Tebernüş Kireççi'ye SORU SOR

İstanbul İzmir Otoyolu

2010 yılında temeli atılan İstanbul-İzmir otoyolu, Otoyol 33 olarak da bilinmektedir. Proje kapsamında İstanbul İzmir arası 3.5 saate indirilecektir.



İstanbul İzmir Otoyolu



İstanbul İzmir Otoyolu’nu hangi şirketler inşa etmektedir?


Gebze – Orhangazi - İzmir (İzmit Körfez Geçişi ve Bağlantı Yolları Dahil) Otoyolu Projesi projesi İstanbul ile İzmir'i birbirine bağlamayı amaçlamaktadır. Projenin ihalesi; 9 Nisan 2009 tarihinde düzenlendi.  Nurol İnşaat ve Ticaret Aş., Özaltın İnşaat, Ticaret ve Sanayi Aş., Makyol İnşaat, Sanayi, Turizm ve Ticaret Aş., Astaldi S.P.A., Yüksel İnşaat Aş., Göçay İnşaat Taahhüt ve Ticaret Aş. konsorsiyumu YİD (Yap-İşlet-Devret) usulüyle ihaleyi kazandı. Konsorsiyum 20 Eylül 2010 tarihinde projenin yürütücüsü olacak olan Otoyol Yatırım ve İşletme A.Ş.'yi kurdu. Projenin sözleşmesi 27 Eylül 2010 tarihinde imzalandı ve  28 Ekim 2010'da Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın katılımıyla temeli atıldı.


İstanbul İzmir Otoyolu projesinin diğer adı da Otoyol 33’dür.


İstanbul İzmir Otoyolu’nun güzergahları ve teknik özellikleri nedir?


-Asma Köprü (İzmit Körfez Köprüsü) (Dilovası-Hersek Burnu arası) Asma köprü yaklaşık 3000 metre uzunluğundadır. Ana açıklığı ise 1700 metredir. Proje tamamlandığında dünyanın en uzun açıklıklı ikinci asma köprüsü olacaktır.


Projenin; Gebze-Dilovası bölgesinden TEM Otoyolu'ndan ayrılarak İzmit Körfezi'ni asma köprüyle (İzmit Körfez Köprüsü) geçerek Orhangazi'ye ulaşıp oradan Bursa ve Balıkesir üzerinden İzmir'e ulaşması planlanmaktadır. 

-Proje 377 km otoyol ve 44 km bağlantı yolu olmak üzere 421 km uzunluğundadır.


-Yaklaşık 3 km uzunluğunda bir asma köprüye sahiptir.

-Toplam 18.212 m uzunluğunda 30 adet viyadük vardır.

-Toplam 7.395 m uzunluğunda 4 adet tünel yapılmıştır.

-209 adet köprü ve 18 adet gişe alanı mevcuttur.

-5 adet Otoyol Bakım Merkezi ile 7 adet servis alanı ve 7 adet park alanı projeye dahildir.


İstanbul İzmir Otoyolu’nun son durumu nedir?


İnşaat çalışmalarının devam ettiği projenin yaklaşık maliyeti 11 milyar TL olarak açıkladı. Dünyanın en büyük 4. asma köprüsü olmaya hazırlanan projenin uzunluğu toplamda 2862 metre olacak. Bununla birlikte İstanbul ve İzmir arası 3.5 saate indirilecek.


Binali Yıldırım proje hakkında neler söyledi?


Ulaştırma Bakanı Binali Yıldırım, İstanbul-İzmir Otoyolu Projesi hakkında şu açıklamalarda bulundu:

Projenin toplam maliyeti aşağı yukarı 11 milyar TL civarında. Sadece inşaat maliyeti 6 milyar dolar. Diğer girdileri de buna eklediğinizde 7,5 milyar doları buluyor. Türk parasına çevirdiğinde 13 milyar TL'yi geçiyor. 53 tane küçük ülkenin milli gelirinden büyük bir proje. Yani dünyadaki 53 ülkenin bir yıllık milli gelirinin üzerinde bir proje. Bu proje 10 tane 100 bin nüfuslu şehre bedel.


Süre bizim için çok önemli. 2015 içinde birinci etabın hizmete girmesi çok önemli. Bunun için arkadaşlar sağ olsun canla başla çalışıyorlar.


Bu proje bu küresel mali krizin en yoğun yaşandığı dönemde, tek proje bazında, bu kadar büyük hacimli bir proje dünyada bir veya iki tane. Avrupa'da ise en büyük proje. Dünyanın en büyük ikinci altyapı projesi. Ayrıca bu proje kapsamında yapılacak olan köprü toplam boy itibari ile 4 bin 200 metre ile dünyada üçüncü büyük köprü.

Bu projenin toplam yapım süresi 22 yıl 4 ay, Şu anda başladı. Yapılacak işletilecek ve bize devredilecek. İhale edilecek, en fazla parayı kim verirse ona vereceğiz. Onlar verirse onlara, vermezse bir başka babayiğit gelip alacak, işletmeye devam edecek, yolu kapacak halimiz yok.


Ülkemizin bayrağını dalgalandırıyorlar. Şu anda parasal güçleri müteahhitlerimizin proje olarak 25 katrilyonu aşmış durumda. Toplam 225 ülke içinde Türkiye toplam altyapı projeleri bakımından Çin'den sonra ikinci sırada geliyor.


İstanbul İzmir Otoyolu projesinin özellikleri nedir?


-İzmir – İstanbul otoyolu ve körfez geçişi ile seyahat süresi 7 saatten 3 saate inecek.

-İzmir – Manisa – Balıkesir – Bursa – Yalova – Gebze güzergâhındaki tüm seyahat süreleri yarıya inecek.

-Toplam uzunluğu 421 km. olacak.

-İzmir - Gebze yolunun trafik yükü % 30 nispetinde azalacak.

-İzmir Limanı, Marmara Bölgesi Limanları ve yapımı planlanan Çandarlı Limanı ile bağlantı sağlanacak.

-İzmit Körfezini geçme süresi asma köprü ile 6 dakika olacak.

-Çevreci enerji sistemleri kullanılacak, yol durum bilgisi, hız/şerit bilgisi, gişe sistemleri, internet bağlantısı, sis/buzlanma sensörleri gibi imkanlar araçlara bilişim sistemleri ile sunulacak.

-Kontrol merkezi iletişimi ile 7/24 yol desteği sağlanacak ve seyahat güvenliği artırılacak.

-Tahmini proje yatırım bedeli: 11 milyar TL

-Yaklaşık proje süresi: 5.5 yıl

-Proje süresince istihdam: 6 bin kişi

-Proje sonrası istihdam: 3.500 kişi

-Ekonomiye toplam katkısı: 900 milyon TL/yıl