Tebernüş Kireççi'ye SORU SOR

Halit Narin

Martı Otelleri ve Martı GYO’nu da bünyesinde barındıran grubun onursal başkanıdır. Halit Narin, Türkiye Tekstil Sanayii İşverenleri Sendikası’nın 41 yıl aralıksız başkanlığını yapmış, Nisan 2013’te bu görevini devretmiştir.



Halit Narin
Martı Grubu Onursal Başkanı Halit Narin


Halit Narin kimdir?



Halit Narin, 1930 yılında İstanbul'da doğdu. İstanbul Erkek Lisesi'nden mezun olduktan sonra İngiltere'de Bolton Collage of Technology'de Tekstil Mühendisliği öğrenimini tamamladı. 


Ticaret yaşamına 1948 yılında atıldı. 1951 yılında Bakırköy'de Narin Tekstil İşletmeleri A.Ş.'yi babası Nurullah Narin ile beraber kurdu. 1972 yılında Çerkezköy'de inşaatına başlanan Narin Mensucat 1974 yılında üretime geçti. 

1964 yılında Türkiye Tekstil İşverenleri Sendikası Başkan Yardımcısı, 1972 yılında başkan seçildi. 1972'den beri başkanlık görevini sürdürmektedir. 


1972 yılında Türkiye İşveren Sendikaları Konfederasyonu (TİSK) Başkan Yardımcısı, 1974 yılında TİSK Başkanı oldu. 1989 yılında bu görevinden ayrıldı, 2001 yılında TİSK'in Onursal Başkanlığı'na seçildi.


Halit Narin, 1974 yılında Marmaris'te 100 ortaklı Martı Otel'in tüm hisselerini aldı.


1975 yılında kurulmuş olan İTKİB Tekstil ve Konfeksiyon İhracatçıları Birliği'ne 1975-1978 ve 1987 - 1989 dönemlerinde başkanlık yaptı. 


2004 yılının Eylül ayında, Uluslararası Tekstil Sanayicileri Federasyonu (ITMF) Başkan Yardımcılığına seçildi. 


Halit Narin, Marmaris Martı Otel İşletmeleri A.Ş., Akdeniz Martı Turizm ve Yatırım A.Ş. ve Çerkezköy'de kurulu bulunan entegre tekstil tesisi Narin Tekstil A.Ş. gibi kuruluşların ortağı ve onursal başkanıdır.


Marmaris'in İçmeler Beldesi'nde 250 öğrencilik "Halit Narin Turizm ve Otelcilik Meslek Lisesi" yaptırdı.



Halit Narin 41 yıllık sendika başkanlığı koltuğunu kime bıraktı?



Türkiye Tekstil Sanayii İşverenleri Sendikası’nda 41 yıldır sendikanın Yönetim Kurulu Başkanı olarak görev yapan Halit Narin, başkanlığı Nisan 2013’te devretti. Türkiye Tekstil Sanayii İşverenleri Sendikası’nın 23. Olağan Genel Kurulu, 27-28 Nisan 2013 tarihleri arasında gerçekleştirildi. Sandık başına tek listeyle giden üyeler, yeni yönetim kurulunu kurma görevini Muharrem Kayhan’a verdi. Genel Kurul, 41 yıldır sendikanın Yönetim Kurulu Başkanı olarak görev yapan Halit Narin’e Onursal Başkanlık unvanı verilmesini ittifakla kabul etti.


41 yıllık koltuğu sonunda bıraktı


1961 yılında kurulan ve çalışma hayatının en köklü teşkilatlarının başında gelen Türkiye Tekstil Sanayii İşverenleri Sendikası’nın 23. Olağan Genel Kurulu, 27-28 Nisan 2013 tarihleri arasında üyelerinin büyük bir katılımı ile gerçekleşti. Tek liste ile sandığa giden üyeler, Muharrem Kayhan’ı sendika başkanlığına seçti. Sendikanın 41 yıllık başkanı Halit Narin, bu dönem başkanlığa adaylığını koymazken, tekstilciler Genel Kurul’da Narin’i Onursal Başkanlık unvanı ile taçlandırdı.


Halit Narin hangi haberlere konu oldu?



