Tebernüş Kireççi'ye SORU SOR

Galatasaray İlköğretim Okulu – Ortaköy

Galatasaray İlköğretim Okulu, 1992 tarihinde Galatasaray Üniversitesi bünyesinde ilköğretimden, Galatasaray Lisesi'ne oradan da Galatasaray Üniversitesi'nde lisansüstü eğitime kadar bir öğretim birimleri zinciri kurmak amacı ile oluşturulmuş bir okuldur.



Galatasaray İlköğretim Okulu – Ortaköy

Galatasaray İlköğretim Okulu



Galatasaray İlköğretim Okulu’nun kuruluş hikayesi nedir?


1987 yılında kurulan Galatasaray Lisesi Ortaköy Koruma Derneği Ortaköy Şubesi olarak görev yapan birlik, 1995 tarihindeki tüzük  değişikliği ile Galatasaray Lisesi Hazırlık ve ilkokul koruma derneği olarak çalışmalarına devam etmiştir.


Daha sonra Ortaköy Şubesinin Galatasaray'a taşınıp  Ortaköy binalarının Galatasaray Üniversitesine tahsisiyle 13.02.1997 tarihinde yapılan genel kurulda bir yapı ve tüzük değişikliği  ile Galatasaray Üniversitesi Eğitim ve Kültür Derneği adı altında çalışmalarının devamını kararlaştırmıştır.



Galatasaray İlköğretim Okulu’nun tarihçesi nedir?


Galatasaray Eğitim Kurumları'nın ilk halkası olan Galatasaray İlköğretim Okulu'nun temelleri yıllar öncesine, Mekteb-i Sultani dönemine kadar uzanıyor.


1868'den günümüze, renkli tarihçesi ile birlikte, dönem dönem yapısal değişiklikler geçiren "Galatasaray İlköğretim Okulu", lisesi ve üniversitesi ile birlikte Galatasaray Eğitim Kurumları'nın önemli bir halkası... 1992 yılında, dönemin Türkiye ve Fransa Cumhurbaşkanları arasında, Uluslararası İkili Anlaşmalar esasına göre imzalanan protokolle; ilkokul, lise, üniversite ve lisansüstü eğitimi de kapsayan Galatasaray Eğitim ve Öğretim Kurumu yaşama geçirildi. Böylelikle Galatasaray İlkokulu, 1993-1994 öğretim yılında, eğitim ve öğretim faliyetlerine başladı. 8 yıllık kesintisiz eğitim çerçevesinde okulun adı, Galatasaray İlköğretim Okulu olarak değişti.



Galatasaray İlköğretim Okulu – Ortaköy



Galatasaray İlköğretim Okulu’nun konumu nedir?


Galatasaray İlköğretim Okulu, Türk ve Fransız devletlerinin özel protokolüyle kendine has bir eğitim ve doğrudan Galatasaray Üniversitesi'ne bağlı bir yönetim yapısı olmasına rağmen, bir özel okul değil, yüzyıllardır sürdürdüğü geleneği çerçevesinde bir Devlet Okulu'dur." Galatasaray İlköğretim Okulu'na girmek için ne yapmalıyız?" sorusuna, Galatasaray gibi Türkiye'nin en köklü eğitim kurumunun çatısı altında birleşmek isteyen binlerce aile cevap arıyor.



Galatasaray İlköğretim Okulu’na öğrencileri nasıl kabul ediyor? 


Oysa her yıl haziran ayında ön kayıt başvurusunda bulunanlar arasından kura ile sadece 50 öğrenci alınır. Noter huzurunda gerçekleşen kurada yine Galatasaray camiasının geleneklerinden biri olan eşitlik ilkesi mevcuttur. Kura sistemi ilehiç kimseye hiçbir öncelik şansı tanınmadığı için her kesimden, Türkiye'nin her yerinden katılan öğrenciler için şans eşittir. Kurayı kazanan 50 öğrenci, Galatasaray camiasının en minik üyeleri olarak bir bütünün parçası kabul edilirler. Bu şansı başarıya dönüştürmek öğrencinin elindedir.


