Tebernüş Kireççi'ye SORU SOR

İnşaat şirketleri

Uluslararası referans listelerde kendini gösteren Türkiye inşaat sektörü şirketlerinin listesidir. Burada yayınladığımız liste, Engineering News Records’un 2012 raporunda yayınlanmıştır. Listedeki 225 dünya şirketinin 33'ü Türktür. SON DAKİKA: ENR, dünya devlerini listeledi, 2013 listesinde 25 Türk firması da var. İşte Türk devleri...



Dünyanın en büyükleri arasındaki 25 Türk müteahhitlik firması hangileridir?



ENR (Engineering News Record) dünyanın en büyük uluslararası inşaat firmalarını açıkladı. Türk müteahhitler, yayınlanan 30 farklı faaliyet kategorisinde toplam 25 firma ile yer alarak tüm dünyada en iyiler arasına girmeyi başardı.



ENR (Engineering News Record), ilk kez çeşitli faaliyet alanlarında üstlendikleri projelere göre dünyanın en büyük uluslararası inşaat firmalarını açıkladı. 


Türk müteahhitler, yayınlanan 30 farklı faaliyet kategorisinde toplam 25 firma ile yer alarak tüm dünyada en iyiler arasına girmeyi başardı.


TMB Başkanı Emin Sazak, “Türk müteahhitlerin uluslararası faaliyetlerinin 42 yıllık serüveninde 2000’li yıllar pazarların ve projelerin çeşitlendiği, yıllık uluslararası iş hacminin 10 kattan fazla artış gösterdiği, bu açıdan dikkat çekici bir rekabet gücü patlaması yaşandığı ve dünya markalığına yöneliş eğilimlerinin başladığı dönem olmuştur. 

2010’lu yıllar ise Türk müteahhitlerin dünyada uzmanlıkları ile de rekabet güçlerini kanıtladıkları bir dönem olarak anılacaktır. ENR tarafından küresel ölçekte ve 30 faaliyet alanı bazında yapılan sıralamada 25 firmamızın öne çıkmış olması bunu kanıtlamakta, Türk müteahhitliğinin yeni ve iddialı bir dönüşüm sürecinde başarıyla yol aldığına işaret etmektedir. Bundan büyük gurur duyuyoruz” dedi.


ENR’nin geçmiş yıllarda yaptığı sıralamalarda sektörel ayırımlara gidilmiyordu.



En büyük müteahhitler listesindeki Türk firmaları;


İnşaat şirketleri


Türkiye’deki inşaat sektörünün gelişim sürecinde neler yaşandı?


Türkiye’de inşaat sektörünün gelişimi 1950’li yıllarda başlamıştır. Bu dönemde kırsaldan kentlere göçün yoğun olması sebebi ile gecekondulaşma ve çıplak kentleşme meydana gelmiştir. Türkiye 1952 yılında NATO’ya girmiş ve Türk firmalarının yabancı firmalarla çalışmasına olanak sağlamıştır. Bu vesile ile daha az maliyetle ucuz makineler alınmıştır. 



1950’li yıllarda gelişmeye başlayan iç pazar 1980’lerde büyüme geliştirmiştir. 1988’li yıllarda ise fazla gelişim göstermesi ile birlikte yavaşlayamaya başlamıştır. 1993-2003 yılında Türkiye ekonomisi gelişirken inşaat sektörü oldukça gerilemiştir. 2003-2004 yıllarında ise inşaat sektöründe ani bir kalkış meydana gelmiştir. Arsa, arazi, konut fiyatlarındaki düşüş, ödeme kolaylıkları ve banka kredileri ile vatandaşın dikkatini çekmeye başlamıştır.



2010 Ocak ayı itibari ile inşaat sektöründe istihdam rakamları 130 bin kişiyi aştığı açıklanmıştır. İnşaat sektörüne bağlı 200’e yakın alt sektörlerde bu istihdamdan ve gelişimden faydalanmıştır. 



Türkiye dışında Türk müteahhitler; Orta Asya, Orta Doğu, Kuzey Afrika bölgelerinde istihdam sağlayıp, projeler geliştirmişlerdir. Bu şekilde inşaat sektöründeki istihdam 1 buçuk milyon kişiye ulaşmıştır. 

En fazla inşaat malzemesi ihraç edilen ülkeler; Irak, Mısır, Libya, Birleşik Arap Emirlikleri, İngiltere, Cezayir, Almanya ve İran.