Narin, Martı’yı İstanbul’da uçuracak (Milliyet Gazetesi, Temmuz 2012) 


Sanayide küçülen ancak hizmet sektörüne yaptığı yatırımlarla adından söz ettiren Narin Grubu turizmde çıtayı yükseltiyor. Grubun turizm şirketi Martı’nın 55 milyon dolar düzeyindeki cirosunun İstanbul Talimhane’de açılan yeni otelle 75 milyon dolara yükselmesi hedefleniyor.


Oya Narin bir zamanların efsane işadamı Halit Narin'in kızı, ailenin turizm şirketi Martı Otel İşletmeleri’nin Yönetim Kurulu Başkanı. Erkek kardeşi Emre Narin de başkan yardımcısı olarak görev yapıyor şirkette.


Narin deyince hepimizin aklına, 1980'lerin sonlarında 100 milyon dolarlık cirolar gerçekleştiren Narin Tekstil gelir. Narin Tekstil artık sadece sipariş üzerine denim kumaşı üreten, varla yok arası bir konumda. Çerkezköy’deki dev arazisinde de Narin Park konutları yükseliyor.  


Yumurtaları dağıttı


Tekstilin bir gün gerileme dönemine gireceğini anlamışçasına bütün yumurtaları aynı sepete koymayan Halit Narin, 1974 yılında Marmaris'te 100 ortaklı Martı Otel'in hisselerini toplayarak, ülkenin tek turizm tesisini ele geçirmişti. O tarihlerde henüz 10 yaşında olan Oya Narin babasının tekstile yönlendirme isteğine karşın, otelin koridorlarında bellboyların peşinde, gelen konukların çantalarını taşımaya koşuyordu.


Bellboyların “Bahşişleri kapıyor” diye şikayetçi olduğu küçük kız çocuğu babasının bütün itirazlarına karşın eğitimini 

de turizm alanında yaptı. Ve bugün 2 bin 800 yatak kapasitesine sahip turizm operasyonlarını başına geçti, milyon euro’luk yatırımlarla otel portföyünü genişlettikçe genişletiyor. Bir zamanlar tekstil işindeki dev ölçeklere güvenerek kızına, "Otelcilik okuyacaksın da ne olacak!” diyen Halit Narin, turizm işlerinde oluşan ekonomik ölçekleri gördükçe, grup turizm yatırımları sayesinde ayağı kalktıkça, "İyi ki beni dinlememişsin” diyor.


Fadıllıoğlu tasarımı


Sanayi tarafındaki işlerin ağırlığını azaltan Narin ailesi İstanbul'a büyük bir şehir oteli kazandırdı. Taksim Talimhane Caddesi’nin başında, tasarımını Zeynep Fadıllıoğlu'nun yaptığı otel, dış basında da adından söz ettirdi. Financial Times, "Otelde Carnegie Prize sahibi film yapımcısı Kutluğ Ataman’ın da eserleri yer alıyor. Zeynep Fadıllıoğlu, dört direkli bir Osmanlı otağına da yer vermiş" diye yazdı. London Evening Standart ise, “Atrium’un ortasında yer alan Osmanlı çadırı, duvarlardaki el yapımı tasarımlar, Osmanlı Sarayı’ndan esinlenilmiş SPA gibi detaylar yer alıyor" diye yazdı. Şakirin Camii'yle adından söz ettiren Zeynep Fadıllıoğlu modern, içinde sanatı da barındıran bir tasarım yapmış. Oya Narin ve Zeynep Fadıllıoğlu sorularımı cevapladı.


Sanayi yatırımlarınızı küçültünüz...


2000’li yılların başında piyasaya giren iskontolu Asya malları tekstilde rekabeti bozdu. Narin Tekstil için gerileme dönemi başladı. Hayatın, ekonominin dinamikleri bizi yeni sektörlere itti. Sanayide küçüldük, turizmde ve gayrimenkulde büyüdük. Narin Tekstil, Çerkezköy bölgesinde konumlanan ilk sanayi tesisiydi. Babam yıllar önce fabrikayı buraya kurarken, bölgede 1000 dönüm de arsa almış. Grubun tekstil işlerinin küçülmesiyle araziye 10 bin konutluk imar izni alındı. 500 konut, orta ölçeki bir alışveriş merkezi ve ilköğretim, Anadolu lisesi, meslek lisesinden oluşan üç okulun yapımını tamamlayıp teslim ettik. Kalan konutların yapımı sürüyor. Anlayacağınız Narin Tekstil, Narin Park adıyla bir yaşam merkezine dönüştü.


