Tebernüş Kireççi'ye SORU SOR

Gaziemir

İzmir'in 1970'lerden sonra şehirleşmeye başlayan uzak parçası. Hızla değer kazanıyor.



Gaziemir nerede?


Batısında ve kuzeyinde Karabağlar, doğusunda Buca, güneyinde Menderes ilçeleri ile komşudur. İzmir’e bağlıdır. İlçenin yüzölçümü 63 kilometrekaredir. 1965'e kadar taşıdığı tarihi ismi Seydiköy'dür.


Gaziemir’de 13 İlkokul, 12 Ortaokul, 8 Orta Öğretim Kurumu bulunmakta; 18,669 öğrencinin eğitim gördüğü bu okullarda, 782 öğretmen görev yapmaktadır. İlçede, sağlık hizmetleri, 1 semt polikliniği, 6 sağlık ocağı, 2 sağlık evi ve 1 verem savaş dispanseri tarafından verilmektedir.


Gaziemir’in tarihinde neler yer alıyor?


Gaziemir, 14. yy başlarında Seydiköy  Aydınoğulları Beyliği zamanında  “Gazi Umur Bey” tarafından, “Seyyid Mükerremüddin Zaviyesi”nin  vakıfları arasında yer almıştır. 15. ve 16. yy’da demografik ve ekonomik açıdan büyük bir köy olmuştur. 19.yy ikinci yarısından sonra nahiye merkezi konumuna getirmiştir. Aydın tren yolu ve Gaziemir adıyla anılan bir istasyonun inşa edilmiş olması, özellikle yerleşme bakımından etkileyici bir faktör olmuştur. 


İlçe, 1926 yılında belediye olmuştur. 1970’lerden itibaren yoğunluk kazanan sanayi ve ticaret merkezi haline gelmesi bunda önemli rol oynamıştır. 1980 yılına kadar belde belediyesi olarak hizmet vermiştir.1980-1992 yılları arasında Konak İlçe Belediyesi sınırlarına dahil edilmiştir.1992 yılından itibaren Gaziemir İlçe Belediyesi olarak hizmet vermektedir.


Gaziemir’de yer alan mahalleler hangileridir?


Aktepe Mahallesi, Atatürk Mahallesi, Atıfbey Mahallesi, Beyazevler Mahallesi, Binbaşı Reşat Bey Mahallesi, Dokuz Eylül Mahallesi, Emrez Mahallesi, Fatih Mahallesi , Gazi Mahallesi, Gazikent Mahallesi, Hürriyet Mahallesi, Irmak Mahallesi, Menderes Mahallesi, Sevgi Mahallesi, Yeşil Mahallesi, Zafer Mahallesi.


Gaziemir’de hayata geçirilen projeler hangileridir?


Festival Alanı, Sentetik Buz Pisti, Fen İşleri Şantiyesi, Park ve Bahçeler Müdürlüğü Şantiyesi, Temizlik İşleri Müdürlüğü Şantiyesi, Atıfbey Meydan Projesi, Sanayi Caddesi Sarnıç Asfaltı, Sevgi yolu 3. Etap Projesi, Seydibaba Rekreasyon Projesi, Semt Evleri, Yüzme Havuzu, Tenis Kortu, Otomatik Sulama, 3,5 Yılda 50 bin Fidan, Gaziemir'de 143 Park, Zeytinli Park, Kayrak Taşı Projesi.



Gaziemir


Gaziemir Fuar inşaatı ne durumda?


Toplam 337 bin metrekarelik alanda kurulan fuarın 110 bin metrekarelik bölümünde oluşturulan 7 tane sergi holünün temel inşaatları sürüyor. Holler, tek ya da aynı anda birden fazla fuara hizmet verebilecek ve birbirlerine geçişleri olacak biçimde, teras şeklinde tasarlandı. Çok kısa sürede toplam inşaatta yüzde 8 noktasına gelinen çalışmada, 400 bin metreküp hafriyat yapıldı. 12 bin 500 metrelik kazık imalatı gerçekleştirildi. Alanda bugüne kadar yapılan çalışmalarda 23 bin 600 metreküp de temel betonu döküldü. 


Fuar katılımcı ve ziyaretçilerine farklı bir ortam sunacak 12 katlı seyir kulesinin bodrum katı üstüne iki kat çıkılarak üçüncü katın yapımına geçildi. Amfi tiyatro şeklinde hazırlanacak meydan ise fuarlar süresince çekim merkezi haline gelecek. Yeni fuar kompleksi projesinde, daha sonra gelebilecek talepleri karşılamak amacıyla, 2. etapta kullanılmak üzere 70 bin metrekarelik bir rezerv alanı oluşturuldu. Rezerv alan haricinde ayrıca, 45 bin metrekarelik bir alan da otel ve kongre merkezi için ayrıldı. Kente kazandırılacak bu dev yatırımın maliyeti, kamulaştırma ve tefrişatı dahil yaklaşık 400 milyon TL’ye ulaşacak. 


İzmir Büyükşehir Belediyesi’nin yeni fuar merkezinde 93 bin metrekarelik kapalı otopark alanı oluşturularak ziyaretçi ve katılımcıların hizmetine sunulacak. Fuar alanında ayrıca, 12 bin metrekarelik fuar sokağı, 865 metrekarelik seminer salonu yer alacak. 11 bin 300 metrekarelik alanda ise kafeterya, restoran ve idari binalar bulunacak. Tesis; sergi holleri, seminer salonları, geniş otoparkı ve sosyal donatı alanları ile uluslararası standartlarda olacak.



Gaziemir

Gaziemir Belediye Başkanı Halil İbrahim Şenol



Gaziemir Belediye Başkanı kimdir?


Gaziemir Belediye Başkanı Halil İbrahim Şenol’dur. 1959 Gaziemir doğumludur. 1982 yılında Adana İktisadi Ticari İlimler Akademisi Mühendislik Birimleri Fakültesi Makine Mühendisliği bölümü mezunudur.  


Şenol,  Konak Belediyesi’nde Asfalt ve Beton Şantiyesi’nde Şef Yardımcılığı görevine başladı.  1999 yılında Konak Belediyesi Fen İşleri Müdür Yardımcılığına terfi etti. 2004 yılında getirildiği Konak Belediyesi Başkan Yardımcılığı görevini 2008 yılına kadar sürdürdü.


KESK, ADD Derneği, M.M.O aktif üyesi, 78’liler Derneği, Barış Derneği, Romanlar Derneği fahri üyeliği bulunan Şenol, Konak Belediyesi Merbel şirketi yönetim kurulu üyeliği ile Konsev Vakfı yönetim kurulu üyeliği görevlerinde de bulundu.