Son yıllarda ise Türkiye’de inşaat sektöründe hızlı gelişimler yaşanmaya başlamıştır. 1999 depremi sonrası konut projelerine ayrı bir önem veren inşaat firmaları, birçok yere markalı konut projeleri yapmıştır. Uygun ödeme seçenekleri sunan firmalar dışında TOKİ’de birçok kişiyi ev sahibi yapmıştır. Kentsel sönüşüm projesinin de başlaması ile inşaat sektörü Türkiye’de şaha kalkmıştır.



Türkiye’de yer alan inşaat firmaları hangileri?


Uluslararası inşaat sektörü dergisi Engineering News-Records (ENR) 2012 yılında dünyanın en büyük 225 inşaat firması araştırması yaptı. Bu 225 ülke arasından 33’ü Türk inşaat firmaları seçildi. 



Bu firmalar: Polimeks Insaat Taahhut ve San Tic. AS, Renaissance Construction, Tekfen Construction and Installation Co. Inc., GAMA, Enka Construction & Industry Co. Inc., YAPI Construction, Industry & Trade Co., TAV Construction, Yuksel Insaat Co. Inc., Calik Enerji Sanayi Ve Ticaret AS, Cengiz Construction Industry & Trade Co. Inc., Alarko Contracting Group, Onur Taahhut Ticaret Ltd. Stl., MAPA Insaat ve Ticaret AS, Yapi Merkezi Insaat ve Sanayi AS, Nata Construction Tourism Trade & Industry, Nurol Construction and Trading Co., Kayi Insaat San. ve Tic. AS, Tepe Insaat Sanayi A.S., GAP Insaat Yatirim ve Dis Ticaret AS, IC Ibrahim Cecen Investment Holding Inc., Metag Insaat Ticaret AS, Rasen Insaat Ve Yatirim Ticaret AS, Dogus Insaat ve Ticaret AS, Yenigun Construction Inc., Limak Insaat Sanayi ve Ticaret AS, TACA Construction Inc., Summa Turizm Yatirimciligi AS, Eser Contracting and Industry Co. Inc., STFA Construction Group, Atlas Group, Beta Tek Insaat, Kontek Construction, MAKYOL Constr. Indus. Tourism & Trading Inc.


İnşaat sektöründeki olumlu-olumsuz taraflar nedir?


İnşaat sektöründe olumlu olarak görebileceğimiz noktalar şöyle; deneyimli teknik eleman, teknolojik bilgi birikimi, farklı gelir gruplarına alternatif proje üretebilmek, yoğun girişimcilik, yurtdışı iş deneyimi, güçlü makine parkı.

Türkiye’deki inşaat sektörünün olumsuz noktaları ise şunlardır: Uygun arsa bulmaktaki zorluklar, yetersiz sayıda uygun işçinin bulunması, yurtdışı müteahhitlik teşviklerinin az oluşu, kayıt dışı yapıların çok fazla oluşu, sigorta mekanizmaları, kamu yatırımlarına aşırı duyarlı olunması, taahhüt sürelerinin kısa olması.


Türkiye’de yer alan en büyük inşaat şirketlerinin temel özellikleri nedir?


Engineering News-Records (ENR) dergisinin, dünyanın en büyük 225 inşaat firmasına 2012 yılında giren 33 Türk inşaat firmasının ortak özellikleri arasında; yurtdışında yapmış olduğu kar getiren işler ve bu işleri zamanında bitirip teslim etmeleri yer alıyor.


İşte o firmaların temel özellikleri:


Polimeks İnşaat Taahhüt:  Erol Tabanca, Cem Siyahi ve Abdullah Gözener tarafından 1995 yılında kuruldu. 17 yıllık sürede toplam 118 projeye imza atan şirket projelerinin yüzde 95’lik bölümünü Türkmenistan’da yer alan projeleri oluşturuyor. Aşkabat Olimpiyat Kompleksi, Anayasa Anıtı, Bağımsızlık ve Tarafsızlık Anıtı, hükümet binaları, oteller, hastaneler, arıtma tesisleri, çimento fabrikaları, hipodrom ve alışveriş merkezleri şirketin projeleri arasında yer alıyor. Polimeks İnşaat bünyesinde 31 Ekim 2012 itibariyle toplam 13 bin 937 kişi istihdam ediliyor.

