Tebernüş Kireççi'ye SORU SOR

Kadir Topbaş kimdir? AK Parti İstanbul Adayı 2014

İstanbul Büyükşehir Belediyesi’nin 1 Nisan 2004’ten beri başkanıdır. Ali Müfit Gürtüna’dan sonra göreve gelmiştir. Mimar Kadir Topbaş, 1999-2004 yılları arasında Beyoğlu Belediye Başkanlığı da yapmıştır. SON DAKİKA: Kadir Topbaş, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan tarafından Mart 2014 yerel seçimleri için üçüncü kez AK Parti'nin İstanbul Büyükşehir Belediye Başkan Adayı ilan edildi.



Kadir Topbaş

İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Topbaş


Kadir Topbaş, kaçıncı kez İstanbul Büyükşehir Belediye Başkan Adayı oldu?


Mevcut İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Topbaş, 05 Aralık 2013 tarihinde Başbakan ve AK Parti Genel Başkanı Recep Tayyip Erdoğan tarafından üçüncü kez İstanbul Büyükşehir Belediye Başkan Adayı ilan edildi. 



Kadir Topbaş kimdir?



Kadir Topbaş, 8 Ocak 1945 tarihinde Artvin’in Yusufeli ilçesinde dünyaya geldi.  Türk mimar, işadamı ve siyasetçidir; İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı’dır.



Kadir Topbaş’ın İstanbul ile ilişkileri ne zaman başladı?



1860 - İstanbul ile ilişkileri 1860’lara uzanan Topbaş Ailesi’nden baba Hüseyin Topbaş, 1928 yılında İstanbul’a geldi. Kadir Topbaş’ın annesi ise 1935 yılında İstanbul’a yerleşti.


1945 - Annesinin savaş yılları boyunca bulunduğu Artvin, Yusufeli’nde 1945 yılında doğan Kadir Topbaş, henüz 3 aylıkken İstanbul’a geldi.



Kadir Topbaş hangi eğitimleri aldı?



1968 - Kadir Topbaş; ilk, orta ve lise öğrenimini İstanbul’da tamamladı. 1972 yılında Marmara Üniversitesi İlahiyat Fakültesi’nden, 1974 yılında Mimar Sinan Üniversitesi Mimarlık Bölümünden mezun oldu.Doktora tezini, İstanbul Üniversitesi Sanat Tarihi ve Arkeoloji Bölümü’nde “Hip Kasrı ve Boğaziçi Sivil Mimarisindeki Yeri” konusunda tamamladı.



Başbakan Recep Tayyip Erdoğan ile yolları ne zaman kesişti?



1976-1994 Serbest Mimarlık yapan Kadir Topbaş, 1994–1998 yılları arasında İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın danışmanlığını yaptı. Danışmanlığı süresince, Büyükşehir Belediyesi'ne bağlı olan saray, kasır ve tarihi eserlerin restorasyon çalışmalarına katkıları oldu. Kültür Bakanlığı İstanbul 1 Numaralı Kültür Varlıkları Koruma ve Anıtlar Kurulu Başkan Yardımcılığı görevini yürüttü. Bir süre aile şirketlerinin yönetiminde bulundu.



Kadir Topbaş ne zaman Beyoğlu Belediye Başkanı oldu?



1999 yılında Beyoğlu Belediye Başkanlığı'na seçildi. Bu görevi süresince İstanbul'a model olabilecek 'Güzel Beyoğlu' projesini hayata geçirdi.Mimari projesini kendisinin çizdiği 'Kentsel Dönüşüm ve Sosyal Rehabilitasyon' çalışmaları kapsamında Kasımpaşa'da Kapalı Spor Salonu Kompleksi, Eğitim ve Sosyal Tesislerini hizmete sundu.

2004 İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanlığı28 Mart 2004 tarihinde yapılan yerel seçimlerde AK Parti'den aday oldu ve İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanlığı'na seçildi.Kadir Topbaş'ın Bilgi Üniversitesi ile beraber çıkardığı ' Beyoğlu:  Kültürleri Buluşturan Kent', TAÇ Vakfı ile birlikte hazırladığı 'Geçmişten Günümüze Beyoğlu I-II' ve 'Anılarda Beyoğlu' isimli eserleri bulunuyor.Kadir Topbaş, 2007 yılından bu yana dünya kentlerinin Birleşmiş Milletleri sayılan Dünya Birleşmiş Kentler ve Yerel Yönetimler Teşkilatı'nın eş başkanıdır.Topbaş, aynı zamanda, İstanbul Kalkınma Ajansı başkan yardımcılığını, İstanbul 2010 Avrupa Kültür Başkenti Ajansı Koordinasyon Kurulu ve İstanbul Modern Yönetim Kurulu üyeliğini,TAÇ Vakfı (Tarih ve Çevre Vakfı) mütevelli heyeti ve yönetim kurulu üyeliğini yürütmektedir.Topbaş, evli ve üç çocuk babasıdır.