Turizm cironuz ne kadar?


Bu yılı 55 - 60 milyon dolarla tamamlayacağız. Martı İstanbul'un da portföye girmesiyle birlikte önümüzdeki yıl 75 milyon dolar civarında bir ciro oluşacak. Önümüzdeki yıl üç dört şehir otelinin işletmesini de üstlenmeyi planlıyoruz. Yurtdışında da benzeri bir modelle çalışabiliriz.

Jodie Foster da konakladı


Kaç oteliniz var?


1969'da Türkiye’nin ilk resort oteli Martı Resort Otel'i açtık. 1988'de Marmaris'teki La Perla Otel bünyemize katıldı. Martı Myra Otel'i (Kemer) 1995 yılında işletmeye başladık. Orhaniye Marmaris'teki Martı Marina & Yacht Club'ı 1996'da devreye soktuk. 450 yata kadar bağlama kapasitesi var.


Jodie Foster Şirince'deki otelinizi nasıl buldu?


Güllü Konak, 2007'den beri faaliyette. Burayı kendisi bulup rezervasyon yaptırmış. Özellikle sonbaharda çok güzel oluyor. Oprah Winfrey de kendisi bulmuştu. Özel bir havası var bu otelin, geçen hafta Avusturya cumhurbaşkanını ağırladık. Bizim Marmaris Orhaniye'deki 32 odalı Martı Hemithea de geçen mayısta hizmet vermeye başladı. Geçen yıl Marmaris Maliye Kampı'nı 49 yıllığına kiraladık. Geçen yıl yine Martı Aphrodisias Butik Otel - Karacasu’nun temellerini attık. Ve bu ay, Taksim bölgesinde 25 bin metrekareye kurulu, 270 odalı 5 yıldızlı Martı İstanbul Hotel'i hizmete açtık. 2012 itibariyle toplam yatak kapasitesi 2 bin 800’e ulaştı.


İstanbul Martı ne kadara mal oldu? Oda fiyatları ne kadar?


20 milyon euroya. Standart odalarda fiyat 250 eurodan başlıyor, içinde Türk hamamı, osmanlı cam altı tekniğiyle yapılmış yatak başlarının olduğu, tavanlarının kalemişiyle bezendiği geniş suitlerin fiyatı 650 euro ile 900 arasında değişiyor.


250 metrekare gibi geniş bir alana yayılan, tarihi yarımadaya bakan, ottoman sedir köşesi, el dokuması halıları, sedef kakma mobilyaları bulunan, Türk hamamı, jakuzi gibi fonksiyonların bir arada düşünüldüğü kral dairelerinde ise fiyat 5 bin euroyu buluyor.


Konuklar kendini evde hissetsin diye oteli kadınlar yaptı


Neden tasarım için Zeynep Fadıllıoğlu'nu seçtiniz?


Bu toprakları anlatıyor, Anadolu'yu anlatıyor. Kadın öğesini maskülen binalara çok güzel yerleştiriyor. Otel, ev gibidir. İstedik ki insanlar gerçekten evinde gibi hissetsin. İşte Osmanlı otağı mesela, altında yemek yemek bir zevke, dinlenceye dönüşüyor. Aslında bu otel tamamen kadınların çalıştığı bir projeyle ortaya çıktı. Şantiye şefimiz, tasarımcımız, proje koordinatörümüz kadındı. Bir tek genel müdürümüz Sedat Nemli erkek olarak yer aldı projenin hayata geçirilmesinde...


Osmanlı ve Selçuklu motifleri 2000’lerin modernizmine taşındı


Zeynep Hanım nasıl bir tasarım yaptınız Martı İstanbul oteline?


Oya Hanım modern ama temalı bir otel yapmak istediklerini söyledi. Biz de her ne kadar günümüzün modern yapılarıyla orijinal dokusunu kaybetse de 1930’ların ruhunu yaratmak istedik. Henry Prost’un şehir planlaması ve art deco apartmanlarla kimlik bulan Talimhane’nin bu devrine atıfta bulunmak istedik. Her noktaya kültürümüzden ve İstanbul’dan detaylar taşıdık. Resepsiyon bankosu bile bu çerçevede tasarlandı...