Rönesans İnşaat; Erman Ilıcak tarafından Rusya'nın St.Petersburg kentinde 1993 yılında kuruldu. Bugünlerde dokuz farklı ülkede alışveriş merkezleri, ofisler, oteller, karma projeler, ağır sanayi tesisleri, hafif üretim tesisleri, kimyasal ilaç üretim tesisleri, yiyecek ve içecek üretim tesisleri, araba ve makine fabrikaları, devlet binaları ayrıca enerji santralleri yapmaktadır. 



Firmanın kronolojisine bakıldığında 2000 yılında Moskova ofisini açtı ve Rönesans Gayrimenkul Yatırım çalışmalarına başladı. 2005 yılında; Ankara’da Optimum Alışveriş Merkezini açtı ve IKEA ile Rusya’da yapılması planlanan 8 alışveriş merkezinin yapımına başladı. 2006 yılında; Rönesans Gayrimenkul Yatırım’ı Ankara’da kurdu. Ayrıca ENR Top 225 Uluslararası Müteahhitler Listesi'nde 61’inci sırada, Rusya listesinde ise ikinci sırada yer aldı. 2008 yılında; Libya ve Trablus’ta ofisler açtı. Sochi Uluslararası Havalimanı ihalesi kazandı sonrasında Optimum İstanbul’u açtı. 2009 yılında; Libya, Türkmenistan ve Suudi Arabistan’da yeni ihaleler kazandı. Hidroelektrik Santralini devreye soktu. 2010 yılında; St.Petersburg’da Renaissance Hall satın aldı ve İstanbul’da Kozzy Alışveriş Merkezini açtı. 2011 yılında ise Novosibirsk’de Aura Alışveriş Merkezi, St.Petersburg’da Renaissance Forum Otel ve Ofis Kompleksi ile Adana’da Optimum Alışveriş Merkezi açtı.


İnşaat şirketleri



Tekfen İnşaat: Feyyaz Berker, Nihat Gökyiğit ve Necati Akçağlılar tarafından 1956 yılında kuruldu. İlk işleri Türkiye'nin çeşitli bölgelerinde inşa edilen 9 NATO havaalanının banket stabilizasyon çalışmalarıdır. 1964 yılında ilk Tekfen ampulü piyasaya sürdü. 1967 yılında Batmak-Irak boru hattını tamamladı. 1987 yılında Tarsus-Adana-Gaziantep otoyolu projesine başladı ve Irak-Türkiye petrol boru hattının 2.kısım inşaatını tamamladı. 1993 yılında Akmerkez’i açtı.2000 yılında İstanbul metro çalışmalarını tamamladı. 2002 yılında tamamladığı projeler arasında İstanbul Atatürk Stadyumu yer aldı. 2003 yılında ise Tekfen Tower’ı hizmete açtı. Tekfen Holding bünyesinde yer alan firmalar ise şöyle: TEKFEN İmalat ve Mühendislik A.Ş., TEKFEN Mühendislik A.Ş., HMB-Hallesche Mitteldeutsche Bau A.G. ALMANYA, AZFEN JV-AZERBAYCAN, CTS-AZERBAYCAN, GATE İnşaat Taahhüt ve Ticaret A.Ş., TGO İnşaat Taahhüt Ticaret Nakliyat Sanayi Ltd.



GAMA: 1959 yılında kurulan firma, güç santralları, petrol, çimento, petrokimya ve gaz tesisleri, fabrikalar, yüksek binalar, su arıtma tesisleri ve iletim hatları, köprü ve çeşitli altyapı yapımlarını gerçekleştirmiştir. GAMA’ya bağlı şirketler şu şekilde:  GAMA Endüstri Tesisleri İmalat ve Montaj A.Ş., GAMA Enerji A.Ş., GAMA International BV, GAMA Güç Sistemleri Mühendislik ve Taahhüt A.Ş. ve GAMA Ticaret ve Turizm A.Ş. 



