan konutlarda yüzde 8, 1000 lira üzerinde olanlarda ise yüzde 18 KDV oranı uygulanacak.  Metrekare fiyatı 3.000 TL’den 100 m2’lik bir ev satın alan, 2013 öncesi ruhsat alan projede 3 bin TL KDV ödeyecek, yeni ruhsatlı bir projedeki ödeyeceği KDV tutarı ise 54 bin TL olacak. Böylece aradaki vergi farkı 51 bin lirayı bulacak.

Bu oranlar ise 1 Ocak 2013 tarihinden sonra alınan konutlar için geçerli olacak. 


Konut KDV oranları hakkında firma sahipleri ne diyor?


Teknik Yapı/Nazmi Durbakayım


Kentlerde metrekaresi 500 ve 1.000 TL’ye satılan konut yok. Yeni projelerin hepsi ortalama olarak metrekaresini 2.000 TL’ye satıyor. Dolayısıyla KDV oranı yüzde 18’e kitlenmiş durumda. Deprem bölgelerinde ise KDV oranlarının değişmemesi sektörde haksız rekabete sebep olmuş durumda. 


Ege Yapı/İnanç Kabadayı


Konut alanlar ne kadar KDV ödeyeceklerini, tarihin erkenden açıklaması ile öğrenmiş oldular. Vatandaş daha yüksek fiyatlı konutlar yerine uygun konutlara yönelmiş olur ve 800 bin konut stoğu erir. KDV oranları yeni konut projelerini sıkıntıya sokacaktır. Bu yüzden satışlar ertelenebilir.


GYODER Başkanı/Işık Gökkaya


Yeni projeler için bu KDV oranları zam demek. Bu da vatandaşın sırtına yeni bir yük bindirecek anlamına geliyor. Ortalama bu KDV oranları yüzünden yüzde 20 zam yapılacak olan yeni projelerde, vatandaş peşinatı ödemede bile zorlanabilir.