Tebernüş Kireççi'ye SORU SOR

Kampüs

Geçmişte sadece üniversiteler için kullanılan bir terimken, günümüzde tüm kamusal alanların kent dışındaki yapılarına verilen isimdir.


Kampüs


Kampüs nedir?


Kampüs; Fransızca kökenli bir kelimedir. Bir üniversitenin, kent dışında kurmuş olduğu yerleşkesidir. Burada; yurtlar, derslikler, fakülteler, spor salonları, sinema salonları, kütüphane gibi yapılar yer alır. Günümüzde kampüs kelimesi sadece üniversiteler için değil, tüm kamusal alanların kent dışındaki yapıları için kullanılmaktadır.


Kampüs kelimesi nasıl ortaya çıktı?


Kampüs kelimesi,  19. yüzyılda İtalya’daki campo sözcüğünün değişimi ile ortaya çıktı. Kortan’a  göre ise “kampüs” sözcüğü, özgün ilk olarak ABD’de 18 Yüzyılın ikinci yarısında Princeton’da kullanıldı. Kolej veya üniversite binaları arasındaki açıklık olarak tanımlandı.


Mimarlar tarafından tasarlanan üniversite kampüsleri hangileri?


1.Orta Doğu Teknik Üniversitesi - Mimarlık Fakültesi

2.İstanbul Teknik Üniversitesi - Ayazağa Kampüsü

3.Bilgi Üniversitesi - Dolapdere Kampüsü 2. Bina

4.Bilkent Üniversitesi - Müzik ve Gösteri Sanatları Fakültesi



Kampüs


İTÜ Ayazağa kampüsünde neler yer alıyor?


Rektörlük, Bilgisayar ve Bilişim Fakültesi, Elektrik- Elektronik Fakültesi, Fen-Edebiyat Fakültesi, Gemi İnşaatı ve Deniz Bilimleri Fakültesi, İnşaat Fakültesi, Kimya-Metalürji Fakültesi, Maden Fakültesi, Uçak ve Uzay Bilimleri Fakültesi, Fen Bilimleri Enstitüsü, Enerji Enstitüsü, Avrasya Yer Bilimleri Enstitüsü, Bilişim Enstitüsü, Beden Eğitimi Bölümü, Kültür Sanat Birliği, Spor Birliği.



Kampüs


Türkiye’de yer alan ilk kampüs üniversitesi hangisidir?


Orta Doğu Teknik Üniversitesi Türkiye’ deki ilk kampüs üniversitesidir.  Ankara’da Hacettepe Üniversitesi Beytepe, İstanbul’ da İstanbul Teknik Üniversitesi Maslak kampüslerinde eğitim yapmaktadır. İstanbul Üniversitesi’nin bazı fakülteleri de Avcılar’daki kampüse taşınmıştır. Yıldız Teknik Üniversitesi’nin belli başlı fakülteleri eski Yıldız Sarayı bahçesinin bir bölümünden oluşan kampüs içindedir. Trabzon’daki Karadeniz Teknik Üniversitesi, Diyarbakır’daki Dicle Üniversitesi, Erzurum’daki Atatürk Üniversitesi kampüste eğitim yapan öteki yükseköğretim kuruluşlarından bazısıdır. 


Hastane kampüsleri nedir?


Sağlık Bakanlığı Müsteşarı Prof. Dr. Nihat Tosun, 2010 yılında birçok hastane açılacağını açıkladı. Hastanelerin bir arada, kampüs hastanelerde toplanması planlandı. İlk çalışmaların ise İstanbul, Ankara, İzmir, Samsun, Erzurum, Adana, Mersin, Antalya ve Kayseri gibi şehirlerde başlayacağı söylendi.


Hastane kampüsleri hakkında daha fazla bilgiye ulaşmak için tıklayınız






Önerilen Bağlantılar : TOKİ Kayseri kura