Tebernüş Kireççi'ye SORU SOR

Ferit Şahenk

Şahenk Ailesi 1950'den bu yana inşaat işindedir. İlk başarılarını inşaatta gösterip buradan kazandıklarını başka alanlara yatırmışlardır.



Ferit Şahenk kimdir?

Ferit Şahenk


Ferit Şahenk, 1964 Ankara doğumludur. Doğuş Holding ve Garanti Bankası’nın yönetim kurulu başkanıdır. 1987 yılında Boston College’de Pazarlama ve İnsan Kaynakları bölümünden mezun olan Şahenk,1991 yılında Garanti Menkul Kıymetler Şirketi'ni kurdu.Ferit Şahenk, Doğuş Otomotiv’de 1990 ile 1997 yılları arasında yönetim kurulu başkanlığı yaptı.


Ferit Şahenk’e ait olan medya kuruluşları hangileridir?


2001 yılında Ayhan Şahenk NTVMSNBC, CNBC-e ve NTV’yi satın aldı. Daha sonra 2004 yılında NTV Avrupa kanalını satın alarak, 2007 yılında e2 kanalını bünyelerine kattı. 2008 yılında ise NTV Spor ile Kral TV’yi satın aldı. HDen, TVen, Star ve Kral Pop TV’yi de 2011 yılında şirketlerine geçirdi.


Forbes Türkiye’nin hesabına göre Ferit Şahenk’in cebinde kaç dolar var?


2011 yılı itibariyle 2.7 milyar Amerikan doları olan Ferit Şahenk, forbes tarafından açıklanan Türkiye’nin 100 zengin adamlarından birinci oldu. Listede, 3 milyar 400 milyon dolarla birinci olarak yer aldı. İkinci sırada ise 3,2 milyar dolarlık servetiyle Semahat Arsel bulundu. 2012 yılında açıklanan listede birinci olan Hüsnü Özyeğin ise 3 milyar 100 milyonluk dolarlık servetiyle üçüncü oldu.


Ferit Şahenk ile ilgili çıkan haberler:


(24 Ocak 2013/Habertürk) Ferit Şahenk, Türkiye’nin Davos’taki halini şu şekilde değerlendirdi: "Gerçekçi, zor kararları Türkiye aldı. IMF'nin programını Türkiye A'dan Z'ye kendi programı olarak uyguladı. Borçlanma faiz oranları aşağı geliyor. Dünyada bu kadar likidite var da ondan mı oluyor, ben buna inanmıyorum. Güven sağlanmasaydı bu kadar para gelmezdi." 


(14 Kasım 2012 / Sabah) Ferit Şahenk, İstanbul Doors'u satın aldı.


D.ream ve yeme-içme sektörünün lider firması İstanbul Doors Grubu arasında ortaklık anlaşması imzalandı. Doğuş Grubu'nun bir iştiraki olarak Mart 2012'de, eğlence, yeme – içme sektöründe hizmet vermek üzere kurulan D.ream (Doğuş Restaurant Entertainment and Management) ve yeme-içme sektörünün lider firması İstanbul Doors Grubu arasında ortaklık anlaşması imzalandı.  Ortaklık anlaşması ile birlikte D.ream, İstanbul Doors Grubu ortaklarından International Restaurant Group'un hisselerinin tamamı ve kurucu ortakların hisselerinin bir kısmını alarak şirketin yüzde 74,25'lik hissesine sahip oldu.


Doğuş Grubu hangi sektörlerde hizmet veriyor?


1.Bankacılık ve finans

-Garanti Bankası

2.Otomotiv

-Doğuş Otomotiv

3.İnşaat

-Doğuş İnşaat

-Teknik Mühendislik

-Ayson Geoteknik

4.Medya

-Doğuş Yayın Grubu

5.Turizm

6.Gayrimenkul

-Doğuş GYO

-Doğuş Gayrimenkul

7.Enerji 


Doğuş İnşaat şimdiye kadar hangi projelere imza attı?


Mega proje yaklaşımı ile hem kendi ülkesinde hem de uluslararası piyasada üstlendiği altyapı ve üstyapı projeleriyle Doğuş İnşaat, kendi sektörünün kilit şirketlerinden bir tanesidir. En saygın yapım şirketleri arasında yer alan Doğuş İnşaat, kuruluşu olan 1950 yılından bugüne kadar 12 milyar doları aşan 170 projeyi tamamlamıştır. 


Yapmış olduğu işler arasında ana hatlarıyla, 19 adet baraj ve hidroelektrik santralı, 415 km’si otoyol olmak üzere 1150 km yol yapımı, 2.000.000 metrekare bina yapımı, altyapı işleri, toplam 35.000 m köprü, viyadük, alt ve üst geçitler, 96.000 m’den daha uzun tünel ve derivasyon tünelleri, limanlar, marinalar, sulama projeleri, kanalizasyon sistemleri, ofis binaları, alışveriş ve yaşam merkezleri, konut ve endüstriyel binalar sayılabilir. Bugün Doğuş’un içinde yer aldığı projelerin toplam tutarı 4,5 milyar doları bulmakta olup, bu rakam içinde Doğuş’un payına düşen miktar 3,5 milyar dolardır. Doğuş, dünya çapında da aktif inşaat çalışmalarını yürüten şirketlerin katılımıyla kurduğu ortak girişim veya konsorsiyumlarla Türkiye’de çeşitli raylı toplu taşıma sistemleri projelerinin yapımında yer almaktadır. 