GAMA, kurulduğu yıl 1959’da İzmir Çiğli Havaalanı işini yaptı. 1968 yılında Mersin Termik Santrali, Dünya Bankası’ndan “Endüstriyel tesis yapımı için yeterlilik belgesi alan ilk Türk firması” ünvanı aldı. İran’da 320 ton/saatlik Buhar Santralı işini 1974 yılında gerçekleştirdi. 1977 yılında İstanbul Boğazı’nda ilk denizaltı boru hattını döşedi. Ürdün Ain Ghazal Atık Su Arıtma Tesisi ve Atık Boşaltma Üniteleri, Suudi Arabistan Yamama ve Sakufa Çimento Fabrikaları, Irak Salahuddin Rafinerisi işleri ile ilk kez Orta Doğu’ya 1980 yılında adım atmış oldu. Birecik Barajı, Marmara Ereğlisi Doğal Gaz Çevirim Santralı, İzmit Kentsel ve Endüstriyel Su Temin Projelerini 1995 yılında yapmaya başladı. Son olarak ise 2010 yılında Türkiye'nin ilk Seyyar Cerrahi Hastane ve Mobil İlk Yardım İstasyonu, resmi bir törenle Türk Silahlı Kuvvetleri'ne teslim etti.


İnşaat şirketleri



Enka İnşaat: Şarık Tara ve Sadi Gülçelik tarafından 1957 yılında kuruldu. Türkiye’deki Aksu Kağıt Fabrikası, Chrysler Kamyon Montaj fabrikası ve Haydarpaşa Hububat Siloları'nın inşası ilk yapmış olduğu işler arasında yer alıyor. 1970 ile 1980 yıllarında; 150-MW Tunçbilek Termal Elektrik Santrali'nin inşası, Boğaziçi Köprüsü Yaklaşma Yolları ve Viyadüklerinin inşası yapmıştır. 1980 ile 1990 yılları arasında; Tasluca ve Kerbela Çimento Fabrikaları, Türkiye’deki Gerede-Ankara ve Ankara Çevre Otoyolu projelerinden sonra 1990 ile 2002 yılları ise Bechtel firması ile birlikte, Kazakistan’da, Tengiz Petrol Sahalarının geliştirilmesi için çeşitli projelere dair bir dizi sözleşme imzalamıştır.



TAV Tepe Akfen İnşaat: Yönetim Kurulu Başkanı Haydar Kurtdarcan’dır. Havaalanı ve Terminal Binaları, Pist, Apron ve Taksi Yolları, Çok Katlı İş Merkezleri, Çok Katlı Konut Projeleri, Alışveriş Merkezleri, Kültür Merkezleri, Genel İnşaat İşleri, Yeraltı Otopark Tesisleri İnşaat ve İşletmesi faaliyet alanlarını kapsıyor. Tav grubuna dahil olan şirketler ise şunlar: TAV Tepe Akfen Yatırım İnşaat ve İşletme A.Ş., TAV Havalimanları Holding A.Ş., TAV Esenboğa Yatırım Yapım ve İşletme A.Ş., TAV İşletme Hizmetleri A.Ş., TAV İstanbul Terminal İşletme A.Ş., TAV Yatırım Holding A.Ş., TAV Bilişim Hizmetleri A.Ş., TAV Havacılık A.Ş., TAV İzmir Terminal İşletme A.Ş., TAV-G Otopark Yatırım Yapım ve İşletme A.Ş., TAV Gözen Havacılık A.Ş., TAV Macedonia Dooel Skopje, TAV TUNISIA S.A., TAV Construction Muscat LLC., TAV Construction Qatar LLC., ATU Turizm İşletme A.Ş., BTA Havalimanları Yiyecek ve İçecek Hizmetleri A.Ş., RIVA İnşaat Turizm Ticaret İşletme ve Paz. A.Ş., Havaalanları Yer Hizmetleri A.Ş., TAV Özel Güvenlik Hizmetleri A.Ş., ESENBOĞA Ankara Döviz A.Ş., DAFNE Ege Döviz A.Ş., ARTI Döviz Ticaret A.Ş., TAV Urban Georgia LLC.


İnşaat şirketleri



Yüksel İnşaat: Ankara’da 1963 yılında kuruldu. Yüksel İnşaat Yönetim Kurulu Başkanı Emin Sazak olup, bünyesinde birçok şirketi barındırıyor. ISO 9001 Kalite Güvence Sistemi ile OHSAS 18001 İş Sağlığı Yönetim Sertifikalarını 1999 yılında aldı. Engineering News Record (ENR) dergisinde 2007 yılı verilerine göre dünyanın en büyük 225 inşaat firmaları arasında 85.oldu. Gebze-İzmir Otoyolu projesini 2010 yılında gerçekleştirdi. Ayrıca; Kazakistan, Afganistan, Suudi Arabistan, Özbekistan, Ukrayna, Romanya, Dubai gibi ülkelerde birçok proje yaptı ve yapmaya devam ediyor.