Kadir Topbaş hangi kuruluşlara başkanlık yaptı?



Kadir Topbaş, 2004 – 2007 yılarında UCLG-MEWA Başkanı ve UCLG Başkan Yardımcısı oldu. … UCLG-MEWA, Birleşmiş Kentler ve Yerel Yönetimler Teşkilatı-UCLG’nin yedi alt bölgesel teşkilatından birisidir. Orta Doğu ve Batı Asya bölgelerinden yerel yönetimleri kapsar. Genel Sekreterliği İstanbul’dadır.


Topbaş, 2004 – 2009 yıları arasında Marmara Belediyeler Birliği Başkanlığı görevini yerine getirdi. Marmara Belediyeler Birliği, yerel yönetimler ve belediyeler arasında işbirliği ve dayanışmayı geliştirerek, yerel yönetimlerin ve demokrasinin güçlenmesi için çalışmak; ülkemizde ve Birliğin üyesi olan belediyelerde, demokratik, katılımcı, saydam, hesap veren, insan hak ve özgürlüklerini esas alan bir yerel yönetim anlayışının yerleşmesi ve yaygınlaşması için çaba göstermeyi amaçlayan bir bölgesel yerel yönetimler kuruluşudur. Birliğe Marmara Bölgesi kentleri ve Bolu üyedir. Dr. Kadir Topbaş 2004-2009 yılları arasında Birliğin başkanlığını yürütmüştür. Marmara Belediyeler Birliği’nin şu anki başkanlığını Bursa Büyükşehir Belediye Başkanı Recep Altepe yürütmektedir.


Topbaş, 2009’da Türkiye Belediyeler Birliği Başkanı oldu. Türkiye Belediyeler Birliği (TBB), 1945 yılında belediyecilik alanında faaliyet göstermek üzere kamu yararına bir dernek olarak kurulmuş ve belediyelerin hak ve menfaatlerini dernek çatısı altında korumaya yönelik olarak belediyecilikle ilgili faaliyetlerini 57 yıl dernek statüsünde sürdürmüştür. 


Kadir Topbaş, 2007 – 2010 yıları arasında da UCLG Eş-Başkanı görevini üstlendi. Genel merkezi İspanya’nın Barselona kentinde olan Birleşmiş Kentler ve Yerel Yönetimler Dünya Teşkilatı, Ocak 2004’ten itibaren fiilen faaliyete geçmiştir. Teşkilatın temel amacı, “demokratik yerel yönetimin birleşik sesi ve dünya ölçeğinde savunucusu olmak ve yerel yönetimler ve uluslararası topluluk ile işbirliği içinde, değerlerini, amaçlarını ve çıkarlarını korumak”tır. Kısaca "Birleşmiş Kentler ve Yerel Yönetimler" olarak da anılan yeni dünya teşkilatı, uluslararası topluluk önünde yerel yönetimlerin etkin bir biçimde temsil edilmesini sağlayan, yerel yönetimler ve yerel yönetim birlikleri arasında uluslararası işbirliğini teşvik eden ve yerel yönetim konusunda dünya çapında temel bilgi kaynağı olan bir konumdadır. 100’den fazla ülkeden üyeleri bulunan yeni dünya teşkilatı, kentler ve yerel yönetimler alanında dünyanın en geniş kapsamlı oluşumu haline gelmiştir. 


2010’da UCLG Başkanı oldu. UCLG, Birleşmiş Kentler ve Yerel Yönetimler Teşkilatıdır. Belediye Başkanı Topbaş, UCLG Başkanı seçilmiştir.


UNACLA, Birleşmiş Milletlerin Yerel Yönetimler Danışma Kuruludur. BM-Habitat çerçevesinde faaliyetlerini yürütür. 2000 yılında oluşturulan Komite, bir grup seçkin belediye başkanı ve yerel yönetim temsilcisi tarafından oluşturulmuştur. UNACLA, yerel yönetimlerin BM-HABITAT programını uygulaması için bir kanal işlevi görür. Başkan Topbaş, UCLG Başkanı seçilmesinin ardından Nisan 2011’de UNACLA Başkanlığı görevine de seçilmiştir.