Galatasaray İlköğretim Okulu diploması 8 yıllık eğitim çerçevesinde Galatasaray İlköğretim Okulu diploması kendi başına büyük değer taşır. 8 yıl boyunca verilen eğitim, Fransızca ve İngilizce seviyeleri ile Galatasaray camiasına daha ilk adımlarını atmakla kazandıkları Galatasaraylılık ruhu, öğrencilerin başarıyla yollarına devam etmelerine neden olur.



Galatasaray İlköğretim Okulu’ndan Galatasaray Lisesi’ne geçiş nasıl sağlanır?


Galatasaray İlköğretim Okulu'nun amacı, birinci sınıfa başlayan 50 öğrencisinin tamamını Galatasaray Lisesi'ne devamını sağlamaktır. Elde ettikleri şansı başarıya dönüştürmek için çalışan öğrenciler, Galatasaray Lisesi'ne devam edebilmek için Galatasaray Üniversitesi'nin, Galatasaray Lisesi ve Galatasaray İlköğretim Okulu yönetmeliği çerçevesinde yapılan iç sınavlarda başarılı olmakla yükümlüdürler.



Galatasaray İlköğretim Okulu’nda hangi dillerde eğitim veriliyor? 


Bir devlet okulu olarak Galatasaray İlköğretim Okulu'nda birinci sınıftan itibaren yabancı dil; Fransızca eğitimi başlar. İki kültürün, iki sistemin birbirini tamamlar nitelikte olması ve dördüncü sınıftan itibaren başlayan İngilizce dersleri, eğitim sisteminin daha da aktif ve donanımlı olmasını sağlar.



Galatasaray İlköğretim Okulu – Ortaköy



Bilgili, kendine güvenen, sosyal yönü kuvvetli, Galatasaray geleneğinde olduğu gibi ülkemizin aydınlık yarınında söz sahibi olacak, Atatürkçü düşünce yapısına sahip bireyler yetiştirmeyi amaçlamaktadır. 


Ayrıca Resim, Beden Eğitimi, Müzik dersleri de konusunda deneyimli branş öğretmenleri tarafından verilir. Bu dersler kültürel ve sosyal yönden donanımlı Galatasaray İlköğretim Okulu öğrencileri yetiştirmek için teori ve uygulamalı olarak birbirini tamamlayacak şekilde işlenir. Dersler, 25 kişilk sınıflarda bilgisayar, projeksiyon, tepegöz ve diğer görsel - işitsel malzemelerle desteklenerek gerçekleştirilir.


Bilgisayar dersi birinci sınıftan itibaren uzman öğretmenler eşliğinde verilir. Günün koşullarına uygun olarak sürekli yenilenen, 24 saat internet bağlantılı Bilgi İşlem Merkezi'nde, öğrenci başına bir bilgisayar bulunur.



Galatasaray İlköğretim Okulu, yönetmelikte nasıl anılıyor?


GALATASARAY LİSESİ VE GALATASARAY İLKÖĞRETİM OKULU YÖNETMELİĞİ

BİRİNCİ BÖLÜM


--Amaç, Kapsam, Dayanak ve Tanımlar


Amaç

Madde 1 - Bu Yönetmeliğin amacı, Galatasaray Üniversitesi bünyesinde yer alan Galatasaray Lisesi ve Galatasaray İlköğretim Okulunun görev, genel işleyişi ve eğitim-öğretimiyle ilgili esasları düzenlemektir.


Kapsam

Madde 2 - Bu Yönetmelik, Galatasaray Üniversitesi bünyesindeki Galatasaray Lisesi ve Galatasaray İlköğretim Okulunun ana ilkeleri ve genel işleyişi ile yönetim ve personel işleri, kontenjanlar, ilköğretim okuluna ve liseye yeni öğrenci alımı ve usulleri, yatılılık, ücretlilik, bursluluk, eğitim ve öğretim çalışmaları, alanlar, ders programları, sınavlar, sınıf geçme usulleri, devam, disiplin ve benzeri konulara ilişkin esasları kapsar.


Dayanak

Madde 3 - Bu Yönetmelik, 1739 sayılı Milli Eğitim Temel Kanununa, 14/4/1992 tarihli İkili Anlaşmaya ve 1/6/1994 tarihli ve 3993 sayılı Galatasaray Üniversitesi Kuruluş Kanununa dayanılarak hazırlanmıştır.

