Tebernüş Kireççi'ye SORU SOR

Galatasaray Adası

İstanbul Boğazı’nda, Kuruçeşme açıklarında; Şirket-i Hayriye’nin kömür deposu olarak kullandığı, 1957’de Galatasaray Spor Kulübü’nün satın aldığı ve 2006’da kiralanarak Suada adını alan adadır.


   

Galatasaray Adası (Suada) nerededir?


Ada, İstanbul’un Avrupa yakasındaki Beşiktaş ilçesine bağlı Kuruçeşme semtinde, kıyıdan 165 metre açıkta yer almaktadır.


Galatasaray Adası

Adanın tarihçesi nedir?


Birkaç büyük kayadan oluşan ada, Osmanlı Padişahı Sultan Abdülaziz (1861-1876) tarafından 1872 yılında Saray Baş Mimarı Sarkis (Balyan) Kalfa'ya hediye edildi. Sarkis Balyan (1835-1899), bu adanın üstüne üç katlı bir köşk inşa ederek buraya taşındı. Adanın yüzölçümü 6 bin 900 metrekare kadardır.


Dünyaca ünlü ressam Ayvazovski, 1874 yılında Sultan Abdülaziz 'in davetlisi olarak Kuruçeşme Adası'nda Sarkis Balyan’ın misafiri oldu ve Padişah'la tanıştırıldı.


Ayvazovski, Sultan Abdülaziz tarafından Dolmabahçe Sarayı için sipariş edilen tabloları bu adada yaptı. Birinci Dünya Savaşı'ndan sonra ada, Sarkis Balyan’ın varisleri tarafından ' Şirket-i Hayriye Vapur İşletmesi'ne kiraya verildi ve uzun yıllar kömür deposu olarak kullanıldı.


Sultan Abdülaziz'in ölümünden sonra, 2. Abdülhamit devrinde de saray baş mimarlığını sürdüren Sarkis Balyan ölümüne kadar bu adada yaşamıştır. Bu yüzden Birinci Dünya Savaşı yıllarına kadar buraya 'Sarkis Bey'in Adası' denirdi. Bu yüzden ada, bir dönem Sarkis Balyan Adacığı olarak da anılmıştır. Galatasaray Adası,üzerinde Kız Kulesi’nin bulunduğu ada ile birlikte İstanbul Boğazı’nda yer alan iki adadan biridir.



Galatasaray Adası


Ada ne zaman Galatasaray Adası olmuştur?


Zamanın 'Cennet Köşesi' olarak da bilinen ada, 1957 yılında Sadık Giz’in başkanlığı döneminde Galatasaray Spor Kulübü tarafından satın alınarak sosyal tesis yapılmıştır. Ada, 1957-1968 arası, Galatasaray Spor Kulübü Sutopu Şubesi'ne tahsis edildi. 1957 tarihinde, satın alınan ada,1957-1968 arasında Galatasaray Spor Kulübü Su topu Şubesi’ne tahsis edilmiştir. Kulüp adanın güneyini 2 bin 17 metrekarelik, kuzeyini ise bin 52 metrekarelik bir kordonla çevirerek içini yüzme havuzu haline getirmiştir. 



Galatasaray Adası



Galatasaray, ada üzerinde hangi faaliyetleri gerçekleştirmektedir?


Galatasaray Spor Kulübü' nün bazı faaliyetleri ada üzerinde gerçekleştirilmektedir. Bunlardan birkaçı şöyle sıralanabilir: Divan Kurulu Toplantıları,  özel şampiyonluk kutlamaları, özel tanıtım toplantıları, ve üyelere verilen özel yemekler…


Galatasaray ne zaman Suada oldu?


2006'da eğlence yeri ve lokanta işletmecisi Mehmet Koçarslan'a 3 yıllığına kiralandı. İşletmeci, adanın üzerindeki tesislere "Suada" adını verdi.


Suada üzerinde hangi tesisler bulunmaktadır?


G-Balık, Suda Kebap, Thai Lotus, Mezzaluna,360, Clementine ve Mirror Launge adlı restaurantlarla birlikte Suada içerisinde bulunan olimpik havuz yaz aylarında hergün 09:00 ve 02:00 saatleri arasında açıktır.


Galatasaray Adası’na (Suada) nasıl gidilir? 


Eminönü, Taksim ve Beşiktaş'tan sahil yolundan Sarıyer'e giden otobüslerle Kuruçeşme'ye gelinebilir. Kuruçeşme Parkı'ndan Galatasaray Adası'na devamlı olarak kalkan teknelerle mekana ulaşım mümkündür. Deniz yoluyla da tekne ya da Deniz Taksi kullanarak Galatasaray Adası'na gidilebilir.


Galatasaray Adası (Suada) iletişim bilgileri nelerdir?


Adres: Suada Club / GALATASARAY ADASI Kuruçeşme Park / Beşiktaş - İstanbul 

Tel:  0 212 263 73 00 

        0 212 263 73 33 

E-posta: info@suadaclub.com.tr

www.suadaclub.com.tr