Asya Belediye Başkanları Forumu (AMF), kâr amacı gütmeyen bir sivil toplum kuruluşudur. Uluslararası hukuk ve forum tüzüğüne bağlı olarak faaliyetlerde bulunur. 2008 yılında Tahran’da kurulmuştur. Kadir Topbaş, 2011 – 2012Asya Belediye Başkanları Forumu Başkanı görevine getirildi. 


Kadir Topbaş, Temmuz 2012’de2015 sonrası Kalkınma Gündemi Üst Düzey Paneli üyesi 2015 yılı sonrasındaki küresel kalkınma gündemi konusunda danışmanlık sağlaması için Birleşmiş Milletler tarafından oluşturulan yirmi altı kişilik “2015 sonrası Kalkınma Gündemi Üst Düzey Paneli” üyeleri arasında gösterildi. 2015-Sonrası Kalkınma Gündemi Seçkin Kişiler Üst-Düzey Paneli BM Genel Sekreteri Ban Ki-moon tarafından Bin Yıl Kalkınma Hedeflerinin (MDGs) hedef tarihi olan 2015 sonrasındaki küresel kalkınma gündemi konusunda danışmanlık sağlaması için oluşturulan bir üst düzey paneldir. Panelde yirmi altı üye ve bunlara ek olarak resen Genel Sekreterin 2015 Sonrası Kalkınma Planlamasından Sorumlu Özel Danışmanı bulunmaktadır. Resmi üyelerin altısı Afrika ülkelerinden, sekizi Asya ülkelerinden, ikisi Doğu Avrupa ülkelerinden, dördü Latin Amerika ve Karayiplerden ve yedisi de Batı Avrupa ve diğer devletlerden gelmektedir. En Az Gelişmiş Ülkeler ve Küçük Adalar ve Gelişmekte olan devletler de temsil edilir. Sivil toplum, yerel yönetimler, özel sektör, akademik dünya ve gençlik de temsil edilmektedir. Üyelerin yarısı kadındır.


Kadir Topbaş, aynı zamanda İstanbul Kalkınma Ajansı Başkan Yardımcılığını, İstanbul 2010 Avrupa Kültür Başkenti Ajansı Koordinasyon Kurulu ve İstanbul Modern Yönetim Kurulu üyeliğini, TAÇ Vakfı (Türkiye Anıt Çevre Turizm Değerlerini Koruma Vakfı) ve FEV (Fiziksel Engelliler Vakfı) mütevelli heyeti üyeliklerini de yürütüyor.


Kadir Topbaş’ın Bilgi Üniversitesi ile beraber çıkardığı ‘Beyoğlu: Kültürleri Buluşturan Kent’, TAÇ Vakfı ile birlikte hazırladığı ‘Geçmişten Günümüze Beyoğlu I-II’ ve ‘Anılarda Beyoğlu’ isimli eserleri bulunuyor.



Kadir Topbaş’ın İstanbul Büyükşehir Başkanı olarak görevleri nelerdir? 



Büyükşehir belediye başkanı, büyükşehir belediye idaresinin başı ve tüzel kişiliğinin temsilcisidir. Büyükşehir belediye başkanı, ilgili kanunda gösterilen esas ve usullere göre büyükşehir belediyesi sınırları içindeki seçmenler tarafından doğrudan seçilir.


Büyükşehir belediye başkan vekili, Belediye Kanunundaki usullere göre belirlenir. Ancak, büyükşehir kapsamındaki ilçe ve ilk kademe belediye başkanları büyükşehir belediye başkan vekili olamaz.


Büyükşehir ve büyükşehir kapsamındaki ilçe ve ilk kademe belediye başkanları görevlerinin devamı süresince siyasi partilerin yönetim ve denetim organlarında görev alamaz; profesyonel spor klüplerinin başkanlığını yapamaz ve yönetiminde bulunamaz.


Büyükşehir belediye sınırları içindeki seçmenler tarafından 5 yıl süre ile seçilen Büyükşehir belediye başkanının görevleri 22 Temmuz 2004 tarihinde Resmi Gazete'de yayımlanarak yürürlüğe giren 5216 Sayılı Kanunun 18. maddesinde yer almaktadır.


Büyükşehir belediye başkanının görevleri şunlardır:


Belediye teşkilatının en üst amiri olarak belediye teşkilâtını sevk ve idare etmek, beldenin ve belediyenin hak ve menfaatlerini korumak.