Türk ve Fransız Hükümetleri arasındaki İkili Anlaşma ile 28/3/1983 tarihli ve 2809 sayılı Kanuna Ek Madde 34'te Galatasaray Üniversitesinin Rektörlüğe bağlı olarak fakülteler ve enstitüler ile Galatasaray Lisesi ve İlköğretim Okulundan oluştuğu hükmüne yer veren 1/6/1994 tarihli ve 3993 sayılı Galatasaray Üniversitesi Kuruluş Kanununa göre, bireyin, eğitim ve öğretimin bütünlüğü içinde yetiştirilmesi amaçlandığından, ilköğretimden lisansüstü uzmanlaşma düzeyine kadar uzanan bir "eğitim ve öğretim birimleri zinciri" kurulması esas kabul edilmiştir. Bu bütünlük ilkesinin doğal bir sonucu olarak ilköğretim okulu ve lise ile ilgili çalışmalar, "Galatasaray Üniversitesi, Galatasaray Lisesi ve Galatasaray İlköğretim Okulu" adı altında birleştirilerek düzenlenmiştir.


Tanımlar

Madde 4 - Bu Yönetmelikte geçen;

a) Bakanlık: Milli Eğitim Bakanlığını,

b) Bakan: Milli Eğitim Bakanını,

c) Kurum: Galatasaray Üniversitesini,

d) Rektör: Galatasaray Üniversitesi Rektörünü,

e) İkili Anlaşma: Türkiye Cumhuriyeti Hükümeti ile Fransa Cumhuriyeti Hükümeti arasında yapılan 14/4/1992 tarihli anlaşmayı,

f) Eşit Temsilli Komite: İkili Anlaşmaya göre istişare birimi olarak kurulmuş Türk-Fransız Komitesini,

g) Lise: Galatasaray Üniversitesi bünyesinde yer alan Galatasaray Lisesini,

h) İlköğretim Okulu: Galatasaray Lisesi'ne bağlı ilköğretim okulunu,

ı) Genel Sınav: Bakanlık tarafından yurt düzeyinde düzenlenen Orta Öğretim Kurumları Öğrenci Seçme ve 


Yerleştirme Sınavını,

i) Öğretim Yılı: Eğitim ve öğretimin başladığı tarihten itibaren bir sonraki öğretim yılının başlamasına kadar geçen süreyi,

j) Ders Yılı: Derslerin başladığı tarihten derslerin kesildiği tarihe kadar geçen süreyi,

k) Sınıf Öğretmenler Kurulu: Aynı sınıfta dersi olan öğretmenlerden oluşan kurulu,

ifade eder.


(...) 


BEŞİNCİ BÖLÜM


--Teşkilât ve Yönetim İlköğretim Okulu


İlköğretim

Madde 15 - İlköğretim Okulunu okul müdürü yönetir. İlköğretim okuluna, yatılı öğrenciler de alınabileceği gözönünde bulundurularak, yeter sayıda memur ve hizmetli istihdam edilir. Müdür, kanun, yönetmelik, yönerge, program ve emirlere uygun olarak okulun bütün işlerini yürütmeye, düzene koymaya, denetlemeye yetkilidir. Okulun amaçlarına ve ilkelerine uygun şekilde yönetilmesinde; görev, iş ve işlemlerin düzenli olarak yürütülmesinde; eğitim ve öğretimin değerlendirilmesi ve geliştirilmesinde; Müdür başyardımcısı ve yardımcıları Okul Müdürünün en yakın yönetim elemanıdırlar.

İlköğretim Okulu Müdürü; Lise Müdürünün önerisi, Rektörün uygun görüşü üzerine Bakanlıkça atanır, birinci derecede Lise Müdürüne bağlıdır.


Lise

Madde 16 - Lise Müdürü, Rektör'ün önerisi üzerine Bakanlıkça atanır. Müdür, Lisenin tarihî ve kültürel mirasını ve köklü eğitim geleneğini çağın gereklerine uygun olarak geleceğe taşımakla görevlidir. Lisenin müdür başyardımcısı ve yardımcıları ile diğer personeli, nitelikleri ve sayıları bakımından okulun karma ve yatılı durumu, yabancı dil ile öğretim yaptığı, yabancı uyruklu öğretmenlerin bulunduğu dikkate alınarak görevlendirilir. Bu görevlendirmelerde, lisenin zengin kütüphaneleri, ileri düzeyde teknik laboratuvarları ve bilgi işlem merkezi, tarihi müzesi ile gelişmiş çeşitli spor alanları ve açık spor tesisleri bulunduğu da gözönünde tutulur.


