Tebernüş Kireççi'ye SORU SOR

Kilyos

1930’lu yıllara kadar Çatalca’ya bağlı iken daha sonra Sarıyer ilçe sınırlarına dahil edildi. Şimdi Kilyos'u şehre bağlayan yol üzerindeki köyler, İstanbul'un villa tipi konutlaşma alanı oldu.



Kilyos


Kilyos nerede yer alıyor?


Kilyos, İstanbul Sarıyer ilçesine bağlı bir semttir. 1930 yılına kadar Çatalca’ya bağlı olan Kilyos, yönetsel düzenleme sonucu kurulan Sarıyer ilçesine dahil edildi. 


Bölgede çok eski zamanlardan itibaren yaşam olduğu, yapılan araştırmalar sonucunda açıklandı. Balıkçı köyü olarak geçmişte yer alan Kilyos, Roma İmparatorluğu döneminde gelişme gösterdi. Haçlı Seferleri döneminde bölgede karışıklık yaşansa da zamanla bölge kozmopolit bir yaşam merkezine döndü. 1960’lardan sonra turizm açısından gelişme göstererek, İstanbul sosyetelerinin uğrak yeri haline geldi. 


İlk yapılardan olduğu sanılan Cenevizliler tarafından yapılan kale, askeri saha içinde kaldı. Bu kale 2.Mahmut tarafından onarıldı. 


Adını, Rumca kum anlamına gelen Kilya’dan alan Kilyos, turizm açısından gelişmiş bir semttir.


Kilyos’a ulaşım nasıl sağlanmaktadır?


İstanbul'a 30 km/45 dakika uzaklıkta olan Kilyos'a Sarıyer sahilden gitmek mümkün. Sahil yolu özellikle hafta sonları çok kalabalık olduğu için alternatif yollardan biri; Bahçeköy üzerinden, orman yolundan gitmektir. Bu yol orman içi olması sebebiyle manzaralı ve daha keyifli.


Kilyos’ta hangi plajlar bulunmaktadır?


İstanbul içinde tatil mekanı olarak bilinen Kilyos’ta birçok plaj vardır. Bunlar; Dalia Beach Club, Solar Beach, Dalia Beach (Demirciköy), Uzunya Beach (Demirciköy) ve  Burc Beach (Gümüşdere)’dir.


Kilyos


Kilyos Kalesi’nin yapı özellikleri nasıldır?


904 ada, 2 parselde bulunan Kilyos Kalesiİstanbul’un korunması ve savunmasına yönelik olarak Boğaz’ın Karadeniz kıyısına inşa edildi. Kale, 17.yy’da Don Kazakların saldırısına uğradı. Sultan II. Mahmut zamanında onarıldı. 1854 yılında Kırım Savaşı sırasında bir ara hastane olarak kullanılan kale, I. Dünya Savaşı’nda ve İngilizlerin İstanbul’u işgali sırasında Boğazların korunmasına yardımcı oldu.


Kale, köşelerine birer dörtgen burç oturtulan kare planlıdır. Ancak, doğu köşesindeki burç yok olmuştur. Yapı kütlesi en geniş yerinde 90.90 x 90.60 metre olup, üstteki açık olmak üzere iki kata sahiptir. Kare biçimli yapıyı oluşturan kenar bloklar avluya açık tonozlu hacimlere sahiptir. Seyirdim yoluna (üst katına) kuzey ve güney köşelerindeki iki geniş rampadan ulaşılmaktadır.


Kale günümüzde kalıntı halindedir ve cepheleri, zamanla oldukça büyümüş ağaçlar ve bitki örtüsü ile kuşatılmış durumdadır. Zeminden kaynaklanan strüktürel problemleri bulunmaktadır.


Hazineye ait olan Kilyos Kalesi, İstanbul İl Özel İdaresi tarafından restore edilmektedir. 


Kilyos’ta hangi oteller vardır?


Kilyos; otel, motel ve pansiyonları ile turizme hizmet veren önemli bir yerleşim bölgesidir. Cafeler, restaurantlar, çay bahçeleri, kırları ve piknik yerleri ile özellikle yaz aylarında yüz binlerce insana hizmet verir. Turban tatil köyü ve plajı, Kale Otel, Yonca Otel, Yalı Otel, Mehtap Pansiyon, Yuva Otel, Grup Otel, Erzurumlu Otel ve Mistik Camping, Kilyos'a hareketlilik getiren turistik yerlerdir. Köy içindeki Kilyos Balık (Şanzelize) Restaurant, Mehtap Restaurant, Mehtap Nargile Cafe & Bar, Tayfun Cafe & Bar ve Karadeniz pide salonu halka hizmet vermektedir. Köyün tek eğlence merkezi Örs Disco dur.


Kilyos civarında hangi konut projeleri yer almaktadır?


1.SARIYER PARK

Firma: Propa İnşaat

Daire sayısı: 26

Daire büyüklükleri: 180- 240 metrekare

Daire fiyatları: 650 bin-775 bin dolar arası


2.TERRACE BAHÇE

Firma: İnanlar İnşaat

Daire sayısı: 78

Daire büyüklükleri: 54- 234 metrekare

Daire fiyatları: 300 bin - 850 bin TL


3.KULE EVLERİ

Firma: Erdemcem İnşaat

Daire sayısı: 50

Daire büyüklükleri: 150- 400 metrekare

Daire fiyatları: 300 bin- 1 milyon dolar


4.VAKANA VADİSİ

Firma: HY İnşaat

Daire sayısı: 46

Daire büyüklükleri: 225- 500 metrekare

Daire fiyatları: 450 bin dolar -1 milyon 250 bin dolar arası


5.OKSİZEN KONAKLARI

Firma: Eroğlu Yapı

Daire sayısı: 40

Daire büyüklükleri: 220-287

Daire fiyatları: 670 bin - 890 bin dolar


6.SARIYER EVLERİ

Firma: Turyapı İnşaat

Daire sayısı: İlk etap 340, ikinci etap 210 daire

Daire büyüklükleri: İlk etap 142- 220 m2, İkinci etap 60- 135 m2

Daire fiyatları:

İlk etap 3+1 325 bin TL

4+1 390 bin-420 bin TL

Bahçe dubleksi 500-680 bin TL

Çatı dubleksi 500-575 bin TL


7.SARIYER KONAKLARI

Firma: Beyazlar İnşaat

Daire sayısı: 40

Daire büyüklükleri:

Bahçe dubleksi 200 -220 m2

4+1 Çatı dubleksi 240-260 m2

4+1, 5+1 Daire fiyatları: 550 - 850 bin dolar arası