Tebernüş Kireççi'ye SORU SOR

Gazbeton

Gazbeton, yangına, depreme karşı dayanıklı olup, çevreye zarar vermeyen aynı zamanda kullanımı rahat bir yapı malzemesidir.



Gazbeton nedir, özellikleri nelerdir?


Gazbeton; çimento, kum, kireç ve sudan oluşan bir maddedir. İçerisinde silisli kum da bulunur. Yapı malzemesi olarak kullanılan Gazbeton, basınçlı buhar altında sertleşerek oluşur. Yapının yüzde 84’ünde durgun hava içeren gözenekler vardır.


Gazbetonun sınıfları ve fiziksel özellikleri:


Gazbeton

 


Neden Gazbeton tercih edilmelidir?

1. Yüksek ürün performansına sahiptir.

2. Isı yalıtım özelliği vardır.

3. Depreme karşı en dayanıklı yapı malzemesidir.

4. Tek ve çok katlı binalarda, toplu konutlarda, tesislerde, otellerde konfor sağlar.

5. Ekonomik ve dayanıklıdır.



Gazbeton


Gazbeton dayanıklılığı nasıldır?


Gazbetonlar TS ENV 1996 – 1-1 / Ocak 2001 (EUROCODE 6)’ da en sağlam yapı malzemesi olarak seçilmiştir.

Taşıması kolaydır, hafiftir. Diğer yapı malzemeleri gibi binaya ek yük bindirmez.


Yapılan deneyler ve araştırmalar sonucunda 1.200 °C’ye kadar ateşe dayanıklıdır. Sanayi, ofis, turizm, kültür yapılarında yangına dayanıklı olması sebebi ile tercih edilir. A1 sınıfı “Hiç Yanmaz” malzemeler arasında yer alır.

İstenilen boyuta kesilir, istenilen şekli verilir. Bu yüzden kullanışlı bir üründür. 


Gazbeton kullanımının avantajları arasında neler yer alıyor?


Isı yalıtımına sahip olduğu için enerji tasarrufu sağlar. Ayrıca çevreye duyarlı olduğu için ne doğa için ne de insan yaşamı için herhangi bir zararlı madde üretmez. 



Gazbetonlar nasıl yapılır?


Gazbetonun ham maddelerine alüminyum ilave edilerek, oluşturulan bu karışım kalıp arabalarına dökülür. Sıcaklığı sürekli kontrol altında tutulan karışım sertleştirilmeye bırakılır. 3-4 saat sonra kesim sertliğine ulaştıktan sonra bilgisayar kontrolünde uygun ölçülere göre kesilmeye başlanır. Kesim işlemi bittikten sonra otolavlara alınan Gazbeton 12 atm basınçlı, 190 derece ve 12 saat süren sıcaklıkta tutulur. Kalite kontrolden geçerek kullanıma hazır hale getirilir.


Gazbeton


Gazbeton el aletleri nelerdir?


Testere, gönye, rende, karıştırma ucu, tutkal malaları, kanal açıcı, buat açıcı ve lastik tokmak.


Gazbeton yapı elemanları nerelerde kullanılır?


Döşeme ve çatı elemanlarında kullanılan Gazbeton, hafif olduğu için hiçbir sıkıntı yaratmaz. Ayrıca yatay ve düşey duvar örmelerinde de Gazbeton yapı malzemesi kullanılır. 


Gazbeton konut sistemi nedir?


Gazbeton, konut üretimini hızlandırmak için ve ekonomik olması açısından geliştirilmiştir. 1965 yılından itibaren sağlık ocağı, öğrenci yurdu, askeri lojmanlar, hastaneler, okullar, tesisler, karakol, kamu kuruluşları, sosyal binalar, dağ ve orman evlerinde kullanılmıştır. 


Gazbeton

Türkiye’de Gazbeton üreten şirketler hangileridir?


1.AKG Gazbeton

2.Keramik Şirketler Grubu

3.Nuh Yapı

4.Polimeks

5.YTONG

6.AS Beton

7.Betonsa Beton

8.Tanlar İnşaat

9.Çavuşoğlu Bims

10.Sirkeciler Toprak Sanayi


Gazbeton kullanımı bina maliyetlerini nasıl etkiliyor?


Orta Doğu Teknik Üniversitesi’nin yapmış olduğu araştırmalar sonucunda farklı yapı malzemelerine oranla Gazbeton kullanımı maliyeti düşürüyor. 400 metrekare alana sahip sekiz katlı bir bina modellenerek Gazbeton maliyeti araştırıldı. Tüm şartların aynı kalması sadece duvar malzemelerin değişmesi ile yapılan araştırmada maliyet ve ağırlık karşılaştırıldı. Araştırmanın sonucuna göre İstanbul'da Gazbeton bir duvarın sıvalı ağırlığı diğer duvar örgü malzemesi ile örülmüş ve yalıtım yapılmış bir başka duvara göre metrekarede 176 kg'dan 133 kg'a kadar düşürdüğü çıktı. Hem binayı hafiflettiği hem de duvar maliyetini yüzde 8, temel maliyetini ise yüzde 22’ye varacak şekilde düşürdüğü saptandı.