Belediyeyi stratejik plâna uygun olarak yönetmek, belediye idaresinin kurumsal stratejilerini oluşturmak, bu stratejilere uygun olarak bütçeyi hazırlamak ve uygulamak, belediye faaliyetlerinin ve personelinin performans ölçütlerini belirlemek, izlemek ve değerlendirmek, bunlarla ilgili raporları meclise sunmak.


Büyükşehir belediye meclisi ve encümenine başkanlık etmek, bu organların kararlarını uygulamak.

Bu Kanunla büyükşehir belediyesine verilen görev ve hizmetlerin etkin ve verimli bir şekilde uygulanabilmesi için gerekli önlemleri almak.


Büyükşehir belediyesinin ve bağlı kuruluşları ile işletmelerinin etkin ve verimli yönetilmesini sağlamak, büyükşehir belediyesi ve bağlı kuruluşları ile işletmelerinin bütçe tasarılarını, bütçe üzerindeki değişiklik önerilerini ve bütçe kesin hesap cetvellerini hazırlamak.


Büyükşehir belediyesinin hak ve menfaatlerini izlemek, alacak ve gelirlerinin tahsilini sağlamak.

Yetkili organların kararını almak şartıyla, büyükşehir belediyesi adına sözleşme yapmak, karşılıksız bağışları kabul etmek ve gerekli tasarruflarda bulunmak.


Mahkemelerde davacı veya davalı sıfatıyla ve resmî mercilerde büyükşehir belediyesini temsil etmek, belediye ve bağlı kuruluş avukatlarına veya özel avukatlara temsil ettirmek.


Belediye personelini atamak, belediye ve bağlı kuruluşlarını denetlemek.


Gerektiğinde bizzat nikâh kıymak.


Diğer kanunların belediye başkanlarına verdiği görev ve yetkilerden büyükşehir belediyesi görevlerine ilişkin olan hizmetleri yerine getirmek ve yetkileri kullanmak.


Gerektiğinde görev ve yetkilerinden bir veya birkaçını ilçe veya ilk kademe belediye başkanına devretmek.


Bütçede yoksul ve muhtaçlar için ayrılan ödeneği kullanmak, özürlülerle ilgili faaliyetlere destek olmak üzere özürlü merkezleri oluşturmak.


Büyükşehir belediyelerinin 7 nci maddeye göre ilçe ve alt kademe belediyelerine görevlerini devretmeleri için büyükşehir belediye başkanının uygun görüşü aranır.


5216 Sayılı Kanunun 19.maddesine göre Belediye Kanunundaki hükümler saklı kalmak kaydıyla büyükşehir belediye meclisinin feshine neden olan eylem ve işlemlere katılan büyükşehir, ilçe ve ilk kademe belediye başkanlarının görevlerine Danıştay kararıyla son verilir



Kadir Topbaş hangi haberlere konu oldu?



Mimarlar Odası, Topbaş'ı Yalanladı (Radikal Gazetesi, 3 Haziran 2013)


Mimarlar Odası Genel Başkanı Eyüp Muhcu yaptığı açıklamada "Kadir Topbaş, Gezi Parkı üzerinde AVM projelerinin şu anda gündemlerinde olmadığını kamuoyuna bildirecekleri konusunda da söz vermişti" dedi.

İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Topbaş'ın "Mimarlar Odası Genel Başkanı Eyüp Muhcu'yla da projeyi değerlendirdik, yanlış anlaşılma olduğunu o da anladı, projeyi daha net gördü. İkna oldu" açıklamasına Muhcu'dan yalanlama geldi.


Mimarlar Odası Genel Başkanı Eyüp Muhcu, Radikal'e yaptığı açıklamada, Topbaş'ın açıklamalarının gerçek dışı olduğunu ve Gezi Parkı ile ilgili açıklamalarının da durumu kurtarmaya yönelik olduğunu söyledi.


"Topbaş sadece polis müdahalesi duracak sözü verdi"


Kadir Topbaş'ın kendilerine polis müdahalesinin son bulması için vali ve hükümet ile görüşmek için söz verdiğini de aktaran Muhcu'nun açıklaması şöyle:


"Kadir Topbaş, yaptığımız görüşmede Gezi Parkı'nın polis işgalinden kaldırılması ve bunun için Vali Mutlu ile görüşeceğini ve şiddet uygulamalarına son verileceği sözünü verdi. Topbaş ayrıca Gezi Parkı üzerinde AVM projelerinin şu anda gündemlerinde olmadığını kamuoyuna bildirecekleri konusunda da söz vermişti. Ancak yaptığı açıklamada siyasi çevreleri eleştirerek sorumluluğu üzerinden atma yolunu tercih etmiştir.


