Tebernüş Kireççi'ye SORU SOR

Hyde Park

İngiltere’nin başkenti Londra’nın sembollerinden biridir. 249 hektarlık alana kurulu Hyde Park manzaralı One Hyde Park Apartmanı’nda Rinat Ahmedov’un aldığı ‘dünyanın en pahalı dairesi’nin bedeli 136 milyon sterlin (neredeyse 350 milyon TL) tutmaktadır.



Hyde Park

Hyde Park



Hyde Park nerededir?



Eskiden Westminster Sarayı’na dâhil olan Hyde Park, 17. yüzyıl başında halka açılmasıyla şehrin en değerli açık mekânlarından biri hâline gelmiştir. 


Hyde Park, bitişiğindeki Kensington Bahçeleri'yle birlikte 249 hektarlık bir alanı kaplar.Bahçeler bölümünde Long Water, park bölümünde de Serpentine olarak bilinen bir gölü içine alır.Parkın Marble Arch'a yakın kuzeydoğu köşesinde ise, çok eskiden beri sokak hatiplerinin serbest konuşma yeri olarak bilinen Speakers' Corner bulunur. 

Dünyada bilinen en büyük parklardan biridir.


Hyde Park, Londra'daki Kraliyet Parkları'nın en büyüğüdür.


Park içinde Prenses Diana için yapılmış bir anıt çeşme de mevcuttur.



Hyde Park neden ‘özgürlük parkı’dır?



Hyde Park’ın uluslar arası şöhreti Hatipler Köşesindeki serbest hitâbet geleneğinden gelmektedir. Pazar günü bu parka gelip istediği gibi konuşmak serbesttir. Kraliçe’ye hakâretten başka her türlü konuşmanın serbestçe yapıldığı Hyde Park bir nevi milletlerarası sergi özelliği taşımaktadır. Burada konuşulan sözler park dışında konuşulduğu takdirde suç teşkil etmektedir. Halbuki burada konuşulunca suç unsuru olmamaktadır. Güneşlemek için geniş çim alanları, gezinti için çeşitli yolları olan Hyde Park’ta eğlence ve dinlenme adıyla her türlü fuhuş ve ahlaksızlık yapılmaktadır.



Hyde Park, Türkiye’de hangi haberlere konu oldu?



Hyde Park'ta Taksim protestosu (Hürriyet Gazetesi, Haziran 2013)


Taksim Gezi Parkı’nda yaşanan olaylar İngiltere'nin başkenti Londra’da da protesto edildi. Farklı kesimlerden yaklaşık bin kişi, Taksim’de yaşanan olaylara tepki göstermek amacıyla Hyde Park girişinde bir araya geldi. AK Parti ve Başbakan Tayyip Erdoğan aleyhinde sloganlar atan göstericiler, hükümeti istifaya davet etti


Gösteride “Londra’dan Taksim’e 1000 selam”, “Polis şiddetine son verin!”, “Türk medyası utanç vericisin”, “Her yer Taksim her yer direniş”, “Bir ağaç ölür, tüm millet uyanır”, “Ben sadece ayran almaya çıktım”, “İstanbul yalnız değilsin” şeklindeki pankart ve sloganlar dikkat çekti.


Burada yapılan konuşmada, Taksim’deki internetin sınırlandırıldığı ve Türk medyanın olayla ilgili hiçbir şey yayınlayamadığı iddia edilerek, katılımcılardan Londra’daki protesto foto ve videolarını sosyal medya yoluyla paylaşması çağrısında bulunuldu.


Bu arada, gösteri yerindeki bir grup protestocunun Öcalan posteri açmasına İngiliz polisi izin vermedi. Polis olay yerinden uzaklaştığı bir sırada Öcalan bayrağını tekrar açan gence, bu sefer yaşlı bir bayan müdahale etti ve gencin elindeki bayrağı yere indirdi. PKK sempatizanı grup ile yaşlı bayan arasında yaşanan tartışmayı polis devreye girerek engelledi



Londra’da One Hyde Park’a rakip geliyor (Hürriyet Gazetesi, Ağustos 2011)


Küresel yatırımcılar İngiltere’nin başkenti Londra’dan yeniden dirilen emlak piyasasında sağlam bir yer edinebilmek için çabalarken, Avrupa’nın önde gelen yatırım fonlarından biri başkentin en pahalı sitelerinden birini inşaa etmeye hazırlanıyor.


Haftasonu tamamlanan bir anlaşma sonucunda Orion Capital Managers adlı emlak yatırım firması, Chelsea’de birinci yerleşim bölgesinde 4.046 metrekarelik bir alanın 85 milyon sterline (234 milyon TL) sahibi oldu. Firma buraya, 300 milyon sterlin (826 milyon TL) değerinde bir site inşaa etmeyi planlıyor.


Sitenin başkentin en pahalı adresi olmak için Londra’nın gözde binası ‘One Hyde Park’ ile yarışması bekleniyor. Anlaşma emlak şirketlerinin, kurumsal yatırımcıların ve zengin insanların Londra’daki evleri talep üzerine paraya çevirmek için yarıştığı bir zamanda geldi. Yabancı alıcıların ilgisi ile yükselen Londra’daki ev fiyatları ekonomik kriz öncesindeki fiyatlarına geri döndü, hatta onun da üzerine çıktı. Başkentte haziranda ilk defa kira ortalaması bin sterlin (2.753 TL) bariyerini yıktı.


