Tebernüş Kireççi'ye SORU SOR

Helal sertifika

Helal sertifika; kumar oynatılmayan, ibadete uygun yapılan yapılara ve yiyecekleri İslam’a uygun bir şekilde hazırlanan otellere veriliyor. Fadıl Akgündüz’ün Bayrampaşa projesi Caprice Gold, ilk 7 Hilal sertifikasını Malezya’dan alıp gelen proje oldu.



Helal nedir, haram nedir? 


Helal; Arapça bir kelimedir. Türk Dil Kurumu (TDK) sözlüğüne göre, “Dinin kurallarına aykırı olmayan, dinî bakımdan yasaklanmamış olan, haram karşıtı” anlamını taşır. Bir diğer kelime anlamı ise “yasal, meşrudur”. Helal kelimesinin zıttı ise haramdır. Haram da TDK sözlüğünde “Din kurallarına aykırı olan, dinî bakımdan yasak olan, helal karşıtı” olarak tanımlanır. Haram bir yandan da şeriatla yönetilen ülkelerde ‘yasal olmayan’ anlamına gelir. 


Helal sertifika


Helal sertifika nedir?


Son yıllarda kafaları karıştıran ve ortaya çıkan bir terim vardır. Bu da helal sertifikadır. Helal sertifika; bağımsız, tarafsız bir kurum tarafından denetlenen ve helallik standartlarına uygun olan ürünlere verilen sertifikadır.


Helal sertifika ilk olarak gıda ürünlerinde ortaya çıktı. Burada, yenilmesi haram olan ürünlerin bulunmadığı ve İslam kurallarına uygun üretilip üretilmediği denetlenen ürünlere verildi. Daha sonra ise helal sertifika birçok sektöre girmeye başladı.


Helallik sertifika emlak sektörüne de girdi


Otelcilikte kalitenin yıldız sayısı ile belirlenişine alternatif olarak helallik sertifikası getirildi. İslami kurallara uygun olup olmadığı bu sertifika ile belirlenen yapılara ve kurumlara verilen sertifika, Malezya’nın başkenti Kuala Lumpur’da düzenlenen 1. Uluslararası İslami Turizm Standartları Konferası’nda belirlenen standarttaki otellere verilecek.


Bu standartlar arasında mimari özellikleri, konumu, verilen hizmetler, yiyecekler, içecekler, ibadete yönelik hizmetler yer aldı. Helallik sertifikasına başvuran şirketler 5 ya da 7 sertifika alabilecek.


Helallik sertifika almak isteyen otellerde aranan özellikler nedir?


1. Kumar oynatılmayacak

2. İbadet merkezi olacak

3. Yiyecek ve içeceklerde haram ürünler kullanılmayacak

4. Disko tarzı müzikler çalınmayacak

5. Lobilerde haremlik-selamlık yapılacak

6. Kadınlar için ayrı, özel, kapalı havuzlar bulunacak



Helal sertifika


Helallik sertifika alan yapılar hangileridir?


Jet-Pa tarafından Bayrampaşa’da hayata geçirilen ve inşaatı devam eden Caprice Gold projesi Dünyada ilk 7 Hilal sertifika alan proje seçildi.


Dünya üzerindeki helal sertifika standartlarına uyan havalimanı ve alışveriş merkezlerinde ise Türkiye 3.sırada yer aldı.


Caprice Gold, Hilal Sertifikası’nı nasıl aldı?


Putra Dünya Ticaret Merkezi’nde 2012’nin Aralık ayında yapılan ve 2 gün süren konferansta, İslami uygulamalara dayalı turizm ve otelcilik standardının belirlenmesine yönelik oturumlar düzenlendi. Evrensel İslami Turizm Standartları Merkezi ve Asya’nın en büyük üniversitesi olan MARA Teknoloji Üniversitesi’nin Otel ve Turizm Fakültesi tarafından ortak düzenlenen konferansta, İslami turizm ve otel işletmeciliğine yönelik standartlar konusunda uzman kişiler bilgi ve deneyimleri paylaştı.


DÜNYANIN İLK HİLAL SERTİFİKASI CAPRİCE GROUP’A VERİLDİ

1. Uluslararası İslami Turizm Standartları Konferansı’nın ikinci gününde yapılan ödül töreninde Caprice Group yatırımlarından olan Caprice Thermal Palace Didim’e ilk hilal sertifikası verildi. Otelcilik sektöründe yıldız olarak belirlenen standart sistemi İslami turizmde 5 Hilal Sertifikası ile tanımlanıyor. Bu kapsamda daha önce Caprice Group otellerini ziyaret ederek incelemelerde bulunan Evrensel İslami Turizm Standartları Merkezi, Caprice Thermal Palace Didim’e 5 Hilal, Caprice Gold Bayrampaşa Oteli’ne de 7 hilal verdi.


Bu ödüller konferansın ikinci gününde Eski Malezya Başbakanı ve Konferans Onursal Başkanı Dr. Mahathir Mohamed tarafından Caprice Group Yönetim Kurulu Başkanı M. Fadıl Akgündüz’e verildi.

Böylece dünyada İslami standartları uygulayan ilk otel olan Caprice Termal Palas Didim ve Caprice Gold Bayrampaşa Oteli, dünyada hilal sertifikası alan ilk oteller oldu.


Helal ev tartışması nasıl doğdu?


BBC’nin 12 Aralık 2012 tarihli haberine göre; Hollanda’nın başkenti Amsterdam'da yaklaşık 180 apartman dairesi Müslüman müşterilerin istemlerine cevap verecek şekilde yeniden düzenlendi. Yapılan düzenlemeler arasında abdest almaya uygun musluklar ve erkeklerle kadınların bulunduğu mekanları ayıran sürgülü kapılar da var.


Bazı sağcı politikacılar bu tür değişiklikler isteyen kişiler için "Mekke'ye gitsinler" gibi yorumlar yapınca tartışma koptu.


Dışardan bakıldığında bu apartman dairelerini başkent Amsterdam'ın mütevazı batı varoşlarından Bos ve Lomner'deki diğer sosyal konutlardan ayırt etmek mümkün değil. Aynur Yıldırım, bu şekilde düzenlenmiş evini çalışkan bir emlakçı şevkiyle gezdiriyor. Banyoda abdest almak için daha alçağa konmuş musluğu gösteriyor. Aslında dindar olmayan bir ailenin evinde de rahatça rastlanabilecek bu düzenleme işin içine din girdiğinde tartışmalı hale geliyor. Ama en çarpıcı değişiklik mutfağı bölen sürgülü kapılar . Aynur Yıldırım sürgülü kapıya işaret ederek "Mutfağı zaman zaman kapatabilmek ve biraz daha mahrem olmasını sağlayabilmek istiyordum" diyor ve bazen de erkeklerle kadınların ayrı alanlarda oturmasını istediklerini anlatıyor.


Eigen Haard emlak bürosundan Wim de Waard değişikliklerin sebebinin kesinlikle dini olmadığını, pratik uyum düzenlemeleri olduğunu söylüyor. Değişiklikler Müslüman gruplar da dahil mahallede yaşayanlara danışıldıktan sonra yapılmış.


Emlakçı de Waard dairelerin Müslümanlara ayrılmadığını, bu sosyal konutların bekleme listesindeki öncelik kriterleri, aile mensuplarının sayısı ve gelir durumuna göre dağıtıldığını anlatıyor.