Tebernüş Kireççi'ye SORU SOR

Henri Prost

Henri Prost, Taksim Gezi Parkı planını ilk ortaya atan mimardır. Birçok ödüle sahip olan Prost, 1936 yılında İstanbul’a gelerek, İstanbul’da planlar hazırlamıştır.



Henri Prost


Henri Prost kimdir?


1874 yılında doğan Henri Prost, 1935 ile 1951 yılları arasında İstanbul'un nazım planını hazırlayıp uyguladı. Roma'da Villa Médicis'te, Tony Garnier, Jaussely et Hebrard ile birlikte kent yenilemesi üzerine çalışmalar yaptı. Prost, 1909 yılında Anvers şehrinin Şehir Planı Yarışması'nda 1.lik ödülü kazandı. 1928 yılında Raymond Poincaré tarafından Paris Bölgesinin çevre düzenlemesi, ulaşım planlama, organizasyon ve peyzaj projelerinin hazırlamasıyla görevlendirildi. 1935 ile 1951 yılları arasında Taksim'in Lamartine Caddesi'ndeki 55 numaralı evde yaşadı.

1902’de Yüksek Mimarlık Okulu’ndan mezun olarak bu okulun öğrencilerine verilen "Roma Büyük Ödülü’nün ilkini kazandı. 


Henri Prost Türkiye’de neler yaptı?


Henri Prost, 1936’da İstanbul’un planlanması konusunda Atatürk’ten aldığı davetle İstanbul’a geldi. Türk Hükümetince de İstanbul’un planlanması görevi verildi. Prost, İstanbul için bir imar planı yanında bazı mevzi planlar da hazırladı. İstanbul’un 1/5.000 ölçekli nâzım planını 1937’de tamamladı ve plan 1939’da onaylandı. 


Prost, İstanbul ve Beyoğlu Cihetleri Nâzım Planı’nı İzah Eden Rapor ve 1950’de İstanbul Belediyesince yayımlanan, 3 ciltlik, İstanbul’un Yeni Çehresi adındaki çalışmalarında da İstanbul’a ilişkin görüşlerini ve planın ilkelerini açıkladı. Şehrin güzelleştirilmesini öne çıkaran estetik kaygıları ağır basan bir şema hazırlayan Prost’un önerileri 1938-1949 yılları arasında Vali ve Belediye Başkanı Lütfi Kırdar’ın gerçekleştirdiği bir dizi imar operasyonuna da kaynak teşkil etti.


Sarayburnu ve Sultanahmet çevresinin tarihi karakterinin korunması ve arkeolojik park olarak nitelenmesi, su içinde, Topkapı’ya doğru geniş bir zooloji ve botanik parkı önerisi, surların dışında yeşil bir koruma kuşağı bırakılması, Beyazıt, Aksaray, Eminönü, Şişhane meydanlarının düzenlenmesi, Harbiye, Osmanbey, Nişantaşı’ndaki düzenlemeler ile Maçka Parkı (şimdiki Demokrasi Parkı) ve Taksim Gezisi Prost planının birçoğu uygulamaya aktarılabildi. Tarihi yarımadanın sulietini koruyabilmek için denizden 40 m irtifa seviyesinde yer alan yapıların yüksekliklerinin üç kat ile sınırlandırılması Prost planının günümüze ulaşabilmiş en bilinen ve tartışılan ilkelerinden oldu.


Prost’un 1950’de İstanbul Belediyesi şehircilik mütehassıslığı görevinden ayrılmasından sonra bıraktığı planların revizyonlarını yapmak üzere 1951-1952 yıllarında bir revizyon komisyonu oluşturulmuş, bu komisyon da görevini 1952’de Müşavirler Heyeti’ne devretmiştir. 


Henri Prost’un İstanbul planları nasıl?

Henri Prost

Atatürk Bulvarı



Henri Prost

İstanbul ulaşım planı




Yalçın Bayer, Henri Prost hakkında neler söyledi?


Yalçın Bayer, 23 Ocak 2010 tarihli Hürriyet Gazetesi köşe yazısında Henri Prost hakkında şunları söyledi:


Özellikle ses kirliliğine karşı yaptırımlarıyla gündeme gelen Birpınar, uygulamaları veİstanbul’un sorunları hakkında Recycling Industry dergisindeki söyleşisinde çarpıcı açıklamalar yaptı.


Son 20 yıldır şehrin dört bir yanındaki gökdelenlerin İstanbul içinde yeni bir İstanbulyarattığını ifade eden Prof. Dr. Birpınar “1994’te İstanbul Belediye Başkanı olan Sayın Başbakanımız Erdoğan büyük bir ağaçlandırma ve yeşillendirme kampanyasına start verdi. Şu an geldiğimiz noktada İstanbul’un %50’si ağaçlarla kaplı, dünyada ormanı bu kadar çok metropol yok. Ancak bu oran İstanbul’un kuzeyinde. Yaşam güneyde Marmara kıyılarında olduğu için insanlar yeşilliği hissedemiyor” diyor.


Şu an en büyük sorunlardan birinin, şehrin iç kesimlerinde ağacı dikecek yer olmadığına dikkat Birpınar, İstanbul’un çevre planını Fransız mimar Hanry Prost’a yaptırmanın büyük bir hata olduğunu söyledi. Hanry Prost ilk iş olarak Osmanlı’nın mesire yeri olarak kullandığı Haliç’in kıyılarını sanayi olarak değiştirmesiyle 1980’li yılların ortalarına kadar sanayinin bütün atıklarını Haliç’e döktü. Haliç’in temizlenmesinde şu anki Çevre BakanımızVeysel Eroğlu’nun o dönem İSKİ Genel Müdürü’yken çok büyük katkıları oldu.


-  Sadece İstanbul’un Beşiktaş tarafında 571 tane eğlence yeri bulunuyor. Bir gece bir doktor aradı. Gürültüden uyuyamadığını söyledi. Bir başka gece pilot aradı. Yarın uçak düşerse sorumlusu sensin, dedi. Ben de gece gittim, gürültüyü durdurdum. 2006 yılından bu yana ses kirliği yaratan mekanlara 15 milyon TL ağır para cezası kestik.






Önerilen Bağlantılar : TOKİ Aksaray kura