Sayın Topbaş'ın belli ki Valilik ve Hükümetle yaptığı görüşmelerin hiç bir etkisi olmamış ve bunun üzerine süreci aklayan, durumu kurtaran açıklamalar yapma ve siyasi çevreleri suçlama yolunu tercih etmiştir. Özellikle burada demokratik bir hakkın talep edildiğini, yurttaşların ve bütün demokratik çevrelerin sadece ve sadece parkın yaşatılması temelinde bir araya geldiklerini ve bunun da çok güzel bir demokratik dayanışma örneği olduğunu söyledik.


Provokasyon ve başka iddiaların demokratik kültürel ortamı karalama amacı taşıdığını da kendisine ifade etmiştik. Bizim ikna olduğumuzu söylemesi gerçek değildir. Asılsız ve gerçeği yansıtmamaktadır. Kaldı ki görüşmemizde dört meslektaşımız daha vardı."



Kadir Topbaş Eylemcilerle Görüşüyor mu? (Taraf Gazetesi, 8 Haziran 2013)



İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Topbaş'ın, Gezi Parkı eylemlerinden önce randevu vermediği Taksim Dayanışması temsilcileri yapılan görüşmelere katıldığı öne sürüldü.


Dün sabah itibariyle kimi Bakanlar Taksim eylemlerinde bulunan kurum ve kuruluşlardan temsilcileri çağırarak tek tek veya gruplar halinde görüşmelere başladı. İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Topbaş’ın da iştirak ettiği görüşmede temsilcilere daha çok gelişmelerle ilgili ne düşünüldüğü soruldu. Görüşmeye katılanlardan alınan bilgilere göre hükümet yetkilileri nihai çözüm toplantıları için bilgi topluyor.


Gezi Parkı’na Topçu Kışlası’nın yapılmaması için mücadele eden mimar, şehir plancıları, akademisyen ve esnaftan oluşan Taksim Platformu üyeleri projenin yapılmaması için İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Topbaş’tan daha önce randevu talebinde bulunmuş ancak randevu alamamıştı.


Görüşmelere katılan bir platform temsilcisi şunları söyledi:


“Şu anda İstanbul’da bakanların görevlendirilmesiyle ve Kadir Topbaş’ın da iştirakiyle görüşmeler gerçekleştiriyorlar. Birçok bakanla görüştük. Görüşmeyi gerçekleştiren bakanlar arasında Başbakan Yardımcısı düzeyinde kimse yok. ‘Bu gelişmeler hakkında neler yapılabilir? Ne düşünüyorsunuz’ konusunda fikirlerimiz soruldu ve notlar alındı. Ne olduğunu onlar da bizim kadar biliyor. Ama yine de daha çok anlamaya dönük görüşmeler gerçekleştiriyorlar, anlamaya çalışıyorlar".



Topbaş: “AVM Mümkün Değil ama Kent Müzesi Arzuluyoruz” (Hürriyet Gazetesi, 12 Haziran 2013)


İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Topbaş,” Topçu Kışlası olarak bahsettiğimiz yapının bina olarak oturma alanı 7 bin 500 metrekare. Bunun bir AVM olması mümkün değil” dedi. Topbaş, kent müzesinde ise ısrarlı olduklarının sinyalini verdi.


Kadir Topbaş Üsküdar-Ümraniye-Sancaktepe-Çekmeköy metrosu hattının tünellerini birleştirdi. Topbaş daha sonra gazetecilerin gündeme ilişkin sorularını yanıtladı. Bir gazetecinin "Dün yaşanan olayların ardından Gezi Parkı'nda son durum nedir?" şeklindeki soru üzerine Topbaş, "Bizim bu kente Topçu Kışlası'yla birlikte başta Kent Müzesi olarak katkı sağlamak, turizmde önemli bir pay almak için attığımız bir adımı maalesef başka çevrelerce ve bir takım gruplarca farklı yönlere çekildiğini görmekten üzüntü duyduğumu ifade etmek istiyorum" dedi.

Taksim'de toplamda 563 ağaç olduğunu ve 66 tanesini tekniğine uygun olarak taşıdıklarını anlatan Topbaş, bunu çevrecilerin gördüğünü belirtti. Kadir Topbaş, "Bunları Sadabad'a tekrar diktik. Şu anda yeşerdiler. Çevreciler, 'Başkanım sağolun bunları kurutmadınız yaşatınız da demediler" dedi.