Orion’da yönetici olan Aref Lahham, “Londra’daki konutlar şu an altın gibi işlem görüyor. Bir milyarderseniz ve paranızı yatıracak güvenli bir yer istiyorsanız, Londra gayrimenkulleri bir sığınak. İnsanlar Londra’da yaşamak istiyor” dedi.


25 milyondan başlıyor


Siteye 6 dairenin, bir dubleks çatı katının bulunacağı bir bina ve iki müstakil villa inşaa edilecek. Konutların fiyatlarının yaklaşık 25 milyon sterlin ila 35 milyon sterlin (68 milyon TL ila 96 milyon TL)arasında değişeceği tahmin ediliyor. Yerli ve yabancı alıcıların beğenisine sunulacak ve Glebe diye adlandırılacak yerleşim alanının, istenirse tek bir kişiye de satılabileceği belirtiliyor.



Dünyanın en pahalı apartman dairesi (Hürriyet Gazetesi, Nisan 2011) 


Ukraynalı işadamı Rinat Ahmedov satın aldığı 136 milyon sterlinlik daire ile rekor kırdı. Dairenin dekorasyonunu da tamamen değiştirecek


Ukrayna’nın en zengin adamı, dünyanın en pahalı apartman dairesinin sahibi artık. Yaklaşık 16 milyar dolarlık servete sahip Rinat Ahmedov, Londra’nın One Hyde Park adlı apartmandan aldığı iki daire ile yeni bir rekora imza attı.


136 milyon sterlin (neredeyse 350 milyon TL) ödeyen Ahmedov 2007’de aynı apartmanın çatı katını da almıştı. Böylece Hyde Park manzaralı üç katlı bir konuta sahip oldu.


Toplam 2 bin 300 metrekarelik bir alana yayılan apartmanı alan, zengin bir şarap kavına da sahip oluyor. Yanındaki Mandarin Oriental oteliyle anlaşmalı, böylece ev sahipleri otel müşterisi muamelesi görüyor, oda servisi isteyebiliyor. Spa ve squash kortlarını saymaya gerek var mı bilinmez. Ve tabii emniyet: Dairenin camları kurşun geçirmez, ayrıca güvenlik İngiliz özel kuvvetleri subayları tarafından sağlanıyor. Apartmanın asansörleri retina tanıma sistemi ile çalışıyor.


Oturanlar gizli tutuluyor


“Ev alma komşu al” demişler, o yüzden aynı apartmanda kimlerin oturduğuna bakalım istedik ama güvenlik nedeniyle pek çoğu gizli tutuluyor; Avrupa ve ABD basınının sayabildiği isimler şöyle: Kazakistanlı madencilik devi Vladimir Kim, Ortadoğu’nun önde gelen politikacıları ve kraliyet ailesi mensupları ve bu apartmanı inşa eden Christian-Nicholas Candy.


Candy kardeşler Londa’nın yeni emlak kralları olarak biliniyor. Her ne kadar sayfadaki fotoğraflarda ev dayalı döşeli görünse de Ahmedov burayı mobilyasız aldı ve dekorasyon için de Candy kardeşlere başvuracağı konuşuluyor. Bunun bedeli de yaklaşık bir 150 milyon TL’yi bulacak.


Yeni komşu kim?


Ahmedov, Ukrayna’nın en önemli finansal ve siyasi aktörlerinden. Ülkenin başkanı Viktor Yanukoviç’in destekçisi ve Sovyetler sonrası dönemden en çok para ile çıkan işadamı. Ülkenin mali durumu kötüye gitse de, pek çok Ukraynalı sefalet sınırında yaşasa da Ahmedov’un serveti artıyor. Onun bu daireye aldığını ilk duyuran yayınlardan Forbes’un, dünyanın en zenginleri listesinde 39’uncu sırada. 2005’ten beri hiç çıkmadığı bu listede bu yıl geride bıraktığı bazı isimler şöyle: George Soros, Mark Zuckerberg, Roman Abramoviç.


Bir maden işçisinin oğlu olarak dünyaya gelen 44 yaşındaki Ahmedov bugün Ukrayna’nın en büyük enerji ve kömür üreticisi. Şirketlerinde 130 bin kişi çalışıyor. Evli ve iki çocuk babası Ahmedov’un en büyük hobisi futbol. Türk futbolseverlerin yakından tanıdığı Mircea Lucescu’nun çalıştırdığı Shaktar Donetsk kulübünün de sahibi.



Prenses Diana çeşmesi yeniden halka açıldı (Hürriyet Gazetesi, Ağustos 2004)


Galler Prensesi Diana'nın anısına Londra'daki Hyde Park'ta yaptırılan çeşme gecikmeyle de olsa yeniden halka açıldı. Oval biçimli bir yüzük şeklindeki granit anıt çeşme açıldıktan kısa bir süre sonra üç kişinin suda kayarak düşmesi ve yaralanması nedeniyle 22 Temmuz'da kapatılmıştı.


Kazaların ardından İngiltere'de tartışmalara neden olan anıt çeşmenin yeniden açılışı, 12 Ağustos olarak öngörülmesine karşın, ortaya çıkan son dakika sorunları nedeniyle gecikmeyle yapılabildi.


Amerikalı mimar Kathryn Gustafson tarafından tasarlanan ve 5,2 milyon euro'ya mal olan anıt çeşme, suyun aktığı kanal üzerinde yürüyen insanların düşmemesi için pürtüklü hale getirildi.


Park yetkilileri, ayrıca ziyaretçilerin anıt çeşmeye girmelerinin engellenmesi için 6 park çalışanını görevlendirdi ve bariyerlerin de şimdilik kaldırılmamasına karar verdiler.