Çalık İnşaat: 1930’lu yıllarda Ahmet Çalık tarafından Çalık Holding kuruldu. Çalık Holding bünyesinde enerji işlerine başlayan Çalık Enerji, 2000 yılların başından bu yana Türkmenistan’da gaz yakıtlı enerji santrallerinin mühendislik, tedarik ve inşaat işlerinde görev almıştır. Şirket, hidroelektrik enerji santralleri, rüzgar enerji santralleri, doğalgaz enerji santralleri ve kömür yakıtlı enerji santralleri alanlarında faaliyetlerine devam ediyor. 



Cengiz İnşaat: 1980 yılında inşaat çalışmalarına başlamış ve 1987 yılında Cengiz İnşaat olarak çalışmalarına devam etmiştir. Otoyol, köprü, baraj, hidroelektrik santrali, havalimanı, liman, metro, demiryolu, elektrik santralleri, sulama ve dağıtım işleri, iletişim altyapısı ve son olarak otel, bina tesisat işleri ile ilgilenen şirket, 2012 yılı Engineering News Record (ENR) dergisinin dünyanın en büyük 225 inşaat şirketleri arasında 132.sırada yer almıştır.



Alarko İnşaat: 1950 yılında kurulan Alarko Şirketler Topluluğu bünyesinde yer alıyor. Alarko İnşaat, 1959 yılında kurularak, mühendislik alanında faaliyet göstermeye başladı. 1967 yılında ise 150 mühendis, 400 teknisyen ve işçi kadrosu ile Komple Sınai Tesis Taahhüdünü kurdu. 1986 yılında Alkent Etiler projesinin temeli atıldı. Rusya, Türkmenistan, Özbekistan ve Kazakistanda önemli, alt yapı, inşaat ve endüstriyel tesis işlerine ise 1990’lı yılların başında başladı. 2000’li yıllarda TCDD hızlı tren ve metro projelerine başlayıp  Hillside Su Otel’ini 2003 yılında faaliyete soktu. 



Onur Taahhüt: 1981 yılında Çetin İşletmeleri adı altında çalışmalarına başladı. Firma, 1981 - 1990 yılları arasında Türkiye Cumhuriyeti Karayolları Genel Müdürlüğüne bağlı muhtelif bölgelerde, Devlet ve İl yollarında yol yapım ve onarımı ile ilgili taahhüt etmiş olduğu işlerini yaptı. Hırvatistan, Ukrayna, Tunus, SuudiArabistan, Umman, Ekvator Ginesi ve Türkmenistan’da birçok projeye imza attı. Firma, Engineering News Record (ENR) Raporuna göre Uluslar arası Müteahhitler 2011 ve 2012  yılı sıralamasında 169. ve 136. sırada yer alıyor.



MAPA İnşaat: MNG Şirketler Topluluğu bünyesinde yer alan firma, 1978 yılında kuruldu. Şirket bünyesinde yüksek binalar, alışveriş ve ticaret merkezleri, oteller, tatil köyleri, sanayi tesisleri, baraj ve hidroelektrik santralları, sulama tesisleri, tüneller, karayolları, betonarme silolar, atıksu ve içmesuyu arıtma tesisleri, zemin stabilizasyonu ve temel kazık işleri yer alıyor. MAPA İnşaat bünyesinde yer alan bazı projeler şöyle: Kralkızı Barajı ve Hidroelektrik Santrali, İkizcetepeler Barajı, Tekirdağ-Bandırma-İzmir-İskenderun-Derince Liman Siloları, İzmir-Tahtalı, Gaziantep, Diyarbakır, İstanbul-Yeni Emirli İçme Suyu Arıtma Tesisleri İnşaatları, Topboğazı- Antakya Karayolu, Çorum – Sungurlu Karayolu, Trabzon Sahil Yolu ve Çayeli-Hopa Karayolu İnşaatı da yer almaktadır. Yurtdışında tamamlanan bazı önemli projeler arasında ise Sidi-Lahdjel İçme Suyu Arıtma Tesisi (Cezayir), Gorna Atıksu Arıtma Tesisi (Bulgaristan) ve Elbasan-Librazhd Karayolu Projesi (Arnavutluk).