"Kent müzesi arzu ediyoruz"


Topbaş, "Topçu Kışlası olarak bahsettiğimiz yapının bina olarak oturma alanı 7 bin 500 metre kare. Ortadaki top sahası olarak eski bilinen alanda 2 bin 500 metre kare, toplamda 11 bin metre kare. Yani yapı alanı, bastığı yer, oturduğu yer 7 bin 500 metre kare. Bunun Bir AVM olması zaten mümkün değil. Başbakanımızda söyledi. AVM ölçeğinde olan bir yer değil. Orada kafelerdir, bir takım ufak tefek hediyelik eşya, turizm eşyası satan malzemeleri satan yerler olabilir. Kasıt budur, esasında ama bu farklı değerlendirildi. Ben televizyon konuşmalarında da ifade ettim. 'Taksim de bir AVM'ye ihtiyaç yok' dedim. Çünkü orada cadde mağazacılığı, cadde alışverişi Beyoğlu'nun özelliği. Bunun bozulmasını zaten istemeyiz. Diğer taraftan İstanbul'un bir kent müzesi yok. Ciddi bir ihtiyaç var. Ve bizim burada ciddi anlamda bir kent müzesini arzu etmekteyiz. Taksim Cumhuriyet Anıtı çevresi dahil Gezi Parkı dahil toplamda 100 bin metrelik karelik bir alandır. Gezi Parkı 50 dönümlük bir arazidir. Buradaki ağaçların sadece bu ağaçlardan yani 563'den 89'unun taşınması gerekiyor. Bunlardan 12 tanesinin bir başka yere taşındığında tutma imkanı zayıf deniliyor. Diğerlerinde bu problem yok. Yine ağaçlar orada. Burada yapmak istediğimiz çevreye saygılı çevreyi rahatsız etmeyecek halkında kullanabileceği mekanlar oluşturmak. Hedefimiz bu. Bununda doğru olduğuna 

inanıyoruz." diye konuştu.


"Referandum gibi bir planınız var mı?" sorusuna Topbaş, "Samimi olarak söyleyeyim referandumu istemeyenler de var. Mimar Odası başkanı söylüyor onu kabul etmeyiz diyorlar" diye yanıt verdi.



Anadolu Yakasının Yeni Metrosunda Tüneller Birleşti (A.A., 13 Haziran 2013)


Anadolu yakasının ikinci metrosu olan Üsküdar-Çekmeköy metrosundaki tünel birleşimi düzenlenen törenle gerçekleştirildi.


İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Topbaş, "Hedefimiz, 2016 yılına vardığımızda İstanbul'da günde 7 milyon insanın metroyu kullanması. Yani artık insanlarımız ulaşımı yer altında yapacak" dedi.


Anadolu yakasının ikinci metrosu olan Üsküdar-Ümraniye-Sancaktepe-Çekmeköy metrosunun tünel birleştirme töreninde konuşan Topbaş, İstanbul'da ihmal edilen bir ulaşım aksını devreye sokmaya çalıştıklarını söyledi.

Topbaş, göreve geldiklerinde yaklaşık 45 kilometre olan raylı sistemi, 125 kilometreye çıkardıklarını aktararak, kent hareketliliğindeki en doğru çözümün metro olduğunu bildiklerini kaydetti.


Büyükşehir Belediyesi olarak yatırımlarının yarısını ulaşıma yaptıklarını anlatan Topbaş, şöyle devam etti: "Bunu ağırlıklı olarak metroya yaptık ve yapmaya devam ediyoruz. İçinde bulunduğumuz hat 20 kilometre, sonra da 4,5 kilometre daha ilave edilmek suretiyle 24,5 kilo ulaşacak önemli bir hat. Bu, Şile'den gelen insanlarımızın araçlarıyla kente girme ihtiyaçlarını ortadan kaldıracak bir hat. Marmaray ile entegre olacak bu sistemle İstanbul'un Avrupa yakasına, her noktasına erişim ve ulaşım imkanı sağlanacak. Büyükşehir Belediyesi olarak cumhuriyet tarihinin en büyük metro hatlarından Kadıköy-Kartal'ı 3 milyar liraya yaptık. Tuzla-Pendik'e kadar gidecek hattı bitirdik. Son birkaç istasyonluk bölüm kaldı o da tamamlanmak üzere."


Topbaş, Üsküdar-Çekmeköy metrosunun vagonlar hariç maliyetinin 563 milyon 889 bin avro olduğunu dile getirerek, hattı 2015'in sonunda hizmete açmayı planladıklarını kaydetti.


