Tebernüş Kireççi'ye SORU SOR

ISO 18001

ISO 18001, iş sağlığı ve güvenliğini ele alan bir belgedir. Ağır yüklerde çalışan işçilerin sağlığını ve güvenliğini kontrol etmeye yarar. Eğer bir şirket bu standarda sahipse, işçisinin güveliğine özen gösteriyor demektir.



ISO 18001 nedir?


ISO 18001; işyerinde çalışanların sağlığını ve güvenliğini etkileyebilecek uygulamaların sistematik olarak kontrol altında tutulmasını öngören bir yönetim modelidir. İngiliz Standartlar Enstitüsü tarafından, kuruluşların iş güvenliği konusunda üçüncü taraf belgelendirme taleplerine cevap olarak yayımlanmıştır. 


Genel anlamda iş güvenliği kavramı çalışanların, işletmenin ve üretimin her türlü tehlike ve zarardan korunmasını içermektedir. İnsan hayatının öncelik taşıması nedeniyle, işletme ve üretim güvenliği konularının ikinci planda kaldığı ve uluslararası alanda iş güvenliği kavramıyla genel olarak çalışanların güvenliğinin ifade edildiği görülmektedir.

1996’da BS 8800 Mesleki sağlık ve güvenlik yönetim sis. Rehberi 1997’de Technical report NPR 5001 1999’da BS tarafından (İngiltere’de) 2001’de OHSAS 18001 olarak yayınlanmıştır.


ISO 18001’in amaçları nelerdir?


-Kuruluşun faaliyetleri ile ilgili olarak, İSG risklerine maruz kalabilecek çalışanlar ve ilgili diğer taraflar için riskleri yok etmek veya en aza indirmek üzere bir OHSAS 18001 İSG yönetim sistemi oluşturmak,

-Bir OHSAS 18001 İSG yönetim sistemini kurmak, uygulamak ve sürekli iyileştirmek,

-Kuruluşun beyan ettiği OHSAS 18001 İSG politikasına uygunluk konusunda kendine güvence sağlamak,

-Bu uyumu başkalarına göstermek,

-Kuruluşun OHSAS 18001 İSG yönetim sisteminin bir dış kuruluş tarafından belgelendirilmesini / tescilini sağlamak,

-Bu standardın şartları ile uyumun sağladığını tayin ve bu durumu beyan etmek.


Firmalar ISO 18001 belgesini neden tercih etmelidir?


1.Ana üreticilerin, ihalelerde ve tedarikçi değerlendirmelerinde rakiplerine göre avantaj  sağlaması, öne geçmesi

2.Karlılığı arttırmak

3.SG çalışmalarını diğer faaliyetlere entegre ederek kaynakların korunmasını sağlamak

4.Yönetimin taahhüdünün sağlandığını göstermek

5.Motivasyon ve katılımı arttırmak

6.Ulusal yasa ve dünya Standartlarına uyum süresini ve maliyetini azaltmak

7.Paydaşların istek ve beklentilerini karşılayarak rekabeti arttırmak

8.Kuruluşlar tarafından sürdürülmekte olan ISG faaliyetlerinin sistematik olarak yayılımını sağlamak için bu sistem uygulanmalıdır.


ISO 18001 hakkında danışmanlık yapan firmalar hangileridir?


ISO 18001 belgesi hakkında danışmanlık hizmeti veren firmalardan bazıları şöyle: Kv Danismanlik, Yön Pozitif Danışmanlık ve Aracılık Hizmetleri, OHSİST Mühendislik, Kamark Patent, Nida Danışmanlık, Efor Patent Ltd., Mana Danışmanlık, KALİTE Gıda Danışmanlığı, Kaliten Danışmanlık, Pera Danışmanlık, Prosim Yönetim Danışmanlığı, Kalitek Danışmanlık, Eğitim Hiz. Ltd. Şti., Yönetim Danışmanlık, Güçlü Patent Marka Tescil Ve Kalite Danışmanlık, Meslek Patent, Belge Teklifi, Devrim Patent, Bilgi Patent, Nur Patent, Etken Kalite Danışmanlık Hizmetleri, Beyoğlu Danışmanlık.