Tebernüş Kireççi'ye SORU SOR

Karşıyaka

İzmir'in yerleşim alanı olarak en değerli üç bölgesinden biridir. Yeni projeler, daha çok denizden uzak ya da denizi tepeden gören lokasyonlarında gerçekleştirilmektedir.



Karşıyaka nerede yer almaktadır?


Karşıyaka; İzmir’in bir ilçesidir. İlçenin doğusunda Bornova, güneyinde Bayraklı, batısında Çiğli, kuzeyinde Menemen ilçeleri yer almaktadır. 865 yılında İzmir-Menemen demiryolunun hizmete girmesiyle yerleşime açılmış ve özellikle 1874 sonrasında İzmir merkez (Konak) ile vapur seferlerinin başlatılmasıyla gelişmiş bir yerleşim yeridir. 


Karşıyaka tarihinde neler oldu?


19. yüzyıl Batı kaynaklarında "Kordelio" adı ile anılmıştır. İlçe 15 Mayıs 1919 tarihinde Yunan işgaline uğramıştır. 9 Eylül 1922'de ise Albay Suphi Kula komutasındaki 14. Süvari Tümeni tarafından işgal kaldırılmıştır. 


1876 yılında demiryolu hattının gelmesiyle, yamaçlarda yaşayanlar, demiryolunun sağ ve soluna yerleşmiştir. 1890 yılında ise vapur seferlerinin başlaması ikinci nüfus hareketini başlatmıştır. 


Karşıya turizmi ne durumdadır?


Tarihinin çok eski olması nedeniyle Karşıyaka, turizm sektöründe de potansiyel taşımaktadır. Bayraklı'daki 5000 yıllık Tepekule (Smyrna) harabeleri ile Tantalos mezarı önemli tarihi kalıntılardır. Ulu Önder Atatürk'ün annesi Zübeyde Hanım'ın mezarının Karşıyaka'da bulunması ilçenin önemini daha da arttırmaktadır. 


Karşıya’da yer alan sağlık kurumları hangileridir?


İlçede koruyucu sağlık hizmetleri; 18 sağlık ocağı, 3 aile planlaması ve ana çocuk sağlığı merkezi ve 1 Verem Savaş Dispanseri aracılığı ile sağlanmaktadır. Bunun dışında birçok özel sağlık poliklinikleri, tıbbi labaratuvarlar bulunmaktadır. Ayrıca 250 yataklı Karşıyaka Devlet Hastanesi, 1 diyabet merkezi, 1 diş ve protez tedavi merkezi, 1 halk sağlığı labaratuvarı, 1 SSK dispanseri, 1 milli eğitim dispanseri, 1 jandarma dispanseri, 2 Kızılay dispanseri, 1 DEÜ Tıp Fakültesi Polikliniği, 1 Başkent Üniversitesi Zübeyde Hanım Hastanesi ve 1 Bayraklı Central Hospital hizmet vermektedir. İlçede yaklaşık 240 civarında eczane faaliyet göstermektedir. Ayrıca Sosyal Hizmetler İl Müdürlüğü'ne bağlı kimsesiz ve bakıma muhtaç çocuklara hizmet veren 1 çocuk yuvası, aile danışma merkezi bulunmaktadır. 


Karşıyaka’ya nasıl gidilir?


Karşıyaka İlçesi'nden; Konak, Alsancak, Pasaport Göztepe'ye vapur, Üçkuyular'a ise arabalı vapur seferleri yapılmaktadır. Karşıyaka, Bostanlı ve Bayraklı'da birer iskele mevcuttur. İlçede şehirlerarası sefer yapan tüm otobüs firmalarının bilet satış ofisleri bulunmaktadır. Ayrıca, tarihi eserlerin açık havada sergilendiği Bostanlı Güzel Sanatlar Parkı Arkeoloji Müzesi ilçeye farklı bir hava katmaktadır.


Karşıyaka kardeş şehirler hangileridir?


Bosna Hersek – Zenica Belediyesi, Gürcistan – Kutaisi Belediyesi, KKTC – Girne Belediyesi, Kosova – Prizren Belediyesi, Makedonya – Veles Belediyesi, Almanya – Kreis Viersen Belediyesi, Yunanistan – Kavala Belediyesi, ABD – Washington Univercity Place Belediyesi, Almanya – Aachen Belediyesi, Bulgaristan – Kırcaali Belediyesi, Portekiz – Cascais Belediyesi, Slovenya – Piran Belediyesi.


Karşıyaka hangi birliklere üyedir?


Ciıoff, Covenant Of Mayors, Ege Belediyeler Birliği, İzkuş, Kıyı Ege Belediyeler Birliği, Tarihi Kentler Birliği, Türkiye Sağlıklı Kentler Birliği, Maskotumuz.


Karşıya Belediyesi tarafından hayata geçirilen projeler hangileridir?


Karşıyaka Belediyesi tarafından hayata geçirilen ve devam eden bazı projeler şöyle: Adan ve Kurban Satış Yeri, Arşiv Binası, Çarşı Tiyatro, Temizlik İşleri Binası, 1 Mayıs Anıtı, 2 Temmuz Anıtı, Afet Kardeşliği, Ali Dinçer Büstü, Bayraktepe Pazaryeri, Bilim Müzesi, Deniz Ambulansı, Deprem Anı Evi, İmbatlı Semtevi, Kadın ve Çocuk Konuk Evi, KKTC Girne Parkı, Kütüphaneler, Latife Hanım Köşkü Anı Evi.


Karşıyaka

Karşıya Belediye Başkanı Cevat Durak



Karşıyaka Belediye başkanı kimdir?


Karşıya Belediye Başkanı Cevat Durak’tır. 1955 yılı Malatya doğumludur.  Ege Üniversitesi İnşaat Mühendisliği Fakültesi'nde okumuştur. 


İnşaat Mühendisleri Odası, Ege Üniversitesi Mezunları Derneği’ne ve KSK'ye üye olan Durak, Bayındırlık Bakanlığı tarafından verilen inşaat mühendisliğinde ehli vukuf (uzman bilirkişi) belgesine sahiptir. 


1977 yılında CHP'ye üye olan Cevat Durak, 1983'de SODEP ve 1984'de ise SHP’ye üye oldu. 1989-1991 yıllarında iki yılı aşkın bir süre SHP Karşıyaka İlçe Başkanlığı görevinde bulundu. 1992 yılında CHP'nin Karşıyaka Kurucu İlçe Başkanı olan Durak, dört yıl İlçe Başkanlığı, bir yıl İl Yöneticiliği ve bir çok defa Kurultay Delegeliği görevlerinde bulundu. 


Cevat Durak 2004 yılı seçimlerinden Karşıyaka Belediye Başkanı oldu. 2009 seçimlerinde de % 64,27 oy oranıyla yeniden bu göreve seçildi.


Karşıyaka Belediyesi iletişim bilgileri nedir?


Telefon: 0 (232) 399 40 00

E-posta Adresi: info@karsiyaka.bel.tr



Önerilen Bağlantılar : Anneler günü konut kampanyaları