Bu sayede vatandaşların İstanbul'un her noktasına ulaşabileceğini anlatan Topbaş, metroyla yolculuğun 

Çekmeköy'den Üsküdar'a 24 dakika, Ümraniye'ye 12,5 dakika, Kartal'a 59 dakika, Yenikapı'ya 36 dakika, Taksim'e de 44 dakika süreceğini bildirdi.


Topbaş, kent hareketinde raylı sistemlerin kullanımının önemine işaret ederek, "Hedefimiz 2016 yılına vardığımızda İstanbul'da günde 7 milyon insanın metroyu kullanması. Yani artık insanlarımız ulaşımı yer altında yapacak" dedi.

İstanbul'u en etkileyici ve dünyada söz edilen bir kent olması yönünde her alanda yatırımlarını durdurmadan devam ettirdiklerini vurgulayan Topbaş, bunu da bir siyasi ayrım yapmadan gerçekleştirdiklerini ifade etti.

Topbaş'ın konuşmasının ardından Üsküdar-Çekmeköy metrosundaki tünel birleşimi gerçekleştirildi. Çalışanlar da birleşim noktasına Türk bayrağı astı.


Topbaş: Bundan Sonra Tüm Projeler Halka Sorulacak (Yapi.com.tr, 20 Haziran 2013)


İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Topbaş, Gezi Parkı ile açıklamalarda bulundu. Topbaş, "Bundan sonra bütün projeler halka anlatılacak ve görüşleri alınacak” dedi.


İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Topbaş, Gezi Parkı ile açıklamalarda bulundu. İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Topbaş, "Bundan sonra bütün projeler halka anlatılacak ve görüşleri alınacak. Bir otobüs durağının yeri bile değişse halka sorulacak. Yol ve güzergah değişikliğiyle ilgili bilgi verilecek" dedi.


Topbaş, zabıtaların çadır yakmasıyla ilgili soruya "4 zabıta memuru açığa alındı, taşeron 3 zabıta memurunun iş akdi feshedildi" yanıtını verdi. Gezi Parkı'ndaki çalışmalarla ilgili de bilgi veren Topbaş, 1000 personelle çalışmaların yoğun bir şekilde devam ettiğini ve 129 büyük ağaç dikiminin yapılacağını kaydetti.


Topbaş’ın açıklamalarından satırbaşları:


"Taksim Meydanı’nın daha nezih olması için çalışmalar devam ediyor. Otobüs peronları olmayacak. Sıkıntıları el birliğiyle İstanbullularla birlikte aşacağız.


"300’e yakın sanatçı, mimar ve STK temsilcileriyle görüştüm, bunu medyaya yansıtmadım."


"Olayların ilk gününde yüzde 95’i ağaçların sökülmeye başlandığını, Topçu Kışlası’nın inşaatına başlandığını zannettiler. Demek ki algı yönetiminde eksiklik olmuş, başka yanlışlar var."



"Tüm Projeler Halka Sorulmaz" (Radikal Gazetesi, 24 Haziran 2013)


İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Topbaş, olayların sürmesi halinde olimpiyatların hayal olacağını söyledi. 'Otobüs durağının yerini değiştirsek halka soracağız' sözünün yanlış anlaşıldığını belirten Topbaş, 'bunu mecazi anlamda kullanmıştım' dedi.


Topbaş'ın açıklamaları özetle şöyle:


"Türkiye'nin geleceği karartılmaktadır. Bizler yarınlarımız olan gençlerimiz ile güzelliğe yürümeliyiz. Çekişmeyi ortadan kaldıracak adımlarda bulunmaktayız. Çeşitli gerekçelerle Taksim'de toplanma çağrıları yapılıyor. Olaylar canlı tutulmaya çalışılıyor. Bunu geçmişte biz 68 kuşağında da gördük.


"Olimpiyatlar hayal olur"


Turizm ve ekonomi çok etkileniyor. Önümüzde 2020 olimpiyatları var. Artık karar aşamasındayız. Bu sıkıntılar yaşanırsa olimpiyatlar hayal olur. Kim kaybeder, Türkiye kaybeder.  Bundan sonra halkımızın isteklerini göz önüne alarak yeni bir yönetim anlayışı getireceğiz.  Turizmciler endişe içindeler. İstanbul'un başarıları gölgelenebilir. İstanbullular'ı bu hassasiyete davet ediyorum. Dostluk ve kardeşlik bağlarına gölge düşürülmesin.


"Rezervasyon iptali var"


Sıkıntıları beraberce elele vererek aşmalıyız. Demokratik haklar olarak sergilemek isteyen, uygun çerçevede yapmaları gerekiyor. Bir başkasını rahatsız etmeden talebini ifade eden Talimhane bölgesi başta olmak rezervasyon iptali var. Yanlıştan hepimiz döneceğiz inşallah.


