Tebernüş Kireççi'ye SORU SOR

Güzelyalı - Konak - İzmir

Güzelyalı’da bulunan 22 mahallede eski binalar yıkıldı. Kentsel dönüşüm projesi kapsamında yıkılan binaların yerine park yapılması planlandı.


Güzelyalı-Konak-İzmir


Güzelyalı nerede?


Güzelyalı; Konak ilçesine bağlıdır. Güzelyalı’da yer alan önemli noktalar şöyledir: Gürsel Aksel Tesisleri, arabalı vapur iskelesi, Türk Havca Kuvvetleri hastanesi, Hava Eğitim Komutanlığı, Hava Lisan Okulu, askeri lojmanlar.

Güzelyalı’nın eski adı ise Enopi’dir. Bu isim, Güzelyalı’da yaşayan Rumlar tarafından verilmiştir.  


Güzelyalı kentsel dönüşüm projesi ne durumda?


İzmir’in Konak ilçesine bağlı olan Güzelyalı semtinde kentsel dönüşüm projesi başlatıldı. 212 yılında başlayan proje kapsamında, önce sahipleri tarafından terk edilen 22 sokaktaki binalar yıkıldı. Yıkılan binaların yerine park yapılması planlandı.


Konak Belediye Başkanı Dr. Hakan Tartan kentsel dönüşüm projesi hakkında şu açıklamalarda bulundu:

Kentlerin ışığa, yeşile, düzene de ihtiyacı var. Bu düzeni sağlarken de en önemli nokta bu sokakların, yolların, kaldırımların, parkların asıl sahiplerinin; yani bu kentte yaşayanların ne istediğini bilmek. Ben hiçbir zaman sırça köşklerde oturup da tepeden bakan bir başkan olmadım. Her gün sokaklarda, pazarlarda, mahallelerde halkın içinde oldum. 22 Sokak'ta da burada yaşayanların istekleri, ihtiyaçları doğrultusunda bir çalışma başlattık. Bu bir anlamda kentsel dönüşümdür.


Güzelyalı’da bulunan ev fiyatları kaç TL?


2013 yılı itibari ile İzmir Güzelyalı’da bulunan satılık ev fiyatları 90 bin TL ile 750 bin TL arasında satışa sunuldu. Kiralık daire fiyatları ise şöyle: 600 TL-2.600 TL arasında değişti.


Güzelyalı nasıl bir semttir?


Tarihi Asansör, İzmir de bulunan tarihsel bir yapıdır. Biri diğerinden 58m yüksekte olan Mithatpaşa Caddesi ile Halil Rıfat Paşa Caddesi’nin arasında işleyen iki asansörü barındıran asansör kulesidir. 1907 yılında Musevi işadamı "Nesim Levi (Bayraklıoğlu)" tarafından yaptırılan asansör, birinden diğerine 155 basamakla ulaşılan iki semt arasında hızlı ve kolay ulaşım sağlama amacıyla yaptırılmıştır. Günümüzde İzmir Büyükşehir Belediyesi tarafından eğlence, kültür ve dinlence mekanı olarak kullanılır kentin önemli bir turistik durağıdır. Asansöre, halk arasında “Asansör Çıkmaz Sokağı” olarak bilinen, resmi adı “Dario Moreno” olan sokaktan ulaşılmaktadır. Kule, taş olan iki bölümden sonra tuğla olarak yükselir. Yapının Halil Rıfat Paşa Caddesi’ne ulaştığı yerde demir konsollar üzerinde taşınan ahşap bir balkon bulunur. Bu balkondan İzmir şehri kuşbakışı izlenebilmektedir. İzmir’in Karataş bölgesi tarih boyunca taş ocağı olarak kullanıldığından, sahil şeridi (bugünkü Mithatpaşa Caddesi) ile yukarıdaki Halil Rıfat Paşa semti uçurumlarla birbirinden ayrılmıştı. İki semt arasına Türklerin “Karataş Merpenleri”, yukarıdaki semte yerleşen Yahudilerin “Devidasların Merpeni” adını verdikleri merpenler yapıldı. Merpenlerin üst kısmındaki Devidas ailesinin evi, aşağıdaki en büyük evde ise Nesim Levi (Bayraklıoğlu) adlı tüccarın evi bulunuyordu. Baba Devidas’ın bir gün merpenlerde düşüp ayağını kırmasından sonra dostu Nesim Levi’nin Avrupa şehirlerinde gördüklerine benzer bir asansör yapma fikrini geliştirdiği anlatılır. Asansör kulesi Marsilya’dan getirtilen tuğlalar ile yapıldı. İnşaatı 1907’de tamamlandı. 1942 yılında satılıncaya kadar geliri Karataş Musevi Hastanesi’nin giderlerini karşılamakta kullanılıyordu. 1942 yılında el değiştiren asansör, işleticilerin iş bırakması, ölmesi gibi nedenlerle bir süre kapalı kaldıktan sonra 1983’te belediyeye bağışlandı ve 1985’te restore edildi. 1985’teki restorasyondan önce kuledeki asansörlerden biri buharla, diğeri elektrikle çalışırdı. 1985’te, asansörlerin her ikisi de elektrikle çalışacak şekilde düzenlenmiştir. 1992 yılında dönemin Belediye Başkanı Ahmet Priştina’nın girişimiyle yeniden restorasyon geçirdi.