Yapı Merkezi İnsaat: 1965 yılında kurulan firma, 80’li yıllardan sonra  köprüler, viyadükler, kat otoparkları, turizm tesisleri, konutlar ve entegre endüstri tesisleri projelerini gerçekleştirmiştir. Firma, 1998 yılından itibaren Engineering News Record (ENR) raporunda yer alıyor.


İnşaat şirketleri



Nata İnşaat: Necmettin Aytekin ile Tufan Aydoğan tarafından Adi ortaklık şeklinde 1990 yılında kurulmuştur. Ankara’da 1993 yılında ofis açmıştır. Projeler arasında Forum Trabzon AVM ve Yaşam Merkezi İnşaatı, Trabzon Dünya Ticaret Merkezi 1. Etap Sergi Salonu Showroom ve İdari Binası İnşaatı, Rumeli Holding Medya Center Star Gazetesi Matbaa ve Dağıtım Merkezi, Doğa Printing Center Hürriyet ve Milliyet Gazeteleri Basım ve Dağıtım Merkezi yer alıyor. Yol, köprü, sanat yapıları gibi altyapı çalışmaları dışında spor alanları da yapan firmanın faaliyet gösterdiği bir diğer dal ise artıma merkezleridir. 



Nurol İnşaat: 17 Ocak 1966 yılında üç erkek kardeşin ortak kurduğu bir şirkettir. Firma, Türkiye'de baraj, tünel, köprü, yol gibi altyapı ve ulaşım, endüstriyel tesis, iş ve ticaret merkezleri, otel, lüks konut, bina ve uydu kent projeleri gerçekleştirmiştir. Marmaray İstanbul Boğazı Batırma Tüp Geçiş Projesini de Nurol İnşaat yapmaktadır. Körfez ülkelerinde ve Kuzey Afrika, Polonya, Gürcistan olmak üzere birçok ülkede yurtdışı faaliyetlerini sürdürmektedir. 



Kayı İnşaat: 1991 yılında Kayı İnşaat kurulmuş olup, Volkswagen, IKEA, Pirelli, Beko, Vestel, Koç, Migros, Renault gibi firmaların işlerini yapmıştır. Kazakistan, Türkmenistan, Libya, Bulgaristan, Rusya, Irak gibi ülkelerden çalışmalarına devam etmektedir. Otel, Alışveriş merkezleri ve ofis yapımı hizmeti veren şirket, 2009 yılında Erzurum’da Kaletepe Enerji santralini yapmıştır. 



Tepe İnşaat: Bilkent holding bünyesinde yer alan bir şirkettir. Türkiye’de yer alan konut projeleri dışında yurtdışı odaklı çalışan şirketin birçok projesi vardır. Türkmenistan’da Tahıl  ürünleri üretim kompleksini ve Bereketli Ekmek ürünleri Satış Merkezini inşasını tamamlamıştır. Tepe İnşaat projelerinden bazıları; Taurus Balgat AVM, Forum Ankara Alışveriş Merkezi, Forum İstanbul Alışveriş Merkezi, Etsun Alışveriş Merkezi, Durres Hastanesi, Fırat Üniversitesi Hastanesi, SSK Eyüp Polikliniği, Kazakistan Üniversitesi İnşaatı Projesi - Yurt Binaları, Sakarya Üniversitesi Yurt Binası, Doğu Akdeniz Üniversitesi Yurt Binaları, Erzincan Oteli (3 Yıldızlı), 5 Yıldızlı Mövenpick Jolie Ville Otel, Kunduz Yol ve Altyapı Projesi, Askeri Koğuş Binaları (Task Order 4), Alman Savunma Bakanlığı Askeri Kışla İnşaatı, Meteksan Matbaa Tesisi, Automotive Glass Alliance Rus ZAO Otocam Fabrikası, nadolu Cam 2.Fırın İnşaatı, Ankara Esenboğa Havalimanı İç ve Dış Hatlar Terminal Binası YİD Projesi (TAV), Antalya- Gazipaşa Havaalanı Terminal Binası, Karaganda Astana Yol Projesi, Vishnevka Astana Bölümü, İmranlı (Sivas)-Kayseri Doğal Gaz Boru Hattı, Bakü-Tiflis-Ceyhan Ham Petrol Boru Hattı (LotA), Narlife, Narcity.













 



Önerilen Bağlantılar : TOKİ indirim 2016, TOKİ Kayseri kura, 3. Havalimanı