Tebernüş Kireççi'ye SORU SOR

Gayrimenkul gelir vergisi istisnası 2016!

Taşınmaz malların elden çıkarılması halinde değer artış kazancı vergisi ödeniyor. Peki, gayrimenkul gelir vergisi istisnası 2016 ne kadar?


Gelir Vergisi Kanununun mükerrer 80 inci maddesinin 6 ıncı bendi uyarınca, aşağıda belirtilen mal ve hakların 5 yıl içerisinde elden çıkarılmasından doğan kazançlar değer artış kazancının konusunu oluşturuyor.


- Arazi, bina, maden suları, memba suları, madenler, taş ocakları, kum ve çakıl istihsal yerleri, tuğla ve kiremit harmanları, tuzlalar ve bunların mütemmim cüzileri ve teferruatı,

- Voli mahalleri ve dalyanlar,

- Gayrimenkul olarak tescil edilen haklar,

- Gemi ve gemi payları ile bilumum motorlu tahmil ve tahliye vasıtaları,


Elden çıkarmadan maksat, yukarıda yazılı mal ve hakların satılması, bir bedel karşılığında devir ve temliki, trampa edilmesi, takası, kamulaştırılması, devletleştirilmesi, ticaret şirketlerine sermaye olarak konulmasıdır.


Burada öncelikle dikkat edilmesi gereken husus mal ve hakların iktisap şekli ve elden çıkarılma süresi oluyor.


Söz konusu mal ve haklar bedelsiz olarak edinilmişse bu mal ve hakların elden çıkarılmasından doğan kazançlar değer artış kazancı olarak vergilendirilmiyor.


Bunun dışında, iktisap şekli ne olursa olsun söz konusu mal ve hakların elden çıkarılmasından doğan kazançlar değer artış kazancı olarak vergilendiriliyor. Taşınmaz malların 5 sene içerisinde satılması halinde vergi ödeniyor.


Gayrimenkul gelir vergisi istisnası 2016:

Gelir Vergisi Kanununun mükerrer 80 inci maddesinin üçüncü fıkrasında yer alan değer artışı kazançlarına ilişkin istisna tutarı, 2016 takvim yılı gelirlerine uygulanmak üzere 11.000 TL olarak tespit edildi.


Gelir vergisi hesaplaması, www.gib.gov.tr internet adresinden (internet vergi dairesi /hesaplamalar /gelir vergisi hesaplama) otomatik olarak yapılabiliyor. 


Değer artış kazancı vergisi hesaplamaları ÜFE oranlarına göre yapılıyor. Taşınmazın satın alındığı tarih ile satıldığı tarihin ÜFE oranlarına göre yapılan hesaplama sonrasında vergi bedeli belirlenmiş oluyor. Değer artış kazancı vergisi hesaplama örneği şu şekilde sıralanıyor:


Değer artış kazancı vergisi hesaplama örneği 2016


Evin Alındığı Tarih: Ocak 2013

Evin Satıldığı Tarih: Şubat 2015

Ev Alım Şekli: Bedel karşılığında

Evin Alış Değeri: 200 bin TL

Evin Satış Değeri: 300 bin TL


Ödenecek Vergi Tutarı 12.133 TL

Endeks Artışı 14%

Düzeltilmiş Alış Bedeli 228.019 TL

Tapu harcı 6.000 TL

Net Satış Bedeli294.000 TL

Safi Kar 65.981 TL

İstisna Tutarı 10.600 TL

İstisna Sonrası Matrah 55.381 TL

Vergilendirme Oran 22%




Işıl Seren KESKİN/Emlakansiklopedisi.com