Atamalar

Madde 17 - Lisenin öğretmen ve yöneticileri, Rektörün önerisi üzerine ilgili usul ve esaslara göre Bakanlıkça atanır. Bu okulda görev yapanlardan Bakanlık kadrolarına atanmak isteyenler için de aynı atama yöntemi uygulanır. Bakanlıkta kadro işgal etmekte olan personelin kurumdaki görevi sırasında kazandığı haklar, Bakanlığa naklen atanmalarında da saklıdır.


Kurumun Fransız uyruklu personeli, Türk-Fransız Kültür ve İşbirliği anlaşmaları ile 14/4/1992 tarihli İkili Anlaşmaya ve eki Protokole göre ve ayrıca Liseye ilişkin personel mevzuatı uyarınca görev yapar.


Kurullar

Madde 18 - Lise ve İlköğretim Okulunda aşağıdaki kurullar oluşturulur:

a) Eğitim Danışma Kurulu

İlköğretim Okulu ve Lisesinin eğitim konularını ve sorunlarını görüşmek ve gerekli önerilerde bulunmak üzere bir Eğitim Danışma Kurulu oluşturulur.

Eğitim Danışma Kurulunda aşağıdaki yönetici, öğretmen, uzman ve temsilciler bulunur:

Lise Müdürü,

Lise Müdür Başyardımcısı,

İlköğretim Okulu Müdürü ve Başyardımcısı,

Fransızca Bölüm Başkanı,

Lise son sınıf öğrencilerinden biri kız, diğeri erkek iki temsilci.

Kurul, gündemli olarak, Lise Müdürünün çağrısı ile toplanır. Gerektiğinde, Lise Müdürü, uzman kişileri kurula davet edebilir.

b) Öğretmenler Kurulu

Öğretmenler kurulu, Lise ve İlköğretim Okulunda ayrı olmak üzere Müdürün başkanlığında okulun bütün yönetici ve öğretmenlerinden oluşur; ders yılı başında, ortasında, sonunda ve gerektikçe Müdürün emriyle toplanır. Öğretmenler Kurulunda okulun yönetim, öğretim ve eğitimiyle ilgili, üzerinde durulması, tartışılması ve değerlendirilmesi gereken tüm konular ele alınır. Mümkün olduğu kadar öğretmenlerin konuşmalarına ve görüşlerini açıklamalarına imkân verilir.


Öğretim yılının ilk toplantısında, önceki yılın tutanakları gözden geçirilir. Uygulamaya konulmayan kararların nedenleri üzerinde durulur ve geçmiş yılın kurul çalışmaları genel olarak değerlendirilir. Öğretim durumu, okulun genel başarısı, eğitici ve sosyal etkinlikler, okulun düzen ve disiplin işleri gündem konuları olarak ele alınır; yönetmeliklere göre kurul ve komisyonlar kurulur, seçim ve görevlendirmeler yapılır.


Yıl ortasında yapılan toplantıda, dönemin bütün çalışmaları değerlendirilerek gerekli tedbirler alınır, gündemin esas konusunu öğrencilerin başarı durumu oluşturur. Yapılan değerlendirme sonunda başarısız öğrencilerin yetiştirilmesine ilişkin önlemler belirlenir.


Yıl sonu toplantısında ise, bir ders yılının yönetim, öğretim, eğitim çalışmalarına ait gündem konuları genel bir değerlendirmeye tâbi tutulur. Bölüm başkanlarının çalışma raporları ile Eğitici Kolların, Disiplin Kurulunun Rehberlik Servisinin yıl sonu raporları öğretmenlerin görüşlerine sunulur. Devam-devamsızlık, disiplin cezaları gibi konular karara bağlanır.


Toplantıların gündemi, öğretmenlere önceden yazılı olarak duyurulur ve imzaları alınır. Yapılan konuşmalar tutanaklara geçirilir, gerekenler karara bağlanır. Her öğretmen, kurul toplantısına katılmakla yükümlüdür.


c) Zümre Öğretmenler Kurulu

Bu kurul, ilköğretimin 1-5 inci sınıflarında aynı sınıfı okutan sınıf öğretmenlerinden, 6-8 inci sınıflarında ve orta öğretimde ise aynı dersleri okutan branş öğretmenlerinden oluşur.