Nasıl?


Topkapı Sarayı’nın mermer desenlerini ‘biggest blue,lemorian blue, lapis sodalite’ gibi kıymetli taşlarla mücevher gibi modern tarzda yeniden yorumladık. Bu modern çizgi içinde atrium olarak planlanmış alanı, adeta bir iç avlu gibi değerlendirdik. 17., 18. ve 19. yüzyıla ait 4 direkli Osmanlı otağını bu mekanın ortasına yerleştirerek farklı bir atmosferde oturma alanları oluşturduk. Hem oturup sohbet edeceğiniz hem yemek yiyeceğiniz, yalnız olsanız bile bunu hissetmeyeceğiniz bir iç avlu yarattık.


Restaurantta geleneksel cam arkası tekniğini kullandık. Suzeni desenleri duvar kaplamalarında, ikat ve kilim desenlerini halılarda yaşatmaya çalıştık. Odaların yatak başlarında kimi zaman bir tablo olarak, kimi zaman da yatak başının kendisi olarak 11. ve 12. yy Selçuklu beylik çağına ait çinilerden alıntılar yaptık. Odaların kumaş renklerinde çini tonlarını, koridorlarda ise İstanbul’un rengi olan erguvan tonlarını kullandık. Suit odaların tavanlarında Osmanlı saray tavanlarından aldığımız rumi detaylı kalem işlerine yer verdik. 27 adet suit banyosunda klasik mermer detayları kullandığımız hamam mekanları yarattık. Yeni mobilya koleksiyonumuzdan 'lale sehpa'yı ilk defa bu otelde kullandık. Otelcilikte en büyük pazarlama kozu tasarım ve sanat artık.


Kimlerin eserleri var  otelde?


The Carnegie Prize sahibi ve The Turner Prize'e aday gösterilen dört sanatçıdan biri olan Kutluğ Ataman'ın,‘Su’ ve Hiç’ isimli video enstalasyonlarına otelin çok özel iki noktasında yer verdik. Otel genelinde, daha sıcak daha ev hisli ortamlar yaratmak adına Londra, New York ve Hong Kong’da ofisleri bulunan dünyaca ünlü aydınlatma tasarımcısı Arnold Chan ile çalıştık. Biliyorsunuz MOMA müzesi, Norman Foster'ın binaları, Phillip Starck'ın projelerinin aydınlatmalarını o yaptı.



Martı, 45 yıl sonra İstanbul’da (Hürriyet Gazetesi, Eylül 2012)


Turizm sektöründe 1967’den bu yana faaliyet gösteren ve genellikle güneydeki otelleriyle bilinen Martı Grubu, İstanbul’daki ilk şehir otelinin açılışını yaptı.


Taksim Talimhane’de 20 milyon Euro’luk yatırımla hayata geçen Martı İstanbul Hotel, 270 odası ile grubun yatak kapasitesini 2 bin 800’e çıkaracak. Martı İstanbul Hotel’un grubun cirosunda yüzde 60 artış sağlaması bekleniyor.

Kültür ve Turizm Bakanı Ertuğrul Günay, AK Parti Genel Başkan Yardımcısı Hüseyin Çelik’in de katıldığı açılış töreninde konuşan Martı Grubu Yönetim Kurulu Başkanı Oya Narin, 2012’nin Martı Grubu için bir atılım yılı olduğunu belirterek, “2012’de mevcut yatırımlarımızı renove ettik. Bunun yanında bu atılımın en önemli eseri olan Martı İstanbul’un açılışını yapıyoruz. Otel, ciromuza yüzde 60 katkı sağlayacak yatak kapasitemiz de 2 bin 800’e çıkacak.”


Martı Grubu Onursal Başkanı Halit Narin de, “Atatürk’ün çizgisinden ayrılmadan Türkiye topraklarına yatırım yapan bir aileyiz. Memleketin geleceğinde istikbalimizi görüyoruz” diye konuştu.



Halit Narin ve Martı Grubu iletişim bilgileri neler?



Martı Otelleri Merkez Ofisi


İnönü Caddesi Devres Han No:50/4 Gümüşsuyu – Beyoğlu / İSTANBUL


Tel: +90 212 334 88 50        


Fax: +90 212 334 88 52


E-posta: marti@marti.com.tr


Web Adresi: www.marti.com.tr