"Tüm projeler halka sorulmaz"


Başka bir süreç başlayacak. Bazı projeler vatandaşa sorulur. Tüm projeler halka sorulmaz. Ümraniye'ye metro yapılırken halka sorulmaz bunun talebi bellidir zaten.Başbakanımız seçimden önce Haydarpaşa'da ve Galataport'u yapmak istediğini halka sordu ve yetki aldı. İstanbul'da yaptığımız çevre yatırımı, plajların tekrar kazanımı ve yapılan park ve bahçeler ortada. New York'tan bile temiz bir İstanbul var. Halkımızı temsilen belediye meclisi var, projeler orada tartışılır. Ben Otobüs durağını bile halka soracak derken mecazi anlatım kullanmıştım.


"Gezi Parkı'nı beraber kullanacağız"


Bir barış ve kardeşlik ortamında Gezi Parkı'nı beraber kullanacağız. Gezi Parkı içindeki düzenleme bitmek üzere. Otellerdeki rezervasyonları ortadan kaldırmak için çalışıyoruz. Demokratik bir ülkede kararlar sandıktan geçiyor. İstanbullular dozunu kaçırmasın, yeteri derecede herkes gerildi.


Topbaş, Taksim için Tarih Verdi! (A.A., 26 Haziran 2013)


İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Topbaş, Esnaf Odaları Birliği Başkanı ve esnaf temsilcileri ile yaptığı toplantı sonrası açıklama yaptı. Topbaş, Gezi Olaylarını da değerlendirerek, "Taksim'deki çalışmaları ağustos ayı içersinde tamamlama niyetindeyiz" dedi.


İstanbul Esnaf ve Sanatkarlar Odaları Birliği (İSTESOB) Başkanı Faik Yılmaz ve 140 civarında oda temsilcisi ve esnafla bir araya gelen Topbaş, toplantı sonrası gazetecilere açıklamalarda bulundu. Başkan Kadir Topbaş, 2 gün önce turizm sektörü temsilcileri ve STK'larla toplantı yaptıklarını, bugün öğleden sonra ise İTO yöneticileriyle bir toplantı yapacaklarını dile getirdi.


Başkan Kadir Topbaş, Gezi Parkı çevresinde bir düzenleme yaptıklarını ifade ederek, "O imajı, o yanlışı silmek bir farklı ve halkın rahatlıkla kullanabilecekleri bir park haline getirmek için ekiplerimiz gece ve gündüz çalışmaya devam ediyor. Trafiği yeraltına alma çalışmamız da devam ediyor" dedi.


Başkan Kadir Topbaş, Taksim projesiyle ilgili şu anda yargıya intikal etmiş 6 tane dosya olduğunu belirterek, "Bunun yapılmasıyla ilgili bir karar çıktığı takdirde buna halk karar verecek. Bunu belediyemiz yapacak diye söylendi. Şu anda bununla ilgili bir detay çalışması zaten yok. Kurula verilmiş olan avan projede zaten AVM yok. Orada şehir müzesi ve sanat galerisi var. Otel de yok" dedi.


Halk Gezi Parkı'na ne zaman girecek?


Taksim'deki çalışmaların olaylar nedeniyle geciktiğini anlatan Topbaş, "Geciken bir çalışmayı sürdürüyoruz. Ağustos ayı içerisinde tamamlama niyetindeyiz. İş makinelerinin yanması sebebiyle ciddi bir kayıp oldu. Oradaki mağduriyeti gidermek için çalışmaları hızlandırdık. Sayın valimizle dün de görüştüm. Olayların suhulete ermesi sonucunda bu çalışmaların bitimiyle birlikte halkımız artık Gezi Parkı'na girecektir" şeklinde konuştu.


Topbaş, Gezi Parkı'nın Maçka Parkı'yla birleşip birleşmeyeceği sorusu üzerine "Onunla ilgili bir çalışmamız var. Görüşmelerimiz devam ediyor" dedi.



Kadir Topbaş ve İstanbul Büyükşehir Belediyesi iletişim bilgileri neler?



Adres : İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanlığı - Saraçhane 


Santral : (0212) 455 13 00 (0212) 455 13 00


Telefon : (0212) 449 40 00 


Fax : (0212) 455 27 00 


E-posta : baskanamesaj@ibb.gov.tr 


Web Adresi: www.ibb.gov.tr, www.kadirtopbas.com.tr/




Önerilen Bağlantılar : Anneler günü konut kampanyaları