Öğretmenler, aralarında sık sık toplanarak, eğitim programlarının okunup incelenmesi, yıllık ders plânlarının hazırlanması, kullanılacak yöntem ya da yöntemlerin tespit edilmesi, ölçme ve değerlendirme konularında birlik sağlanması; derslerin birbirine paralel olarak yürütülmesi, günlük ders plânlarının ve ünite plânlarının durumu; ders araç-gereçlerinden, lâboratuvarlardan, kütüphaneden ve çevreden yararlanma işlerinin programlaştırılması; ödevler, başarısız öğrencilerin yetiştirilmesi, öğretimin geliştirilmesi gibi konuları görüşürler ve alacakları kararları Müdürün onayından sonra uygularlar.


Bu toplantılar Müdürün başkanlığında yapılabileceği gibi İlköğretim okulunda en kıdemli şube öğretmeninin, ortaöğretimde ise yine en kıdemli ilgili branş öğretmeninin başkanlığında yapılabilir. Öğretmenler, bu kurullara katılmak zorundadır.


d) Sınıf Öğretmenler Kurulu

Sınıf Öğretmenler Kurulu, Aralık, Mart ve Mayıs aylarının birinci haftasında ve YılSonu Öğretmenler Kurulu Toplantısından sonra toplanır. Bu kurulda, sınıf öğretmenleri ve Rehberlik Servisince tutulan öğrenci dosyalarındaki bilgilere, ders ve sınıf geçme notlarına, eğitsel-kültürel etkinliklerdeki başarılarına; devam ve disiplin durumlarına göre: Öğrencinin dönem ve yıl sonu çalışmaları incelenir; başarıyı artırıcı önlemler alınır. Yıl Sonu Sınıf Öğretmenler Kurulu Toplantısında 9 uncu ve 10 uncu sınıfların, sınıf geçme veya sınıfta kalma durumlarıyla Lise son sınıf öğrencilerinin durumları incelenerek karara bağlanır.


Bölüm Başkanları

Madde 19 - Lise'de; biri İkili Anlaşmaya göre Fransızca yapılan derslerin, diğeri bunların dışında kalan derslerin öğretmenlerinin bağlı olduğu iki bölüm başkanlığı bulunur. Bütün zümre öğretmenleri ve başkanları, eğitim-öğretim çalışmalarını bu iki bölüm başkanlığına bağlı olarak yürütürler. Fransızca Bölüm Başkanı, ilköğretim okulunda görev yapan ve derslerini Fransızca okutan öğretmenlerin de bölüm başkanıdır.


Ödül ve Disiplin

Madde 20 - Ödül ve Disiplin İşleri:

a) İlköğretim okulunda ödül ve disiplin işleri Millî Eğitim Bakanlığı İlköğretim Kurumları Yönetmeliği esaslarına uygun olarak yürütülür.

b) Lisede öğrenci ödül ve disiplin işleri, Millî Eğitim Bakanlığına Bağlı Ortaöğretim Kurumları Ödül ve Disiplin Yönetmeliği ile uyumlu olacak şekilde Galatasaray Lisesi Ödül ve Disiplin Yönergesi esaslarına göre yürütülür.


Yönetmeliğin tamamını okumak için tıklayın!



Galatasaray İlköğretim Okulu’nun yönetiminde kimler var? 


M.İhsan ZEREN - Okul Müdürü - mizeren@gsu.edu.tr

Hakan ASAL - Müdür Baş Yardımcısı –  hasal@gsu.edu.tr

Veysel YÜCEL - Müdür Yardımcısı - tvyucel@gsu.edu.tr

Rabia ALPTEKİN - Müdür Yardımcısı - ralptekin@gsu.edu.tr



Galatasaray İlköğretim Okulu’nun iletişim bilgileri nelerdir?


Adres: Meşrutiyet Mahallesi Kevser Sokak 34360 Şişli / İstanbul

Tel: 0212 233 47 25

Faks: 0212 233 67 62

Web: www.gsi.gsu.edu.tr