Yurtiçinde İstanbul’un ulaşım sorununa çözüm getirecek olan önemli metro projelerinden Üsküdar-Ümraniye-Çekmeköy-Sancaktepe Metrosu İnşaat ve Elektromekanik işleri ihalesi çok yakın zamanda kazanılan yeni bir projedir. Ayrıca, Boyabat Barajı ve HES İnşaatı ile Artvin Barajı ve HES Projesi de Doğuş İnşaat tarafından yapımına devam edilen projelerdir.


Yapımı devam eden; Ukrayna’da Boryspil Uluslararası Havaalanı Geliştirme Projesi, Bulgaristan’da Sofya Metrosu Genişletme Projesi LOT 1 işleri ve 2011 yılı başında Libya’da yaşanan olaylar nedeniyle geçici olarak durdurulan Sirte Üniversitesi Kompleksi 1. Kısım inşaatı uluslararası piyasada göze çarpan işlerimiz arasındadır.


Doğuş İnşaat “Yaşam, mal varlığı ve çevre koruma” ile risk yönetimi konularında hizmet veren Lloyd’s Register Quality Assurance tarafından belgelenmiştir. Belgelendirme firması Doğuş İnşaat için ISO 9001:2008 Kalite, OHSAS 18001:2007 İş Sağlığı ve Güvenliği, ve ISO 14001:2004 Çevre Yönetimi sertifikalarını düzenlemiştir.


Üsküdar-Ümraniye-Çekmeköy-Sancaktepe Metro İnşaat ve Elektromekanik İşleri Hakkında;

Toplam 16 adet istasyona ve bir adet araç bakım ve depo sahasına sahip olacak Üsküdar-Ümraniye-Çekmeköy-Sancaktepe Metrosu çalışmaları kapsamında 22.100 m TBM tünel ve 18.700 m NATM tünel açılması planlanıyor. Toplam demiryolu yapımı ise 43.100 m olacak.


Projenin elektromekanik imalatları arasında, güç temini ve cer gücü, sinyalizasyon, kontrol ve haberleşme, ve çevresel kontrol sistemleri, yardımcı tesisler, yürüyen merpen ve asansörler, demiryolu işleri, genel hizmetler, atölye ve bakım ekipmanları temin, montaj ve işletmeye alma yer alıyor.


Tünel, metro ve demiryolları: 


Üsküdar-Ümraniye-Çekmeköy Metrosu İnşaat ve Elektromekanik İşleri Yapım İşi (Proje devam ediyor) 


Sofya Metrosu Genişletme Projesi Lot I (Proje devam ediyor) 


Otogar-İkitelli Olimpiyat Köyü Raylı Sistemi (Proje devam ediyor) 


Kadıköy-Kartal Metrosu İnşaatı


İstanbul Metro Tünelleri Kısım II (Taksim-Şişli)


Baraj tünelleri


Liman ve Havaalanı Projeleri:


Borispol Havaalanı Genişletme Projesi (Proje devam ediyor) 


İskenderun Limanı


Finike Limanı 


Turgut Reis Yat Limanı


D-Marin Didim Yat Limanı 


Bina ve Endüstriyel Kurumlar 


Bina ve Endüstriyel Binalar: 


Libya Sirt Al-Tahadi Üniversitesi Yerleşkesi


Garanti Bankası Genel Merkezi


Maçka Palazzo Restorasyonu


Bursa Doğuş Otomotiv Binası


Ankara Doğuş Otomotiv Binası


CHP Genel Merkez Binası


İzmir Olimpiyat Köyü


Libya Toplu Konut ve Tesis Projesi


Filiz Gıda Fabrikası Tesisleri


Konya-Ereğli Şeker Fabrikası İnşaatı Kısım II


Tusaş Uçak Motoru Fabrikası İnşaatı


Genoto Scania Servis İstasyonu İnşaatı


Lasaş Lastik Fabrikası İnşaatı


Vize Gıda Fabrikası ve Tesis İnşaatı


Çevre Projeleri ve Boru Hatları: 


Zaporizhzhia Arıtma Tesisleri İnşaatı

Astana Yağmursuyu Sistemi Geliştirmesi İşi Kısım 1 


Astana Yağmursuyu Sistemi Geliştirmesi İşi Kısım 2


Antalya Kanalizasyon Sistemi İnşatı, Sözleşme No: 29 


Antalya Su Temini ve Kanalizasyon Sistemi İnşaatı, Sözleşme No: 21 


Barajlar ve Enerji: 


Boyabat Barajı ve HES (Proje devam ediyor) 


Artvin Barajı ve HES (Proje devam ediyor) 


Hasan Uğurlu (Ayvacık) Barajı ve HES 

Marib Barajı & Sulama Tesisleri 


Kütahya Seyitömer Termik Santrali Ünite 4


Derbent Barajı ve HES 


Suğla Depolaması 


Darlık Barajı & Sulama Tesisleri 


Aslantaş Barajı ve HES 


Suat Uğurlu Barajı ve HES 


Kızıldere (Ataköy) Barajı


Çakmak Barajı ve Tesisleri


Apa Barajı 


Bayındır Barajı 


Büyükçekmece Barajı ve Sedde İnşaatı 


Korkuteli Barajı


Finike-Alakır Barajı 


Kesiksuyu (Memetli) Barajı


Afşar Barajı 


Selevir Barajı